Tonen 161-180 van 917
Materiamedica van Kent en Boereke om zelf te repertoriseren
KLACHT REMEDIE
BERBERIS VULGARIS (Zuurbes)
Karakteristieken - Snelle wisseling van symptomen - pijnen wisselen van plaats en karakter - dorst # geen dorst, honger # verlies van eetlust, etc. Heeft een sterke werking op het aderstelsel en roept veneuze stuwing op in het bekkengebied alsmede aambeien.
Leverklachten en reumatische aandoeningen, gewoonlijk & klachten van blaas en nieren, aambeien en menstruatiestoornissen.
Oude jichtlijders. Opvallend is de pijn in de nierstreek; bijgevolg wordt het middel toegepast bij nier- en blaasklachten, galstenen en blaascatarre. Veroorzaakt nierontsteking & bloedwateren. Pijn die vanuit de onderrug >> over heel het lichaam. Oefent daarnaast een sterke invloed uit op de lever en bevordert de galsecretie. Dikwijls geïndiceerd bij gewrichtsklachten & klachten van blaas en nieren. Verspringende, radiërende pijnen. Heeft een gunstige werking op corpulente personen die het er goed van hebben genomen maar over een geringe weerstand beschikken. Overprikkeling van het ruggemerg. Alle Berberis-pijnen radiëren en worden niet verergerd door druk, maar zijn wel < bij houdingsveranderingen, met name bij staan en bij flinke inspanning. Tendens tot steenvorming, bijvoorbeeld nierstenen. Geestelijk en lichamelijk vermoeide patiënten die geneigd zijn tot niets doen. Vroegtijdig oude en afgeleefde mannen en vrouwen. Pijnen stralen van één punt uit; schietend, over heel het lichaam; stekend; brandend,
Psyche - Lusteloos, apathisch, onverschillig. Grote problemen met mentale inspanning waarbij de patiënt geconcentreerd moet nadenken; is bij de minste onderbreking de draad kwijt. Voorwerpen lijken tweemaal hun natuurlijke grootte te bezitten. Ziet angstwekkende verschijningen tijdens de schemering; speciaal bij kinderen.
Vertigo - Duizeligheid & aanvallen van flauwvallen.
Hoofd - Gevoel alsof het hoofd opzwelt. Pijn in het voorhoofd. Rillerig gevoel in achterhoofd en rug. Gewaarwording van een strak kapje op het hoofd. Koude slapen.
Ogen - Droog. Gevoel alsof er zand onder de oogleden zit. Koud gevoel in de ogen, alsof ze zijn blootgesteld aan een koel windje, & tranenvloed bij sluiten van de ogen. Trillerig gevoel in de oogleden tijdens lezen.
Oren - Scheurende pijn in de oorschelp, jichtknobbeltjes. Verstopt, drukkend gevoel. Tumor achter het oor. Koud of borrelend gevoel.
Neus - Droge, hardnekkige catarre van het linker neusgat. Kriebelen in de neusgaten; jeuk.
Gezicht - Bleek, ziekelijk. Ingevallen wangen en ogen, & blauwachtige kringen onder de ogen. Vuilgrijze gelaatskleur. Acne met etterkopjes. Bij buiten lopen gewaarwording alsof er druppeltjes koud water op het gezicht worden gesprenkeld.
Mond - Kleverig gevoel. Verminderde speekselvorming. Kleverig, schuimend speeksel, als katoen (Nux-m.). Gevoel alsof de tong is verbrand; blaasjes op de tong. Pijnlijk pukkeltje op de tongpunt. Tandvlees vuilgrijs. Kleine, witte knobbeltjes op het tandvlees. Gevoel alsof de tanden te lang of te groot zijn. Bittere smaak in de mond.
Keel - Gevoel van een prop in de zijkant van de keel, & droogte.
Maag - Misselijkheid voor het ontbijt; > erna; misselijkheid na het avondeten. Maagzuur. Pijn van maag >> rug; of andersom.
Buik - Steken in de galstreek ( koliek), < druk, >> de maag. Catarre van de galblaas & constipatie en gele gelaatskleur. Stekerige pijn diep in het darmbeen. Gevoel alsof er in de bovenbuik iets losgescheurd is. Galstenen. Gal- of nierkoliek zo hevig dat de patiënt even geen adem kan halen. Pijn in de flanken die >> over de voorkant van de bovenbenen; tijdens plassen.
Rectum - Constante aandrang tot ontlasting. Diarree zonder pijn, kleikleurig, branden en schrijnen in anus en perineum. Scheurende pijn rond de anus. Anusfistel; & jeuk; & borstklachten. Ontlasting vuilgrijs, schrijnend, taai; waterig, tijdens geelzucht.
Urinewegen - Brandende pijn. Gevoel alsof er na plassen urine achterblijft. Urine met dik slijm en helderrood, meelachtig bezinksel. Gevoel van borrelen in de nieren. Pijn in de blaasstreek. Pijn in bovenbenen en lendenen tijdens urinelozing. Frequente urinelozing; branden in de urethra als de patiënt niet plast. Stekende pijn in de nieren, >> lever, milt, maag, liezen. Steken van nieren >> blaas. Stekende pijn in de nierstreek, over de zijkanten van de buik >> in voorwaartse richting, alsmede >> heupen en lendenen. Nierkoliek. Afscheiding van helder vocht uit de urethra voor urinelozing. Urine: dik, troebel, geel; zanderig of slijmerig sediment. Dysurie.
Mannelijke geslachtsorganen - Neuralgische pijn in zaadleiders en testikels. Schrijnende, brandende, stekende pijn in testikels, voorhuid en scrotum. Ingetrokken testikels. Van kant wisselende pijn. Uitwendige geslachtsorganen koud en zweterig. Voorhuid en glans penis koud en gevoelloos. Penis hard en samengetrokken, bovenwaarts gekromd. Vergrote prostaat, & drukkend gevoel in het perineum.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Knijpend, samensnoerend gevoel in de venusheuvel; vaginisme, contractie en gevoeligheid van de vagina. Branden en zeer gevoel in de vagina. Verminderde geslachtsdrift; snijdende pijn tijdens coitus. Geringe menstruatie, grijs slijm, & pijn in de nieren en rillerigheid, en pijn >> omlaag langs de bovenbenen. Leucorroe, grijsachtig slijm, & pijnlijke urinelozing. Neuralgische pijn in eierstokken en vagina. Menstruatie bestaat uit wat waterig bloed, of uit bruin of grijs slijm. Geen genotgevoel tijdens coitus. Van kant wisselende pijn. Uitputting na coitus. Dysmenorroe & bloed dat eruit ziet als grijs serum. Klachten van blaas en nieren tijdens de menstruatie of bij leucorroe.
Ademhalingsorganen/Borst - Heesheid; poliep op de stembanden. Scheurende steken in borst en hartstreek. Benauwdheid bij heffen van de armen. Korte, droge hoest, & steken in de borst.
Hart - Steken rond het hart. Heel trage pols.
Rug - Steken in nek en rug, < ademen. Doof, beurs gevoel. Scheurende, stekerige pijn & stijfheid; kan daardoor moeilijk overeind komen; pijn in heupen, billen en ledematen, doof gevoel. Spit (Bry.; Ant-t.). Verstuikt gevoel in middenhand en middenvoet. Postoperatieve pijn in lumbaalstreek; zeer gevoel & scherpe pijn langs de baan van de nervus ilio-inguinalis, >> de blaas & frequente urinelozing. Rugpijn & grote uitputting, < zitten of liggen. Zeer plekje onder het rechter schouderblad. Samenpersende, stekende, verlammende pijn in de lumbaalstreek.
Ledematen - Reumatische, verlammingsachtige pijn in schouders, armen, handen, vingers, onderbenen en voeten. Neuralgische pijn onder de vingernagels, & opgezette vingergewrichten. Zijkanten van de bovenbenen koud. Pijn in de hielen, alsof ze zweren. Stekende pijn in de middenvoetsbeentjes bij staan, alsof er een spijker in zit. Pijn in de bal van de voeten bij neerzetten van de voeten. Intens vermoeide en lamme benen na een klein stukje lopen.
Koorts - Rillerigheid. Gewaarwording van kou in uiteenlopende delen, alsof er koud water op wordt gesprenkeld. Onderste gedeelte van de rug, heupen en bovenbenen warm. Zweten bij de minste inspanning.
Huid - Platte wratten. Jeuk, branden en schrijnen; < krabben; > uitwendige toepassing van kou. Kleine puistjes overal op het lichaam. Eczeem van anus en handen. Nauw begrensde pigmentatie na eczeemachtige huidontsteking. Na verdwijnen laat de huiduitslag een bruine verkleuring achter.
Modaliteiten - Slechter: Beweging; trillingen; hard neerzetten van de voeten. Overeind komen uit zittende positie. Staan. Vermoeidheid. Urinelozing. Schemering.
Relaties - Vergelijk: Aloë; Ant-t.; Ars.; Calc.; Calc-p. (anusfistel; borstklachten na een operatie); Canth.; Carb-v.; Cham.; Chin.; Lyc. (brandende en prikkerige pijn in anus); Nat-m.; Nit-ac.; Nux-v.; Puls.; Rheum; Thuj. (brandende en prikkerige pijn in anus); Cycl. (pijn in de hiel bij neerzetten van de voet); Chin., Lyc., Hydr., Podo., Ric. en Merc. (catarre van de twaalfvingerige darm); Stram., Am-m., Calc., Carb-an., Stront. enValer. (aversie tegen duisternis); Convolvulus duartinus (pijn in de spieren van de lumbaalstreek links, bij bukken; verstoorde nierwerking & rugpijn; gasophoping in de buik; zeurende pijn in de top van de rechterschouder tijdens nierkoliek; zeurende pijn in onderrug en ledematen); Sars.; Xanthorrhoea arborea (hevige pijn in de nieren, blaasontsteking en gruis in de urine; pijn van ureter >> blaas en testikels; pijn in de onderrug bij de minste afkoeling of vocht); Xanthorrhiza apifolia (bevat berberine; verwijding van maag en ingewanden; atonie; vergrote milt); Benz-ac.; Coc
Af en toe een dosis Lycopodium bevordert de werking van Berberis ( bij reumatische knieklachten).

~
BESLUIT
Op een enkele uitzondering na zijn de aanwijzingen van Boericke over potentie en dosering weggelaten. Gezien Boerickes opmerkingen hierover leek mij dit een gerechtvaardigde keuze.
"De dosering behoeft een verontschuldiging. Vanzelfsprekend is deze alleen bedoeld als suggestie; in de meeste gevallen kan er zelfs geheel aan worden voorbijgegaan. Bij het opstellen ervan heb ik de richtlijnen van de vroegere homoeopaten gevolgd en aangegeven wat destijds als de gebruikelijke potentiereeks werd beschouwd, aangevuld met ervaringen van mijzelf en vele anderen. Elke leraar van de Materia Medica wordt door studenten constant bestookt met vragen over de potentie - in de hoop op een eerste houvast". (Boericke, pg. IV)
Daar waar mogelijk is gestreefd naar de vermelding van de Nederlandse nomenclatuur bij de beschreven geneesmiddelen. Waar het middelen betreft die niet afzonderlijk doch alleen onder de relaties van een ander geneesmiddel staan beschreven, is de Nederlandse naam ervan direct na de Latijnse naam opgenomen.
Na het overzicht van geneesmiddelen die niet afzonderlijk staan beschreven, is de Index met "Bruikbare geneesmiddelen bij operaties" uit Phataks Materia Medica opgenomen. Hier zijn nuttige aanwijzingen aan te treffen voor homoeopathische medicatie met betrekking tot postoperatieve klachten, kindergeneeskunde, verloskunde en gynaecologie.
Bij de vertaling van de diverse pijnsensaties en gewaarwordingen heb ik dezelfde terminologie gebruikt als bij de vertaling van de Materia Medica van James Tyler Kent.
Voor de verantwoording hiervan kan derhalve worden verwezen naar de Verantwoording aan het begin van het laatstgenoemde werk.

Frans Vermeulen, Zwaag, 4 maart 1991.

~
BETA VULGARIS (Rode biet)
Karakteristieken - Chronische catarren en tuberculose. Het uit de biet verkregen zout betainum hydrochloricum lijkt het meest geëigend voor de behandeling van tuberculosepatiënten. Kinderen reageren heel snel op dit geneesmiddel. Te gebruiken in de D 2 trit.

~
BETONICA (Betonica officinalis, Betonie)
Karakteristieken - Veroorzaakt pijn in uiteenlopende delen.
Hoofd - Steken in de rechterslaap. Kan zich niet concentreren.
Buik - Pijn in buik, leverstreek en colon transversum, tevens in galblaas, rechter liesstreek en zaadleiders.
Ledematen - Schietende pijn in de bovenzijde van beide polsgewrichten. Wrist drop. Pijn in de rechter kniekuil, verlamd gevoel.

~
BISMUTHUM (Bismut)
Karakteristieken - De voornaamste invloedssfeer van Bism. bestaat uit irritatie en catarrale ontstekingen van het maagdarmkanaal. De pijnen zijn scheurend, knijpend, brandend, alsof er iets wordt aangedraaid. Zwaar gevoel in inwendige delen. Uitputting. Klachten na een buikoperatie.
Psyche - Kan niet alleen zijn. Behoefte aan gezelschap; kind wil de hand van zijn moeder vasthouden. Klaagt over zijn toestand. Kwellende angst; verandert voortdurend van houding of plaats. Ontevreden. Apathisch. Wispelturig.
Hoofd - Hoofdpijn # maagpijn. Snijdende of drukkende pijn boven het rechteroog, >> het achterhoofd. Druk in het achterhoofd, < beweging; ( < eten); & zwaar gevoel. Hoofdpijn die terugkomt in de winter.
Ogen - Zeurende pijn in de oogballen. Dik slijm in beide ooghoeken.
Neus - Neusbloeding met donker bloed. Zwaar gevoel in de neuswortel.
Gezicht - Neuralgische pijn, als van tangen; in gezicht en tanden; < eten; > koude; # maagpijn. Vaal; blauwe kringen onder de ogen. Pijn in jukbeenderen, > rondlopen en koud water in de mond houden. Gelaat bleek en koud. Aangezichtspijn # maagpijn.
Mond - Tandvlees opgezet. Kiespijn, > koud water in de mond houden (Coff.); < als het water warm wordt. Witte tong. Gezwollen tong. Zwarte, gangreenachtige wigvormige plekjes op de tongwortel en de zijkanten van de tong. Sterke speekselvloed, loszittende tanden. Zoetige, zure of metaalachtige smaak in de mond.
Keel - Problemen met slikken van vloeistoffen, die door de neus weer terugkomen.
Maag - Behoefte aan koude dranken. Overgeven, & krampachtig kokhalzen en pijn. Water wordt overgegeven zodra het in de maag komt. Oprispingen na drinken. Iedere vloeistof wordt overgegeven. Branden; zwaar gevoel. Kan gedurende enkele dagen gewoon eten, en begint dan te braken. Trage vertering, & stinkende oprispingen. Maagpijn; pijn van maag >> wervelkolom. Maagslijmvliesontsteking. > Koude dranken, maar overgeven zo gauw de maag vol is. Onbeschrijflijke maagpijn, moet achterover buigen ( > achterover buigen). Voedsel drukt als een zware last op één plekje; # brandende, krampachtige pijn en maagzuur. Galbraken, na eten. Maagkanker, overgeven van bruinachtig water. Maagpijn die niet in verband staat met een catarre of enige stoornis in de spijsvertering. Atrofie van het maagslijmvlies. Gevoel alsof de maag omlaaghangt; harde knobbels boven de navel.
Buik - Knijpende pijn in de onderbuik, & darmrommelingen. Winderigheid.
Rectum - Pijnloze diarree, & hevige dorst, frequente urinelozing en regelmatig braken. Uitputting na stoelgang. Pijnloze bloeding uit rectum. Cholera infantum, als het lichaam warm blijft.
Urinewegen - Urine: frequent, veel; licht; onderdrukt.
Ademhalingsorganen/Borst - Knijpend gevoel in het midden van het diafragma, dwars over de borst >>.
Hart - Angina pectoris; pijn rond het hart, & pijn in de linkerarm, >> de vingers. Hevige hartkloppingen.
Ledematen - Kramp in handen en voeten. Scheurende pijn in de pols. Verlammingsachtige zwakte, vooral van de rechterarm. Scheurende pijn in de vingertoppen, onder de nagels (Berb.). Jeukende erosie in de buurt van het scheenbeen en rond het enkelgewricht. Koude ledematen. Droge handpalmen en voetzolen. Onderarm en dijbeen blauw.
Slaap - Rusteloze slaap door erotische dromen; met of zonder zaadlozing. Slaperigheid 's morgens, enkele uren na het eten.
Huid - Zweren; gangreneus, zwart, blauwachtig.
Modaliteiten - Slechter: Eten. Overeten. Beter: Kou; koude dranken; koude omslagen. Achterover buigen. Beweging.
Relaties - Vergelijk: Ant-c. (overgeven, witte tong, gastritis); Ars. (angst, gastritis, kanker, gangreen, overgeven); Bell. (maagpijn, kanker, plaatselijke gasophoping in de buik); Bry. (kiespijn, gastritis); Calc.; Caps.; Chin.; Ign.; Kali-c.; Kreos.; Lach. (ontstoken keel, slaap, zweren); Lyc.; Merc.; Nux-v. (maagpijn, aandrang tot ontlasting); Phos. (overgeven; Bism. geeft direct over, Phos. zodra het water warm wordt in de maag); Plb. (plaatselijke gasophoping in de buik, maagpijn > achterover buigen, hartklachten); Puls.; Rhus-t. (> beweging); Sep.; Sil.; Staph.; Cadm. Antidoten: Calc.; Caps.; koffie; Nux-v. Volgt goed na: Euon. (hoofdpijn).
~
BLATTA AMERICANA (Amerikaanse kakkerlak)
Karakteristieken - Ascites. Verscheidene vormen van hydrops. Gele gelaatskleur. Buitengewone vermoeidheid. Pijn in de urethra tijdens plassen. Grote vermoeidheid bij traplopen.

