Tonen 121-140 van 917
Materiamedica van Kent en Boereke om zelf te repertoriseren
KLACHT REMEDIE
ASCLEPIAS CORNUTI (Zijdeplant)
Karakteristieken - Lijkt voornamelijk op het zenuwstelsel en de urinewegen te werken. Een geneesmiddel bij hydrops, door stoornissen in de lever-, nier- of hartwerking en na roodvonk; zweetmiddel en urinedrijvend middel. Acute reumatische ontsteking van grote gewrichten. Met tussenpozen optredende, neerwaarts drukkende pijn in de baarmoeder.
Hoofd - Gevoel alsof er van slaap tot slaap een scherp voorwerp door het hoofd is gedreven. Gevoel van samensnoering in het voorhoofd. Nerveuze hoofdpijn, na onderdrukte transpiratie, gevolgd door verhoogde urinelozing, met een toename van het soortelijk gewicht. Hoofdpijn door retentie van afvalstoffen.
Relaties - Vergelijk: Cimic.; Bry.; Colch.; Asc-t.; Asclepias vincetoxicum (Cynanchum vincetoxicum, Engbloem; sterke prikkeling van maagdarmkanaal, & overgeven en diarree; bruikbaar bij hydrops, diabetes, hevige dorst, overvloedige urinelozing).


~
ASCLEPIAS TUBEROSA (Knolzijdeplant)
Karakteristieken - Uitgesproken werking op de borstspieren. Migraine, & gasvorming in maag en darmen. Dyspepsie. Bronchitis en pleuritis. Catarrale klachten ten gevolge van koud en vochtig weer. Irritatie van het strottehoofd & schorheid. Griep, & pleuritis-achtige pijn. Verhoogt de SECRETIES van HUID, serosa en slijmvliezen: pleuropneumonie, diarree of reumatische klachten & overvloedige transpiratie. Scherpe, stekende, prikkende pijnen < beweging. Buitengewone zwakte, lopen lijkt onmogelijk. Gevoelloosheid van heel het lichaam. Gevoeligheid voor tabak. Zwak en lamlendig, alsof hij lange tijd ziek is geweest. Kan niet werken vanwege pijn in de darmen en herhaaldelijke stoelgang.
Psyche - Zwakte van het geheugen.
Hoofd - Zeurende hoofdpijn > na een voetbad.
Neus - Kleverige, gele uitscheiding. Verstopte neus bij kinderen.
Mond - Taai, geel tongbeslag. Bedorven smaak in de mond, naar bloed.
Maag - Vol gevoel, druk, zwaar gevoel. Gasvorming na eten.
Rectum - Catarrale dysenterie, & reumatische pijnen over heel het lichaam. Ontlasting met een geur van rotte eieren; of brandt als vuur. Ontlasting & een gevoel alsof er een vuurgloed door de buik trekt.
Mannelijke geslachtsorganen - Uitwendige geslachtsorganen verslapt.
Ademhalingsorganen/Borst - Ademhaling pijnlijk, speciaal onderin de linkerlong. Droge hoest; samensnoering van de keel; hoest = pijn in hoofd en buik. Borstcatarre, & pijn in het voorhoofd en kleverig, geel sputum. Pijn in de borst; omlaagschietend vanaf de linker tepel. Pijnen in de borst in het algemeen > door voorover buigen; < liggen, ademhalen. Tussenribruimten nabij het borstbeen gevoelig. Benauwdheid en zwakte bij lopen. Pleuritis. Paroxismale pijn in de intercostale spieren. Pijn onder de linker tepel, & hartkloppingen.
Rug - Lancinerende pijn tussen de schouderbladen.
Ledematen - Gewrichtsreuma, & bij buigen een gevoel alsof de ligamenten zullen breken.
Modaliteiten - Slechter: Beweging. Diep inademen. Liggen. Tabak. Opstaan. Hoesten.
 Symptomen < 's morgens; bij opstaan. Pijn in de borst < 4 uur 's morgens en 4 uur 's middags.
Relaties - Vergelijk: Agar. (diagonale pijnen, rechterarm en linkerbeen, of linkerarm en rechterbeen); Bry. ( pleuritis, longontsteking);Verat. (pijnlijke stoelgang 's>>nachts); Dulc. (< koude en vocht); Asclepias incarnata (Rode Zijdeplant; chronische maagcatarre en leucorroe; hydrops & benauwdheid); Periploca graeca (harttonicum, werkt op bloedsomloop en ademhalingscentrum, verhoogt de ademhalingsfrequentie zodanig dat die niet meer in verhouding is met de polsslag); Ant-t.

~
ASIMINA TRILOBA (Pawpaw)
Karakteristieken - Produceert een reeks verschijnselen die sterk herinneren aan roodvonk; keelontsteking, koorts, overgeven, scharlakenrood exantheem; tonsillen en submandibullaire klieren opgezet, & diarree. Keelholte rood en gezwollen, gezicht opgezet. Behoefte aan ijskoude dingen. Heesheid. Futloosheid, slaperigheid, prikkelbaarheid.
Acne. Jeuk 's avonds bij uitkleden.
Relaties - Vergelijk: Caps.; Bell.; Anis. (koliek).

~
ASPARAGUS OFFICINALIS (Asperge)
Karakteristieken - De uitgesproken en directe werking van asperge op de urinewegen is algemeen bekend. Zwakte, verminderde hartwerking en vochtophoping. Reumatische pijnen. Linkerschouder en hart.
Hoofd - Verward gevoel. Zeurende pijn in voorhoofd en neuswortel. Migraine-achtige hoofdpijn 's morgens, & gedeeltelijke uitval van het gezichtsveld.
Neus - Overvloedige, dunne neusloop.
Keel - Ruw gevoel, & opschrapen van veel taai slijm uit de keel.
Urinewegen - Frequente urinelozing, & fijne steken in de uitmonding van de urethra; brandend; urine eigenaardig van geur. Blaasontsteking, & etter, slijm en pijnlijke, krampachtige aandrang. Lithiasis.
Hart - Hartkloppingen, & beklemd gevoel op de borst. Pols intermitterend, zwak, pijn in de linkerschouder en het hart, & blaasstoornissen.
Ademhalingsorganen/Borst - Gevoel van sterke beklemming tijdens ademhalen. Hydrothorax.
Ledematen - Reumatische pijn in de rug, met name in de omgeving van de linkerschouder, en in de ledematen. Pijn in de linker schoudertop, onder het sleutelbeen en in de arm, & zwakke pols.
Relaties - Vergelijk: Conv.; Sars.; Arn.; Aur-m.; Cann-s.; Dig. ( hydrops);Spig.; Althaea officinalis (Heemst; bevat asparagine; irritatie van blaas, keel en bronchi); Physal. Antidoten: Acon. (uitputting, zwakke pols, pijn in schouder); Apis. Antidoteert: Coff.

~
ASPIDOSPERMA (Quebracho)
Karakteristieken - De Digitalis van de longen (Hale). Heft kortstondige obstructies van de zuurstofvoorziening van het bloed op door stimulatie van het ademhalingscentrum, met als gevolg dat de oxydatie verbetert en koolzuurgas in verhoogde mate wordt afgegeven. Vernauwing van de pulmonalisklep. Trombose van de longslagader. Dyspnoe door uremie. Een effectief geneesmiddel bij vele gevallen van astma, met als keuzebepalend symptoom "kortademigheid" tijdens inspanning. Astma cardiale.
Relaties - Vergelijk: Coca; Ars.; Coff.; Catalpa (bemoeilijkte ademhaling).

~
ASTACUS FLUVIATILIS (CANCER FLUVIATILIS - Rivierkreeft)
Karakteristieken - Het belangrijkst zijn de huidsymptomen. Urticaria. De tinctuur wordt bereid van het hele dier. Beïnvloedt in sterke mate de lever en de lymfeklieren. URTICARIA; & leverklachten; geelzucht bij kinderen. Jeuk in uiteenlopende delen. Crusta lactea, & vergrote lymfeklieren. Opgezette halsklieren bij kinderen en oude mensen. Stekerige pijnen in diverse delen. Inwendige rillerigheid of koude rillingen. Nerveuze kriebelingen over het lichaam. Erysipelas, & netelroos. Kramp in de leverstreek, ontstoken lever, < druk. Hoest > lopen, keert echter terug zo gauw de patiënt weer zit. Hoge koorts, & hoofdpijn; rood, gloeiend gezicht. Constrictie en mogelijk complete afsluiting van het duodenum en vooral van de uitmonding van de galbuis in het duodenum.
Koorts - Grote gevoeligheid voor koude lucht, < ontbloten; hoge koorts, & hoofdpijn.
Huid - Netelroos over heel het lichaam. Jeuk. Erysipelas en leveraandoeningen & netelroos. Geelzucht.
Relaties - Vergelijk: Apis ( urinewegen, stekerige pijn, etc.); Rhus-t. (urticaria); Homarus; Chlol.; Nat-m.; Bombyx processionea (Processierups; jeuk over heel het lichaam; urticaria); Calc. Antidote: Acon.


~
ASTERIAS RUBENS (Zeester)
Karakteristieken - Lymfatische personen met slappe weefsels en een rood gezicht. Lancinerende pijnen. Nerveuze stoornissen, zenuwpijnen, chorea en hysterie vallen binnen het bereik van dit geneesmiddel. Is toegepast bij borstkanker en heeft in het algemeen een onmiskenbare invloed op kankerprocessen. Seksuele opwinding (bij beide geslachten). Bewerkstelligt circulatiestoornissen, & pulsaties en congestie, in hoofd, baarmoeder, borst, etc. Heeft een opvallende werking op de vrouwelijke organen. Epilepsie die wordt voorafgegaan door spiertrekkingen over heel het lichaam. Gevoel alsof de ogen, de tepels, etc. naar achter worden getrokken. Chorea, alleen rustig als hij z'n handen in zijn zakken houdt. Linkszijdige symptomen.
Psyche - Verdraagt geen tegenspraak. Snel opgewonden door elke vorm van emotie, met name bij tegenspraak; epilepsie. Huilt bij de minste emotie. Hallucinaties; hoort stemmen; meent niet thuis te zijn; meent zich onder vreemden te bevinden. Gevoel van dreigend onheil. Bang voor slecht nieuws.
Hoofd - Schokken in de hersenen; kloppen; hittegevoel van het hoofd, alsof omgeven door hete lucht. Bloedaandrang naar het hoofd, & bonzende pijn.
Ogen - Gevoel alsof de ogen naar achter worden getrokken. Knipperen.
Gezicht - Rood; blozend. Pukkels op de zijkant van de neus, op de kin en rond de mond. Tendens tot acne bij adolescenten.
Rectum - Vruchteloze aandrang. Ontlasting olijfkleurig. Hardnekkige constipatie. Diarree; waterig bruin, met kracht naar buiten komend.
Mannelijke geslachtsorganen - Verhoogde geslachtsdrift.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Koliek en andere klachten > doorkomen van de menstruatie. Opgezette borsten en pijn in de borsten; < links. Verzwering van de borsten, & scherpe, naar de schouderbladen doorschietende pijn. Zenuwpijn in linkerborst en arm (Brom.). Gevoel in de linkerborst alsof deze naar binnen wordt getrokken, & pijn die via de binnenzijde van de arm >> de pink. Hevig en constant seksueel verlangen; niet > door coitus, & nerveuze opwinding en neiging om te huilen. Vochtige vagina, prettig gevoel. Onaangenaam, stotend gevoel in de baarmoeder. Knobbels in de borsten en verhardingen van de borstklieren; doffe, zeurende pijn; ingetrokken tepels; borstkanker; acute, lancinerende pijn; okselklieren hard, opgezet en knobbelig.
Ademhalingsorganen/Borst - Pijn onder het borstbeen en in de spieren van de hartstreek. Opgezette okselklieren, < 's nachts en vochtig weer.
Ledematen - Doof gevoel in de linkerhand en vingers. Onvaste gang - heeft geen controle over de spieren.
Huid - Slappe huid. Jeukende plekjes. Zweren, met stinkende dunne etter. Acne; zwarte meeëters, kleine rode basis. Psoriasis en herpes zoster, < linkerarm en borst.
Modaliteiten - Slechter: Warmte. Menstruatie. Tegenspraak. Koud vochtig weer. Koffie. 's Nachts. Linkerkant. Beter: Huilen.
 Symptomen < 's nachts; bij beweging en bij koud, vochtig weer. Huilen > de mentale toestand. Teste zegt dat de algemene malaise < door warmte. Grote behoefte aan koude dranken. Koffie < alle symptomen en wekt ze enkele dagen nadat ze verdwenen zijn weer op. Asterias rubens is een uiterst belangrijk geneesmiddel dat te weinig wordt gebruikt.
Relaties - Vergelijk: Murx.; Sep.; Astac.; Hom.; Erythrinus; Crot-t., Grat., Gamb., Jatr., Gamb. en Thuj. ( diarree); Bell. ( plotseling opkomende en wegtrekkende pijn); Lil-t. ( verhoogde geslachtsdrift bij vrouwen); Con.; Carb-an.; Ars.; Cund. Volgt goed na: Bell., Carb-an., Con. en Sil. ( scirrhus van de vrouwelijke borst); Sulph., Bell. en Calc. ( epilepsie). Antidoten: Plb.; Zinc. Onverenigbaar: koffie; Nux-v. (Ip. verbeterde nadat Nux-v. een verslechtering opriep). Teste plaatst Asterias rubens in zijn Sulphur-groep van psoramiddelen.

~
ASTRAGALUS MOLLISSIMUS
Karakteristieken - Heeft op dieren een soortgelijk effect als alcohol, tabak en morfine op mensen. In het eerste stadium tonen zich hallucinaties of manische toestanden met visusstoornissen en gedraagt het dier zich eigenaardig. Heeft het dier de smaak van de plant eenmaal te pakken, dan weigert het alle andere voedsel. Het tweede stadium geeft vermagering, diepliggende ogen, dof worden van de vacht en verzwakking te zien; na verloop van enkele maanden sterft het dier als door verhongering.
Onregelmatige gang - verlammingsachtige aandoeningen. Verlies van spiercoördinatie.
Vertigo - Draaierigheid.
Hoofd - Vol gevoel in rechterslaap en bovenkaak. Pijn boven de linker wenkbrauw. Drukkende pijn in de slapen.
Gezicht - Pijnlijke gezichtsbeenderen. Pijn en druk in de bovenkaken.
Maag - Zwak en leeg gevoel. Branden in slokdarm en maag.
Ledematen - Snorrend gevoel aan de buitenzijde van de voet, van de hiel tot de kleine teen. Linkerkuit ijskoud.
Relaties - Vergelijk: Aragallus lamberti; Bar-c.; Oxytropis.

~
AURUM ARSENICUM De symptomen van dit geneesmiddel tonen zich 's morgens, in de late ochtend, 's avonds, 's nachts en na middernacht. Verslechtering buiten en door koude lucht. Behoefte aan frisse lucht. Verslechtering bij traplopen. Slapend gevoel in afzonderlijke delen. Bandgevoel. Heel bruikbaar geneesmiddel bij cancereuze aandoeningen; epithelioom; necrose van beenweefsel; erger in vochtig, koud weer. Nuttig middel bij convulsies; klonische spasmen zonder bewustzijnsverlies; epileptiform; hysterisch. Vochtophoping in ledematen en lichaamsholten. De symptomen zijn slechter tijdens en na eten. Vermagering en klachten na geringe inspanning en na koude dranken. Kriebelen over het hele lichaam. Zwaar gevoel in lichaam en ledematen. Een veel voorkomend verschijnsel is verharding; slijmvliezen; botten; klieren; periost; sereuze vliezen. Verhoogde prikkelbaarheid van het lichaam. Behoefte te gaan liggen, maar liggen brengt een grote rusteloosheid teweeg en veel symptomen verslechteren door liggen. Slechter na een tijdje liggen.

Opgezette klieren. Aurum arsenicum is een van onze beste middelen bij gevorderde stadia van syfilis; syfilis gepaard met stoornissen van het zenuwstelsel. Algemene verslechtering door aanraken. Trillen in alle delen. Ulceratie van klieren met uitgesproken verharding; bij kankerachtige aandoeningen. De symptomen verschijnen na de slaap; erger door ontbloten van het lichaam; tijdens lopen. Erger bij buiten lopen; door snel lopen; door in de wind lopen. Algmene vermoeidheid; 's morgens; door mentale inspanning; door fysieke inspanning; uitputting. Erger in winderig weer en 's winters.

Afwezig. Lichtgeraakt en klachten door boosheid; woede met stil verdriet; door tegenspraak. Kwellende angst. Dag en nacht onrustig; gewetensangst; gepaard met angst over zieleheil. Geneigd tot kritiseren en op iedereen aanmerkingen te hebben. Verwardheid 's morgens. Overmatig scrupuleus. Tegendraads. Doodsverlangen. Delirium 's nachts. Hallucinaties; dieren; denkt iets verkeerd te hebben gedaan; fantasieën. Wanhoop; tijdens koude rillingen; met de pijn; periodiek; over beter worden; religieus. Opgewonden en ontevreden. Opwinding tijdens koude rillingen. De symptomen zijn slechter door mentale inspanning. Opwinding gepaard met allerlei voorstellingen van onaangename aard. Angst; 's avonds en 's nachts; in een mensenmenigte; voor de dood; voor onheil; voor mensen; bij alleen zijn. Vergeetachtig en schrikkerig. Klachten door verdriet; chronische klachten na verdriet. Is voortdurend opgewonden en gehaast. Hysterische neigingen en hysterisch gedrag; ordeloosheid en geperverteerde verlangens. Verwaarloost huishoud

Hyperemie, vol gevoel en hitte van het hoofd door mentale inspanning. Uitslag op de behaarde hoofdhuid; korsten; pukkels. Haaruitval. Zwaar hoofd 's morgens bij opstaan. Hydrocephalus. Jeukende hoofdhuid. Hoofdpijn; 's morgens; 's middags; 's avonds; in koude lucht; in koud weer; reumatisch; door opbinden van het haar; bij hoesten; hamerend; hysterisch; liggen; door mentale inspanning; door beweging; nerveus; periodiek; kloppend; bij opstaan uit liggende positie; na slapen; in winderig weer; warmte verbetert. Pijn in voorhoofd. Halfzijdige pijn, in beide zijden of in één van beide. Pijn in de slapen; in slaap en voorhoofd. Gekneusd gevoel in het hoofd. Brandende hoofdpijn; in voorhoofd; kruin. Trekkende pijn in hoofd. Drukkende hoofdpijn; voorhoofd; achterhoofd; slapen. Stekende pijn. Scheurende pijn in hoofd; voorhoofd; achterhoofd. Kloppende pijn; voorhoofd; zijkanten van het hoofd. Ontbloten van het hoofd geeft klachten.

Afscheiding van slijm en etter uit de ogen; samenplakkende oogleden 's morgens, met geel pus. Korrelige oogleden. Uitvallende wimpers. De ogen voelen heet. Oogontsteking; catarraal; scrofuleus; van de cornea; van de iris; door syfilis. Tranenvloed. Niet in staat de ogen te openen. Pijn in de ogen; 's morgens; 's nachts; door licht; bij lezen; warmte verbetert; aanhoudend; branderig; drukkend; zeer; als van zand; stekend; scheurend. Verlamming van de oogzenuw. Fotofobie. Uitpuilende ogen. Pulsaties. Vernauwde pupillen. Rode ogen; rode oogleden; starende blik. Strontje bij de binnenste ooghoek. Opgezette oogleden. Verzwering van de cornea. Gezichtsvermogen verzwakt; heldere kleuren voor de ogen; onduidelijk; mistig; hemianopsie, bovenste helft verloren; sterretjes; blindheid.
Necrose van het rotsbeen. Lopend oor; vies; stinkend; etterig; dik; geel. Gewaarwording van klepperen in de oren. Jeuk in de oren. Geluiden in de oren; gezoem; geknetter; gebrom; gesuis; geraas; geloei. Oorpijn; pijn achter het oor; in het oor; brandend; stekend. Aanvankelijk verhoogde gehoorsgevoeligheid; voor geluid; later afgenomen; ten slotte doofheid.
Necrose van de neusbeenderen (oude gevallen van syfilis). Heel bruikbaar bij oude, hardnekkige catarre. Rode neus. Frequente aanvallen van neusverkoudheid, met neusloop of droog. Uitvloed uit de neus; bloederig; met korstvorming; stinkend; vies; groenig; purulent; onderdrukt; dik; waterig; geel. Dichtzittende neus, jeuk en bloeden. Ozaena. Pijn in de neus; in de neusbeenderen; borend; brandend; zere binnenkanten van de neus; pijn als van een zweer. Reuk aanvankelijk scherper, later reukverlies. Herhaaldelijk niezen. Opgezette neus. Ulceratie in de neus.
Epithelioom van gezicht en lippen. Lupus. Gesprongen lippen; verkleuring; blauwachtig; aardkleurig; bleek; rode vlekken; uitslag op de neus; acne rosacea op gezicht en voorhoofd; meeëters; koperkleurige uitslag; pukkels op gezicht en voorhoofd; puisten; schilferende uitslag. Gekwelde gelaatsuitdrukking. Erysipelas. Heet gezicht. Ontsteking van de oorspeekselklier. Pijn in het gezicht; in de oorspeekselklier; in submaxillaire klieren; branderige lippen; trekkende pijn in het gezicht; stekend; scheurend. Transpiratie op het gezicht; koud. Zwelling van het gezicht; lippen; oorspeekselklier; submaxillaire klieren; zweer op de lip.
Aften in de mond. Bloedend tandvlees. Gegroefde tong. Tong bruin, rood, droog. Hittegevoel in de tong, gevoelig tandvlees. Spraak moeilijk. Opgezet tandvlees; gezwollen tong. Smaak: bitter; bedorven; metaalachtig; smakeloos; zuur; zoetig; afwezig. Syfilitische zweren in de mond; op het tandvlees; op de tong; blaasjes in de mond. Cariës, gevoel of de tanden te lang zijn en los zitten. Tandenknarsen 's nachts. Pijn in de tanden; 's nachts; bij kauwen; bij aanraken; scheurende pijn.
Keelontsteking. Brok in de keel, slijm in de keel. Keelpijn bij slikken; branderig; stekend; schurend en gezwollen. Slikken moeilijk.
Geeuwhonger. Afkeer van voedsel; van vlees; behoefte aan alcoholische dranken; brood; koffie; koude dranken; melk; opgeblazenheid, leeg gevoel en bittere oprispingen. Misselijkheid met hoofdpijn. Hik. Maagpijn; hevig; brandend; snijdend; drukkend; stekend. Buitensporige dorst. Overgeven van gal.
Atrofie van de lever. Etterende bubo in de lies. Opgeblazen buik. Vergrote lever. Vol gevoel en sterke winderigheid. Verharding van de lever. Met Aurum arsenicum zijn talrijke leveraandoeningen en -klachten genezen. Jeuk van de huid van de buik. Buikpijn; 's nachts; koliek; bij hoesten; na eten; tijdens menstruatie; warmte verbetert; in rechterhypochondrium; in de liesstreek; krampend; snijdende pijn in rechterhypochondrium; zeer gevoel in de buik; in hypogastrium. Stekende pijn in de hypochondria; in het hypogastrium. Borborygmi. Zwelling van de mesenteriale klieren; van de liesklieren.
Constipatie; afwisselend met diarree. Diarree 's morgens, 's nachts. Stinkende winden. Bloedende anus. Uitwendige aambeien. Vochtige anus. Pijn in de anus; tijdens ontlasting. Brandende pijn in de anus met diarree; tijdens en na stoelgang. Zeer gevoel en stekende pijn. Verhoogde aandrang en uitzakking van de endeldarm. Ontlasting: overvloedig; groen; groen slijm; hard; brokkelig; groot; stinkend; dun.
Urineretentie. Constante aandrang; vruchteloze aandrang. Mictie druppelend; dysurie; onwillekeurige urinelozing 's nachts; gering; onbevredigend. Uitblijven van urine. Ontsteking van urethra met branden. Urine met eiwitafscheiding; bloederig; branderig; troebel bij staan; rood; rijkelijk; stinkend; gering; slijmerig bezinksel; zand; dik; waterig. Ontsteking van de eikel; van de testikels; pijnlijke gevoeligheid van de testes. Transpiratie op de genitaliën. Gezwollen testikels. Zweren op de penis; sjankers.
Heel bruikbaar geneesmiddel bij kanker van de baarmoeder. Verhoogde ge-slachtsdrift. Uitslag op de vulva. Ontsteking van eierstokken en uterus. Jeukende vulva. Leucorroe; scherp; overvloedig; dik; wit; geel. Menstruatie afwezig; rijkelijk; te frequent; gering; onderdrukt. Pijn in eierstokken en baarmoeder. Branderig gevoel in de vulva. Uitzakking van de baarmoeder.
Slijm in larynx en trachea. Heesheid. Versnelde ademhaling. Astmatische ademhaling 's nachts; benauwdheid 's nachts, bij traplopen, tijdens liggen en bij lopen; ademhaling onregelmatig; kort; verstikkend.
Hoest: 's morgens; 's nachts; in koude lucht; 's nachts droge hoest; korte, krampachtige hoest 's nachts. Expectoratie: 's morgens; 's avonds; bloederig; slijm; stinkend; purulent; zoetig van smaak; taai; geel.
Heel bruikbaar geneesmiddel bij hartkwalen. Angina pectoris. Onrustgevoel op de borst; in het hart. Constrictie van de borst; van het hart. Flutter. Hittegevoel in de borst. Beklemming op de borst, bij snelle beweging; bij liggen; bij lopen; van het hart. Pijn in de borst; bij hoesten; bij inademen; in de zijkanten van de borst bij inademen; in het hart; brandende pijn in de borst; drukkende pijn in de borst; in het sternum; in het hart. Stekende pijn in de borst bij inademen; in de zijkanten; in het sternum; in het hart. Hartkloppingen: 's nachts; angstige onrust; bij geringe inspanning; tijdens menstruatie; bij beweging; heftig; bij lopen; trillingen van het hart; hartzwakte.
Koude rug. Rugpijn bij inademen; in de lumbaalstreek; sacrum; ruggegraat; drukkende pijn in de lumbaalstreek; gekneusd gevoel in de lumbaalstreek; steken in de lumbaalstreek. Zwakte van de lumbaalstreek.
Wintervoeten en -tenen. Koude handen; ijskoud; onderbenen, voeten, tijdens hoofdpijn. Blauwe nagels. Zwaar gevoel in de armen; in de voeten. Jeukende ledematen; handpalmen; benen; voeten. Verdoofd gevoel in de ledematen; tijdens rust; armen; benen. Pijn in de ledematen; 's nachts; tijdens koude rillingen; in gewrichten; jichtachtig, reumatisch, van plaats wisselend; in de armen; schouders, reumatisch; onderarmen; knieën; hiel; aanhoudende pijn in de benen; brandende pijn in de tenen. Trekkende pijn in de ledematen; bovenarmen; knieën; voeten. Knagende pijn in de benen. Stekende pijn in de ledematen; in de schouders; in de pols; knie; voet. Scheurende pijn in de ledematen; gewrichten; armen; bovenarmen; elleboog; pols; vingers; dijbeen; voetzolen. Pijnloze verlamming van de ledematen. Gewaarwording van verlamming in de vingers. Rusteloze ledematen; benen. Stijve gewrichten, stijve benen; knieën. Zwelling van de gewrichten; oedemateuze zwelling van ledematen, onderarm en hand, benen, onderbenen en voeten. Verz
Slaap diep of comateus. Dromen erotisch; angstig; over dode mensen; de dood; angstaanjagend; levendig; rusteloze slaap; slaperigheid 's middags. Slapeloos voor middernacht; na middernacht, na ontwaken. Niet verkwikt na de slaap. Wordt te vroeg wakker; wordt herhaaldelijk wakker.
Kou 's avonds. 's Nachts in bed. Rillerigheid bij uitkleden. Sterke rillingen. Koorts 's nachts. Brandende hitte in de bloedvaten; intense hitte; afkeer van ontbloten. Transpiratie 's morgens; 's nachts; overvloedig; aversie tegen ontbloten.
Branderige huid. Soms uitgesproken koude huid. Verkleuring; blauw; levervlekken; gele vlekken. Huiduitslag: blaren; steenpuisten; branderig eczeem; herpes; pijnlijk; pukkels; psoriasis; rood; bedekt met korsten; schilferig; zemelenachtig; zeer; syfilitisch; urticaria; blaasjes; erysipelas. Kriebelen, jeukend, gevoelig; zeer gevoel in de huid. Oedemateuze zwelling van de huid. Gespannen huid. Zweren; blauwachtig; branderig; cancereus; diep; met afscheiding. Groen, dun, stinkend, geel pus; fistuleus; vuil; verhard; pijnlijk; gevoelig; etterend; syfilitisch. Syfilitische wratten.