~
BLATTA ORIENTALIS (Bakkerstor, Keukenkakkerlak)
Karakteristieken - Astma, vooral indien & bronchitis. Geïndiceerd als Ars. niet >.
Hoest & benauwdheid bij bronchitis en ftisis. Werkt het best bij forse en corpulente personen. Veel etterig slijm.

Tijdens een astma-aanval lage potenties; daarna hogere voor de overblijvende hoest. Om een terugval te voorkomen stoppen zodra verbetering intreedt.
 < Regenachtig weer. Dreigende verstikking door enorme ophoping van slijm. Bruikbaar bij grote benauwdheid bij patiënten met bronchitis of ftisis.

~
BOLETUS LARICIS
Karakteristieken - Intermitterende koorts met dagelijkse aanvallen. Geringe transpiratie, geeft geen verbetering. Nachtzweet bij ftisis.
Hoofd - Licht en hol gevoel & pijn diep achter het voorhoofd.
Mond - Dik, geel tongbeslag; tandindrukken.
Maag - Constante misselijkheid.
Koorts - Rillingen langs de wervelkolom, & regelmatig hete opvliegingen. Geeuwen en uitrekken tijdens rillerigheid. Hevig zeurende pijn in schouders, gewrichten en onderrug. Overvloedige transpiratie 's nachts, & hectische koorts en koude rillingen.
Huid - Heet en droog, vooral de huid van de handpalmen. Jeuk tussen de schouderbladen en op de onderarmen.
Relaties - Vergelijk: Agar.; Cocc. (hol gevoel in het hoofd); Agaricinum (werkzame bestanddeel van Boletus laricis; bij uitputtend nachtzweet bij ftisis; tevens bij chorea, hartvergroting & longemfyseem, vettige degeneratie van het hart, overvloedige transpiratie en erytheem); Boletus luridus (hevige pijn in de bovenbuik, erythema nodosum); Boletus satanus (Satansboleet; dysenterie, braken, grote afmatting, koude extremiteiten, spasmen van ledematen en gezicht).

~
BORAX Borax is een van die huismiddelen die al heel lang in gebruik zijn voor de verzachting en genezing van plaatselijke klachten. Borax geniet een zekere faam bij de 'pijnlijke plekjes in de mond' van moeder en zuigeling. Met honing wordt het toegepast als spoelmiddel. Als Borax op zo'n grote schaal wordt gebruikt, heeft het misschien ook de homeopathie iets te bieden. Feit is dat het bij stomatitis heel gunstig werkt. Zo vreemd is dat niet, want uit de geneesmiddelproeven met Borax blijkt dat dit middel in de mond aften produceert, die zich uitbreiden naar de keel en zelfs tot in de maag. Het geneest als de geslachtsdelen en de anus bedekt zijn met deze aften.

Verontrusting, nervositeit en gevoeligheid staan bij Borax duidelijk op de voorgrond. De patiënt maakt zich zorgen over kleinigheden. Hij schrikt van ieder geluid. Het horen van onverwacht nieuws, muziek en opwinding brengen een schrikreactie teweeg. Dit gevoel van verontrusting of nervositeit, dat niet onder woorden is te brengen, neemt toe bij op- of neerwaartse beweging. Deze beweging, bijvoorbeeld met de lift omhoog of omlaag, maakt hem bijna gek. Naar beneden is het ergst. Alle klachten worden erger door neerwaartse beweging. Een kind met aften in de mond en de verslechtering door neerwaartse beweging kreeg vroeger steevast Borax. Als de moeder het kind in zijn bedje wil leggen, wordt het wakker uit zijn slaap en begint het geschrokken te huilen. U zult begrijpen wat hiermee wordt bedoeld als u een torenflat opzoekt en met de lift naar beneden gaat. Het vreemde gevoel in de maag, een gewaarwording van vallen, veroorzaakt door het omlaagsuizen van de lift, is normaal. Iedereen kent dit. Een gezond persoo

Bij Borax zien we dus een verhoogde activiteit in het hele organisme; alle zintuigen zijn gevoeliger. Het gehoor is toegenomen, de patiënt is overgevoelig voor zijn omgeving en overbezorgd. Hij is over het algemeen nogal snel opgewonden. Het afrijden van een heuvel maakt hem duizelig. Nerveuze opgewondenheid, angst en ongerust gevoel. Dit is typerend voor Borax. Het middel heeft veel van zulke symptomen, die voornamelijk van nerveuze aard zijn. Als we het hele beeld bekijken, komen we ook veel andere dingen tegen. Maar de nervositeit is het hoofdkenmerk van de geestelijke gesteldheid. In belangrijke mate is deze de sleutel tot Borax-gevallen. 'Nerveus, verontrust gevoel tijdens neerwaartse beweging of wiegen.' Diarree in combinatie met een dergelijke toestand. Aften. Reumatische verschijnselen, menstruatieproblemen en talrijke andere klachten zullen na toediening van Borax verdwijnen als dit het hoofdkenmerk is van de geestelijke gesteldheid.
Hysterische verschijnselen. 'Wisselt voortdurend van bezigheid.' Rusteloze, nerveuze, onrustige, opgewonden innerlijke toestand. Het kind gilt en schreeuwt als het wordt gewiegd en tossed up and down. De beweging van de hersenen, de op en neer gaande beweging, zoals bij schommelen, wiegen e.d., brengen hem buiten zichzelf. Hij weet nauwelijks nog waar hij is. Hij wordt duizelig en raakt in verwarring. Het kind dat heen en weer wordt gewiegd, krijgt een angstige uitdrukking op het gezicht. 'Heel nerveus, angstig gevoel bij snel afrijden van een heuvel.' 'Angstige onrust toegenomen tot 11 uur 's avonds.' Het is mij opgevallen dat dit bij Borax de kenmerkende verslechteringstijd is van de angstige onrust. Ik heb het gezien bij vrouwen met periodieke waanzin, die tot 11 uur 's avonds in deze toestand bleven. Het lijkt soms alsof geestelijk gestoorde mensen zijn bezeten door de duivel; met tussenperioden zijn ze echter volkomen helder en praten ze alsof er niets gebeurd is. Hetzelfde zien we bij Borax, om 11 uur
'Heel misselijk als hij geestelijke arbeid moet verrichten.' Dikwijls kan dit worden verholpen met Borax. Het verschijnsel ontwikkelt zich ongeveer als volgt: De patiënt wordt misselijk en opgewonden zodra hij begint na te denken. Hij moet zijn werk laten liggen en even rust nemen. Daarna kan hij weer aan de slag. Na verloop van tijd wordt hij echter opnieuw misselijk en moet hij rusten. Het mentale beeld van Borax heeft dus als voornaamste kenmerken de verslechtering door mentale inspanning, door geluid, door opwinding en door neerwaartse beweging.
Verder onderzoek van het sensorium toont het volgende: 'Vertigo of vol gevoel in hoofd bij omlaaggaan van een berg of een trap.' Dit berust op hetzelfde nerveus-angstige gevoel. Dit middel heeft veel duizeligheidsverschijnselen, soms constant en bij neerwaartse beweging zo erg dat hij bewegingloos moet blijven zitten. Congestieve hoofdpijn, drukkende pijn en gevoel van hitte in het hoofd.
Oogklachten. 'Granuleuze oogleden.' 'De wimpers keren naar binnen en ver-oorzaken ontsteking van het oog. Entropion.' Granulatie en verdikking van het slijmvlies van de oogleden; contractie, littekens en naar binnen gekeerd zijn. 'Kan de oogleden moeilijk openkrijgen.'
Evenals bij de andere Natriums zien we neusklachten door chronische ontsteking van het slijmvlies, een catarrale toestand, met overvloedige uitscheiding en korstvorming in de neus; verstopte neus. Alle Natriums hebben deze droge korstjes in de neus, evenals de copieuze neusloop. Natrium mur. produceert vooral een witte uitscheiding, voor Borax geldt hetzelfde. Natrium sulph. brengt een gele uitscheiding teweeg, bij Borax zien we hetzelfde. De neusloop bij Natrium sulph. is geel, zelfs geelgroen. Ook Borax staat vermeld bij groenige uitscheiding, maar de karakteristieke neusloop is wit. Witte uitscheidingen zijn een algemeen kenmerk van dit geneesmiddel.
Het jonge kind heeft een bleek, kleikleurig gezicht. 'Kinderen met kleine blaasjes rond de mond en op het voorhoofd.' Natrium mur. heeft herpesachtige uitslag rond de mond tijdens koorts en na kouvatten. Meestal wordt Borax vergeten en de voorkeur gegeven aan Natrium mur., omdat dit middel beter bekend is. Als de constitutie van de patiënt bij Natrium hoort, moet via individualisatie worden vastgesteld welk van de Natriums het moet zijn.

'Aften in de mond en op de tong.' 'Aften op de tong en aan de binnenzijde van de wang.' Alleen dit is geen indicatie voor Borax, hoewel Borax van vele middelen hét middel is waarbij het kind zo'n zere mond heeft dat het de tepel of de speen van de fles loslaat. Alleen op die indicatie geven veel homeopaten Borax. Er moet echter worden gekeken naar de constitutie. De keuze van het geneesmiddel moet berusten op de constitutionele staat. In het merendeel van deze gevallen is het Sulphuricum acidum. 'Rode blaartjes op de tong.' 'Overgeven na drinken.' We mogen verwachten dat de aften zich via de slokdarm hebben uitgebreid naar de maag. Veel van de maagsymptomen zijn waarschijnlijk het gevolg van een dergelijke toestand. 'Slijmvlies van de mondholte heel rood.' De stomatitis, van moeders of van zuigelingen, kan worden genezen met Borax. 'Opgeblazen door gasvorming na iedere maaltijd.' 'Aanhoudend braken.' 'Overgeven van zuur slijm.' De Borax-patiënt met aften op het maagslijmvlies zal braakneigingen vertonen, kok
Jonge kinderen die 's zomers klachten krijgen, hebben dikwijls Borax nodig. Rondom de anus verschijnen aftenachtige plekjes. Slijmerige ontlasting, dag en nacht; het kind blijft zielig huilen; het kind heeft aften in de mond, het vermagert en houdt zijn hoofd achterover. 'Ontlasting; frequent, zacht, lichtgeel, slijmerig.' Grote hoeveelheden van een vloeibare substantie, als gekookt zetmeel, uit de anus. Dit hebben Borax en Argentum nitricum. Klachten van het rectum met verdikking van het slijmvlies. Strictuur. De doorgang wordt steeds nauwer, waardoor de ontlasting ten slotte lang en dun wordt, niet dikker dan een potlood. Deze vernauwing door ontsteking is genezen met Borax.
Overgevoelige kinderen met gegeneraliseerde catarre. Tijdens mictie is de urine zo branderig dat het kind begint te huilen zodra het aandrang tot plassen voelt. Het realiseert zich dat het binnen korte tijd moet plassen. Het kind huilt als het aandrang tot plassen krijgt. Dat is wat wordt bedoeld met 'slechter voor urinelozing.' Niet de urinewegen zijn slechter voor de mictie, maar het kind begrijpt dat het moet plassen en huilt en schreeuwt. 'Frequente mictie, voorafgegaan door huilen.' Branderige urine en doordat het kind begint te huilen weet u dat het moet plassen. 'Uitmonding van urethra alsof ontstoken, na plassen.' 'Urinedrang, maar raakt geen druppel kwijt.'
Met dit geneesmiddel kan gonorroe worden genezen. Waar zich slijmvliezen bevinden, mag u aftenachtige plekjes verwachten. Zowel bij vrouwen als bij mannen produceert Borax libidoverlies; de patiënt wordt gevoelloos; de geest en de geslachtsorganen kunnen niet worden geprikkeld. Hetzelfde zien we bij Natrium mur. en bij Natrium carb.
Wat betreft de vrouwelijke geslachtsorganen komen we nu bij de meest opvallende karakteristiek van Borax. In het menstruatiebloed bevinden zich membranen. Borax geneest de meest hevige vormen van membraneuze dysmenorroe. Voor en tijdens de menstruatie heeft de patiënte hevige, weeënachtige pijn. Het lijkt alsof de baarmoeder zich door de vagina naar buiten werkt. De bloeding komt langzaam op gang, maar de heftige pijnen verdwijnen pas als het slijmvlies is afgestoten. Ik heb Borax zien genezen in gevallen waarbij het membraan een afgietsel van de uterus was. Zulke patiënten schrikken bij iedere neerwaartse beweging. Laat dat uw belangrijkste indicatie zijn bij membraneuze dysmenorroe. De patiënt is bang voor neerwaartse beweging en voor schommelende en deinende bewegingen. 'Bonzen in hoofd en suizen in oren tijdens menstruatie.' 'Knijpende en grijpende pijn in buik'; deze beschrijving is niet helemaal nauwkeurig, want het is pijn als tijdens bevalling; 'pijn beginnend in de maag.' Pijn in de lendenen, als he

Een andere belangrijke karakteristiek van dit middel is 'Leucorroe als eiwit.' Eiwitachtige witte vloed, voelt als heet vocht en stroomt langs de benen omlaag. 'Witte albumineuze of stijfselachtige leucorroe.' 'Bijtende witte vloed die twee weken blijft.' 'Leucorroe, als wit slijm, zonder overige klachten.' Gezien de scherpe witte vloed, de aard van de menstruatie en de vorming en afstoting van dit valse vlies hoeft het ons niet te verbazen dat vrouwen met deze klachten onvruchtbaar zijn. Borax heeft steriliteit veroorzaakt door deze gesteldheid genezen. Er zijn homeopaten die Borax als routinemiddel voorschrijven aan iedere onvruchtbare vrouw, ongeacht haar constitutie. Als we een geneesmiddel geven om steriliteit te verhelpen, moeten de basistrekken van dat middel en van de patiënte gelijksoortig zijn. Het middel moet een dergelijke toestand bij gezonde proefpersonen kunnen veroorzaken.

Een andere karakteristiek. Ik heb Borax al heel vaak gegeven aan de vrouw die de baby niet zelf kan voeden omdat zij alleen een klein beetje dikke melk heeft. 'De melk is te dik en smaakt vies.' Daardoor kan de vrouw het kind niet voeden. Dit is een constitutionele gesteldheid. Het toedienen van dit middel aan een Borax-patiënte, aan het begin van de zwangerschap, zal de zogvorming evenals de rest van de constistutie dusdanig beïnvloeden dat de vrouw het kind de borst kan geven. Vrouwen die al meerdere kinderen hebben en die nooit borstvoeding konden geven, hebben zoveel baat bij Borax dat het volgende kind wel de borst kan krijgen. De baby wil niet drinken. Dit is toe te schrijven aan de smaak van de melk en niet aan het een of andere gebrek bij het kind. U bent geneigd het kind iets te geven, maar als u het geval beter bekijkt, zult u zien dat het de borst weigert omdat het een afkeer heeft van de melk. De moeder heeft een dosis Borax nodig, waarna de diarree van de baby ophoudt en het kind niet langer de
Borax heeft pleuritis genezen, met verschijnselen die sterk aan Bryonia doen denken. De klachten bevinden zich met name aan de rechterkant; stekende of schietende pijn, van buiten naar binnen, alsof de bovenste kwab van de rechterlong aan de achterzijde wordt doorboord. Bij de stekende pijn denkt u wellicht aan Bryonia.
'Verschrompelde, rimpelige huid.' 'Huid bleek of livide.' Vermagering; pafferig kind dat vermagert. Marasmus en aften bij kinderen; de kinderen kunnen hun voedsel niet verteren. Overgeven of diarree; aften over de hele lengte van het spijsverteringskanaal; alle slijmvliezen zijn aangedaan. Overgevoelige kinderen, huilend bij neerwaartse beweging. De aften brengen talrijke andere symptomen met zich mee; huilen voor mictie, omdat ook de blaas is aangedaan. Aften en verslechtering door neerwaartse beweging; overgevoeligheid voor geluid, schrikkerig, angstig-nerveus gevoel, etc., zijn de meest opvallende en karakteristieke kenmerken.