~
AURUM IODATUM De symptomen doen zich voornamelijk voor in de ochtenduren, 's middags, 's_avonds en 's nachts. Grote behoefte aan buitenlucht, voelt zich beter in de buitenlucht. Gevoel alsof de delen slapen. Gevoel van een band. Heel bruikbaar bij kankerachtige aandoeningen en bij necrose van botten. De patiënt voelt zich beter bij koelte en slechter bij warmte. Overmatige bloedtoevoer naar klieren en organen. Abnormale vochtophoping in lichaamsholten en in de ledematen. Alle klachten nemen toe bij inspanning. Typerend is de verharding, vooral van klieren. Ontsteking van organen; botten; klieren; serosa. Liggen verslechtert, vooral liggen in een warm bed. Beweging verergert de klachten. Verdoofd gevoel in vele lichaamsdelen, vooral in pijnlijke delen. Overmatige bloedtoevoer. Pijn in botten; in klieren; beurs, gekneusd gevoel van binnen; inwendig branden; drukkende pijn in- en uitwendig; stekende en scheurende pijnen; inwendige kloppingen. Snelle pols. Een van onze belang-rijkste hartmiddelen. Veel symptomen worden veroor
Angstige onrust dag en nacht. Buien van ongewone vrolijkheid. Afkeer van gezelschap. Gebrek aan zelfvertrouwen. Verwardheid 's morgens. Overmatig scrupuleus wat betreft onbelangrijke zaken. Twijfelt aan zieleheil en over beter worden. Opwinding. Slechter door mentale inspanning. Angst voor tegenspoed en voor mensen. Opgejaagd gevoel; de patiënt lijkt hysterisch. Gemelijk en ongeduldig. Afkeer van iedere vorm van inspanning. Indolentie. Dwaas gedrag gepaard met hartvergroting, sterke bloedaandrang, rood gezicht, volle aderen, opgeblazen voorkomen. Besluiteloosheid. Prikkelbaarheid en mania. Uitgelaten gedrag, zonder dat daar reden toe is. Wisselende en veranderlijke stemmingen. Mentale uitputting. Buitensporige droefheid; rusteloosheid, gevoeligheid voor geluid. Beschroomd, huilen en duizeligheid.
Hitte, zwaar gevoel en bloedaandrang naar het hoofd. Jeukende hoofdhuid. Hoofdpijn 's morgens; beter in koude lucht en door uitwendige toepassing van kou; in de linkerkant van het voorhoofd; halfzijdig. Drukkende pijn in het hoofd; voorhoofd; achterhoofd; slapen; kruin. Stekende pijn in het hoofd. Scheurende pijn in het hoofd; in de slapen. Kloppingen in het voorhoofd.
Ontsteking: conjunctiva; catarraal; scrofuleus; syfilitisch; iritis. Tranenvloed. Pijn in de ogen, drukkend, stekend. Uitpuilende ogen. Rode, gezwollen ogen. Heldere kleuren voor de ogen. Verzwakt gezichtsvermogen, diplopia; mistig zien; sterretjes.
Purulente, stinkende oorvloed. Geluiden in de oren; zoemend; brommend; suizend; loeiend. Stekende pijn in de oren. Verhoogde gevoeligheid voor geluiden. Gehoorverlies.
Postnasale catarre. Rode neus. Lopende neus of droge neusverkoudheid. Neusloop; bloederig; groenachtig; harde stukken; stinkend; PURULENT; dik; geel. Droge neus. Epistaxis. Dichtzittende neus. Pijn in de neus, borende pijn. Reukverlies. Veel niezen. Gezwollen neus. ULCERATIE in de neus.
Bleek gezicht. Soms rood. Uitslag op gezicht en neus; pukkeltjes. Pijn in het gezicht. Pijnlijke submaxillaire klieren; lymfeklieren.
Aften in de mond en bloedend tandvlees. Rood tandvlees. Bruine tong. Droge tong. Rottende geur uit de mond. Tong pijnlijk en branderig. Speekselvloed, opgezet tandvlees. Smaak rottend, zuur, zoetig. Verzwering van het tandvlees. Trekkende, scheurende pijn in de tanden, gevoel alsof de tanden te lang zijn.
Veel slijm in de keel en brandende pijn. Moeilijk slikken. Zwelling en ulceratie van de keel. Krop (genezen). Vergrote schildklier met snelle pols en uitpuilende ogen (genezen). Rechtszijdige goitre (Lycopodium).
De eetlust is TOEGENOMEN; GEWELDIGE EETLUST. Afkeer van voedsel. Behoefte aan alcoholische dranken. Opgeblazen maag. Leeg gevoel in de maag. Oprispingen, geven verbetering. Hik en misselijkheid. Maagpijn; brandend; snijdend; drukkend; stekend. Dorst: brandend; buitensporig. Galbraken.
Heel bruikbaar geneesmiddel bij een veelheid aan leveraandoeningen. Vergrote lever. Bij atrofie van de lever is het middel weinig werkzaam. Vastzittende flatus. Buikpijn. Koliek; na eten; tijdens menstruatie; in rechterhypochondrium; in de liesstreek; brandende pijn in de lever; krampend; snijdende pijn in de rechterzij; trekkende pijn; drukkende pijn in rechterhypochondrium. Borborygmi. TABES MESENTERICA ('kliertering').
Constipatie afgewisseld met diarree. Moeilijke stoelgang; inactiviteit van rectum. Ochtenddiarree. Veel winden. Uitwendige aambeien. Branden in rectum. Ontlasting copieus; stinkend; hard; brokkelig. Urineretentie. Mictie druppelend, frequent. Eiwitafscheiding in de urine; urine troebel; overvloedig; stinkend.
Atrofie van de testikels. Hinderlijke erecties 's nachts; later gevolgd door impotentie. Hydrocele. Verharding van de testikels. Pijn in de testikels. AANHOUDENDE PIJN. Transpiratie op de geslachtsdelen. Toegenomen geslachtsdrift. Opgezette testes.
Ook bij vrouwen zien we toegenomen geslachtsdrift. INDURATIE VAN DE EIERSTOKKEN; VAN DE BAARMOEDER; baarmoederhals. Ontsteking van eierstokken en uterus. Leucorroe; scherp; copieus; dik; GEEL. Menstruatie afwezig; rijkelijk; laat; onderdrukt. Pijn in eierstokken en baarmoeder. Prolapsus uteri. Steriliteit.
Heesheid. Versnelde ademhaling; astmatisch; bemoeilijkte ademhaling 's nachts met hartklachten en bij traplopen; ademhaling onregelmatig; kort; verstikkend.
Hoest: droog; kort; krampachtig. Expectoratie 's morgens. Bloederig met hartklachten; moeilijk; slijm; stinkend; taai; geel.
Gevoel van onrust in de hartstreek. Verhoogde bloedaandrang naar de borst. CONSTRICTIE VAN DE BORST; van het hart. Hittegevoel in de borst. Hypertrofie van het hart. Ontsteking van het hart; van pericardium. Zogvorming onderdrukt. Hartruis. Beklemming op de borst; HARTBEKLEMMING. Pijn in de borst; tijdens hoesten; in de zijkanten van de borst; in het hart; brandende pijn in de borst; snijdende pijn in de borst; stekende pijn. Hartkloppingen; 's nachts; beangstigend; bij lichte inspanning; bij beweging; TUMULTUEUS; tijdens lopen. Zwelling van de okselklieren, zonder enige tendens tot ettering.
Pijn in het sacrum; stekende pijn in de lumbaalstreek.
Koude handen en heet hoofd. Koude onderbenen en voeten. Zwaar gevoel in de voeten. Aandoening van het heupgewricht. Jeukende ledematen. Benen. Pijn in de ledematen; gewrichten; jichtachtig, reumatisch; elleboog; heup; trekkende pijn in de knie; stekend in schouder en pols; scheurende pijn in de ledematen; vingers; vingergewrichten; duimgewricht. Oedemateuze zwelling van de ledematen; handen; onderbenen; voeten; zwakte van de ledematen; armen; benen; knieën.
Dromen: erotisch; angstig; kwellend; angstaanjagend; levendig. Rusteloze slaap; slaperigheid. Te vroeg wakker worden.
Koude rillingen in warme bed. Hevige rillingen. Transpiratie 's morgens en 's_nachts; overvloedig.
Brandende huid. Koude huid. Eczeem van hals, borst en onderarmen. Herpes-achtige uitslag. Jeuk en branden. Ulcera; cancereus; met afscheiding; geel pus; gevoelig.