~
BORAX (Natrium tetraboraat)
Karakteristieken - Irritatie van het maagdarmkanaal. Speekselvloed, misselijkheid, overgeven, koliek, diarree, collaps, proteïnurie, cilinders en blaaskrampen. Overdoses Borax hebben delirium, visusstoornissen, bloedwateren en huiderupties te zien gegeven.
Praktisch alle klachten & angst voor neerwaartse beweging. Heel waardevol bij epilepsie. Verzwering van slijmvliezen & vorming van aften. Uitscheidingen dik, heet, bijtend. Extreem nerveus; heel schrikkerig; gevoeligheid voor plotselinge geluiden. Hittegevoel in afzonderlijke delen: mond, vagina, voetzolen, etc. Slappe en weke kinderen met een verstoorde voedselopname. Delen die normaal rood zijn worden wit. Gevoel van een spinneweb, op handen, gezicht. Klitten in het haar. Huid en slijmvliezen verschrompeld. Rusteloosheid 's middags. Algehele vermagering. Marasmus. Oprispingen bij druk op pijnlijke delen. Verhoogt de kans op zwangerschap. Zuigelingen cyanotisch vanaf de geboorte.
Psyche - Extreme angstige onrust, speciaal bij neerwaartse beweging, zoals wiegen of als het kind in bed wordt gelegd of de trap afgedragen. Angstige gelaatsuitdrukking bij neerwaartse beweging; schrikt en steekt de armpjes omhoog als hij in bed wordt gelegd, lijkt bang te zijn om te vallen. Gevoeligheid voor plotselinge geluiden. Hevig opschrikken bij het afgaan van een pistool, zelfs als het geluid ver weg is. Angst voor onweer. Nerveus; angstig; druk, wispelturig. Schrikt bij elk geluid; of bij een kleinigheid. Prikkelbaar voor ontlasting, vrolijk en blij erna. Kind huilt en schreeuwt, tijdens drinken, of voor ontlasting of urinelozing. Kinderen die plotseling, zonder enige aanwijsbare oorzaak, wakker worden, beginnen te huilen en de zijkanten van de wieg vastgrijpen. Kritisch. Wil niets doen. Alle mentale symptomen > om 11 uur 's avonds. Wisselt voortdurend van bezigheid, loopt van de ene kamer naar de andere. Angst besmet te raken met de een of andere infectieziekte.
Vertigo - Vertigo < neerwaartse beweging (van een trap of dergelijke).
Hoofd - Zeurende pijn, & misselijkheid en beven over heel het lichaam. Klitten in het haar (aan de uiteinden), haren kunnen niet los worden getrokken, als bij plica polonica (Vinc.). Hoofd heet, bij zuigelingen.
Ogen - Trichiasis. Lichtgolven voor de ogen. Ontstoken oogleden, oogleden doen pijn aan de oogballen. Entropion. Korrelige, korsterige, plakkerige oogleden. Rode verkleuring rond de ogen.
Oren - Grote gevoeligheid voor het minste geluid, niet zozeer voor harde geluiden. Gevoel alsof het oor open en dicht gaat.
Neus - Rode verkleuring van de neus, bij jonge vrouwen (Nat-c.). Rode en glanzende zwelling, & kloppend en gespannen gevoel. Neuspunt opgezet en zwerend. Droge korsten. Scherpe neusloop. Verstopping, wisselend van kant; & tranenvloed.
Gezicht - Bleek, vaal, lijdende uitdrukking. Opgezet, & pukkels op neus en lippen. Spinnewebgevoel. Blauwachtige verkleuring, bij zuigelingen. Angstige uitdrukking tijdens neerwaartse beweging. Gevoel alsof er een beestje over de lip kruipt.
Mond - Aften. Witte, zwamachtige uitwassen. Mond heet en gevoelig; zweertjes die gaan bloeden bij aanraken en eten. Pijnlijk abces op tandvlees. Huilen tijdens drinken. Bittere smaak in de mond (Bry.; Puls.; Cupr.); zelfs het speeksel heeft een bittere smaak. Muffe, schimmelige smaak in de mond. Droge, gebarsten of opgezette tong met tandindrukken. Kiespijn < vochtig weer, > roken. Verhemelte hard en rimpelig; alsof verbrand; pijn bij kauwen; tijdens drinken, bij kinderen. Stomatitis aphtosa.
Maag - Opgeblazen maag na eten; overgeven. Maagpijn berustend op een stoornis van de baarmoeder. Oprispingen bij druk op pijnlijke delen. Misselijkheid; bij geconcentreerd nadenken; & beven over heel het lichaam en zwakte van de knieën. Behoefte aan zure dingen. Pijn in de maagstreek, na zwaar tillen - steken - >> de onderrug. Transpiratie op het maaggebied. Overgeven na drinken; van zuur slijm. Klachten na zuur of zoutachtig voedsel.
Buik - Pijn & gevoel alsof er diarree zal komen. Buik week, slap, ingezonken. Gasophoping na iedere maaltijd. Trekkend gevoel van milt >> borst. Stekende pijn in de liezen voor of tijdens de menstruatie. Kramp in de lendenen bij hoesten.
Rectum - Losse, brijachtige, stinkende ontlasting bij kinderen. Diarree, stinkend, voorafgegaan door koliekpijn; slijmerige ontlasting, & aften in de mond. Langwerpige ontlasting. Branden in het rectum tijdens stoelgang.
Urinewegen - Heet, schrijnend gevoel in de uitmonding van de urethra. Urine doordringend van geur ( heet, scherp en schrijnend). Kind bang om te gaan plassen, huilt voor urinelozing (Sars.). Kleine, rode deeltjes in de luier. Moet iedere 10 tot 15 minuten plassen. Nephritis. Cystitis.
Mannelijke geslachtsorganen - Geen zin in vrijen.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Frequente oprispingen tijdens weeën. Galactorroe (Calc.; Con.; Bell.). Tijdens het geven van borstvoeding pijn in de andere borst. Leucorroe als eiwit, transparant, heet, dik, & gevoel alsof er warm water langs de benen omlaag loopt. Menstruatie te vroeg, overvloedig, & kramp, misselijkheid en maagpijn die >> de onderrug. Dysmenorroea membranacea. Onvruchtbaarheid. Gevoel alsof de clitoris opgezet is, & stekerige pijn. Jeuk aan de vulva; eczeem. Geen zin in vrijen. Leeg gevoel in de borsten, nadat het kind gedronken heeft, & steken > druk. Melk dik en vies van smaak.
Ademhalingsorganen/Borst - Heftige kuchhoest; sputum ruikt en smaakt schimmelig; sputum met streepjes bloed. Hoest & schimmelige smaak in de mond - schimmelig (muf) ruikende adem. Ademhaling stopt bij liggen; springt overeind en snakt naar adem, wat leidt tot pijn in de rechterkant van de borst. Kortademig bij traplopen; steken in de borst bij praten. Steken in de borst ( intercostaal), < inademen, hoesten; < geeuwen, lichamelijke inspanning. Pijn in de borst, vooral in het rechter bovendeel van de borst. Pijn in de borst, > liggen op de rug, wassen met koud water of bij druk.
Hart - Gevoel alsof het hart rechts zit; alsof het hart wordt samengedrukt. Kinderen die vanaf de geboorte cyanotisch zijn. Hevige hartkloppingen.
Rug - Pijn in de rug, kan niet bukken.
Ledematen - Gevoel van een spinneweb op de handen. Jeuk op de bovenzijde van vingergewrichten en handen. Kloppende pijn in de top van de duim. Steken in de voetzolen. Pijn in de hiel. Brandende pijn in de grote teen; ontsteking van de bal van de tenen. Eczeem op tenen en vingers, & loslatende nagels. Bevende ledematen om 10 uur 's morgens. Gevoel van zwakte in de kuiten. Gevoel alsof er warm water langs de dijbenen loopt. Hete handpalmen. Krachteloosheid, met name van gewrichten.
Slaap - Erotische dromen; droomt over coitus. Kan niet slapen vanwege een gevoel van hitte, met name in het hoofd. Wordt schreeuwend, alsof geschrokken, wakker uit de slaap (Bell.). Opschrikken uit de slaap, vanwege een gevoel te vallen.
Koorts - Opvliegingen.
Huid - Psoriasis. Erysipelas (gezicht). Ongezonde huid; kleine wondjes gaan etteren. Herpes (Rhus-t.). Erysipelasachtige ontsteking & zwelling en spanningsgevoel. Wintervoeten/handen, > buiten. Beroepsdermatosen, vingers en handen, jeukend en stekerig. Atrofische, rimpelige huid. Wittige pukkels met een rode hof. Zweren op de voeten door wrijving met het schoeisel.
Modaliteiten - Slechter: NEERWAARTSE OF OPWAARTSE BEWEGING. Plotselinge geluiden. Koude; vochtige kou; ontbloten. Fruit. Zuigelingen; kinderen. Roken. Warm weer. Na de menstruatie. Wiegen; omhoog gegooid worden (kinderen). Beter: 11 uur 's avonds. Druk. 's Avonds. Koud weer.
Relaties - Vergelijk: Calc. (neiging diep adem te halen); Nux-v.; Bry.; Merc.; Puls.; Rhus-t.; All-c.; Sil.; Sulph.; Ars.; Ign.; Kali-bi. (taai slijm); Phos.; Am-c. en Mag-m. (rechter neusgat verstopt); Aur. en Puls. (lachen # huilen); Sars., Lyc. en Benz-ac. (sterk ruikende urine, huilen voor urinelozing; deze drie hebben gruis in de urine, terwijl bij Borax sprake van een ontsteking van het slijmvlies); Arum-t. (zweertjes in de mond); Graph. (trichiasis); Bell. (hete leucorroe); Sep. (kleine zweertjes rond gewrichten); Bar-c. (spinnewebgevoel); Nat-s. (opgewekt na stoelgang); Sul-ac.; Sanic. Antidoten: Cham.; Coff. Onverenigbaar: Acet-ac.; azijn; wijn.
~
BORICUM ACIDUM (Boorzuur)
Karakteristieken - Gebruikt als desinfecterend middel; gaat fermentatie en rotting tegen. Pijn in de buurt van de ureters, & frequente aandrang tot urinelozing. Koud gevoel (Helo.). Diabetes, tong rood, droog en gebarsten. Koud speeksel.
Urinewegen - Frequente urinelozing & branden en tenesmi.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Opvliegers tijdens de menopauze (Lach.; Aml-n.). Vagina koud, alsof volgestopt met ijs.
Huid - Multiform erytheem op romp en armen. Oedeem rond de ogen. Dermatitis exfoliativa.
Modaliteiten - Beter: Buiten lopen.
Relaties - Vergelijk: Bor.; Carb-ac.; Kali-bi. (taai slijm).

~
BOTHROPS LANCEOLATUS (Lanspuntslang)
Karakteristieken - Stoornissen van de bloedstolling; trombose en verschijnselen die daaruit voortvloeien: hemiplegie, afasie, spraakstoornissen. Sterk verzwakte constitutie; tendens tot bloedingen; sepsis. Grote vermoeidheid en traagheid; bloedingen uit iedere lichaamsopening; zwarte vlekken. Hemiplegie & afasie. Spraakstoornissen, zonder dat er iets aan de hand is met de tong. Nerveuze tremoren. Pijn in de rechter grote teen. Diagonaal verlopende symptomen. Congestie van de longen. Verlamming van één arm of één been. Lichte rilling, gevolgd door overvloedig zweten. Gangreen en necrose van botweefsel. Rechtszijdige klachten.
Ogen - Blindheid door netvliesbloeding. Blindheid overdag. Conjunctivale bloeding.
Gezicht - Gezwollen en opgeblazen. Wezenloze uitdrukking.
Keel - Rood, droog, samengesnoerd; slikken moeilijk, kan vloeistoffen niet wegkrijgen.
Maag - Zwart braaksel. Hevig bloedbraken. Onaangenaam gevoel in het epigastrium.
Buik - Trommelbuik en bloederige ontlasting.
Huid - Opgezet, livide, koud, bloeduitstortingen. Gangreen. Opgezette lymfeklieren. Anthrax. Maligne erysipelas.
Relaties - Vergelijk: Andere gifslangen; Bell. (nachtblindheid); Toxicophis pugnax (Moccasinslang; jaarlijks terugkerende pijn en koorts na de beet van deze slang, soms met verandering van lokatie nadat de eerste verschijnselen verdwenen zijn; ongewone droogte van de huid na de beet; oedemateuze zwellingen en periodiek optredende neuralgie; van plaats wisselende pijn); Lach.; Trachinus draco (Grote Pieterman; ondraaglijke pijnen, zwelling, acute bloedvergiftiging, gangreen).

~
BOTULINUM (Botulinustoxine)

Karakteristieken - Voedselvergiftiging na het eten van spinazie uit blik, met verschijnselen die een klinisch beeld opriepen van een bulbaire paralyse.
Oogklachten, ptosis, dubbelzien, vlekken in het gezichtsveld.
Bemoeilijkt slikken en bemoeilijkte ademhaling, benauwd gevoel; zwakte en onvaste gang; "struikelen alsof blind", duizeligheid, onduidelijke spraak. Maagkrampen.
Maskergezicht, door zwakte van de gezichtsspieren. Zware constipatie.

~
BOVISTA (Lycoperdon Bovista, Ruitjesbovist)
Karakteristieken - Uitgesproken werking op de huid, waar het een eczeemachtige huiduitslag oproept, en op de circulatie, & tendens tot bloedingen. Opvallende vermoeidheid en krachteloosheid. Geïndiceerd bij stotterende kinderen, oude vrijsters met hartkloppingen en patiënten die neigen tot eczeem. Stadium van tintelingen en doof gevoel bij polyneuritis. Asfyxie door inademing van kolendamp. Deze paddestoel, die algemeen bekend is onder de naam stuifbal, veroorzaakt een verslapping van het capillairsysteem, waardoor bloedingen ontstaan. Herpetiforme huiderupties. Oedemateuze zwellingen; oedeem van de huid, gemakkelijke impressie door stompe voorwerpen (bijvoorbeeld na knippen met een schaar). Gevoel alsof de gewrichten los zitten. Gevoel alsof hoofd, hart, etc, opgezet of groter zijn.
Psyche - Opgezet gevoel (Arg-n.). Onhandig; laat alles uit z'n handen vallen. Gevoeligheid. Stotteren. Afwezig. Geheugenzwakte. Prikkelbaar, neemt overal aanstoot aan. Lachen # huilen. Staart nietsziend voor zich uit. Triest wanneer alleen. Twistziek. Verward gevoel bij ontwaken.
Hoofd - Gevoel alsof het hoofd opzet, met name het achterhoofd. Pijn waarbij het lijkt alsof het hoofd uitzet, < 's morgens vroeg, buiten, liggen. Doffe, beurse pijn in de hersenen. Jeukende hoofdhuid; < warmte; gevoelige hoofdhuid, moet krabben tot het pijn gaat doen. Gevoel alsof er een plug in het achterhoofd wordt gedrukt. Wankelen, verwardheid en doof gevoel in het hoofd, na coitus.
Ogen - Voorwerpen lijken dichterbij dan ze in werkelijkheid zijn. Op één punt gerichte, starende blik. Verminderd gezichtsvermogen door uitval van de gezichtszenuw.
Oren - Steenpuist in het rechteroor, & pijn < slikken. Uitscheiding van stinkende etter. Verminderd gehoor, veel van wat er wordt gezegd ontgaat hem of wordt verkeerd verstaan.
Neus - Uitscheiding van draderig, taai slijm. Verstopte neus; kan niet door de neus ademen, < liggen. Korsten aan de neusgatranden. Neusbloeding 's morgens vroeg (tijdens de slaap); verlies van enkele druppeltjes bloed bij niezen.
Gezicht - Gesprongen lippen ( korsterig). Gezwollen gevoel in wangen en lippen. Acne < 's zomers; na overmatig gebruik van cosmetica. Korstjes aan de mondhoeken. Trekkingen van de gezichtsspieren, voor een astma-aanval.
Mond - Stotteren (Stram.; Merc.). Bloedend tandvlees; bij erop zuigen. Doof gevoel. Verhoogde speekselvorming. Snijdende pijn in de tong; voor een astma-aanval.
Maag - Gevoel van een brok ijs in de maag. Misselijkheid > ontbijt. Overgeven van waterig vocht.
Buik - Verdraagt geen strakke kleding rond het middel (Lach.). Koliek, & rode urine; >eten; moet voorover buigen ( >). Pijn rond de navel.
Rectum - Chronische diarree bij oude mensen; < 's nachts en 's morgens vroeg. Steken in het perineum, >> rectum en genitaliën. Diarree voor en tijdens de menstruatie. Eerste gedeelte van de ontlasting hard, rest dun en waterig.
Urinewegen - Frequente aandrang tot plassen, zelfs vlak na urinelozing (diabetes mellitus).
Mannelijke geslachtsorganen - Na coitus: draaierig, wankelen en verward gevoel in het hoofd. Verhoogde geslachtsdrift.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Menstruatie te vroeg ( om de twee weken) en te overvloedig; < 's nachts; >beweging. Wellustig gevoel. Leucorroe bijtend, dik, taai, groenachtig ( groenige vlekken in het ondergoed), direct na de menstruatie; < lopen. Tussentijds verlies van spoortjes bloed. Excoriatie van de schaamstreek tijdens de menstruatie. Metrorragie. Parovarium-kysten.
Ademhalingsorganen/Borst - Okselzweet; ruikt naar uien. Kortademig bij bewegen van de armen. Taai sputum. Krampachtig lachen en huilen, tijdens astma.
Hart - Zichtbare hartkloppingen; bij oude vrijsters. Hartkloppingen alsof het hart in water ligt. Hartkloppingen, & tremor van de handen, < baden, opwinding.
Rug - Ondraaglijke jeuk aan het stuitje. Rugpijn & zwaar gevoel, na bukken.
Ledematen - Grote zwakte van alle gewrichten; onhandig en stuntelig, laat dingen uit haar handen vallen. Handen en voeten krachteloos. Vochtig eczeem op de bovenkant van de handen. Jeuk aan voeten en onderbenen. Vochtophoping in gewrichten na een fractuur. Zware, pijnlijke benen. Oedemateuze zwelling van de rechtervoet na jaren geleden de voet te hebben verstuikt.
Koorts - Koude rillingen tijdens pijn.
Huid - Stompe voorwerpen laten diepe impressies na. Urticaria ten gevolge van opwinding, & verlammingsachtig reumatisch gevoel, hartkloppingen en diarree (Dulc.); of & metrorragie. Jeuk bij warm worden. Vochtig eczeem; jeukend; & vorming van dikke korsten; waaronder etter zit. Pukkels over het gehele lichaam; scheurbuik; herpetiforme erupties. Jeuk aan de anus. Urticaria bij ontwaken 's morgens, < baden. Pellagra. Schietende pijn in likdoorns en wratten. Eczeem. Geelzucht bij pasgeboren kinderen.
Modaliteiten - Slechter: Menstruatie. Volle maan. Heet weer. Warm worden. Koud voedsel. Wijn. Koffie. Beter: Dubbelbuigen. Warm voedsel. Eten.
 De meeste verschijnselen < 's morgens vroeg: diarree, transpiratie (vooral op de borst). Strekken > schietende pijn tussen de schouders. Bov. antidoteert de gevolgen van kolendampvergiftiging en de uitwendige toepassing van teerzalven. Snel beneveld, < wijn.
Relaties - Vergelijk: Calc.; Rhus-t. (als Rhus-t. niet werkt bij urticaria); Sep.; Phos.; Puls.; Staph.; Sulph.; Verat.; Bell.; Bry.; Carb-v.; Caust.; Kali-c.; Lyc.; Merc.; Nat-m.; Sil.; Spig.; Stront.; Valer.; Aur., Puls., Lyc. en Stram. (lachen # huilen); Ars., Lyc. en Sulph. (wee gevoel direct na de maaltijd); Bufo (gevoel alsof het hart onder water staat); Zinc. (< wijn); Coloc. (koliek > dubbelbuigen); Am-c. (kolendampvergiftiging); Stram. (stotteren); Ambra (tussentijds bloedverlies); Sec.; Ust.; Cic. Antidote: Camph. Antidoteert: Teerzalven. Goed gevolgd door: Alum. ( bij reumatische pijnen na astma); Calc.; Rhus-t.; Sep. Onverenigbaar: Koffie. Teste plaats Bovista in zijn Sulphur-groep.
Oorzaken - Overmatige inspanning. Plaatselijke toepassing van teerzalven. Cosmeticagebruik.
~
BRACHYGLOTTIS REPENS (Puka puka)
Karakteristieken - Fladderend gevoel (Calad.). Op de voorgrond staan de symptomen van nieren en blaas. Veroorzaakt verschijnselen van proteïnurie. Jeuk in oren en neusgaten. Ziekte van Bright. Beklemd gevoel op de borst. Schrijfkramp.
Buik - Gevoel alsof er iets heen en weer rolt.
Urinewegen - Drukkend gevoel in de blaashals; aandrang tot plassen. Klotsend gevoel in de blaas. Zeer gevoel in urethra; gevoel urine niet te kunnen ophouden. Urine bevat slijmdeeltjes, epitheel, eiwitten en cilinders.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Fladderend gevoel in het gebied van de eierstok. Dysmenorroe, & fladderend gevoel in buik en rechter eierstok (genezen).
Ledematen - Kramp in vingers, duim en pols tijdens schrijven - zeer gevoel dat zich verplaatst over de musculus flexor carpi ulnaris.
Relaties - Vergelijk: Eup-per. en Eup-pur. (botanisch); Apis (zeer en stekerig gevoel in urethra); Arn. (beurs, gekneusd gevoel); Bov. (proteïnurie); Helon. (proteïnurie); Merc-c. (proteïnurie, aandrang tot urinelozing en ontlasting); Nux-v. (aandrang tot urinelozing en ontlasting); Op. (constipatie, harde balletjes); Plb. (uit harde balletjes bestaande ontlasting, pijnlijke mictie, proteïnurie).

~
BROMIUM Bromium is een van de routinemiddelen. Het is een van de geneesmiddelen waarvan de beginnende homeopaat bij ieder geval van difterie, kroep en laryngitis gebruik maakt. Werkt het niet, dan 'probeert hij iets anders.' Wie voorschrijft op de naam kiest Bromium. Bromium is echter zo zelden geïndiceerd dat de meeste homeopaten het beschouwen als een volkomen nutteloos middel. De reden daarvoor is dat zij niet de symptomen van de patiënt nemen en niet voorschrijven volgens de methode van individualisatie. Ze kiezen hun geneesmiddel voor de ziekte in plaats van voor de patiënt. Ook bij difterie is Bromium zelden nodig; maar ziet u een Bromium-geval dan is het makkelijk als u iets van dit middel weet.
Een belangrijk gegeven bij Bromium is dat deze patiënten klachten krijgen door warm worden. Tijdens een difterie-epidemie pakken sommige moeders hun kind zo dik in dat het oververhit raakt. De moeder houdt het kind binnen, in de warme kamer, maar toevallig kan het niet tegen te warme kleding en dan is het oppassen geblazen. U zult te maken krijgen met een Bromium-difterie. Daarnaast is het een aangewezen middel bij klachten die 's nachts beginnen na een heel warme zomerdag.
Dit is zo goed als alles wat bij kroep en difterie als routine kan worden gezien. Als de moeder het kind overdag tijdens afschuwelijk koud, droog weer buiten in de wagen heeft laten liggen en het kind tegen middernacht wakker wordt met een krampachtige hoest, is Aconitum het meest waarschijnlijke middel. Maar is het kind tijdens heel heet zomerweer de hele dag buiten geweest en is dit plethorische kind te warm geworden omdat het te dik was aangekleed, en wordt u dan tegen middernacht gebeld, dan heeft het kind een rood gezicht en vindt u bij onderzoek een membraan in de keel. Dit zou een Bromium-geval kunnen zijn.
'Heesheid door te warm worden. Stemverlies door te warm worden.' Beroering in het hele organisme; hoofdpijn, veroorzaakt door oververhitting. Dat is een centraal thema bij Bromium. Klachten door warm weer, door binnenblijven in een warme ruimte en door overgang van de kou naar de warmte. Maar is de klacht eenmaal begonnen, ongeacht waar die zich bevindt, dan is hij zo gevoelig voor kou dat een zuchtje koele lucht hem door en door verkleumt. Hij kan echter niet te warm worden zonder problemen te krijgen.
Typerend voor Bromium is de tendens tot infiltratie van klieren. De klieren worden hard, maar gaan zelden etteren. Over het algemeen blijven ze alleen hard. De klieren van de hals, de oorspeekselklieren, de klieren onder de tong, de submaxillaire klieren zijn enorm opgezet en heel hard. Het ontstekingsproces verloopt traag; het is niet zo snel en hevig als bij Belladonna en Mercurius. 'Ontstoken delen raken geïnfiltreerd en worden hard.' Ontsteking gepaard met verharding, dat is het beeld. Het is een bruikbaar middel gebleken bij zweren met infiltratie; bij opgezette, harde klieren, zonder enige tendens tot ettering. Klieren en weefsels worden tuberculeus. Klieren die al enige tijd ontstoken zijn, gaan degenereren; ze beginnen een lager type weefsel te produceren. Het past bij die opgezette, harde en scrofuleuze klieren die we in de hals vinden; opgezette oorspeekselklier en submaxillaire klieren. Harde zwelling van de schildklier (genezen).
Emaciatie en met de tendens tot infiltratie is het niet vreemd dat Bromium een goed geneesmiddel is gebleken bij kanker en t.b.c. Vermoeidheid en zwakte. De benen worden krachteloos. Toenemende uitputting, met bevende ledematen. Spiertrekkingen; beven en zwakte; flauwvallen. Bij catarren vorming van membranen. Membraneuze exsudaten passen in het natuurlijke verloop van de ziekteprocessen. Infiltratie is een natuurlijk kenmerk van het slijmvlies. Het slijmvlies lijkt kleine grijswitte vegetaties uit te zweten, met daaronder verharding. Dit gaat op voor zweren en eveneens voor slijmvliezen. Op het slijmvlies vormt zich een zweer die om zich heen vreet. Aan de onderkant vormt zich een laagje hard weefsel.
Catarren gepaard met koorts. Grote nerveuze opwinding. 'IJskoude ledematen.' 'Heet hoofd.' 'Dyspnoe, met veel zweten.' Kroepachtige verschijnselen.
Het merendeel van de klachten gaat vergezeld van hartkloppingen. Hartkloppingen met misselijkheid, hartkloppingen met hoofdpijn, hartkloppingen met nerveuze opgewondenheid. Geleidelijk wordt de patiënt zo zwak dat hij 'een aversie krijgt tegen iedere vorm van inspanning; afkerig wordt van lezen. Heeft geen belangstelling meer voor huishoudelijke taken.' Verliest de interesse. Heel moe. 'Grote neerslachtigheid. Somber gestemd. Verdrietig en moedeloos.' De meeste klachten gaan gepaard met angstige onrust. Hoofdpijn door oververhitting. 'Geluiden in de oren. Bonzen en branden in de oren.' Vervolgens de klachten van de klieren die zo nauw samenhangen met de oren. Oorklachten gepaard met opgezette klieren; opgezette en harde oorspeekselklier. Ooraandoeningen na roodvonk, met otorroe. Pijn, ontsteking en abces van het oor. Bij hoge uitzondering ettering van de oorspeekselklier. 'Zwelling en verharding van de linkeroorspeekselklier.' Eierstokken, testikels etc., wor-den door Bromium allemaal aangedaan.
Neusbloeding. Ulceratie van de neus. Neuscatarre. Veel niezen. Acute, hevige neusverkoudheid, met branden in de neus en een koud gevoel, alsof het neusslijmvlies koud is door het inademen van koude lucht. Bruikbaar middel bij verkoudheden in de maand juni, als de eerste warme dagen aanbreken, of in de maand juli, als het dan voor het eerst echt warm wordt. Zware verkoudheid, eens per jaar tijdens de heetste maanden. Waterige neusloop, met hoofdpijn. 'De neus doet zeer en de neusvleugels zwellen op. Korstjes, die pijn doen en bloeden bij afvegen van de neus.' Rauwe huid rond de neusgaten. De Bromium-patiënt heeft meestal een rood aangelopen gezicht, vooral tijdens acute klachten. 'Blozend gezicht.' Heeft het snel warm. Dit is precies het tegendeel van de chronische, constitutionele gesteldheid van de Bromium-patiënt. Dit gaat op voor een groot aantal geneesmiddelen, vooral de psoramiddelen. Oude, ziekelijke patiënten met een vervallen constitutie, die dit middel nodig hebben vanwege opgezette klieren, krop of
'Steenharde klierzwellingen, met name van onderkaak en keel.' Dit verschijnsel is rijk geschakeerd. Een groot aantal van de keelklachten die bij Bromium horen begint in de larynx en breidt zich uit naar de keel. Soms beginnen de problemen in de keel, en trekken omlaag naar het strottehoofd. Beide zijn bij Bromium echter zo nauw verwant, dat waarschijnlijk keel én strottehoofd tegelijk zijn aangedaan. Difterie, beginnend in de keel en zich uitbreidend naar de larynx. Bromium past bij difterie in zijn meest kwaadaardige vorm. Het membraan groeit als onkruid, belemmert de ademhaling en sluit het strottehoofd af. De ziekte is zo ernstig dat de patiënt na twee of drie dagen ziek zijn compleet is uitgeput, zelfs indien de ziekte dankzij Bromium onder controle is. Alle Bromium-gevallen zijn van dit type. Ernstige situatie; sterke afmatting. Heel ernstig ziek en extreem zwak. Meestal bevinden de keelklachten van Bromium zich aan de linkerkant, hoewel dubbelzijdig eveneens voorkomt. Het klachtenpatroon van Bromium ko
Chronische gevallen die dit middel nodig hebben, hebben over het algemeen last van maagzweren. Verdachte maagzweren en verdachte maagsymptomen. Braaksel als koffiedik en overgeven met symptomen die op ulceratie wijzen. Verslechtering na eten; of overgeven, of diarree. Verdraagt geen zure dingen. Diarree of hoest erger na eten, of na iets zuurs. 'Diarree en indigestie na het eten van oesters. Slechter door inademen van tabaksrook. Overgeven van bloederig slijm. Oprispingen.' Vuile maag. Maagpijn door warme dingen, hete thee, warme dranken. Het niet verdragen van warme dingen is een algemeen verschijnsel bij maagzweer of bij beginnende ulceratie van het maagslijmvlies. 'Pijn na het eten van warm voedsel.'
Bestudering van de aard van de ontlasting en van de verschijnselen van het rectum levert het symptoom exsudatie op. Vliezige substanties in de ontlasting. Diarree-achtige ontlasting met membranen. 'Zwarte, dunne ontlasting.' Diarree; moet na de maaltijd naar het toilet.
Uitgezette aders, ook in het rectum. Uitstulpende aambeien, brandende pijn. Dag en nacht een pijnlijk gevoel. 'Inwendige, intens pijnlijke aambeien, met zwarte, diarree-achtige ontlasting. Inwendige, pijnlijke aambeien', en aambeien die naar buiten komen. 'Aambeien tijdens en na stoelgang.' Vanwege hemorroidale zwellingen is het rectum pijnlijk tijdens ontlasting.
Zwelling en verharding van de linkertestikel. Let op de linkszijdigheid, de linkerkant van de keel en de linkertestikel. Ook, doffe pijn in het gebied van de linkereierstok. 'Aanhoudende doffe pijn in de eierstok; gepaard met zwelling en verharding.' Evenals de linkertestikel is de linkereierstok dus verhard. Het lijkt vreemd dat sommige geneesmiddelen vooral de organen links in het lichaam en de linkerkant uitkiezen. Net als Lachesis heeft Bromium een voorkeur voor de linkerkant van het lichaam. Er zijn heel veel geneesmiddelen die een voorkeur tonen voor één kant van het lichaam. Bij Bromium zijn de klieren aan de linkerkant van het lichaam sterker aangedaan dan die aan de rechterkant. 'Zwelling van het gebied van de eierstok voor en tijdens menstruatie.' Wegblijvende menstruatie. Luide, uit de vagina ontsnappende gassen.

In het strottehoofd vinden we meer symptomen dan in welk ander deel van het lichaam ook. Ingeademde lucht geeft een rauw, zeer gevoel in de larynx. 'Rauw gevoel in het strottehoofd. Stemverlies. Heesheid door te warm worden.' Door te dik gekleed gaan op een warme dag of door in een verwarmde kamer de jas aan te houden; zodra hij buiten komt koelt hij af. Laryngitis. 'Kriebelen in het strottehoofd', moet voortdurend hoesten. Rauw gevoel en gevoel van een schaafplek in de larynx. Kucht slijm op uit het strottehoofd, kuchen en hoesten. Het is niet opschrapen, want dat heeft betrekking op de keel. Elke medische student moet nauwkeurig alle geluiden nagaan die andere mensen maken. Hij moet zo veel mogelijk proberen te achterhalen welke gewaarwording bij welk geluid hoort. Hij moet zich kunnen verplaatsen in de ander. Elke gewaarwording heeft haar eigen geluid. Op het moment dat u een bepaald geluid hoort, weet u meteen welke plaats geïrriteerd is en waar het slijm zit. Als u het de patiënt laat beschrijven, benoe
Heesheid na te warm worden. Vergeet dat niet. 'Rauwe, droge hoest; pijn in de larynx.' Springt overeind vanwege luchtgebrek. 'Snakt naar adem, met fluiten en reutelen in de larynx. Gewaarwording alsof de luchtwegen vol rook staan.' Nu hebben we allerlei rauwe geluiden; zware ademhaling; kroepachtige ademhaling; raspende ademhaling e verschillende manieren om verschillende vormen van kroep te beschrijven. Individualiseren kan niet, want het holle hoestgeluid van het ene kind is anders van toonhoogte dan dat van een ander kind. Het gaat erom het constitutiebeeld van zowel kind als moeder te achterhalen. 'Stem nauwelijks hoorbaar.' 'Spasme van de glottis.' Bij kroep vormt zich op het ontstoken oppervlak een membraanvormig beslag, dat zich heel dikwijls uitbreidt door de luchtpijp naar de bronchi en een kroepeuze longontsteking veroorzaakt. Dit proces hoort bij Bromium. Maar ook zonder membraanvormig beslag geeft Bromium samensnoering van het strottehoofd. Het middel heeft constrictie van de larynx, een gevoel a
'Veel slijmgereutel in de larynx. Inademen heel moeilijk. Larynx afgesloten.' Dit heeft plaats bij kroep, na de vorming van het membraan. 'Hoest hees, blaffend, verstikkend; ademhaling zagend, fluitend. Spasmen van het strottehoofd; verstikkende hoest. Membraanvormig beslag in larynx en trachea. Kroepeuze ontsteking, veroorzaakt door buitensporige uitwas van fungi.' 'Astma van zeelieden, zodra deze aan wal gaan', beter zo gauw ze weer op zee zijn. Bemoeilijkte ademhaling met reutelen door de hele borst. Bronchitis en longontsteking. Vaak is Bromium het passende middel als kinkhoest vooral in het voorjaar optreedt, als het weer warmer wordt. In het strottehoofd vormen zich membranen. De hoest wordt direct verslechterd door stof. Verslechtering door oude boeken van de plank te pakken. Niezen, heesheid, prikkeling van de luchtwegen door het oppakken van stoffige dingen. 'Hoest, met plotselinge aanvallen van verstikking bij slikken.' Bromium heeft veel catarrale klachten, vooral van de luchtwegen. Het heeft hepa