~
AURUM METALLICUM De algemene karakteristieken van dit geneesmiddel hebben betrekking op de geest en op de lichaamsweefsels. Als u de mentale symptomen doorleest en deze als één groot geheel beschouwt, zult u zien dat alle natuurlijke, menselijke gevoelens zijn verstoord. En wel in zo'n sterke mate dat een van de meest fundamentele menselijke drijfveren, de levensdrang, ontaard is en de patiënt afkeer van het leven heeft, levensmoe is, naar de dood verlangt en een manier zoekt om zelfmoord te plegen. Hij heeft geen liefde voor het bestaan. Hoofdzakelijk de gevoelens zijn verstoord, de veranderingen op verstandelijk vlak zijn secundair. Uiteraard neemt krankzinnigheid binnen het hele beeld een belangrijke plaats in. Het is een vorm van krankzinnigheid die begint in het wilsleven en daarna eveneens invloed uitoefent op het intellect; het eerste wat we waarnemen is vervorming van het gevoelsleven. Het is verbazingwekkend hoe iemand in een dergelijke geestesgesteldheid kan raken; de depressie is zo enorm dat de patiënt aan werkel
Aurum past bij zeer diepe vormen van neerslachtigheid, waarbij de patiënt stil voor zich uit kijkt en geen woord zegt. Als hij wordt gestoord, wordt hij razend. 'Zwartgalligheid, voelt zich haatdragend en twistziek.' 'Ontzettende zwaarmoedigheid na overdadig gebruik van kwikzilver.' De oorzaken van deze toestand van krankzinnigheid zijn langdurige verontrusting, te zware verantwoordelijkheid, syfilis en verlies van bezittingen. Personen die herhaaldelijk zijn behandeld met kwikzilver en daar ziek van zijn geworden, met vergroting van de lever, worden vrijwel altijd even zwaarmoedig, triest en uitzichtloos als we zien bij Aurum. Aurum bewerkstelligt leveraandoeningen die samenhangen met hartklachten, endocarditis, hydrocard en reuma die naar het hart is gegaan. U zult merken dat bij geestesstoornissen waarbij voornamelijk het gevoelsleven is aangedaan, er of sprake is van hartzwakte, endocarditis, hartvergroting of van de een of andere organische of functionele hartaandoening. Dikwijls heeft de patiënt lange
Via zijn verstandelijke vermogens blijft hij in contact met de buitenwereld; maar zijn gevoelens houdt hij grotendeels voor zichzelf. Een man kan zich aangetrokken voelen tot allerlei dingen en een verstoord gevoelsleven hebben, maar zijn verstand brengt hem er toe niets van zijn gevoelens van voorkeur en afkeer te laten blijken. De gevoelens zijn niet zichtbaar, maar de verstandelijke vermogens kunnen worden waargenomen. Zijn intellect kan hij niet verheimelijken. We zullen zien dat de gevoelens innerlijk zijn, ze zijn verhuld, ze vormen zijn diepste binnenste en blijven verborgen voor de buitenwereld; maar het verstand is de buitenste laag, het omhult en verbergt zijn gevoelens, net zoals zijn kleding zijn lichaam verhult. De gevoelens waarop Aurum betrekking heeft bevinden zich in het diepste binnenste van de mens. 'Klachten door verdriet, teleurstelling in de liefde, angst, woede, tegenspraak, diepe krenking.' 'Wordt zo wanhopig van de pijn dat zij uit het raam wil springen.' Hij peinst over de dood, ove
Aurum heeft een veelvoud aan reumatische verschijnselen, weinig verschillend van die van oude kwikmiddelgevallen; reumatische aandoeningen met zwelling van de gewrichten; aandoeningen van kraakbeen en botten, ontsteking van het beenvlies; verdikking en verharding van het periost. Verharding van klieren; verharding van het kraakbeen rond de gewrichten. Al deze symptomen zijn syfilitisch en mercuriaal van karakter. Het is een bruikbaar geneesmiddel bij oude gevallen van syfilis met versterf van beenweefsel; de scheenbeenderen, de neusbeentjes, de gehoorbeentjes, alle kleine beenderen. Evenals bij syfilis en kwikzilver worden de klachten 's nachts erger; ze komen 's avonds opzetten en houden de hele nacht aan. De pijn is hevig, scheurende pijn, de botten doen pijn alsof ze zullen breken, niet tijdens acute koorts maar bij oude, syfilitische botklachten. Mesachtige pijn in het periost. Zoveel pijn in de gewrichten dat die niet kunnen worden bewogen. Ontsteking van het beenweefsel zelf, gepaard met necrose. Het i
De aders zijn uitgezet, verkeren in een toestand van stase en ontsteking, en zijn zwak. De aders raken verdikt en opgezwollen. Over het hele lichaam kloppen de bloedvaten. 'Vrijwel alle klachten worden gekenmerkt door erethismus of vasculaire overvulling.' Overvulling van de aders van de ledematen; dit zet zich door totdat zwelling gepaard met zwakte ontstaat, zodat oedeemvorming een gangbaar verschijnsel is binnen het totale Aurum-beeld. Oedeem van de ledematen, met putjes bij druk, optredend bij aandoeningen van hart en lever. In het lichaam lijkt een toestand van onechte volbloedigheid te bestaan, ten slotte resulterend in beroering en overprikkeling. Hevige hyperemie in het lichaam, soms tot uiting komend als plotseling zeer heet worden, opvliegingen gepaard met opwinding. Zenuwachtig gevoel, idee dat er iets heel akeligs staat te gebeuren in het lichaam. Dan keert de rust terug en vervolgens herhaalt zich dit proces. Deze hevige congesties gaan vooraf aan de lokalisatie of innesteling van het een of and
'Borende pijn in de botten.' 'Tot wanhoop drijvende pijnen.' De pijn drijft de patiënt 's nachts uit bed en noodzaakt hem in beweging te komen. Dit valt waar te nemen bij oude, syfilitische gevallen van botpijnen en bij patiënten die langdurig zijn behandeld met kwikzilver. De patiënt heeft heel zijn leven kwikzilverpreparaten geslikt. Zijn lever is vergroot en zijn gewrichten zijn opgezet. Hij loopt alle doktoren af, in de hoop verlicht te worden van deze kwellende pijnen. Kwikzilver en het ziekteproces zijn zo met elkaar verweven dat uw eerste voorschrift voor een flinke verergering zal zorgen. De patiënt zal stadia van hevige pijn en periodieke aanvallen te verduren krijgen. Geneesmiddelen als Aurum, Chelidonium en Staphisagria moet u kennen om een dergelijke patiënt heen te helpen over de afschuwelijke aanvallen die hij moet doormaken.

Dit geneesmiddel oefent een sterke invloed uit op de klieren, de oorspeekselklieren, de liesklieren, de buiklymfeklieren; in feite, de klieren in het hele lichaam. De borstklieren, de testikels en de eierstokken raken aangedaan en krijgen stadia te verduren van verharding, infiltratie, enz. Aurum geneest chronische zwelling van de testes en knobbeltjes in de borstklieren. Ook tumoren in deze klieren, meestal in de vorm van cystes, kunnen worden genezen met Aurum. Hahnemann potentieerde Aurum en diende hiervan iets toe aan een patiënt. Toen het niet werkte, verwreef hij het middel grondig tot C 15, waarna het wel werkte en de patiënt volledig herstelde. Hahnemann zegt dat bij de lagere verwrijvingen de dosis nog te groot is om te genezen; dus ging hij hoger totdat de dosis minimaal genoeg was om te genezen, verdund genoeg om via de verschillende omhulsels van de mens door te dringen tot het binnenste van het organisme.
Er is een grote karakteristiek die centraal staat in het Aurum-beeld; het is de manier waarop de patiënt wordt beïnvloed door temperatuur en weer. Hier volgen enkele symptomen die betrekking hebben op de mens als geheel, die in dit verband moeten worden bekeken. 'Behoefte aan buitenlucht.' Wat betreft de reactie op temperaturen kan deze patiënt op één lijn worden gezet met Pulsatilla; alleen is Aurum niet mild, zachtaardig en inschikkelijk, maar obstinaat en opvliegend, precies het tegendeel van de Pulsatilla-patiënt. 'Over het algemeen beter door warm worden.' Dit staat in verband met de hoofdpijn. 'Koud water verbetert de pijn in de ogen.' 'Aversie tegen ontbloten', maar heeft dezelfde behoefte aan buitenlucht als Pulsatilla. 'Astma erger bij warme lucht.' Veel symptomen verdwijnen na wassen, vooral na wassen met koud water; steeds wanneer de patiënt klachten heeft als overprikkeling, congestie en kloppingen wil hij deuren en ramen open, wil hij koele lucht; hij wil zijn kleren uit. Deze toestand van overp
Het meeste dat over dit geneesmiddel is gezegd betreft de algemene aspecten, want alles wat te maken heeft met de geestesgesteldheid behoort tot de generaliteiten.
De hoofdpijn van Aurum is heel intens, de patiënt wordt er bijna gek van, en gaat dikwijls gepaard met de gewaarwording alsof er lucht op het lichaam wordt geblazen; hij kijkt om zich heen om te zien waar de tocht vandaan komt, maar er is helemaal geen tocht. De patiënt is buitengewoon gevoelig. Vaak moet hij zijn hoofd warm ingepakt houden, hoewel het heet aanvoelt, gepaard met flinke bloedaandrang en opvliegingen naar het hoofd. Het hoofd doet zeer en voelt alsof gekneusd. Stekende, brandende, scheurende pijnen in het hoofd; kloppende, bonzende pijn. Met de hoofdpijn is het gelaat opgeblazen, blozend en glimmend. Zulke hoofdpijnen treffen we meestal bij syfilitische personen; dikwijls gaan ze vergezeld van een hartkwaal. Pijn in het achterhoofd, samenhangend met hartklachten en gepaard met trage bloedsomloop, paarsrode gelaatskleur, donkere verkleuring van de huid. Exostosen als bij syfilis. De schedelbeenderen zijn gevoelig bij aanraken, evenals het periost. Heel veel haaruitval bij oude, met kwikzilver o
Catarrale oogklachten, soms zelfs ulceratie en infiltratie van de verschillende vliezen van het oog. Iritis; stoornissen van ogen en gezichtsvermogen. Ik noem een paar typerende verschijnselen, maar denk aan de constitutie. Die moeten we altijd voor ogen houden. Denk aan de geestesgesteldheid, aan de mercuriale en de syfilitische toestand, aan de tendens tot jicht en de klachten die tot de gewrichten behoren. Vergeet ook de hartklachten niet. Kijken we dus naar de oogsymptomen, dan hebben we altijd in het achterhoofd het type constitutie waarmee deze in verband staan.'Lichtschuwheid.' Zwakke ogen en zwak gezichtsvermogen. 'Ziet bij gaslicht een aantal heldere spikkels en stippen rondzweven.' 'Ogen beter bij maanlicht.' 'Grote letters kunnen niet worden onderscheiden.' 'Gele, halvemaanvormige objecten, schuin omhoog binnen het gezichtsveld zwevend.' 'Nu en dan golven heldere, sterachtige objecten in het bovenste, donkere gezichtsveld.' Calcarea carbonica heeft een eigenaardig symptoom: de patiënt ziet plotsel
Syfilis heeft dikwijls ook invloed op de oren; het ziekteproces doet de gehoorbeentjes aan. 'Necrose van het tepelvormig uitsteeksel van het rotsbeen, hardnekkige otorroe.' Necrose van de gehoorbeentjes. 'Oorspeekselklieren opgezet, pijnlijk bij aanraken.' 'Overgevoeligheid voor geluid; maar muziek verbetert.' 'Brommen, zoemen en suizen in de oren.' 'Gesuis als het razen van de wind of als een waterval.' 'Hinderlijke droogheid in oren en neus.' Dit alles komt overeen met de klachten van syfilis, die kunnen worden genezen met Aurum. Daarnaast staat Aurum in verband met otorroe na roodvonk, waarbij het trommelvlies en de gehoorbeentjes zelfs geheel verloren kunnen gaan. Uiteraard kan in zulke gevallen alleen de oorloop worden genezen, maar blijft het gehoorverlies bestaan. U krijgt een patiënt met oorklachten op consult en u ontdekt dat het gehoororgaan geheel ontaard is. Het slijmvlies en de gehoorbeentjes verkeren allemaal in een staat van verzwering en necrose en er is stinkende oorloop. De patiënt consulte