~
BROMIUM (Broom)
Karakteristieken - De voornaamste werkingsgebieden van Bromium zijn het strottehoofd en de luchtpijp. Het middel is vooral geïndiceerd bij scrofuleuze kinderen met opgezette klieren. Blonde personen; met blauwe ogen; speciaal bij kinderen met een lichte, dunne, tere huid en heel lichte haren en wenkbrauwen, al is een donker voorkomen geen contra-indicatie. Opgezette oorspeekselklier en struma. Tendens tot aanvallen van kramp. Linkszijdige bof. Verstikkingsgevoel; etsende uitscheidingen, overvloedige transpiratie en grote zwakte. Klachten door overmatige verhitting. Tendens tot infiltratie van klierweefsel; klieren worden hard maar gaan zelden etteren. Aandoeningen van eierstokken en borstklieren (zwelling en verharding). Constrictie en vorming van membranen in het strottehoofd, met een tendens tot uitbreiding in opwaartse richting. Zweterig en gevoeligheid voor tocht na oververhitting. Tremoren. Flauwvallen. Vermagering. Borende pijn in botten. Kanker.
Psyche - Inbeelding dat er iemand over haar schouder kijkt en dat ze die zal zien als ze zich omdraait. Twistziek. Gevoel dat er iemand achter haar staat. Heeft geen belangstelling voor haar huishoudelijke taken. Opgewekt humeur; behoefte aan geestelijke arbeid. Droevig. Onverschillig. Terneergeslagen, ontroostbaar. Voelt zich anders dan normaal, maar kan niet vertellen waarom. Zit alleen in haar kamer en voert niets uit; kijkt voortdurend in één richting zonder een woord te zeggen.
Vertigo - Duizeligheid op een brug bij het zien van stromend water. Gevoel diep in de hersenen alsof er duizeligheid zal ontstaan; & neiging achterover te vallen; < zien van stromend water; of als hij een brug betreedt; < vochtig weer. Vertigo & neusbloeding.
Hoofd - Linkszijdige migraine, < bukken, < na het drinken van melk. Hoofdpijn; < zonnewarmte ( > schaduw) en snelle beweging. Hevige congestie, is bang een beroerte te krijgen ( na de warme maaltijd). Pijn diep in de kruin, & hartkloppingen.
Ogen - Scherpe pijn door de ogen. Tranenvloed, & zwelling van de traanklieren. Verwijde pupillen. Uitpuilende ogen. Lichtflitsen voor de ogen.
Oren - Harde zwelling van de oorspeekselklier, die warm aanvoelt bij aanraken; na een exanthematische ziekte.
Neus - Bijtende neusloop, & hevig niezen en zeer gevoel in de neus. Verstopping van het rechter neusgat. Drukkend gevoel in de neuswortel. Kriebelend, schrijnend gevoel, als van een spinneweb. Neusvleugelen (Lyc.). Lang aanhoudende, hardnekkige coryza.
Gezicht - Spinnewebgevoel. Gevoel alsof samengetrokken naar één punt op de neus. Asgrauwe kleur. Rood # bleek.
Mond - Droog en perkamentachtig. Aften, & oogklachten. Water heeft een zoutige smaak.
Keel - Rauw gevoel, 's avonds, & heesheid. Pijn in de tonsillen bij slikken ( < bij vloeistoffen dan bij vast voedsel); tonsillen diep rood, met een netwerk van uitgezette bloedvaatjes. Kriebelen in het strottehoofd tijdens inademen. Heesheid na overmatig warm worden. Beklemd gevoel reeds bij lichte vormen van struma. Steenharde, opgezette klieren. Difterie.
Maag - Scherpe, brandende pijn van tong >> maag. Druk als van een steen. Maagpijn > eten. < Zure dingen. Overgeven; als koffiedrab; bloederig slijm. Geen behoefte aan zijn gebruikelijke sigaar of sigaret.
Buik - Meteorismus. Opgezette, verharde milt.
Rectum - Pijnlijke aambeien, & zwarte ontlasting. Diarree na oesters en zure dingen. Bloedende, intens pijnlijke aambeien, < uitwendige toepassing van koud of warm water.
Urinewegen - Heel geconcentreerde urine.
Mannelijke geslachtsorganen - Zwelling ( en verharding) van de testikels. Pijn bij de minste trilling.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Zwelling van de eierstokken. Menstruatie te vroeg; te sterk, met membraneuze vliesjes. Terneergeslagen voor de menstruatie. Knobbels in de borsten, & stekende pijn; < links. Stekende pijn in de borst, >> de oksel. Scherp schietende pijn in de linkerborst, < druk. Flatus uit de vagina; luid. Dysmenorroe. Eigenaardig ziek gevoel enkele dagen voor de menstruatie. Vaginale jeuk. Onderdrukte menstruatie, bij scirrhus van de borst.
Ademhalingsorganen/Borst - Kinkhoest (Brom. tien dagen lang geven). Droge hoest, & heesheid en brandende pijn achter het borstbeen. Krampachtige hoest & slijmreutelen in het strottehoofd; verstikkingsgevoel. Heesheid. Kroep nadat de koortsverschijnselen zijn verminderd. Bemoeilijkte en pijnlijke ademhaling. Koud gevoel bij inademen. Hoesten bij inademen. Difterie van het strottehoofd, & membraanvorming in het strottehoofd en nadien uitbreiding in opwaartse richting. Spastische constrictie. Astma; & bemoeilijkte inademing (Chlorum: bemoeilijkte uitademing). Astma > op zee; bij zeevaarders die aan wal verblijven. Fibrineuze bronchitis, hevige benauwdheid. Gevoel alsof de bronchi vol zitten met rook. Pijn in de borst, >> bovenwaartse richting. Gevoel rook in te ademen; koud of rauw gevoel bij inademen. Wil diep inademen, maar begint dan te hoesten. In aanvallen optredend gevoel van verstikking; wordt wakker met een benauwde, een kroepachtige of een piepende hoest, of met hartkloppingen. Glottiskramp. Gevoel
Rug - Opgezette klieren en kysteuze gezwellen aan beide zijden van de nek.
Ledematen - IJskoude onderarmen of alleen koude handen. Borende pijn in een of beide scheenbenen. Lam gevoel in de linkerarm, bij hartklachten.
Slaap - Veel dromen; angstige onrust; spierschokken en opschrikken tijdens de slaap, vol onaangename en fantastische beelden; problemen met inslapen, kan 's>>morgens niet lang genoeg doorslapen; beven en zwakte bij ontwaken. Voortdurend geeuwen, & luchtwegklachten, & slaperigheid. Grote slaperigheid tijdens lezen.
Huid - Acne, pukkels en puisten. Steenpuisten op armen en gezicht. Steenharde klieren, vooral van onderkaak en keel. Harde krop (Spong.). Gangreen.
Modaliteiten - Slechter: WARMTE; WARM VOCHTIG WEER; overmatig warm worden; warme kamer. Afkoeling als het lichaam warm is. Baden in zee. Stof. Tocht. 's Avonds, tot middernacht. Liggen op de linkerzij. Beter: Neusbloeding (> vertigo, hoofd, borst). Aan zee. Beweging. Scheren. Paardrijden. Beweging; inspanning.
 De verschijnselen zijn < door koude lucht; koud water; koud voedsel; koud vochtig weer; zonnewarmte. De hoest is < bij het betreden van een warme ruimte. Beklemd gevoel in de hartstreek bij inspanning. Linkszijdige klachten.
Relaties - Vergelijk: Iod. (Iod. is < 's morgens en past bij personen met donker haar en donkere ogen); Chlorum (< uitademing; Brom. < inademing); Lach.; Spong. (hartvergroting door sportbeoefening);Fl-ac.; Hep.; Apis; Arg-n.; Chin.; Con.; Coff.; Cina; Cupr.; Lyc.; Merc.; Phos.; Rhus-t. (hartvergroting door sportbeoefening; Arn. door overmatige inspanning); Sep.; Sulph.; Ant-t.; Puls. (blonde personen; angst voor geesten of angstaanjagende beelden; tevens: Acon.; Ars.; Carb-v.; Phos.; Sulph.); Hydrobromicum acidum (droog en trekkerig gevoel in de keel; constrictie van keel en borst; warmtestuwingen naar gezicht en hals; kloppend gevoel in de oren & overprikkeling van het zenuwstelsel; vertigo, hartkloppingen; zware armen; gevoel dat delen niet bij haar horen; lijkt een specifieke invloed uit te oefenen op het ganglion cervicale inferius, wat resulteert in een verhoogde activiteit van de sympathicus, waardoor de vasoconstrictie gestimuleerd wordt; geeft verlichting bij hoofdpijn, oorsuizen en duizelighei

~
BRYONIA Elk geneesmiddel heeft een eigen werkingssfeer. Door zijn bijzondere aard verschilt het van alle andere geneesmiddelen en door zijn selectieve werking past het bij bepaalde klachten en niet bij andere. Hetzelfde zien we bij mensen. Zij verschillen allemaal van elkaar. Ook ziektes hebben een eigen karakter.
Bij de studie van geneesmiddelen houden we rekening met snelheid en duur, met remissie en intermissie. Bij sommige geneesmiddelen komen de symptomen plotseling, heel hevig en heel acuut opzetten. Zij houden korte tijd aan om te verdwijnen alsof er niets is gebeurd. Bij andere middelen verloopt dit proces langzaam. Het verloop is diepgaand en ononderbroken, vergelijkbaar met febris continua. Hoe wisselend, intermitterend en onverwacht verloopt alles bij Ignatia, hoe hevig zijn de klachten bij Aconitum en hoe plotseling komen die opzetten bij Belladonna. Bestudering van Bryonia leert dat dit geneesmiddel heel persistent is; de klachten ontwikkelen zich langzaam, vooral de acute problemen. De klachten zijn onafgebroken, remitterend en alleen af en toe intermitterend. Ze worden steeds erger, maar niet zo razendsnel als bij Aconitum en Belladonna en komen daarom overeen met het type ziekte dat gepaard gaat met aanhoudende koorts. Bryonia past bij reumatische verschijnselen die geleidelijk steeds erger worden en
Vanaf het begin van de ziekte zijn de Bryonia-karakteristieken aanwezig. Enkele dagen voordat de ziekte begint, voelt de patiënt zich niet lekker. Hij is futloos en moe, wil niet worden aangesproken en wil niet bewegen. Geleidelijk wordt alles erger en krijgt hij pijn die steeds verwisselt van plaats. Iedere keer dat hij beweegt neemt de pijn toe en ten slotte gaat de pijn niet meer weg. De delen raken ontstoken en worden heet en op het einde heeft de reuma vaste greep op het organisme. De klachten worden veroorzaakt door kouvatten, niet vlak erna, zoals bij Aconitum en Belladonna, maar pas de volgende dag. De patiënt voelt zich niet prettig, begint te niezen en krijgt last van een lopende neus en een rauw gevoel in de borst. Een paar dagen later beginnen de koude rillingen en ontwikkelt zich de een of andere ontsteking, bijvoorbeeld pneumonie of pleuritis. Daarnaast kunnen de hersenvliezen ontstoken raken, zich soms verbreidend naar de ruggemergvliezen; of de borstvliezen, het peritoneum, of het hartzakje.
Bryonia is een geschikt middel voor velerlei kwalen; tyfoïde ziektevormen, symptomatische tyfoïd, ziekten die in het begin remitterend zijn en later zonder onderbreking blijven, zoals longontsteking, pleuritis, ontsteking van de lever, van klieren, van de darmen, etc. Het kan een gastro-enteritis zijn, of een peritonitis of een colitis, maar steeds zien we de gevoeligheid voor en de verslechtering door beweging en de behoefte bewegingloos te blijven liggen. Gewrichtsontsteking, al dan niet reumatisch van aard, hetzij door kouvatten, blootstelling aan kou of lichamelijk letsel. Vaak is Bryonia geïndiceerd bij letsel aan gewrichten waarbij Arnica niet zou werken.
De Bryonia-patiënt is buitengewoon geïrriteerd. Iedere vraag die hem noodzaakt antwoord te geven of na te denken verslechtert hem. Hij gruwt van de inspanning die praten hem kost. U bezoekt een patiënt die sinds enkele dagen ziek is. Hij is slecht gehumeurd geweest vanaf het begin van zijn ziekte. Kennelijk heeft hij iets onder de leden. Zijn vrouw doet open en zegt: 'Hij is bijna bewusteloos.' U kijkt naar hem; zijn gezicht is paarsrood en opgeblazen en zelf lijkt hij bedwelmd. Overal in het lichaam, maar vooral in het gezicht, lijkt het veneuze bloed zich te hebben opgehoopt. Zijn gezicht lijkt op dat van een zwakzinnige. Maar hij is volmaakt in staat om te praten, hoewel hij daar een aversie tegen heeft en op buitenstaanders de indruk maakt dat hij alles wat wordt gezegd negeert. Soms heeft dit een relatief kort beloop. De patiënt ontwaakt 's morgens met een doffe, congestieve hoofdpijn en een wezenloos gevoel in het hoofd. Hij is zo verdwaasd dat hij niet kan werken en dit neemt geleidelijk toe. Een derg
Vooral plethorische personen, mensen met een veneus gestel, mensen die na kouvatten last krijgen van catarre gepaard met congestie, krijgen klachten die overeenkomen met het Bryonia-beeld. Catarre gepaard met koorts kan goed worden behandeld met dit middel. Indolentie hoort bij Bryonia. Niet een toestand van opgewondenheid, zoals bij Coffea, Nux vomica en Ignatia, maar indolentie, slechter door beweging, slechter door aangesproken worden, met de behoefte om volstrekt bewegingloos in bed te liggen. Buitensporige prikkelbaarheid, even extreem als bij Nux vomica of bij Chamomilla. Daarnaast komen acute klachten voor die worden verergerd door boosheid, wakker maken, gestoord worden en onenigheid. De aanvankelijke indolentie wordt gevolgd door stupor, met sterke vermindering van de geestelijke functies, zoals bij buiktyfus. Eerst gedeeltelijke, daarna volledige bewusteloosheid, zoals bij kinderen met hydrocephalus.
Als deze patiënt, bij reumatische klachten, bij pneumonie of bij buiktyfus, uit zijn stuporeuze toestand wordt gehaald, is hij in de war en verbeeldt hij zich dingen. Hij denkt niet thuis te zijn en wil naar huis worden gebracht. Soms ligt hij stil en zegt hij niets anders dan dat hij 'naar huis wil.' Het delirium is passief van karakter; het is niet de hevige, wilde opgewondenheid van Belladonna of Stramonium, maar het exacte tegendeel. Hij praat, dwaalt af en zegt weinig, tenzij hij wordt gestoord. U spreekt hem aan en hij zegt: 'Ga weg en laat mij naar huis gaan.' Als u hem dan met rust laat, valt hij terug in de toestand van volstrekte stilte en zegt hij nauwelijks nog iets. 'Irrationele praat of gebabbel over zijn zaken, slechter na 3 uur 's middags.' Over het algemeen zal het delirium rond 9 uur 's avonds beginnen en, evenals de koorts, de hele nacht aanhouden. Het acute mentale beeld doet zich 's morgens voor na het opstaan, maar naarmate de koorts hoger wordt en het functioneren sterker gaat beïnvloe
Bryonia heeft een key-note die we ook van een dozijn of meer andere middelen kennen. 'Wil iets, maar weet niet wat.' Toch is het een heel belangrijk symptoom van dit middel, dat echter alleen een aanwijzing voor Bryonia is als de rest van het symptoombeeld ook klopt. U gaat naar een kind dat door zijn moeder op de arm wordt rondgedragen. Het wil het ene stuk speelgoed na het andere. U pakt waarom het kind vraagt en het wil het niet, maar gooit het in uw richting. Dat kan Kreosotum zijn. In een ander geval is het kind nooit tevreden en wijst het alles af waarom het eerst heeft gevraagd; dat kan Chamomilla zijn.
'Wil dingen die niet kunnen, of die worden afgewezen zodra aangeboden.' 'Bezorgdheid, bevreesdheid.' 'Gevoel van angstige onrust in het hele lichaam, waardoor hij genoodzaakt is voortdurend bezig te zijn.' Eén bepaalde karakteristiek, die het geheel onlogisch kan doen lijken, moet nader worden toegelicht. Het is deze angstige onrust die het lichaam als het ware helemaal doordringt. Bryonia zowel als Arsenicum heeft een ongerust en onbehaaglijk gevoel dat dwingt tot bewegen. Hoewel beweging verslechtert, voelt de patiënt zich zo ongemakkelijk en verontrust dat hij móet bewegen. De pijn is zo hevig dat hij niet stil kan blijven zitten, maar als hij beweegt schreeuwt hij het uit van de pijn. In werkelijkheid is dit symptoom dus niet onlogisch, maar gewoon toe te schrijven aan de hevigheid van de pijn. Ondanks het feit dat hij weet dat beweging de pijn zal doen toenemen, kan hij vanwege de hevigheid van de pijn niet stil blijven zitten. In het begin van de ziekte lukte dat nog wel en merkte hij zich zo zowel lic
Koele lucht en koele applicaties geven bij Bryonia verbetering. Maar, beweging betekent warmer worden. De pijn is erger. Sommige reumatische verschijnselen van Bryonia verbeteren evenwel door warmte en dan is de patiënt beter door voortdurende beweging. Het is een andere vorm van verbetering en een andere modaliteit. Ik vraag me wel eens af waardoor Bryonia het meest wordt verbeterd, door warmte of door kou. Het merendeel van de klachten van het hoofd, die van congestieve aard zijn, is beter door koele applicaties, door koude lucht, etc. Toch wordt bij Bryonia een deel van de klachten van het hoofd minder door uitwendige toepassing van warmte. Vaak blijken deze niet vergezeld te gaan van overmatige bloedtoevoer naar de hersenen. Bryonia heeft dus tegengestelde modaliteiten. Maar altijd zien we een centraal thema, dat we niet kunnen missen.
In een vochtig klimaat is Bryonia een van de meest frequent geïndiceerde geneesmiddelen. Heldere klimatologische omstandigheden, met lage barometerstand, vragen eerder om Aconitum. Verder naar het zuiden nemen de klachten die gepaard gaan met ontsteking vaak het constitutionele karakter aan van Gelsemium. Hoog in het noorden veroorzaakt de plotselinge en hevige kou acute Aconitum-klachten, terwijl de klachten in vochtiger, gematigder streken meer sluipend zijn, zoals bij Bryonia. In verband met onze Materia Medica moeten de atmosferische veranderingen grondig worden bestudeerd.
De geestesgesteldheid van Bryonia wordt doorgaans verbeterd door koele lucht. De patiënt wil de ramen open. Angstige onrust, verwardheid, angst, enz., alles verbetert door koelte. Soms zullen het delirium en de overmatige bloedtoevoer naar het hoofd, waardoor de geestelijke functies verminderen, verslechteren door kachelwarmte, door warm worden, door warme dekens of als het heel warm wordt in de kamer. Vooral bij kinderen zal dit opvallen. Wanneer de slaapkamer minder benauwd is, bijvoorbeeld door een raam open te zetten, zal het kind rustig slapen. In dergelijke gevallen moeten we denken aan geneesmiddelen als Bryonia, Apis, Pulsatilla en nog vele andere. U bezoekt een kind, dat hevig ijlt en draait en woelt in bed. De moeder probeert de kamer warm te houden, want zij is kouwelijk. 'Wat is het hier benauwd', zegt u en u doet een raam open en merkt dan dat het kind rustiger wordt en in slaap valt. Zie zulke dingen niet over het hoofd, want zo'n verbetering heeft ergens haar oorzaak. Er is niets wat zomaar ge
'Angst voor de dood.' Heel angstig, angstige onrust, wanhoop over beter worden, sterke vertwijfeling. Verlangen naar zowel geestelijke als lichamelijke rust, wil niet bewegen. Vaak wil hij in een donkere kamer liggen. De klachten komen bij opwinding. Bryonia-patiënten zijn bijna altijd slechter bij bezoek. 'Gemelijk.' Maak een dergelijke patiënt niet boos, want het verslechtert hem. 'Kwalijke gevolgen van krenking.' 'Klachten als gevolg van ergernis', meestal hoofdpijn. Hevige, congestieve hoofdpijn enkele uren na ruzie of onenigheid, of na kleine geschillen met iemand tegen wie hij niets terug kan zeggen, hoort bij Staphisagria, hoewel Bryonia dit ook heeft. Staphisagria past bij prikkelbare, heftige, nerveuze, opgewonden personen die verzeild raken in een hevige ruzie of woordenwisseling. Ontwikkelt zich hoofdpijn, dan kan een dergelijke patiënt Bryonia nodig hebben. Zegt een patiënt met chronische klachten: 'Zodra ik met iemand onenigheid over iets heb gehad, krijg ik last van nerveuze opwinding, slapeloo
Bryonia heeft duizeligheid; de duizeligheid wordt erger in een warme ruimte. Naarmate meer symptomen bekend worden, zult u merken dat de patiënt bij alle verschijnselen van nerveuze aard, nerveuze opwinding, evenals over het algemeen diens lichamelijke gesteldheid, slechter is in een warme ruimte, door te veel kleding en door de warmte van het bed en dat hij de ramen open wil en behoefte heeft aan frisse, koele lucht. Meer dan de gemiddelde mens krijgt hij klachten in een benauwde ruimte. Evenals voor de Lycopodium-patiënt is de kerk, de schouwburg en een gesloten, warme kamer voor Bryonia een kwelling. Meisjes die steeds flauwvallen in de kerk kunnen worden geholpen met Ignatia.
Nu beginnen we met de studie van de symptomen van het hoofd. Deze zijn nogal karakteristiek voor dit geneesmiddel, want vrijwel elke acute klacht gaat gepaard met hoofdpijn. De hoofdpijnen gaan samen met klachten door ontsteking of congestie. Het verdoofde gevoel en de verwardheid, beide eerder genoemd, gaan samen met congestieve en barstende hoofdpijn. Het hoofd voelt zo overvol dat de patiënt er tegenaan drukt of een strakke band om zijn hoofd bindt. Stevige druk op de schedel geeft verlichting. De hoofdpijn wordt erger in een warme kamer en meestal ook door warmte. Soms zien we bij oppervlakkige neuralgie een verbetering door plaatselijke warmte. Een warme of een gesloten ruimte betekent een flinke verslechtering voor een Bryonia-patiënt met hoofdpijn. Hoofdpijn alsof de schedel open zal splijten; de pijn is erger bij iedere vorm van beweging, zelfs bij knipperen met de ogen, bij de noodzakelijke bewegingen om te kunnen praten en bij nadenken. Bij hevige hoofdpijn wordt elke inspanning van lichaam of gees

Hij wordt 's morgens wakker met hoofdpijn. Ontwikkelt zich een neusverkoudheid, dan heeft hij de hoofdpijn 's morgens en begint hij in de loop van de dag te niezen. Ook als de klacht zich ergens anders bevindt zal hij, nog voordat deze tot uiting komt, 's morgens ontwaken met een congestieve hoofdpijn boven de ogen of in het achterhoofd, of beide. Het hoofd lijkt te zullen barsten, druk geeft verbetering, de warmte van de kamer en beweging verslechteren. Hoofdpijn boven de ogen, alsof daar met een mes in wordt gestoken soms, erger door de eerste beweging. Hij beseft dat hij hoofdpijn heeft zodra hij zijn ogen beweegt. De oogballen doen zeer en het hele lichaam voelt beurs en gekneusd. Beweging van de armen, het verrichten van werk met de armen, wat in sommige beroepen noodzakelijk is, gaat over het algemeen gepaard met klachten van het bovenste deel van het lichaam en dan vooral van het hoofd. Ten tijde van Hering was een van de key-notes van Bryonia, 'klachten door strijken.' Zoals u zult weten, gebeurt str
Splijtende, hevige, congestieve hoofdpijn; hoofdpijn alsof iets door het voorhoofd naar buiten zal barsten. Drukkende pijn in het voorhoofd, vol en zwaar gevoel in het voorhoofd alsof de hersenen naar buiten worden geperst. Dit volle gevoel, deze overmatige bloedtoevoer naar het hoofd gaat samen met wat kan worden beschreven als traagheid van geest. Daarbij valt dikwijls op dat de gelaatsuitdrukking enigszins beneveld is. De patiënt ziet eruit alsof hij zwakzinnig is. Het gezicht is vlekkerig, paarsrood en opgeblazen. De ogen zijn rooddoorlopen. De patiënt is lusteloos, wil niet bewegen, praten of iets doen, want dat betekent inspanning en beweging en daardoor wordt de pijn erger. Hetzelfde geldt voor Belladonna; ook hier zien we de congestie en de druk. Maar onthoud dat het ziekteverloop bij Bryonia langzaam, passief en sluipend is, terwijl bij Belladonna alles wordt gekenmerkt door verhoogde activiteit. Met de hoofdpijn is er meer of minder branden en soms bonzen. Dit bonzen (kloppen) wordt doorgaans allee
De verergering na eten is in overeenstemming met de Bryonia-gesteldheid in het algemeen. De patiënt zelf, met al zijn klachten, voelt zich slechter na eten. Het doet er nauwelijks toe wat die klachten zijn, ze zijn slechter na eten. De hoest is erger na eten; de jicht is erger na eten. Hij zal alles opsommen en ten slotte zeggen, 'Ik ben altijd slechter na eten', waardoor dit een generaliteit wordt. Dikwijls gaat de hoofdpijn samen met neusbloeding. 'Hardnekkige hoofdpijn met constipatie.' Bryonia is een geschikt middel voor personen met een veneus, indolent gestel, met een trage hartwerking, een slechte bloedsomloop. Ze zien er plethorisch en robuust uit, maar bij iedere weersverandering wordt hun jicht plotseling erger.
Een veel voorkomend verschijnsel is roos; pijnlijke gevoeligheid van de hoofdhuid; erger door aanraken; gevoel alsof aan de haren wordt getrokken; vrouwen moeten hun haar altijd los dragen. De hoofdpijn evenals de reumatische aanval neemt af als de patiënt vrijelijk kan transpireren. Alle klachten bij Bryonia worden minder zodra hij over het hele lichaam flink begint te zweten.
Oogcatarren; het is geen specifiek middel bij oogontstekingen, maar het heeft wel oogsymptomen, zoals roodheid, ontsteking, congestie, hitte, uitgezette adertjes, branderig gevoel en pijn, in combinatie met hoofdpijn, met neusverkoudheid, met luchtwegproblemen, bronchitis, etc. Zere ogen; de oogbollen zijn zo gevoelig dat ze nauwelijks kunnen worden aangeraakt; beurs, gekneusd gevoel in de ogen, erger bij hoesten of bij druk. Dergelijke verschijnselen gaan samen met borstklachten, met verkoudheid en hoofdpijn. 'Zere, pijnlijke ogen bij bewegen van de ogen.' 'Drukkende, samenpersende pijn in de ogen.' 'Ontsteking van ogen en oogleden, vooral bij pasgeboren kinderen.' Denk aan Bryonia als de jichtverschijnselen van bepaalde lichaamsdelen verdwenen zijn en plotseling de ogen ontstoken raken. Zwelling van de oogleden, ernstige ontsteking van het oogbindvlies (dat er uit ziet als rauw vlees), rood en bloedend. U komt er achter dat de patiënt, die al langere tijd last had van jicht, enkele dagen tevoren een aanval
Een groot aantal van de Bryonia-klachten begint in de neus; niezen, neuscatarre, lopende neus, rode ogen, tranenvloed, pijn in neus, ogen en hoofd gedurende de eerste dag. Daarna breiden de klachten zich uit naar achterin de neus, de keel, het strottehoofd, gepaard met heesheid, en begint een bronchitis die overgaat in longontsteking of pleuritis, tenzij tijdig behandeld. De klachten hebben zich van het beginpunt van de luchtwegen, de neus, verplaatst naar de longen. Dit is een belangrijk werkingsgebied van Bryonia. Alles is slechter door beweging; overal congestie en brandende pijn; meer of minder koorts, soms heel hoge koorts; ook de patiënt zelf is slechter door de geringste beweging, hij wil bewegingloos blijven liggen. Versuft gevoel; drukkende, congestieve hoofdpijn; zeer, lam en gekneusd gevoel over het hele lichaam, vaak erger rond 9 uur 's avonds; toegenomen versuftheid na de slaap of bij 's morgens wakker worden. De hoest komt heel heftig opzetten. Pijn in lichaam en hoofd erger door hoesten. Overv
'Herhaaldelijk niezen.' 'Niezen tussen de hoestbuien.' 'Verlies van reuk.' Neusbloedingen als gevolg van congestie of tezamen met neusverkoudheid. Epistaxis tijdens menstruatie. Overmatige bloedtoevoer naar het hoofd tijdens menstruatie. Vicariërende menstruatie (neusbloeding in de plaats van menstruatie) in geval van amenorroe. Als de menstruatie plotseling ophoudt door kouvatten, komt er epistaxis. Binnenkant van de neus droog.
We moeten altijd goed naar het gezicht van de patiënt kijken. Het verdwaasde, paarsrode, opgeblazen gelaat van de Bryonia-patiënt is niet oedemateus; de opgeblazenheid wordt veroorzaakt door stasis van het bloed, bij vingerdruk blijven geen putjes achter. Gezwollen en opgeblazen, paarsrood, met een sullige gelaatsuitdrukking, alsof hij dronken is. De patiënt kijkt u aan en vraagt zich af wat u doet en wat u heeft gezegd; stupiditas; de ogen staan suf. De Bryonia-patiënt die remitterende koorts gaat krijgen, of congestieve hoofdpijn, of pneumonie, of een andere luchtwegaandoening, ziet er 's morgens bij het ontwaken beneveld uit. Hij zegt dat het hem enorm veel moeite kost om na te denken of iets te doen. Zijn hoofd doet zeer en hij is slechter bij beweging. Of het gezicht is rood en brandend, 'rode vlekken op gelaat en hals'; 'heet, opgeblazen, rood gezicht.'
Bij kinderen, evenals bij volwassenen, raken de hersenen toenemend belast; de pupillen zijn verwijd, de patiënt ziet er bedwelmd uit en hij beweegt zijn onderkaak voortdurend naar opzij. Deze kaakbeweging tijdens een aanval van congestie is een sterke karakteristiek van Bryonia. Het is niet zozeer tandenknarsen, hoewel dat ook voorkomt bij Bryonia, alswel een laterale beweging van de kaak. Het lijkt alsof hij kauwt, maar de kiezen raken elkaar niet. Deze beweging gaat dag en nacht door. Tandenknarsen komt voor bij een groot aantal geneesmiddelen. Bij beginnende intermitterende koorts met uitgesproken congestie, versuffing, hevige rillingen, waarbij de patiënt stuporeus of gedeeltelijk buiten bewustzijn is, zonder tandenknarsen maar met heen en weer bewegen van de onderkaak, is Bryonia dikwijls het passende middel. Onophoudelijke beweging van de kaak, alsof de patiënt kauwt, bij kinderen met een hersenaandoening. Soms zien we dit bij kleine kinderen die nog geen tanden hebben, ze maken voortdurend kauwende be
Opgezette, blauwachtige lippen en veneuze stuwing in het onderste deel van het gezicht, waardoor de Bryonia-patiënt de indruk maakt alsof hij beneveld is. Minder uitgesproken dan bij Baptisia en evenmin gepaard gaand met zo'n uitgesproken stupor als bij dit middel. Heel droge lippen; lippen gesprongen en droog. 'Kinderen plukken aan de lippen.' 'Lippen gesprongen en bloedend.' Dit verschijnsel zien we bij tyfeuze ziekten. De mond is kurkdroog, bruin verkleurd en bloedt en de tong is droog en bruin. Sordes op de tanden. Bij Arum triphyllum plukt de patiënt voortdurend aan neus en lippen en boort met zijn vinger in de neus.
Bryonia heeft kiespijn die verslechtert door warmte. 'Scheurende, stekende kiespijn tijdens eten'; door warme dranken, warm voedsel, erger in een warme ruimte; wil iets kouds eten, wil in koude lucht zijn, maar is slechter door beweging. 'Kiespijn beter door koud water of door liggen op de pijnlijke kant.' Verbetering als de patiënt hard op de pijnlijke kies drukt. 'Kiespijn erger door roken.' De verbetering door kou en de verslechtering door warmte spelen een centrale rol. Beide zijn generaliteiten; ze horen bij de patiënt als geheel. We zullen nog zien dat vrijwel alle symptomen bij Bryonia verslechteren door beweging, verslechteren door warmte, enz. Telkens horen we dat de klachten verbeteren door druk. Ook dit moet dus een generaliteit zijn. Twee geneesmiddelen kunnen dezelfde verzameling symptomen hebben en toch door tegengestelde dingen verslechterd worden. Modaliteiten zijn indicaties of contra-indicaties voor geneesmiddelen. We kunnen geneesmiddelen derhalve bestude-ren aan de hand van de modaliteite
Het zal u niet verbazen dat Bryonia zijn smaakgevoel verliest. Als hij verkouden wordt, smaakt niets meer normaal. Niet alleen op het geestelijke vlak zien we traagheid, ook de zintuiglijke gewaarwordingen zijn vertraagd. Het hele organisme is alsof verdoofd. 'Smaak flauw, laf, deegachtig.' Zijn geestelijke functies zijn zo aangedaan dat hij niet langer weet waar hij is. Hij denkt ergens anders te zijn dan thuis. Zelfs zijn tong is 'in de war'. Zure dingen smaken bitter. Zijn zintuigen bedriegen hem. 'Dik, wit tongbeslag.' Bij buiktyfus, bij bloedaandrang naar de hersenen, bij ontstoken keel, bij longontsteking, bij alle aandoeningen van de luchtwegen, bij reumatische klachten, steeds is de tong dik wit beslagen. 'Droog en bloedend en bedekt met korsten.' Een dergelijke tong heeft de patiënt bij buiktyfus; een droge, bruine, gegroefde, bloedende tong. Droge mond na kouvatten. Vrijwel altijd heeft de Bryonia-patiënt heel veel dorst. Met lange tussenpozen drinkt hij grote hoeveelheden water. Maar als zijn tong
Behalve stekende pijn, droogte en met lange tussenpozen behoefte aan grote hoeveelheden water zijn er bij de zere keel verder geen specifieke kenmerken. 'Constitutionele tendens tot vorming van aftenachtige plekjes in de keel', kleine witte plekjes.
Vervolgens komen we bij de voorkeuren en aversies. Verslechtering door eten. Spijsvertering ernstig verstoord, waardoor hij aversie tegen alle voedsel heeft. 'Wil direct iets hebben, maar weigert zodra hij dat krijgt.' Veranderlijk, weet niet wat hij wil. In zijn geest heeft hij een verlangen naar dingen waar zijn maag een afkeer van heeft. Als hij het gevraagde ziet, wil hij het niet. Alles is in de war. Behoefte aan zuur. 'Dag en nacht heel veel dorst'; behoefte aan koud water. 'Wil met lange tussenpozen grote hoeveelheden drinken.' Bij veel geneesmiddelen wil de patiënt onophoudelijk kleine teugjes water. Bij Bryonia wordt de dorst onmiddellijk gestild door een grote hoeveelheid water. Bij Arsenicum verlicht het drinken niet; de patiënt wil steeds opnieuw een klein teugje vocht.
De maagklachten van Bryonia zijn beter door warme dranken. Dit is een plaatselijk symptoom, want hij heeft behoefte aan iets kouds. Alleen zijn maag is beter door warme dranken. Tijdens koorts en bij klachten van het hoofd wil hij koude dingen, die dikwijls aanleiding zijn tot en een verergering geven van de hoest en de pijn. Hoewel hij geen behoefte heeft aan warme dranken verbeteren deze de maag- en darmklachten. Tijdens de koude rillingen wil de Bryonia-patiënt vaak ijskoud water, waardoor de rillingen nog heviger worden. Heet water geeft verlichting. 'Verlangen naar koude en zure dranken.' Aversie tegen zwaar, vet voedsel; tegen alles wat vettig is. 'Verlangen naar dingen die hij niet mag.'
Personen die onder constitutionele behandeling staan, moeten letten op wat ze eten. Van bepaalde soorten voedsel is bekend dat die het constitutiemiddel kunnen verstoren. Dikwijls wordt een Bryonia-patiënt ziek van het eten van zuurkool, van salades, van slaatjes met kip, e.d. Na inname van een dosis Bryonia voor constitutionele klachten kan het dus gebeuren dat de patiënt heel ziek wordt na het eten van een van deze dingen. Iemand die Pulsatilla heeft ingenomen, dient voorzichtig te zijn met het gebruik van vet, want heel vaak zal de werking van het geneesmiddel hierdoor worden verstoord. Evenzeer doet u er verstandig aan een Lycopodium-patiënt het eten van oesters te ontraden. Deze geneesmiddelen hebben een zodanige invloed op de maag dat bepaalde soorten voedsel niet goed vallen. Sommige geneesmiddelen worden ongunstig beïnvloed door het gebruik van zure dingen, citroenen, etc. 'Na inname van dit geneesmiddel mag u geen azijn, citroensap of citroenen gebruiken.' Maakt u daarvan geen melding bij de patiënt
De Bryonia-patiënt, met al zijn eigenaardigheden en individuele trekjes, is slechter door eten. De hoest, de klachten van het hoofd, de hoofdpijn, de luchtwegproblemen, alles is slechter door eten. Ophoping van gas in de maag na eten, vooral na het eten van oesters. Hoewel sommige Bryonia-patiënten absoluut geen oesters verdragen, zijn oesters als regel niet schadelijk voor de gezondheid. 'Slechter na eten of drinken.' Vlak na het eten verslechtert bij kinkhoest de hoest, worden de aanvallen heviger en zijn alle symptomen slechter. Maar later, als het voedsel verteerd is en de maag leeg, is de patiënt veel beter. Doorgaans is de Bryonia-patiënt beter na iets te hebben gedronken. Is hij echter oververhit en drinkt hij koud water, dan is de reuma erger, is de hoest erger en is de hoofdpijn erger. Als hij het warm heeft en koud water drinkt, krijgt hij last van hevige hoofdpijn. Ook de klachten van Rhus tox.-patiënten verergeren als ze koud water drinken tijdens oververhitting. De pijn in het hoofd wordt een kl
Dikwijls heeft de Bryonia-patiënt last van de hik, van oprispingen, van misselijkheid en overgeven. Zijn maag is ontregeld. Bittere oprispingen, bittere, misselijk makende smaak in de mond. Galbraken. Dit alles wordt erger na eten. In maag en buik hebben we een groot aantal verschijnselen die het gevolg zijn van een 'bedorven maag', of van kouvatten, of van te warm worden, of van het drinken van ijswater tijdens oververhitting. Dyspepsie; irritatie van de maag, waardoor eten hem heel veel pijn bezorgt. Dit gaat door totdat de ontsteking het hele gebied van maag en buik heeft aangedaan en er gevoeligheid voor druk ontstaat. De diagnose luidt 'gastro-enteritis', met zeer gevoel en pijnlijke gevoeligheid, stekende, brandende pijn, slechter bij beweging; misselijkheid en overgeven, diarree, trommelbuik; niet in staat zich te bewegen vanwege de pijn.
Met uitzondering van de pijn in maag en buik zijn bij Bryonia de pijnen beter door druk. De patiënt ligt met opgetrokken knieën bewegingloos in bed. Hij heeft zijn benen opgetrokken om de buikspieren te ontspannen. Hij wil niet worden aangesproken en wil evenmin nadenken. Elke beweging doet pijn, verhoogt de koorts en is vaak aanleiding tot koude rillingen afgewisseld met koorts; hoge koorts.
Als de patiënt volkomen stil ligt, heeft hij geen last van misselijkheid. Zodra hij zijn hoofd echter opheft van het kussen keert de afschuwelijke misselijkheid terug. Daardoor kan hij niet overeind zitten. Vanwege de misselijkheid moet hij blijven liggen. Probeert hij desondanks overeind te komen, dan wordt de misselijkheid steeds erger en begint de maag te branden. Met iedere beweging geeft hij wat vies slijm op.
Over het algemeen zijn de pijnen in maag en darmen stekend en brandend van aard. Hij heeft het gevoel dat maag en buik zullen barsten. Peritoneaal exsudaat. Buitengewone pijnlijkheid. Gevoelige maagkuil en gevoelige buik. Gewoonlijk wordt dit beter door warmte, hoewel de patiënt in een koele kamer wil liggen. De warmte van de kamer is benauwend, maar plaatselijk toegepaste warmte is prettig. Elke inademing, elke beweging van de borst doet deze pijn sterk toenemen. Daardoor zal de Bryonia-patiënt oppervlakkig ademen en diepe inademing vermijden. Hij probeert dat zo lang mogelijk vol te houden, en neemt vervolgens een diepe teug lucht. Hij kermt door de pijn die dat veroorzaakt. Maagslijmvliesontsteking en bedorven maag, maagklachten bij jonge meisjes door onderdrukking van de menstruatie. Gastritis en gastro-enteritis.
Bryonia heeft ontsteking van de lever en vele andere leversymptomen. De lever, vooral de rechterkwab, ligt als een gewicht in het hypochondrium. De lever doet zo zeer en is zo gevoelig voor druk dat de patiënt niet kan bewegen. Pijn in de lever, evenals in de viscera, bij beweging, bij aanraken en bij diep inademen. De ademhaling is kort en snel; diepe inademing veroorzaakt pijn in de lever; een brandende en stekende pijn. Daarbij heeft hij last van galbraken of van dyspepsie, misselijkheid en kokhalzen, slechter door beweging. Stekende, scherpe en brandende pijn in de lever. 'Kortstondige steken in rechter hypochondrium', dat wil zeggen in de lever. Bij hoesten heeft hij het gevoel dat lever of rechter hypochondrium zullen barsten.
Bryonia heeft een heleboel verschijnselen die betrekking hebben op rectum en ontlasting. Het heeft constipatie, maar ook dysenterie. De pathogenese toont veel van dit soort klachten, evenals vele symptomen die in verband staan met de delen zelf. Bij constipatie is de ontlasting hard en droog, alsof verbrand. Geen enkele aandrang, maar na vele dagen komen er kleine harde stukjes die eruit zien alsof ze zijn verbrand. Geen vocht en geen slijm om de harde ontlasting iets zachter te maken. Als er slijm is, dan wordt dat los van de ontlasting uitgescheiden. Soms bestaat de ontlasting uit een verzameling harde, kleine brokjes, soms weinig, soms veel, later gevolgd door de uitscheiding van slijm, alsof zich met de faeces een heleboel slijm bevindt in het rectum. Bryonia kan een geschikt middel zijn bij uiterst hardnekkige constipatie. Daarnaast heeft het diarree, waarvoor de patiënt 's morgens zijn bed uit moet. Bij de eerste bewegingen in bed begint hij zich misselijk te voelen. Zijn buik is opgeblazen en doet kra
De geconstipeerde patiënt doet dikwijls vergeefse moeite de ontlasting kwijt te raken. Hij heeft aandrang en gaat verschillende malen voordat er iets komt. De ontlasting lijkt in het rectum achter te blijven, ondanks het feit dat hij flinke aandrang heeft. Het rectum is inactief en de patiënt kan niet persen. Normaliter is hij sterk genoeg en zal er zeker ontlasting komen, maar nu is deze te droog. Bryonia heeft nog een ander type diarree. De ontlasting lijkt op gele maïsmeelpap. Dit type ontlasting, geel en papperig, vinden we bij buiktyfus. Soms is de ontlasting vermengd met slijm, soms met bloed. Voor de arts kan het van belang zijn te weten of het tyfoïd betreft of chronische diarree. Bryonia heeft vele gevallen genezen van chronische diarree met frequente lozing van gele, papperige ontlasting. De patiënt moet verscheidene malen per dag naar het toilet, maar vooral in de ochtenduren. Af en toe moet hij 's morgens een paar keer en hoeft hij de rest van de dag niet meer, of moet hij 's middags slechts een
Er zijn veel klachten van de urinewegen. Ontstekingsverschijnselen van de nieren; lichtroze bezinksel, urinezuurkristallen; overvloedige urine. Pijn in de nieren, steeds wanneer hij iets zwaars tilt of een ongewone beweging maakt. Het begin van congestie en langdurige pijn. Jichtachtige constitutie met nierproblemen, met rugpijn na overmatige verhitting of na overinspanning. 'Aandrang tot plassen en onwillekeurig urineverlies.' 'Brandend gevoel in de urethra, als hij niet plast', beter door mictie.
Met betrekking tot de vrouwelijke geslachtsorganen vinden we veel belangrijke symptomen. Pijnlijke menstruatie, dysmenorroe; pijn in de eierstokken tijdens menstruatie. Elke maandstonde gaat gepaard met overmatige bloedtoevoer naar de eierstokken, die gevoelig zijn bij aanraken. De patiënte zal zeggen dat voor iedere menstruatie de liesstreken heel gevoelig worden. Dit neemt nog toe als de menstruatie doorbreekt, waarbij het zere gevoel zich uitbreidt over de hele buik en deze tijdens de menstruatie pijnlijk blijft. De uterus doet zeer, het hypogastrium is gevoelig. Ontsteking van de baarmoeder. Brandende pijn, vooral in corpus e of fundus uteri. De Bryonia-patiënte neigt tot amenorroe. Of de maandelijkse bloeding blijft bij de geringste provocatie uit. Als de vrouw zich inspant en te warm wordt, bijvoorbeeld door de dagen voor de menstruatie veel strijk- of waswerk te doen, zal de menses wegblijven en zal de volgende pijnlijker zijn dan ooit tevoren. Jonge, plethorische vrouwen krijgen een dergelijke klacht
Dreigende miskraam door te zware inspanning of door te warm worden. We moeten aan Bryonia denken bij ontsteking van de borsten en stagnatie van de melkvloed tijdens de kraamperiode. Melkkoorts, pijn en zwelling van de borst. Een vrouw krijgt het tijdens de bevalling te warm en begint te zweten. Op het eind van de baring, als het kind geboren zal worden, legt de verloskundige of de dokter nog een extra deken over de vrouw, of wordt er niet op de temperatuur in de kamer gelet, waardoor de transpiratie plotseling wordt onderdrukt, hetgeen bijvoorbeeld de volgende dag leidt tot melkkoorts en andere klachten met koorts. Dan hebben we Bryonia nodig. Bryonia bij dreigende peritonitis, door vergelijkbare oorzaken, gonorroïsche aandoeningen, oude reumatische klachten, pijn, op voorwaarde van verslechtering door de minste beweging. Indien de problemen te wijten zijn aan sepsis, in plaats van aan onderdrukte transpiratie, is gewoonlijk een dieper werkend geneesmiddel nodig. Een van de meest opvallende verschijnselen b