En dan de toepassing van lokale middelen bij neusklachten. Het enige wat daarmee wordt bereikt is dat er botaandoeningen ontstaan en tuberculeuze klachten; de uitscheiding uit de neus wordt gestopt, waardoor de natuur naar een andere uitlaatklep moet zoeken en uitscheidingsprocessen in de longen op gang brengt. De problemen verplaatsen zich van het neusslijmvlies naar de long, naar het parenchym van de long. Deze problemen zijn doorgaans tuberculeus van aard en vervolgens vertellen de heren doktoren u dat er bacillen bij zijn gekomen. Dit is schijnwetenschap. Goed functionerende, gezonde weefsels vormen de enige waarborg.
Aurum heeft veel klachten in de neus, gepaard met stinkende uitscheiding. Necrose van het neusbeen; syfilitische necrose, de neus wordt platter; verettering van beenweefsel. U ziet deze mensen met hun afgeplatte neus en als u dichtbij genoeg komt, ruikt u de stank. Vrijwel allemaal zijn het syfilitische patiënten. Een aantal geneesmiddelen zijn in staat deze syfilitische toestand te genezen; drie daarvan zijn Aurum, Mercurius en Hepar sulphuris. Zelf heb ik diverse keren succes gehad met Hepar. Ik hielp eens een man bij wie het neusbeen geheel verweekt was; de neus boog helemaal mee, maar door een soort kraakbeenachtige structuur bleef die op zijn plaats. Ik gaf hem Hepar, dat hem genas van syfilis nadat hij tevergeefs was volgestopt met kwikzilver. 'Neuscatarre, dikke uitscheiding, als eiwit.' 'Slijmafscheiding achterin de neus 's morgens.' Knobbelige, rode neuspunt, als Lachesis; aardbeineus. Kleine, uit uitgezette adertjes bestaande knobbeltjes op de neus bij personen met hart-klachten, met gebreken van
'Opgeblazen onder de ogen.' 'Blauw rondom neus en lippen.' 'Gelaat vuurrood.' 'Tijdens lopen hevige, borende pijn in de rechter processus zygomaticus.' 'Tandcariës.' 'Kiespijn 's nachts.' 'Stinkende adem.' 'Syfilitische zweren op verhemelte en keel.' 'Borende pijn in harde verhemelte.' Met dit geneesmiddel is de behoefte aan alcohol genezen, de alcoholbehoefte van dronkaards.
Een andere typerend kenmerk van dit geneesmiddel is de neiging tot verharding, vergroting en ontsteking van de lever; induratie tezamen met hartklachten; vergroting van hart en lever. Als u het veneuze systeem, het poortadersysteem beschouwt en ziet hoe sterk de relatie is met het hart wat betreft de bloedsomloop door de buik, en het werk dat het verricht in de buik als belangrijk opname-orgaan, dan zal het u niet verbazen dat hart- en leveraandoeningen zijn verbonden met wanhoop en uitzichtloosheid. Ftisispatiënten daarentegen hebben geen van alle de hoop opgegeven; zij denken weer beter te zullen worden. Dit is stof tot nadenken. De longen zijn vrijwel volledig vervloeid, maar de patiënt denkt beter te worden als het hem lukt dat kleine beetje slijm uit zijn keel te krijgen. Zie de bijzondere relatie tussen longen en beoordelingsvermogen en tussen hart en wil. Elk klein probleempje van het hart gaat gepaard met hopeloosheid, maar bevindt de ziektemanifestatie zich in de lon-gen dan houdt de patiënt goede m
Vochtophoping in de buik. 'Liesbreuk.' 'Tabes mesenterica.' Alle klieren van het lichaam zijn in meer of mindere mate aangedaan. 'Testes verhard.' 'Frequente, nachtelijke zaadlozingen.' Klachten als gevolg van losbandigheid. 'Hydrocele.' 'Zweren op het scrotum na gonorroe.' 'Branden en steken in perineum.' 'Condylomata rond de anus.' 'Induratie van de uterus.' 'Menstruatie te laat en gering.' 'Verzakte en verharde baarmoeder.' 'Dikke, witte leucorroe.' Klachten in de baarmoeder en de bekkenstreek door inspanning en opheffen van de armen; spontane miskraam door opheffen van de armen tijdens het ophangen van een gordijn, enz. Aurum past bij verharding van de baarmoeder en bij ulceratie van de baarmoeder als gevolg van telkens herhaalde abortus. Als u het verlies aan gevoelens nagaat dat bij dergelijke gebeurtenissen hoort en dit vergelijkt met het verstoorde gevoelsleven van Aurum, ziet u de grote overeenkomst. Dat is de manier om tot de keuze van een geneesmiddel te komen. Het ligt op het terrein van de arts
De symptomen van astma en bemoeilijkte ademhaling hangen, zoals mag worden verwacht, samen met de hartaandoeningen. Maar vergeet niet dat hier twee aspecten zijn, ten eerste benauwdheid die verband houdt met de longen en ten tweede benauwdheid die te maken heeft met het hart. Zo hebben we dus cardiale dyspnoe en kortademigheid door luchtwegproblemen. Deze zijn totaal verschillend van aard; de eerste hoort bij geneesmiddelen die voornamelijk werken op het gevoelsleven, de tweede bij geneesmiddelen die vooral in relatie staan met de ratio. In het laatste geval raken de longen betrokken en ontwikkelt zich ten slotte emfyseem; de eerste is geheel anders, hier staat onregelmatige hartwerking voorop en is emfyseem een secundair verschijnsel. Bestudering van de pathologie met deze dingen in gedachten levert inzicht op in de aard en de gevolgen van ziekte. De dingen zijn niet louter observatie, bevlieging en theorie, maar het resultaat van de studie der dingen van innerlijk naar uiterlijk.
Bij dit geneesmiddel verplaatsen de pijnen zich van het ene naar het andere gewricht, en lokaliseren zich ten slotte in het hart. Vaak is angina pectoris de afloop van een oude reuma die zich heeft verplaatst van gewricht naar gewricht. 'Bemoeilijkte ademhaling.' Als dit nog een tijdje doorgaat, komen er spoortjes bloed en als de patiënt op de rechterzij ligt is bij percussie het onderste deel dof en het bovenste resonerend. Hartkloppingen gepaard met doodsangst. Extreme beklemming op de hartstreek bij hard lopen en traplopen, gecombineerd met oedeem van de benen.

~
AURUM METALLICUM (Goud)
Karakteristieken - Een volledig tot ontplooiing gekomen vergiftigingsbeeld geeft afwijkingen te zien van bloed, klieren en botten, een beeld dat grote overeenkomsten vertoont met door kwikzilver en bij syfilis opgeroepen verschijnselen. Speciaal bij zulke afwijkingen toont Aur. zich een belangrijk geneesmiddel. Evenals bij aan syfilis lijdende personen openbaart zich een sterke neerslachtigheid. Wanhoop, depressie en een sterk verlangen om de hand aan zichzelf te slaan. De Aurum-patiënt neemt iedere gelegenheid te baat om een einde aan zijn leven te maken. Exostosen, osteomyelitis, nachtelijke pijn in de botten, met name in de schedelbeenderen, het neusbeen en het verhemelte. Scrofuleuze patiënten met opgezette klieren. Hartkloppingen en bloedstuwingen. Hartaandoeningen & ascites. Regelmatig geïndiceerd bij secundaire syfilis en na overmatig gebruik van kwikzilver. Deze toepassing van goud als geneesmiddel tegen geslachtsziekten en scrofulose is reeds heel oud, maar is door de allopathie bijkans vergeten. Da
Psyche - Gevoel te kort geschoten te zijn en van absoluut niets waard te zijn. Diepe depressie, & verhoogde bloeddruk, met hartgrondige walging van het leven, en gedachten aan zelfmoord. Praat over zelfmoord. Grote angst voor de dood. Humeurig en opvliegend bij de minste tegenspraak; of # vrolijkheid. Mensenvrees. Geestesziekte. Vuurt constant in hoog tempo vragen af, maar wacht niet op een antwoord. Kan dingen niet snel genoeg doen. Overgevoeligheid (Staph.); voor geluid; agitatie; verward. Zwaarmoedigheid & piekeren; # prikkelbaarheid of chagrijnigheid. Huilen, bidden en zichzelf verwijten maken, bij hartaandoeningen. Spraakzaamheid. Zwak geheugen. Snel op de tenen getrapt. Hevige hysterie; & desperate handelingen; slaat alles kort en klein, etc. Zelfverwijten; zelfkritiek. Wisselende stemmingen. Meent alles verkeerd te doen; denkt iets te hebben verwaarloosd; haar vrienden, haar plichten. Wil niets zeggen. Haatdragend en twistziek. Zwartkijker. Mopperen.
Hoofd - Hevige hoofdpijn; < 's nachts; & verwardheid. Razen in het hoofd. Scheurende pijn van hersenen >> voorhoofd. Pijn in de schedelbeenderen, >> het gezicht. Bloedaandrang naar het hoofd. Steenpuisten op de hoofdhuid. Hoofdpijn bij studenten, & angstgevoel in de hartstreek en warmtestuwingen naar het hoofd. Hoofd heet, vol. Exostosen met borende pijn. Knobbeltjes onder de hoofdhuid. Kaalheid ten gevolge van syfilis. Gevoel alsof er lucht over de hersenen blaast.
Ogen - Extreme lichtschuwheid. Heel zeer gevoel in de oogkassen en in de oogballen. Dubbelzien; uitval van de bovenste helft van het gezichtsveld. Gespannen gevoel in de ogen. Vurige voorwerpen voor de ogen. Hevige pijn in de beenderen rond het oog (Asaf.). Keratitis parenchymatosa. Vascularisatie van de cornea. Pijnen van binnen >> buiten. Stekende pijnen, binnenwaarts. Trachoom & pannus. Glaucoom. Pupillen onregelmatig. Gele, halvemaanvormige, schuin opstijgende voorwerpen voor het gezichtsveld. Zwarte vlekken, vlammen, vonkjes voor de ogen. Alles lijkt blauw.
Oren - Cariës van gehoorbeentjes en mastoïd. Hardnekkige stinkende oorloop na roodvonk. Uitwendige gehoorgang vol pus. Chronische doofheid door een verstoorde werking van de gehoorzenuw; & spraakstoornissen. Afwijkingen van het labyrint ten gevolge van syfilis. Overgevoeligheid voor geluid, maar > door muziek.
Neus - Zweervorming, pijnlijk, opgezet, verstopt. Ontsteking van de neus; cariës; stinkende uitscheiding, etterig, bloederig. Borende pijn in de neus; < 's nachts. Rottende geur uit de neus. Reukgevoeligheid (Carb-ac.). Afgrijselijke stank uit neus en mond. Knobbelige neuspunt. Platte neus.
Gezicht - Scheurende pijn in jukbeen. Mastoïd en gezichtsbeenderen ontstoken. Congestie, blauwachtig rood. Opgezette oorspeekselklieren, pijnlijk bij aanraken. Fijne erupties op lippen, gezicht of voorhoofd.
Mond - Stank; bij meisjes in de puberteit. Rottende of bittere smaak. Verzwering van het tandvlees. Tong leerachtig, hard. Melkachtige of zoetige smaak, bedorven, zelfs bij water drinken. Wratten op de tong. Tandcariës. Zweren op het verhemelte. Tandvlees opgezet, donkerrood, bloedend.
Keel - Steken bij slikken; pijn in de halsklieren. Cariës van het verhemelte. Vloeistoffen komen terug door de neus. Opgezette halsklieren; als een snoer parels.
Maag - Toegenomen eetlust en dorst, & onpasselijk gevoel. Epigastrium opgezet. Branden in de maag en hete oprispingen. Behoefte aan melk en koffie. Verlies van eetlust bij wegkwijnende jongens. Geeuwhonger.
Buik - Leverstreek heet en pijnlijk. Vastzittende winden. Zwelling en ettering van liesklieren. Hepatitis. Geelzucht; zwangere vrouwen. Leverklachten & hartklachten. Ascites, & hartaandoeningen. Darmrommelingen.
Rectum - Constipatie, ontlasting hard en knobbelig. Nachtelijke diarree, & branden in het rectum. Constipatie > tijdens de menstruatie. Wratten rondom de anus. Liesbreuk bij kinderen.
Urinewegen - Troebele urine, als karnemelk, dik sediment. Pijnlijke urineretentie.
Mannelijke geslachtsorganen - Pijn en zwelling van de testikels. Chronische verharding van de testikels. Hevige erecties. Atrofie van de testikels bij jongens. Hydrokèle; bij kinderen. Sarcokèle. Epididymitis.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Grote gevoeligheid van de vagina. Baarmoeder vergroot en uitgezakt. Onvruchtbaarheid; vaginisme. Onvruchtbaarheid op syfilitische basis; tevens bij vrouwen die depressief zijn door het feit dat zij geen kinderen kunnen krijgen. Constante vochtafscheiding uit de vulva. Pijnlijke weeën die leiden tot wanhoop. Baarmoederklachten, < hoog opheffen van de armen. Verharding en verzwering van de baarmoeder als gevolg van herhaaldelijke miskramen. Leucorroe, < lopen. Amenorroe & grote droefheid. Menstruatie laat, weinig bloedverlies.
Ademhalingsorganen/Borst - Benauwdheid 's nachts. Haalt regelmatig diep adem; kan niet genoeg lucht binnenkrijgen. Steken in het borstbeen. Gevoel van een verpletterend gewicht onder het borstbeen, < traplopen. Benauwdheid < lachen. Droge, nerveuze, krampachtige hoest, speciaal bij vrouwen, van zonsondergang tot zonsopgang.
Hart - Gewaarwording dat het hart gedurende een seconde of twee, drie ophoudt met slaan, direct gevolgd door een hevige slag, & wee gevoel in het epigastrium. Hartkloppingen. Pols snel, zwak, onregelmatig. Hypertrofie van het hart. Hoge bloeddruk. Klepgebreken van arteriosclerotische aard (Aur. C 30). Beklemd gevoel in de hartstreek. Hevige hartkloppingen; in de puberteit. Angina pectoris. Aandoeningen van aorta. Zichtbaar kloppende hals- en temporale slagaders. Moet stilhouden vanwege hartkloppingen. Beurs, gekneusd gevoel in het hart, < onderdrukt voetzweet.
Rug - Gevoel alsof het onderste gedeelte van de wervelkolom bolstaat. Pijnlijk stijve spieren van de lumbaalstreek, kan bovenbeen niet opheffen. Spondylitis tuberculosa.
Ledematen - Afbraak van botweefsel, als van secundaire syfilis. Nachtelijke pijn in de botten. Verlammingsachtige, scheurende pijn in gewrichten. Zwakte van de knieën. Houdt de linkerarm stil tijdens een aanval van hartkloppingen. Verlammingsachtig gevoel in de onderbenen. Blauwe nagels. Pijn in beide knieën, alsof ze strak ingezwachteld zijn. Bevende voeten. Hete, beurse voetzolen, 's nachts. Koud, stinkend voetzweet.
Slaap - Slapeloos. Luid snikken in de slaap. Angstige dromen. Verstoorde slaap door seksuele opwinding.
Koorts - Pijnlijk gevoelig voor kou; huiveren in bed. Koud en klam over heel het lichaam. Transpiratie aan de uitwendige genitaliën.
Huid - Lipoom. Wratten. Acne.
Modaliteiten - Slechter: Emoties. Deprimerende; verwarrende omstandigheden. Mentale inspanning. Koud weer. 's Nachts - van zonsondergang tot zonsopgang. Kwikzilver. Alcohol. Kaliumjodide. Bewolkt weer. Winter. Beter: Koelte. Buiten. Koud baden. Warm worden. Muziek. Lopen. Maanlicht.
 Past bij sanguinische personen met zwart haar, donkere ogen en een olijfbruine huid. Voorts bij blonde, scrofuleuze personen.
Relaties - Vergelijk: Syph. (syfilis); Am-c. ( borst, hart); Arg-m.; Arg-n.; Ars.; Asaf. (pijn in oogkassen; Asaf. heeft echter een > door druk; cariës door kwikzilvermisbruik); Bell.; Caps. (cariës van mastoïd; zwaarlijvige personen); Calc. (angsten 's nachts; Aur. heeft een grotere overgevoeligheid en overprikkeling); Calc-p.; Cocc. (leeg gevoel); Chin. en Coff. (overmatige opwinding); Cupr. (astma); Dig. ( hart); Ferr. ( hyperemie); Glon. (hyperemie van longen naar hart); Hep.; Iod.; Kali-bi. (diepe zweren, scrofuleuze oogontstekingen, ozaena, syfilis); Kali-c.; Kali-i. (syfilis); Kali-br. (angstgevoel rond hart en bewegingsdrang); Lach.; Lyc.; Merc.; Nit-ac.; Nux-v. (liesbreuk, uterusprolaps); Pall. ( baarmoederklachten); Plat. ( baarmoederklachten); Puls.; Spig.; Sol-n.; Sil.; Sep.; Sulph.; Tarent. (gevoel alsof hart omdraait); Thuj. ( condylomata); Verat-v. ( hart); Mez.; Aurum arsenicicum (chronische aortitis, lupus, ftisis, syfilitische hoofdpijnen, bloedarmoede en ijzergebrekanemie; verhoo
Oorzaken - Kwikzilver. Alcohol. Kaliumjodide. Verdriet. Schrik. Woede. Teleurgestelde liefde. Tegenspraak. Ingehouden ergernis. Langdurige zorgen. Ongewone verantwoordelijkheid. Verlies van bezit.