Vervolgens komen we weer terug bij de luchtwegen, waarnaar we eerder slechts hebben verwezen. Dit is bij Bryonia een uitgebreid gebied van studie. Over het algemeen beginnen de problemen met een verkoudheid. Die kan zich aanvankelijk beperken tot stemverlies, met rauw gevoel in de trachea en een zere borst, met een droge kuchhoest en het idee dat de borst bij hoesten uit elkaar zal barsten. De Bryonia-patiënt zit rechtop en houdt zijn hoofd of zijn borstkas vast. Tijdens de hoest drukt hij beide handen tegen zijn borst. Hij heeft het gevoel dat deze uit elkaar zal springen. Pijn in beide zijkanten van de borstkas, maar vooral rechts. Bij longontsteking prefereert Bryonia de rechterkant. We bezoeken een patiënt die kou heeft gevat. De verkoudheid is omlaaggetrokken, met heesheid, rauw gevoel in de borst en hoesten. De hoest doet het hele lichaam schudden en wordt gevolgd door een sterke rilling. U treft de patiënt aan in bed. Auscultatie bevestigt uw vermoeden, hij heeft een longontsteking. Hij durft geen vin
Benauwdheid, verstikkingsgevoel, astma. Astmatische aanvallen door overmatige verhitting. Astma slechter in een warme ruimte, behoefte aan frisse lucht om te kunnen ademen. 'Droge, krampachtige hoest, kinkhoest, die het hele lichaam doet schudden. Springt onwillekeurig overeind door de hoest; pijnlijke hoest met bemoeilijkte ademhaling, hoest die het hele lichaam doet schudden. Taaie, moeilijke expectoratie. Hoest 's avonds en 's nachts, droge hoest.'
Bespreking van de overige verschijnselen zou herhaling betekenen. Als u de Materia Medica zorgvuldig naleest en de hoofdpunten eruit haalt, ziet u de algemene aard en de essentie van dit middel. Zonder veel moeite kunt u zich een goed beeld vormen.