~
AURUM MURIATICUM Dit geneesmiddel heeft een diepgaande werking op geest en lichaam. Patiënten die lijden aan latente syfilis zijn overgevoelig voor dit middel. Vaak hebben ze daarom juist dit middel nodig. Het heeft veel verschijnselen en pijnen in het beendergestel, met een verslechtering 's nachts. De catarrale verschijnselen lijken erg op die van oude syfilisgevallen, personen die langdurig zijn behandeld met kwikzilver- en jodide-preparaten. Het past bij de reumatische constitutie en is bruikbaar bij acute en chronische reuma. Hartklachten na reumatische gewrichtskoorts. Veel van de klachten staan in verband met hartaandoeningen. Oedeem door hartklachten, door leveraandoeningen, met eiwit in de urine na roodvonk of tijdens intermitterende koorts. Oude syfilitische patiënten die blijven afnemen in gewicht. Verharde klieren en delen. Klierkanker. Ontsteking van bot en periost; necrose, exostose na kwikzilver bij latente syfilis. Necrose van de gewrichten met 's nachts borende en knagende pijnen. Brandende pijn in vele dele

De mentale symptomen zijn grotendeels gelijk aan die van Aurum metallicum. De zelfmoordtendens is even sterk. De patiënt kan aan niets anders denken dan aan zijn gebroken gezondheid en wordt ten slotte depressief, met verlangen naar de dood. Hij verafschuwt zijn bestaan. Huilen en aversie tegen zijn werk. Indolentie. Melancholie van oude, syfilitische patiënten. Extreme angstige onrust gepaard met hartkloppingen.
'Vol grillen en vreemde gedachten.' Buitengewoon prikkelbaar. Niets kan hem tevreden stellen. Loopt voortdurend te kniezen. Buitensporige mentale en fysieke rusteloosheid. Om in de buitenlucht te kunnen zijn, die verbetert, wandelt hij in een traag tempo over straat. Binnen en in warme ruimten voelt hij zich veel slechter. Denken aan zijn klachten geeft krachtige en snelle hartkloppingen. Symptomen slechter na angst, ergernis en krenking. Als de bovenstaande algemene verschijnselen sterk op de voorgrond staan, zullen de onderstaande plaatselijke symptomen met dit geneesmiddel kunnen worden verholpen.
Hevige, syfilitische hoofdpijnen gepaard met vertigo. Heftige linkszijdige hoofdpijn. Intense pijn in het voorhoofd. Branden in het achterhoofd. Overmatige bloedaandrang naar de hersenen. Kloppingen in het hoofd. Pijn beter door koude omslagen. Heet voorhoofd. Heet hoofd en koude ledematen. Pijnlijke gevoeligheid van het periost en exostosen van de schedel. Scheurende pijn in de schedel, slechter 's nachts.
Chronische oogklachten, met syfilitische achtergrond. Het slijmvlies van oogleden en oogbol is rood, verdikt en sterk dooraderd. De oogleden kleven 's morgens aaneen. Wazig zicht 's avonds bij kunstlicht. Verlies van het gezichtsvermogen na syfilis en na roodvonk. Zeer trage accommodatie. Zwarte staar, chronische ontsteking van de ooglidranden. Brandende pijn in de ogen.
Zoemen, suizen en loeien in de oren, gevolgd door doofheid. Gevoel alsof de oren wijd open staan. Verbetering van de oorsymptomen door muziek. Eczeem achter de oren. Branden en jeuk achter de oren 's nachts.

Een van de meest bruikbare geneesmiddelen voor neuscatarre bij patiënten die gevoelig zijn voor warme ruimten. Er zijn overeenkomsten met Pulsatilla en Kalium sulphuricum, die beide de verbetering in de buitenlucht hebben. De uitscheidingen zijn dun of dik als pus, bijzonder stinkend en soms bloederig, waarbij zich in de neus vele harde korstjes bevinden. Bloeding uit de neus bij uitsnuiten van de korsten. Gele, groenachtige uitscheiding. Geneest de meest hardnekkige, syfilitische catarre. Het neusbeen wordt gevoelig bij druk. Necrose van het neusbeen. Rode, gezwollen neus. Diepe kloven rond de neusvleugels. Lupus van de neusvleugels. Zuigelingen met hereditaire syfilis, verstopte neus en ingezonken neus.
Rode vlekken op het gezicht, dat verder evenals de hals bleek is, als nevenverschijnsel van hartklachten, gecombineerd met hartkloppingen bij geringe inspanning, druk achter het borstbeen bij lopen, verstikkingsgevoel in warme ruimten, behoefte aan koele lucht, verbetering door rustige beweging, vormen het symptoomtotaal dat dikwijls kan worden genezen met Aurum muriaticum. Het bleke gelaat met op elke wang een rode vlek is niet het gelaat dat we zien bij t.b.c. In dit geval past het bij hartklachten. Het jonge kind heeft een oud gezicht. Acne op het gezicht. Rode, blozende gelaatskleur bij overigens heel ziekelijke mensen. Rood gezicht door veneuze stase; onechte plethora, zoals bij Aurum. Necrose van de onderkaak (Phosphorus) en exostose van het rechterjukbeen. Branden en zwelling van de lippen. Induratie van de lippen. Cancereuze zweer op de lip. Pijnlijke zwelling van de submaxillaire klieren.
Bruikbaar middel bij kanker van de tong. Ontsteking van de tong, gevolgd door verharding. Droge, rode, ontvelde tong. Wratten op de tong. Metaalachtige smaak en speekselvloed.
Keelpijn en ulceratie. Verzwering van de tonsillen. Ontsteking met droogte in de keel.
Heel zwakke maag en trage spijsvertering. Misselijkheid, opgeblazenheid en diarree na eten. Koffie, thee en wijn geven klachten. Bedorven oprispingen. Misselijkheid 's morgens, beter na ontbijt. Overgeven van groen vocht. Gastritis, maagkrampen. Scherpe pijn in de maag met branden, intense dorst.
Vergroting van lever en milt. Chronische leverontsteking. Grote en harde lever. Branden in de lever. Gespannen gevoel in de leverstreek. Leverproblemen gepaard met hartklachten, eiwit in de urine en oedeem van de ledematen.
Vochtophoping in de buik. Trekkende pijn en opgeblazenheid door gasophoping. Grote gevoeligheid van de buik.
Frequente dunne ontlasting, grijsachtig, wit, zonder gal. Diarree samen met leveraandoeningen, of met de ziekte van Bright. Diarree slechter 's nachts. Aambeien, bloedend tijdens ontlasting. Rond de anus een dikke kring wratten met overvloedige vochtafscheiding. Opvallende excoriatie rond de anus. Endeldarmfistel (genezen). Vijgwratten rond de anus, met ulceratie.
Herhaaldelijke urinedrang dag en nacht, hoewel 's nachts het sterkst. Druppelende urine. Verhoogde urinevloed. Urine troebel, met roodachtig sediment. Gonorroe bij oude, syfilitische personen wier klachten zijn onderdrukt. Sjanker op voorhuid en scrotum. Vijgwratten op penis, scrotum of anus. Bubo in de linkerlies. Geslachtsdrift verdwenen. Verharding van de testikels.
Uterus vergroot en sterk verhard. Baarmoederhals verhard. Chronische ontsteking van baarmoeder en eierstokken. Menstruatie frequent en overvloedig, etsende vloed. Leucorroe copieus, geel. Verzakte, zware uterus. Ontsteking van vagina en labia. Gonorroe en zwelling van de liesklieren. Hitte, branden en jeuk van vagina en labia.
Verstikkingsgevoel in warme ruimten, bij te dikke kleding, bij traplopen en bij snel lopen. Benauwdheid 's nachts. Droge, paroxismale hoest 's nachts. Hoest als gevolg van hartproblemen. Losse hoest met dikke, gele expectoratie. Uiterst hinderlijke druk onder het sternum, alsof dat zal barsten bij lopen in hoog tempo, traplopen of inspanning, tezamen met hartkloppingen. Hartkloppingen bij inspanning en bij opwinding. Hartkloppingen indien plotseling aangesproken. Scherpe, zich verplaatsende pijn in de borst. Pijn in het hart. Trekkende en snijdende pijn in het hart. Hevige druk in de hartstreek. Angstig gevoel in de hartstreek. Angina pectoris. Endocarditis. Rechterhelft van het hart vergroot. Belemmerde slaap door hartkloppingen. Reumatische hartklachten. Hartkloppingen door mentale inspanning. Pols klein, zwak en snel. Zwakke hartwerking. Sterke pulsaties in hals en aan de slapen. Hevige, onregelmatige hartwerking.
Trillende handen 's morgens. Schokken in de armen. Brandende, schietende pijnen in de onderarmen. Trekkende pijn in de schouders. Slechter in bed (warmte) en bij rust. Scheurende pijn in de schouders. Stijve armen en vingers.
Oedemateuze zwelling van de benen. Exostosen op het scheenbeen. Periostitis van de tibiae. Extreme gevoeligheid van de scheenbenen. Pijn in het been 's nachts. Brandende voeten. Pijn in de voeten slechter door warmte en beweging. Snijdende pijn in de tenen bij lopen. Branden, roodheid en zwelling van de tenen. Ledematen koud en bedekt met koud zweet. Trekken, scheuren in alle ledematen. Veneuze congestie van de benen.
Slapeloosheid door hartkloppingen en door opwinding, wakker schrikken. Wilde dromen, kwellende dromen over verdriet.

~
AURUM MURIATICUM (Goudchloride)
Karakteristieken - Aurum muriaticum is een sycotisch geneesmiddel dat onderdrukte uitscheidingen doet terugkeren. Het kan worden toegepast bij bloedingen uit de baarmoeder tijdens de overgang. Voorhoofdsholte-ontstekingen. Stekende pijn in de linkerkant van het voorhoofd. Vermoeidheid, wars van elke inspanning. Trekkend gevoel in de maag. Kanker van de tong, hard als leer; verharding na ontsteking van de tong. Brandende, gele, scherpe leucorroe. Hartklachten. Klieraandoeningen. Wratten op tong en genitaliën. Degeneratieve aandoeningen van het zenuwstelsel, & sclerose en exsudatie. Multiple sclerose. Ziekte van Morvan. Behoefte aan gezelschap, denkt als hij alleen is aan niets anders dan zijn klachten en raakt steeds meer uit zijn humeur. Hypertrofie van alle vingers.
Modaliteiten - Slechter: Traplopen. Warmte. Beter: Koud weer. Wassen met koud water.
Relaties - Vergelijk: Acon.; Am-c. ( hyperemie van de borst door hartklachten); Arg-m.; Arg-n.; Ars. ( hydrops, proteïnurie, hart); Bell.; Cinnb. ( syfilis); Ferr.; Glon. (tussenmiddel bij hartneurose); Lyc.; Merc.; Nit-ac.; Phos.; Plat.; Sil.; Sulph. Onverenigbaar: zwavelhoudende bronnen. Antidoten: Bell.; Cinnb.; Merc.
Oorzaken - Verdriet. Schrik. Ergernis.


~
AURUM MURIATICUM NATRONATUM (Goudchloride-chloornatrium)
Karakteristieken - Heeft een diepgaande invloed op de vrouwelijke organen. Het merendeel van de klinische toepassingen van dit middel is op dit ervaringsfeit gebaseerd. Werkt sterker op baarmoedergezwellen dan welk ander geneesmiddel ook (Burnett). Psoriasis syphilitica. Zwelling van het periost van de onderkaak. Zwelling van de testikel. Hoge bloeddruk door stoornissen in het zenuwstelsel. Arteriosclerose. Ataxia locomotrix (syfilitisch). Oude gevallen van reuma en jichtachtige pijnen. Levercirrose. Interstitiële nephritis. Hartkloppingen bij jonge meisjes. Koud gevoel in de buik.
Tong - Branden; stekende pijn en verharding.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Verharding van de baarmoederhals. Chronische metritis; uterusprolaps. Baarmoeder vult het gehele bekken. Verzwering van baarmoederhals en vagina. Leucorroe, & krampachtige contractie van de vagina. Eierstokken verhard. Vochtophoping in de eierstokken. Subinvolutie van de baarmoeder. Verharding van de baarmoeder.
Modaliteiten - Koud vochtig weer < ; van oktober tot het voorjaar (hoofdpijn). Alle verschijnselen < bij rust.
Relaties - Vergelijk: Aur.; Aur-m.; Arg-n.; Ars.; Bad.; Bry. ( ascites); Cist.; Con. ( verhardingen); Graph.; Hep.; Iod.; Kali-bi.; Kali-i.; Lyc. ( ascites); Merc. ( ascites); Merc-i. ( cariës, syfilis, klierzwellingen, etc.); Nit-ac.; Phos.; Phos-ac.; Sulph.; Thuj. ( wratten). Onverenigbaar: Koffie. Alcohol.
Oorzaken - Ergernis (geelzucht).

~
AURUM SULPHURICUM De verschijnselen van dit geneesmiddel openbaren zich 's MORGENS, in de voormiddag, 's middags, 's avonds en TIJDENS DE NACHT. BEHOEFTE AAN BUITENLUCHT. Buitenlucht verslechtert een groot aantal symptomen, evenals traplopen. Slapend gevoel in afzonderlijke delen; gewaarwording van een band rond de delen. Cancereuze aandoeningen. ZWEREN. Slechter door kou in het algemeen; door koude lucht; door koud worden; na koud worden. Verhoogde bloedaandrang. Hysterische convulsies. Tendens tot hydrops. Slechter tijdens en na eten en door inspanning. Formicatie. Volle aders en een gevoel van zwelling; gebrek aan lichaamswarmte. Verharding van klieren en andere delen. Ontsteking van inwendige organen; van botten; van klieren; van serosa. Behoefte te gaan liggen, maar liggen verslechtert enkele verschijnselen; slechter bij in bed liggen. Een heel bruikbaar geneesmiddel bij met kwikzilver overgedoseerde patiënten. De meeste symptomen worden erger bij beweging. Sterke toename van slijmuitscheiding. Hevige bloedaandrang naar

Een gevoel van spanning over het hele lichaam; symptomen slechter bij aanraken. Trillen in lichaam en ledematen. Lopen verbetert; snel lopen verslechtert; buiten lopen verslechtert. Enkele verschijnselen nemen toe door bedwarmte, in sommige gevallen is er een verslechtering door zowel warmte als kou; slechter in warme ruimten en door warme omslagen. Uitgesproken algemene zwakte; vermoeidheid. Klachten erger in de winter.
Afwezigheid; prikkelbaar, zelfs opvliegend; ANGSTIGE ONRUST; gewe-tensangst; gepaard met angst; bang zieleheil te hebben verspeeld. Heel vitterig ten opzichte van vrienden; ziekelijk opgewekt en vrolijk; afkerig van gezelschap. Heeft alle vertrouwen in zichzelf verloren. Verwardheid 's morgens, erger door mentale inspanning; heel timide, zelfs lafhartig. Afschuw van het leven en doodsverlangen. Hallucinaties over dieren. Wanhoop over genezing en zieleheil; OPGEWONDENHEID en ontevredenheid; alle mentale symptomen erger door mentale inspanning. Sterk toegenomen verbeeldingskracht. Angst zich in een mensenmenigte te begeven; voor de dood; voor tegenslag; mensen; dieven; heel vergeetachtig en heel schrikkerig. Uiterst bruikbaar geneesmiddel bij chronische klachten die te herleiden zijn tot verdriet. Hysterisch en gejaagd gevoel; aanvankelijk mentale acitiviteit, later afstomping; zwakzinnigheid. Wordt besluiteloos en indolent; wil niet werken, gedraagt zich als een vagebond. Deze gesteldheid kan omslaan naar opw
Duizelig in de buitenlucht; met hoofdpijn; moet gaan liggen; bij staan; bij lopen; buiten lopen.
Vol gevoel in het hoofd; aanhoudende hyperemie van de hersenen. Haaruitval. Hittegevoel in het hoofd; brandende hoofdhuid. Zwaar hoofd bij bewegen of overeind komen; zwaar gevoel in achterhoofd; hydrocephalus, jeukende hoofdhuid erger 's nachts. Knikkende bewegingen van het hoofd, als bij paralysis agitans. Hoofdpijn; 's morgens in bed; 's middags; 's avonds; beter buiten; erger door opbinden van het haar; bij hoesten; erger bij liggen; bij beweging; bij sterke geuren; in warme ruimten; na slapen; door inspanning van de ogen; door praten; in winderig, stormachtig weer. Zeurende pijn in het voorhoofd, erger bij beweging; achterhoofd; achterhoofd en voorhoofd; zijkanten van het hoofd; slapen; slapen en voorhoofd. Trekkende pijn in hoofd; lancinerende pijn in achterhoofd. Drukkende hoofdpijn; voorhoofd; achterhoofd; slapen; kruin. Stekende pijn in het hoofd; voorhoofd; zijkanten van het hoofd. SCHEURENDE PIJN IN HET HOOFD; voorhoofd; achterhoofd; zijkanten van het hoofd; slapen. Kloppende pijn bij hoesten en bi
De oogleden kleven 's morgens aaneen; uitscheiding van geel slijm uit de ogen; hittegevoel in de ogen. Oogontsteking; catarraal; SCROFULEUS; syfilitisch; tengevolge van weke sjanker; met ulceratie van de cornea; iritis. Jeukende oogleden; jeukende ooghoeken. Veel tranenvloed; TROEBELING VAN DE CORNEA. Pijn in de ogen; door beweging; bij lezen; aanhoudende pijn, branden in ogen en ooghoeken; snijdend, drukkend; alsof er zand in de ogen zit; stekende pijn. Verlamming van de gezichtszenuw. Fotofobie, uitpuilende ogen en kloppingen in de ogen. Vernauwde pupillen. Rode ogen; rode oogleden. Scrofuleuze oogaandoeningen. Vlekjes op de cornea; hordeolum vlak bij de buitenste ooghoek; gezwollen oogleden. Bewegende, zwarte vlekjes in het gezichtsveld; WAZIG ZIEN; diplopia. Alle oogsymptomen zijn slechter door de minste inspanning van de ogen. MISTIG ZIEN. Hemianopsie; kan van voorwerpen alleen de onderste helft zien. Blindheid door verlamming van de gezichtszenuw; lijkt door rook te kijken; sterretjes; vonkjes.
Oorvloed; stinkend; etterig; sequalae van onderdrukte huiduitslag; rode oren; droge gehoorgang; geringe afscheiding van oorwas; steken in de oren; geluiden in de oren; gezoem; geknetter; gefladder; gebrom; gesuis; geraas; geruis. Pijn binnenin het oor; steken in en achter de oren; scheurende pijn in de oren. Brandende oren. Verscherpt gehoor; voor geluid; verminderd; doofheid.
Neuscatarre; uitvloed bloederig; droge korsten, vooral rechts; groenachtig; HARD; STINKEND; ETTERIG; DIK; GEEL. Rode, gezwollen neus, vooral zichtbaar aan de neuspunt. Coryza vloeibaar en droog; droogte in de neus; neusbloeding bij neus snuiten; jeukende neus, in- en uitwendig. Dichtzittende neus; stinkende geur uit de neus; ozaena. Pijn in de neus 's nachts in neusbeen; bij aanraken; brandend; zeer gevoel; pijn als van een zweer, vooral rechts. Neuspoliepen. Neus heel gevoelig bij aanraken. Reuk verscherpt, later verloren. Herhaaldelijk niezen. Opgezette neus. ULCERATIE IN DE NEUS.
Epithelioom van de lip; gesprongen lippen. Verkleuring van het gelaat, aardkleurig, bleek, rood, rode vlekken. Uitslag op het gezicht; voorhoofd; neus; acne rosacea; meeëters; korstige uitslag op de neus; pukkels op gezicht en voorhoofd; puisten; schilfers. Aangezichtspijn; rechterhelft; erger in koude lucht; pijn in oorspeekselklier; in submaxillaire klieren; brandende pijn in de lip; trekkende pijn in gezicht; stekend en scheurend; scheurende pijn in jukbeenderen en onderkaak. Transpiratie op het gelaat; koud. Zwelling van gelaat, wangen, klieren in het algemeen; lippen; oorspeekselklier; submaxillaire klieren; ulceratie van de lip.
Aften in mond en op de tong; bloedend tandvlees. Gegroefde tong. De mond voelt heet. Stinkende, zelfs bedorven geur uit de mond. Bemoeilijkte spraak. Gezwollen tandvlees. Smaak: bitter, flauw, metaalachtig, bedorven, zuur, zoetig, verdwenen. Ulcera op tandvlees en tong. Blaasjes in de mond. Tandcariës. Gevoel alsof de tanden langer zijn. Tandenknarsen tijdens de slaap. De tanden gaan los zitten. Pijn in de tanden, erger bij aanraken; trekkend, stekend, scheurend.
Ontsteking van keel en tonsillen, met uitrekking van de huig. Gevoel van een brok in de keel; veel slijmvorming in de keel. Keelpijn bij slikken; brandend, stekend, schraperig. Etterende tonsillen; slikken moeilijk. Zwelling van keel en tonsillen; zwelling van de schildklier. Ulceratie van keel, tonsillen, uvula, syfilitisch.
Enorme eetlust. Aversie tegen voedsel, tegen vlees. Behoefte aan stimulerende middelen, koffie, koude dranken, melk. Opgeblazen maag. Zeer trage spijsvertering; leeg gevoel. Oprispingen waterig, bitter, met de smaak van het eten, geven verbetering. Vol gevoel in de maag; opvliegingen. HIK. Misselijkheid na eten; tijdens hoofdpijn. Maagpijn; brandend; snijdend; drukkend; stekend. Brandende, buitensporige dorst. Galbraken.
Atrofie van de lever; vergroting van de lever. Buik opgeblazen met gas; met serum. Bubo in de lies. Vastzittende winden. Vol en zwaar gevoel. Buikpijn; 's nachts; na middernacht; als gevolg van koliek; bij hoesten; na eten; tijdens menstruatie; in hypochondria; in liesstreek, alsof zich een liesbreuk zal voordoen; branden in rechterhypochondrium; krampende, snijdende, drukkende pijn in de buik; in hypochondria; in hypogastrium. Borborygmi; zwelling van de liesklieren.
Condylomata rond de anus. Constipatie; afwisselend met diarree; moeilijke ontlasting; inactiviteit van rectum, tijdens menstruatie. Diarree; 's morgens; 's nachts; met branden in de anus. Fistula ani. Flatus; stinkend; geeft verbetering. Bloedende aambeien; uitwendige aambeien. Jeukende anus. Vochtafscheiding rond anus. Pijn in anus tijdens stoelgang; branden in anus met diarree; zeer gevoel in anus; stekende pijn in anus; verzakking van anus. Aandrang tot ontlasting. Ontlasting: grijs, groen slijm, dun slijm, hard, KEUTELS, GROOT.
Talrijke en belangrijke blaassymptomen. Drukkend gevoel in de blaas. Urineretentie. Constante urinedrang; vruchteloze drang. Mictie druppelend, moeilijk, frequent, onwillekeurig 's nachts; onbevredigend. Wegblijvende urine. Uitscheiding van prostaatvocht. Branden in urethra tijdens mictie; stekende en scheurende pijn in urethra. Urine: met eiwitten, bloederig, branderig, troebel bij staan, copieus, stinkend, sediment in de urine; SCHAARSE URINE; slijmerig bezinksel; dik; geel.
Condylomata op de eikel. Impotentie. Hydrocele bij jongens. Induratie van de testikels. Ontsteking van de eikel; van de testikels; van de epididymis. Jeukend scrotum. Pijn in TESTIKELS; AANHOUDEND; trekkend; lancinerende pijn in penis; DRUKKEND GEVOEL IN TESTES. TRANSPIRATIE OP GESLACHTSDELEN, scrotum. Zaadlozingen. Geslachtsdrift toegenomen, met slappe penis. Zwelling van de testikels, vooral de rechter. Sjankers op de penis; in syfilitische gevallen die zijn behandeld met kwikzilver.
Baarmoederkanker. Toegenomen geslachtsdrift. Baarmoederontsteking. Jeukende vulva. Leucorroe: erger 's morgens, scherp, copieus, dik, transparant, wit, GEEL. Wegblijvende menstruatie; overvloedig; onregelmatig; late menarche; menses te vaak; laat; gering; uitblijvend. Pijn in eierstokken, in baarmoeder; beurs gevoel; omlaag gerichte, drukkende pijn in uterus, vooral tijdens menstruatie; branden in geslachtsdelen en vagina. Lancinerende pijn in vulva. PROLAPSUS UTERI. Gezwollen vulva.
Slijm in larynx en trachea; heesheid. De ademhaling is versneld; astmatisch; benauwdheid 's nachts; bij traplopen, tijdens liggen, bij lopen; onregelmatige, korte ademhaling met verstikkingsgevoel, erger 's nachts.
Hoest 's morgens; nachtelijke aanvallen; erger in koude lucht; kort, droog, hard, kuchend; kort en spasmodisch. Expectoratie 's morgens en 's avonds; bloederig; moeilijk; gering, groenachtig, stinkend, purulent, geel.
Bloedaandrang naar de borst, gepaard met angstige onrust; krampachtige constrictie van de borst. Tepelkloofjes. Flutter. Hittegevoel in de borst. Zogvorming verdwijnend of onderdrukt. Druk op de borst erger 's nachts. Pijn in de borst; bij hoesten; bij inademen; in zijkanten van de borst bij diepe inademing; zeurende pijn in hart; branden in de borst; snijdende pijn in borst en hart; bij inademen; in zijkanten van de borst bij inademen of diep ademhalen; in borstbeen; in hart; in tepels. Hartkloppingen 's nachts; bij traplopen; angstig; bij geringe inspanning; bij lichte opwinding; tijdens menstruatie; bij beweging; tumultueus; zichtbaar; tijdens lopen. Opgezette borsten; opgezette okselklieren. Trillingen in het hart.
Koude rug; hittegevoel in lumbaalstreek; jeukende rug. Rugpijn 's morgens; bij ademhalen; in dorsaalstreek; lumbaalstreek, erger bij zitten; in sacrum; in ruggegraat; zeurende pijn in sacrum; beurs gevoel in lumbaalstreek; trekkende pijn in nekstreek; drukkend in rug en lumbaalstreek; steken in lumbaalstreek. Stijve rug, zwakte van lumbaalstreek.
Jichtknobbels op vingergewrichten; necrose van botweefsel. KOUDE HANDEN, BENEN EN VOETEN. Huid van de handen gesprongen. Blauwe vingernagels. Zware voeten. Aandoening van het heupgewricht. Jeukende armen en benen. Verdoofd gevoel in de ledematen bij liggen en bij ontwaken; benen. Pijn in ledematen bij liggen en bij ontwaken; benen. Pijn in gewrichten; in schouder; bovenarm; elleboog; onderarm; heup; beurse pijn in alle ledematen; trekkend gevoel in alle ledematen, maar met name in knieën en voeten; steken in schouder, pols, voeten en tenen; scheurende pijn in ledematen, gewrichten, armen, bovenarmen, vingers, VINGERGEWRICHTEN, dijbenen, tenen.
Pijnloze verlamming van ledematen. Wankelende gang. Stijve knieën. Oedemateuze zwelling van benen en voeten. Gespannen gevoel in dijbenen; krachteloze ledematen; gewrichten; armen, benen, knieën.
Comateuze slaap. Dromen: erotisch, angstig, over moord, over dode mensen, over de dood, kwellend, afschrikwekkend, over dieven; aangenaam, LEVENDIG. Heel onrustige slaap; slaperigheid 's middags; na avondeten. Slapeloos voor middernacht; na middernacht. Bij minste of geringste wakker.
Heeft het 's avonds in bed koud; rillerigheid; sterke rillingen. Koorts van een mild, nondescript type. Transpiratie 's morgens; 's nachts; overvloedig.
Branderige huid, koude huid. Huiduitslag; blaren; steenpuisten; branderig; eczeem; herpes; puisten; bedekt met korsten; urticaria; blaasjes; erysipelas; excrescenties. Formicatie. Jeuk, branderige jeuk, kriebelige jeuk, prikkende jeuk. Gevoelige huid. Zeer gevoel in de huid. Ulcera; brandend; cancereus; diep , stinkend, met uitscheiding van geel pus; fistuleus, gevoelig, etterend, syfilitisch. Syfilitische wratten (genezen).
~
AVENA SATIVA (Haver)
Karakteristieken - Avena sativa heeft een specifieke invloed op de hersenen en het zenuwstelsel. Van beide bevordert het de voeding, waardoor het middel (in materiale dosering) bruikbaar is bij nerveuze uitputting, seksuele uitputting, morfinegebruik en zware vermoeidheid na uitputtende ziekten. Nerveuze tremoren bij oude mensen; chorea, ziekte van Parkinson, epilepsie. Postdifteritische verlammingen. Reuma van het hart. Verkoudheden. Bij acute coryza 20 druppels van de oertinctuur in heet water, ieder uur enkele doses. Alcoholisme. Slapeloosheid, speciaal bij alcoholici. Kwalijke gevolgen van overmatig gebruik van morfine. Vrouwenklachten van nerveuze aard.
Psyche - Kan nergens de aandacht bij houden; speciaal indien dat het gevolg is van masturbatie.
Hoofd - Nerveuze hoofdpijn tijdens de menstruatieperiode, & brandend gevoel bovenop het hoofd. Pijn in het achterhoofd, & fosfaten in de urine.
Mannelijke geslachtsorganen - Spermatorroe; impotentie; na overmatige zelfbevrediging.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Amenorroe en dysmenorroe, & zwakte van de circulatie.
Ledematen - Doof gevoel, alsof verlamd. Krachtsverlies in de handen.
Relaties - Vergelijk: Alfalfa (een algemeen tonicum met een soortgelijke werking als Avena - tevens bij geringe en verminderde urinelozing).
~
AZADIRACHTA INDICA
Karakteristieken - Koorts gedurende de middag en reumatische pijnen in uiteenlopende delen van het lichaam zijn verschijnselen die door dit middel worden opgeroepen. Pijn in borstbeen en ribben, in rug, schouders en ledematen; hittegevoel, prikkelen en zeurende pijn in de handen, met name in de handpalmen en de vingers; eveneens in de tenen.
Hoofd - Vergeetachtig; draaierig gevoel bij overeind komen; zeurende hoofdpijn; gevoelige hoofdhuid; brandende ogen, pijn in rechter oogbal.
Koorts - Lichte rillingen, koorts 's middags, gloeiende hitte in gezicht, handen en voeten, overvloedige transpiratie op het bovenlichaam.
Relaties - Vergelijk: Cedr.; Chin.; Ars.; Nat-m. Ook Guarea, die tot hetzelfde plantengeslacht behoort.
~
BACCILINUM
Karakteristieken - Dit geneesmiddel wordt bereid door maceratie van tuberculeus longweefsel ( uit het sputum van een t.b.c.-patiënt) en werd geïntroduceerd door dr. Compton Burnett. Het is met succes toegepast bij de behandeling van tuberculose. De gunstige effecten kunnen worden afgeleid van de in het sputum optredende veranderingen: een betere verzadiging met koolzuur, minder etterig en minder in kwantiteit. Vele vormen van chronische, niet-tuberculeuze aandoeningen worden gunstig beïnvloed door Bac., met name bij patiënten met bronchorroe en benauwdheid. Bronchiale klachten & overvloedige ettervorming. Verminderd opgeven van sputum.
Bac. is speciaal geïndiceerd bij longklachten bij oude mensen die gepaard gaan met de volgende verschijnselen: chronische catarren, verzwakte longcirculatie, aanvallen van verstikkende benauwdheid 's nachts & bemoeilijkt hoesten. Tuberculeuze meningitis. Begunstigt het loslaten van tandsteen. Constant kouvatten. Een sterke aanwijzing voor dit geneesmiddel is een eczeemachtige gesteldheid van de ooglidranden.
Psyche - Prikkelbaar, terneergeslagen.
Hoofd - Hevige hoofdpijn, diep in de hersenen. Pijn als van een strakke band om het hoofd. Ringworm.
Ogen - Eczeem op de oogleden.
Buik - Buikpijn, opgezette liesklieren, tabes mesenterica.
Rectum - Acute diarree voor het ontbijt. Hardnekkige constipatie, & stinkende winden.
Ademhalingsorganen/Borst - Beklemd gevoel. Catarrale benauwdheid. Vochtige astma. Borrelende reutels en slijmerig-etterig sputum. (Dit type sputum bij bronchitispatiënten bevat talrijke bacteriën; omdat het hier om diverse soorten gaat, is Bac. het meest geëigende middel - Cartier.) Vermindert de congestie van de longen, waardoor bij t.b.c. de weg vrijgemaakt wordt voor andere geneesmiddelen.
Huid - Ringworm. Pityriasis. Halsklieren opgezet en gevoelig.
Modaliteiten - Slechter: 's Nachts en 's morgens vroeg. Koude lucht.
Relaties - Vergelijk: Calc-p.; Lach.; Kali-c.; Ant-i.; Ars-i.; Myosotis; Levico aqua (5-10 druppels als tussenmiddel bij grote uitputting - Burnett). Complementair: Calc-p.; Kali-c.
De effecten van Bac. lijken identiek aan die van Tuberculinum Koch. Beide behoren bij de tuberculinische diathese, voordat longtuberculose tot ontwikkeling is gekomen. Past in de beginstadia van tuberculeuze aandoeningen van klieren, gewrichten, huid en beenderen. Bij chronische klachten lijkt Psor. het meest verwant. Bacillinum testium werkt specifiek op de onderste lichaamshelft.