~
BUFO De kleine kliertjes langs de nek van de pad scheiden bij druk een vocht af dat oplosbaar is in alcohol. Dit is de grondstof van het geneesmiddel dat nu zal worden besproken. Ik gebruik Bufo satyhienis. Het is een voortreffelijk geneesmiddel, met een diepgaande invloed op de geestelijke functies, vooral op het intellect. Verwardheid van geest en geheugenverlies, die zover gaan dat de patiënt langzaamaan zwakzinnig begint te worden. Dit geneesmiddel zal voornamelijk kunnen worden toegepast bij aandoeningen van het zenuwstelsel, bij kloppingen, onwillekeurige samentrekkingen en verkramping van spieren, ulceratie van huid en slijmvliezen, en dan bij patiënten die neigen tot een toestand van zwakzinnigheid, een toestand van verwardheid of geestelijke zwakte. Hoewel de zwakzinnigheid de overhand heeft, komen soms verschijnselen van actieve krankzinnigheid en mania voor.
Het eerste symptoom dat we in de tekst tegenkomen, is 'Behoefte aan alleen zijn om aan zelfbevrediging te doen.' Dit werpt al een bepaald licht op de aard van het middel. Gebrek aan controle over de seksuele driften en platvoersheid met bereidheid zich over te geven aan de lagere, menselijke instincten, aan perverse bezigheden en onvolkomenheden. Bufo is een verhaal op zichzelf. 'Jammert, schreeuwt daarna en raakt ten slotte in een comateuze toestand.' Een dergelijke gesteldheid, strikt objectief waargenomen, kan zich voordoen bij volwassen personen die zich gedragen als een kind. Het heeft iets van de ongecompliceerdheid van het kind en de geest herkrijgt een kinderlijke naïeviteit. De volwassene neemt de manieren aan van een kind. Deze geestesgesteldheid treffen we vooral aan bij volwassen Baryta carb.-patiënten. Zij hebben zich nooit verder ontwikkeld dan het kindstadium en zijn kind gebleven. Zo'n persoon redeneert als een kind, praat als een kind, zeurt als een kind, huilt als een kind en wil worden aan
'Eerst apathisch, maar nu zijn bed uitgegaan en als een krankzinnige door het huis rennend.' Hier gaat het zwakzinnige gedrag over in opgewondenheid. Het merendeel van de Bufo-patiënten is inactief en rustig. In alles zijn ze lijdzaam, zelden opgewonden of manisch. Dom, simpel, kinderlijk. 'Geheugenzwakte en idiotie.' 'Verlangt naar eenzaamheid, maar is bang om alleen te zijn.' 'Boos, bijt naar omringende voorwerpen.' 'Lacht of huilt snel.' Bufo is gebruikt voor de behandeling van delirium tremens, tijdens de stadia van opwinding en van geestelijke uitputting, tijdens welke de patiënt naar dingen bijt en grijpt. 'Giechelt'; dit is een betere weergave van het gedrag van de Bufo-patiënte dan te zeggen dat zij lacht; ze giechelt om alles wat wordt gezegd. Giechelt en zegt dwaze dingen; giechelt om dingen die niet echt leuk zijn. Deze simpele, kinderlijke vrouw lijkt alles wat wordt gezegd grappig te vinden. Een kind lacht en is vrolijk, dat is normaal. Maar zulk gedrag verwachten we niet van een volwassene, ten
** Zie ook de voetnoot bij Agnus castus. Bij Agnus castus wordt bedoeld dat de patiënt herhaaldelijk prostituées heeft bezocht. Hier, bij Bufo, heeft de patiënt zich heimelijk en uitgebreid overgegeven aan masturbatie. Noot van de vert.
*** De broomzouten, meestal in de vorm van broomkali of broomnatrium, verminderen de prikkelbaarheid van het zenuwstelsel. Omdat korte toediening van kleine hoeveelheden slechts een gering effect sorteerde, werden over het algemeen grote doses voorgeschreven over langere tijd. Vanwege de bijwerkingen, bijvoorbeeld ernstige acne en vermindering van het geheugen, is het gebruik tegenwoordig goeddeels gestaakt en zijn de bromiden vervangen door andere anti-epileptica. Uiteraard betekent dat niet dat nu de allopathische therapie is gericht op constitutionele behandeling en genezing van de miasmatische belasting. Noot van de vert. Eind voetnoten.
'Wordt kwaad als hij verkeerd wordt begrepen.' Dit is de naderende krankzinnigheid. Voor artsen en rechters is het een bekend gegeven dat dit type krankzinnigheid kan samengaan met epilepsie en dat een epilepticus niet altijd aansprakelijk kan worden gesteld voor een gepleegde moord. Hij is ontoerekeningsvatbaar, want epilepsie is niet louter een lichamelijke aandoening die zich beperkt tot clonische krampen van de spieren, plotseling neervallen, schuim rond de mond, tongbeet, etc. Dat is niet het hele beeld. Aan de basis ligt psora. Bij de een leidt dat tot zwakzinnigheid, bij een ander tot epileptische verschijnselen en bij een volgende tot krankzinnigheid. Een dergelijke erfelijke belasting kan, zelfs binnen één gezin, op verschillende manieren uitwerken. De een is krankzinnig, een ander zwakzinnig, een derde overlijdt aan kanker en een vierde is epileptisch. Bufo ligt ten grondslag aan zo'n constitutie; het is een psoramiddel, een diepgeworteld, dynamisch geneesmiddel. Het gaat naar de kern en essentie v
Sommige huiddelen zijn gevoelloos, andere hebben een verhoogde gevoeligheid. Spasmen van verschillende spieren, soms plaatselijk, soms van het gehele lichaam, met bloeding uit de mond, bewusteloosheid en neervallen. Behalve deze ernstige verschijnselen heeft het mildere, die beperkt blijven tot draaierigheid of vertigo. Deze mildere vormen van draaierigheid kunnen zich ontwikkelen tot plotseling neervallen en collaps, een acuut bewustzijnsverlies met clonische krampen en tongbeet. In de geneesmiddelproeven vinden we aanvallen van apathie en gedeeltelijke bewusteloosheid; verdoving. We hebben dus verschijnselen die uiteenlopen van draaierigheid tot volledige epilepsie. Door bestudering van dit middel kunt u meer gaan begrijpen van het wezen van epilepsie. Uit allopathische verhandelingen over epilepsie krijgt u alleen een beeld van het fenomeen 'toeval'. De stuip wordt behandeld als epilepsie. Er wordt gezocht naar geneesmiddelen om de toevallen te beteugelen, met als achterliggende gedachte dat daarmee de pa
'Congestieve hoofdpijn.' De invloed op de circulair verlopende spiervezels van de ingewandsslagader levert bij epilepsie een key-note op. Afschuwelijk gevoel van onrust in de buik, gevolgd door plotseling bewustzijnsverlies. De aura, de verschijnselen die voorafgaan aan een epileptische aanval, wordt gevoeld in de buik. Enkele auteurs hebben de plexus solaris genoemd als beginpunt. Het akelige gevoel wordt ervaren als een gewaarwording van (plaatselijke) onrust en gevolgd door neervallen.
'De aanblik van glinsterende voorwerpen wordt niet verdragen.' 'Amaurose', etc. 'Voor een aanval zijn de pupillen sterk verwijd en reageren niet op licht.' 'Verscherpt gezichtsvermogen.'
Spasmen van de oogspieren, doch verscherpt gezichtsvermogen evenals gewaarwording alsof alles kleiner is en ten slotte tendens tot diepgaande trofische stoornissen. Op het oog vormen zich kleine blaartjes. Dit gebeurt eveneens op de huid. De lederhuid gaat verloren en herstelt zich niet. Ulcera op de cornea. 'Zichtbare bloedvaatjes van het oog door sterke overvulling.' Paralyse van oogleden en oogspieren. Verstoring van de zintuiglijke functies. 'Muziek is onverdraaglijk.' Normaal gesproken zal iemand van mooie muziek genieten; bij Bufo brengt muziek een toestand van angstige onrust teweeg. De gehoorgevoeligheid is zo toegenomen dat elk geluid een kwelling is. 'Purulente oorloop.' 'Zwelling van de oren, van de oorspeekselklieren.' 'Flegmoneuze erysipelas van het gezicht.' 'Uitvallende tanden', als verschijnsel van de ziekte van Rigg.
'Stotteren en stamelen; wordt kwaad als zijn onsamenhangende uitlatingen niet worden begrepen.' 'Tongbeet.' 'Tong gegroefd, blauwachtig zwart.' 'Mond wijd open voor een aanval', een teken dat de spasmen beginnen. Als zich geen stuip voordoet, ontwikkelt dit zich zo dat de kaak omlaagzakt en de patiënt er dom uitziet en de indruk maakt iets vergeten te zijn. Vaak past Bufo bij lichte aanvallen die op vertigo lijken. De patiënt valt niet neer. In plaats daarvan zien we absences of automatismen. Bij deze lichte vorm van epilepsie zal aan de patiënt nauwelijks iets zijn te zien, hoewel hij soms zijn bezigheden afbreekt en daarna verdergaat alsof er niets is voorgevallen. Wat er tijdens de aanval van bewustzijnsverlies gebeurde, weet hij niet. Meestal gaat hij gewoon verder met waarmee hij bezig was en zal niemand iets hebben gemerkt. Als hij op zijn paard rijdt, trekt hij aan de teugels. Weer tot zichzelf gekomen zal hij aan de hand daarvan weten weer een van zijn aanvallen te hebben gehad. Dit verschijnsel van
'Overgeven na drinken.' 'Braaksel bevat geel vocht.' 'Overgeven van gal en bloed.' 'Spasmen eindigen met convulsieve bewegingen in de buik.' In de tekst staat dat 'de aanval in de buik ontstaat.' Daarmee wordt bedoeld dat de patiënt voorafgaand aan de aanval een gevoel van onrust in de buik heeft.
'Hemorroïdale gezwellen.' 'Onwillekeurig urineverlies.' Onwillekeurig urineverlies bij door epilepsie zwakzinnig geworden personen, bij beginnende hersenverweking, wat de werkelijke oorzaak is. Het is een vorm van verweking, van verminderde integratie.
Zoals dikwijls het geval is bij krankzinnigheid zijn de geslachtelijke functies sterk verstoord. Soms verhoogde geslachtsdrift, soms impotentie. De patiënt is niet vatbaar voor hogere gevoelens. Neiging met de handen voortdurend aan de eigen geslachtsdelen te zitten. 'Te snelle zaadlozing, zonder enig genoegen.' Spasmen of epilepsie, beginnend tijdens coïtus. Ontsteking van de klieren, vooral in de liezen, zoals bij syfilis.
Het meest typerende verschijnsel met betrekking tot de vrouwelijke geslachts-organen is branden. Branden in eierstokken en baarmoeder. In geval van dysmenorroe is branden in de eierstokken en in het bekken, aan het begin van of tijdens menstruatie, een van de meest problematische klachten waarmee u te maken kunt krijgen. Branden in de geslachtsorganen, in de eierstokken, splijtende, scheurende pijnen die doortrekken tot in de bovenbenen. Dit soort dysmenorroe is moeilijk te behandelen, met name bij cysten en hydatiden rond de eierstokken. Sommigen zeggen dat dit ongeneeslijk is. Dat is echter niet waar! 'Brandende hitte en steken in de eierstokken.' 'Uitzettende, brandende pijn of kramp in de baarmoeder.' Dit geneesmiddel is een uitstekend palliativum voor de afschuwelijk brandende pijn die optreedt bij baarmoedercarcinoom. De verschijnselen zijn: pijn uitstralend tot in de benen, ulceratie van uterus en cervix uteri, scheurende, stekende pijn en bloederige, stinkende leucorroe. Bufo heeft veel stinkende uit
'Menstruatie onderdrukt','menstruatie te vroeg, gepaard met hoofdpijn', 'branden in uterus en vagina.' 'Spasmen vlak voor de menstruatie.' Dat wil zeggen, tot epilepsie gedisponeerde meisjes krijgen voor en soms tijdens de menstruatie meer last van spasmen. 'Aanvallen erger ten tijde van de menstruatie.' 'Samentrekkende pijn in de lever tijdens menses.' 'Gele, dunne leucorroe.' Deze meisjes krijgen tijdens de menstruatie verscheidene zware toevallen. De aanvallen gaan volledig buiten ze om en als iemand ze hierover inlicht, zijn ze te versuft om het te begrijpen. Bufo is dan het aangewezen middel.
Bufo is een goed palliativum bij borstkanker. Het verzacht de brandende pijn en vermindert de vorming van blaren op het omliggende weefsel. Grote, gele blaren; blaren gevuld met geel, sereus vocht. Bufo past als de melk vermengd is met bloed. Het is een geschikt middel bij langzaam toenemende ontsteking van bloedvaten, bijvoorbeeld phlegmasia alba dolens, als de aders in de dijbenen aanvoelen als zweepkoorden.
'Branden, excoriatie in larynx.' U ziet dat branden een belangrijk, steeds terugkerend symptoom is. Het treedt op als gevolg van een ontsteking of door overprikkeling van de zenuwen. De zenuwscheden worden pijnlijk en drukgevoelig. Vandaar het gebruik van Bufo bij ischias en bij ontstekingsverschijnselen van andere grotere zenuwen.
'Heftige hoest met overgeven.' Hoest met kokhalzen en braakneigingen. De expectoratie is bloederig of bestaat uit zuiver bloed. Gevoel van kou in de borst. 'Branden als vuur in de longen.' Branden, omhoogtrekkend tot de larynx; gangreen van de longen. 'Laryngitis, bloedspuwen.' Branden in de borst tezamen met de eerder beschreven klachten. Ftisisachtige gesteldheid nadat de epilepsie met krachtige middelen is 'genezen'. Ftisisachtige gesteldheid als gevolg van onderdrukte uitscheiding door smeersels of door operatief sluiten van fistels. Dit type chronische, diepzittende verstoringen zijn het automatische gevolg van de onderdrukking van uitwendige verschijnselen. De diepste constitutielaag van het individu komt naar buiten bij epilepsie, bij krankzinnigheid, bij zwakzinnigheid, bij kanker, bij zware chronische ziekten.
Bufo heeft veel overeenkomst met dit type ziekten. Waarschijnlijk wordt de patiënte niet oud, maar zal zij rond haar veertigste levensjaar instorten. Zij overlijdt aan baarmoeder- of borstkanker, of door zwakzinnigheid. Hij komt aan zijn eind door een zware, chronische, kwaadaardig verlopende ziekte. Daardoor heeft dit geneesmiddel een diepgaande invloed op de levenskern zelf. Kinderen ontwikkelen een ongewone tendens tot ernstige, chronische ziekten; hun gezondheid is zwak, de hersenen functioneren niet goed. Het zijn zwakke kinderen, die huiduitslag krijgen en vatbaar zijn voor vliegende tering. Personen van omstreeks 25 jaar neigen tot instorting. Als het ziektebeeld overeenkomt met het geneesmiddelbeeld van Bufo zal dit middel de dispositie daartoe genezen. Maar voordat het zover is, zal de patiënt in een staat van beroering terechtkomen en hevige verslechteringen moeten doormaken. Benaderen we de ziekte voorzichtiger, dan verloopt alles rustiger maar is de genezing ook minder radicaal. Oude kwalen komen
'Aanvallen ingeluid door een spierschokking in de nek.' 'Vuistgrote botzwel-lingen.' 'Armen worden stijf voor een aanval.' 'Verdoofd gevoel in linkerarm.' 'Blaar op de hand, jaarlijks terugkerend.' 'Panaritium.' Veel klachten van de armen en de benen. Paralyse, etc.
Verdraagt geen warme kamer; de hoofdpijn en de opvliegingen naar het gezicht worden erger in een warme ruimte of in de buurt van de verwarming en beter door baden of in koude lucht. Klachten beter door met de voeten in warm water te gaan zitten.
Beven. Epileptische aanvallen, optredend met regelmatige intervallen, of zonder enige regelmaat. We hebben geen middel tegen epilepsie. Betekent dat dat we epilepsiepatiënten maar aan hun lot moeten overlaten? Nee, want voor patiënten met epilepsie beschikken we over een groot aantal geneesmiddelen. Het merendeel van de gevallen kan worden genezen.
Na alles wat hier over de aard van dit geneesmiddel kon worden gezegd, ben ik er zeker van dat u de symptomen met veel belangstelling zult nalezen. Ze zullen allemaal op hun plaats vallen en in verband gebracht kunnen worden met de constitutie en de natuur van de beschreven patiënten en ziektetoestanden. Dit is een van de geneesmiddelen die u nodig zult hebben om mentaal geretardeerde kinderen, die tevens al dan niet last hebben van spasmen, te helpen.
~
BUFO (Pad)
Karakteristieken - Werkt op zenuwstelsel, huid en baarmoeder ( geslachtsorganen). Lymfangitis van septische oorsprong. Parkinsonachtige symptomen ( tremoren). Opvallende reumatische verschijnselen. Haalt de laagste driften omhoog. Roept een behoefte op aan bedwelmende dranken, en veroorzaakt impotentie. Van nut bij zwak begaafde kinderen. Vroegtijdige ouderdom. Epileptische verschijnselen. Convulsies en toevallen tijdens de slaap 's nachts. Klachten die in meer of mindere mate samenhangen met stoornissen in de seksuele sfeer lijken binnen het bereik van dit geneesmiddel te vallen. Verwonding van vingers; & pijn die >> door de arm. Ziekten met een slepend verloop. (Seksuele) ontaarding, door erfelijke belasting. Beïnvloedt de bloedsomloop: warmtestuwingen, opvliegingen en branden in uiteenlopende delen. Afscheiding van bloederig vocht; uit de tepels; bloederig speeksel, etc. "Elektrische" schokken door heel het lichaam. Gevoel alsof heel het lichaam is opgezet; 's morgens. Gevoel alsof het zweert. Valt pl
Psyche - Bezorgd over de gezondheid. Droef, rusteloos. Neiging te bijten. Gierend huilen; ongeduldig; nerveus; zwakzinnig. Behoefte aan alleen zijn ( om aan zelfbevrediging te doen). Zwak begaafd. Morele verdorvenheid. Kinderlijk, dwaas, giechelen. Angst voor dieren en vreemden. Praat nonsens, maar is boos als hij niet wordt begrepen. Loopt heen en weer en wringt z'n handen. Achterbaks, leugenachtig. Verdraagt geen muziek.
Hoofd - Gewaarwording van hete damp uit de kruin. Doof gevoel in de hersenen. Kussen doet zeer aan het achterhoofd.
Ogen - Kan niet tegen glanzende voorwerpen. Kleine blaartjes op het oog. Voorwerpen zien er vervormd uit. Linker ooglid verlamd. Verwijde pupillen. Diepliggende ogen.
Oren - Verdraagt geen muziek (Ambr.). Heeft last van het minste geluid.
Neus - Neusbloeding & rood gezicht en pijn in het voorhoofd, > neusbloeding.
Gezicht - Gezicht badend in het zweet ( bij spasmen). Opgeblazen en verwrongen. Lippen zwart.
Mond - Verlamming van de tong, maakt likkende bewegingen met de tong. Bloederig speeksel. Stotteren. Tong: gebarsten, blauwachtig zwart. Convulsies, na tandextractie.
Maag - Behoefte aan (ge)zoete dranken. Overgeven na drinken. Braaksel bevat geel vocht. Overgeven van bloed en gal.
Buik - Gevoel alsof er koude ballen door de darmen gaan. Bubonen in de liezen. Krampachtige bewegingen in de buik, na convulsies.
Mannelijke geslachtsorganen - Polluties; impotentie, ejaculatio praecox, spasmen tijdens coitus. Zit voortdurend aan de geslachtsorganen (Hyos., Zinc.). Gevolgen van zelfbevrediging. Neiging tot zelfbevrediging.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Menstruatie te vroeg en overvloedig; of met stolsels en bloederige uitscheiding; waterige leucorroe. Seksuele opwinding, & epileptische aanvallen. Verharding van de borstklieren. Palliatief bij borstkanker. Brandende pijn in eierstokken en baarmoeder. Verzwering van de baarmoederhals. Stinkende, bloederige uitscheiding. Pijn >> de benen. Melk bloederig. Kraambeen. Aders opgezet. Baarmoeder: tumorvorming, poliepen. Hevige pijn in de borsten, < 's>>nachts. Hydatiden in de eierstokken. Stinkende, etterige leucorroe.
Ademhalingsorganen/Borst - Branden als vuur in de longen. Verstikkende hoest. Astma.
Hart - Gevoel alsof het hart te groot is. Hartkloppingen ( & hoofdpijn, tijdens de menstruatie). Samensnoeringsgevoel. Gewaarwording alsof het hart in water drijft (>>of in lucht). Versnelde hartwerking; bij exophthalmus.
Rug - Spierschokken in de nek, voor convulsies. Spit, < overeind komen of minste beweging.
Ledematen - Pijn in de lendenen, doof gevoel in de ledematen ( stijf), krampen, onzekere gang, gevoel van een plug in gewrichten; zwelling van beenderen. Beven.
Huid - Panaritium; pijn >> omhoog door de arm. Gevoel alsof de huid los zit (in plekken). Puisten, etterende wondjes. Pemphigus. Blaren die opengaan en een rauw oppervlak achterlaten; uitscheiding van dun etterig vocht ( geelachtig en bijtend). Blaren op handpalmen en voetzolen. Jeukend en brandend. Negenoog. Rode onderhuidse strepen. Lymfangitis. Gele blaren. Kippevel.
Slaap - Comateus, na convulsies.
Modaliteiten - Slechter: Warme kamer. Seksuele opwinding. Masturbatie. Minste beweging. Verwonding. Bij wakker worden. Beter: Bloedingen. Koele lucht. Koud baden. Voeten in heet water.
 Epileptische verschijnselen < in een warme ruimte, hoewel er tevens een grote gevoeligheid is voor koude lucht en wind. Volgens Lippe is Bufo speciaal geïndiceerd bij epilepsie met aanvallen tijdens de nachtelijke slaap; de patiënt wordt al of niet wakker door de aanval; wordt hij wakker, dan heeft hij hevige hoofdpijn.
Relaties - Vergelijk: Helo.; Amph.; Salam. (complementair bij epilepsie en hersenverweking); Cub.; Ars., Canth., Lach. en Tarent. (convulsies ten gevolge van slepende etteringsprocessen); Art-v., Calc., Nux-v. en Sil. (epilepsie, aura begint in de plexus solaris); Lach. en Sulph. (aura begint in de arm); Kali-br. en Nat-m. (chorea, waarbij de patiënt niet gewoon kan lopen maar moet rennen of springen); Bov. (gevoel alsof het hart onder water staat); Hyos., Merc. en Sulph. (masturbatie, impotentie etc.); Anthr., Ant-c. en Lach. (pustula maligna); Hep., Lach., Ph-ac., Sil. en Dios. (bullae, panaritium etc.); Camph. (hoofd naar één kant getrokken); Bar-c.; Aster.; Graph. Complementair: Salam.; Calc. Antidoten: Lach.; Seneg.

~