~
BADIAGA (Spongilla fluviatalis, Zoetwaterspons)
Karakteristieken - Zeer gevoel in spieren en huid; < beweging en wrijving van de kleding, & gevoeligheid voor kou. Klierzwellingen. Algemene parese. Ziekte van Basedow. Syfilis; bubonen; roseola. Borstkanker. Syfilitische aandoeningen bij jonge kinderen.
Psyche - Hartkloppingen na plezierige voorvallen.
Hoofd - Gevoel alsof het hoofd groter en vol is. Pijn in voorhoofd en slaap, >> de oogballen, < 's middags. Roos; hoofdhuid gevoelig, droog, eczeemachtig. Duf, draaierig gevoel in het hoofd. Hoofdpijn, & ontstoken ogen.
Ogen - Blauwe verkleuring onder de ogen. Trekkingen van het linker bovenste ooglid. Oogballen gevoelig; zeurende pijn in de oogballen. Met tussenpozen optredende, beurse pijn in de oogbal, opkomend rond 3 uur 's middags. Pijn in de oogballen, >> de slaap.
Oren - Lichte geluiden worden versterkt waargenomen.
Neus - Coryza; niezen, waterige uitscheiding, & astmatische ademhaling en verstikkende hoest. Griep. Hooikoorts.
Mond - Heet. Hete adem.
Keel - Tonsillen ontstoken, opgezet, < vast voedsel.
Maag - Veel dorst. Lancinerende pijn in de maagkuil, >> wervelkolom en schouderbladen.
Mannelijke geslachtsorganen - Sjanker. Bubonen.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Metrorragie; < 's nachts, & gevoel alsof het hoofd opzet (Arg-n.). Borstkanker (Aster.; Con.; Carb-an.; Plb-i.).
Ademhalingsorganen/Borst - Hoest < 12 uur 's middags, > warme kamer; hoest opgewekt door zoetigheid, snoep, etc. SPUTUM vliegt uit mond en neusgaten.
Hart - Onbeschrijflijk beroerd gevoel in de hartstreek, & zeer gevoel en pijn, en vliegende steken door heel het lichaam. Hevige hartkloppingen. Hartkloppingen voelbaar van borst naar nek, < liggen op de rechterzij.
Rug - Steken in nek, schouderbladen. Pijn in onderrug, heupen en benen. Nek heel stijf. Beurse pijn in spieren en huid, als van klappen.
Huid - Zeer bij aanraken. Sproeten. Kloven. Verheven en bleke littekens.
Modaliteiten - Slechter: Kou; koude lucht. Stormachtig weer. Druk. Aanraken. Beter: Warmte. Warme kamer.
 Scherpe, stekerige pijn in de rechterhiel, < minste druk. Chronisch reuma, < kou, met name koude lucht. < Druk en aanraken, = zeer gevoel over heel het lichaam, zelfs kleding <. Hoofdpijn > 's nachts, na slapen.
Relaties - Vergelijk: Seneg. (hoest veroorzaakt door niezen; Bad. hoest = niezen); Grind. (ademhaling stopt bij in slaap vallen); Spong. (hoest & hevig niezen); Kali-c. (sputum vliegt uit de mond); Calc-s. (verhardingen); Carb-an. (verhardingen, bubonen); Cist. (scrofulose); Clem.; Hep.; Iod.; Kali-i.; Lach.; Merc. ( gelijksoortig doch met tegengestelde modaliteiten); Merc-i.; Nit-ac.; Sil.; Sulph.; Phyt.; Con. Goed gevolgd door: Lach. Volgt goed na: Iod.; Sulph.; Merc.

~