Tonen 101-120 van 917
Materiamedica van Kent en Boereke om zelf te repertoriseren
KLACHT REMEDIE
ARISTOLOCHIA MILHOMENS
Karakteristieken - Stekende pijn op diverse plaatsen. Pijn in de hielen, branden in de anus en vaak een gevoel van irritatie. Gasvorming in maag en buik. Pijn in rug en ledematen. Stijve benen. Pijn in achillespees. Jeuk en zwelling rond de enkels.
Relaties - Vergelijk: Aristolochia serpentaria (darmklachten; overvloedige diarree; meteorisme; dyspepsie & gasvorming; congestie van de hersenen; opgeblazen buik en snijdende buikpijn; verschijnselen lijken op die van gifsoemak).

~
ARNICA (Arnica montana, Valkruid)
Karakteristieken - Roept verschijnselen op die een grote overeenkomst vertonen met klachten die voortvloeien uit traumata, vallen, slagwonden, kneuzingen. Oorsuizingen. Rottingsverschijnselen. Sepsis; voorkomt pusvorming. Apoplexie, met rood, opgeblazen gezicht.
Past speciaal bij klachten die terug te voeren zijn op lichamelijk letsel, ongeacht hoe lang geleden dat werd opgelopen. Na traumata, overmatige inspanning van een orgaan, verstuikingen. Tendens tot verhoogde bloedaandrang naar de hersenen. Werkt optimaal bij plethorische ( donkerharige, pezige) individuen en matig bij vermoeide en anemische personen. Spiertonicum. Beurs gevoel in ledematen en lichaam, alsof geslagen; verstuikt gevoel in gewrichten. Gevoel alsof het bed te hard is. Uitgesproken werking op het bloed. Roept stuwing op in het aderlijke systeem. Bloeduitstortingen en bloedingen. Verslapping van bloedvaten, blauwe plekken. Tendens tot bloedingen; infectieziekten & koorts. Degeneratie van weefsel; sepsis; abcessen die niet rijpen. Beurs, gekneusd, lam gevoel. Zenuwpijnen ten gevolge van een verstoorde werking van de nervus vagus. Reumatische aandoeningen van spieren en pezen, met name in de rug en schouders. Aversie tegen tabak. Griep. Trombose. Haematokèle. Traumamiddel bij uitstek. Geïndiceer

Psyche - Bang te worden aangeraakt, of dat iemand te dichtbij komt. Bewusteloosheid; geeft correct antwoord als hij wordt aangesproken, maar valt daarna weer weg. Onverschilligheid; niet in staat om aanhoudend actief bezig te zijn; humeurig, in de war. Zenuwachtig; verdraagt geen pijn; hele lichaam overgevoelig. Zegt dat er niets aan de hand is met hem. Wil met rust worden gelaten. Pleinvrees. Klachten na geestelijke overinspanning of na een geestelijke schok. Angst voor ziekte; ineens te zullen sterven; mensenmenigtes; openbare gelegenheden. Berouwvolle gemoedsgesteldheid. Geestelijk uitgeput en apathisch, maar lichamelijk rusteloos; zegt dat er niets mis is met hem. Zegt zich goed te voelen (bij ernstig zieke patiënten). Vergeetachtig; is zo weer kwijt wat hij gelezen heeft. Woede-uitbarstingen gevolgd door huilen en spijtbetuigingen. Wanhopig; ongeïnteresseerd. Hevige angstaanvallen - & angina pectoris. Delirium tremens. Wordt 's nachts plotseling geschrokken wakker, na een ongeluk. Grote behoefte om te
Vertigo - Chronische duizeligheid; objecten draaien rond, met name tijdens lopen; bij oude mensen; & misselijkheid, overgeven en diarree. Vertigo < lopen, rechtop zitten, sluiten van de ogen.
Hoofd - Hoofd heet, lichaam koud. Verwardheid, & gevoeligheid van de hersenen en scherpe, knijpende pijn. Gevoel alsof de hoofdhuid is samengetrokken. Koud plekje op het voorhoofd; hete plekjes op de kruin. Hoofdpijn als van een spijker. Meningitis ten gevolge van hoofdletsel. Achterwaarts trekken van het hoofd bij lopen.
Ogen - Dubbelzien na een trauma; spierverlamming; bloeding uit de retina. Beurs, gekneusd gevoel in de ogen na ingespannen arbeid. Moet de ogen open houden; duizelig bij sluiten van de ogen. Vermoeid gevoel in de ogen na sightseeing, bioscoopbezoek, etc. Bloeddoorlopen ogen. Lichtschuwheid. Hoge voorwerpen lijken voorover te hellen en elk moment te kunnen vallen. Uitpuilen van het rechteroog, rechteroog lijkt groter dan het linker.
Oren - Geluiden in de oren door bloedaandrang naar het hoofd. Schietende pijn in en rondom de oren. Bloed uit de oren. Gehoorverlies na een hersenschudding. Pijn in het kraakbeen van de oren, alsof gekneusd. Gevoeligheid voor schelle geluiden.
Neus - Neusbloeding na iedere hoestaanval, donker dun bloed; na wassen van het gezicht. Zeer gevoel in de neus. Koude neus. Hevig niezen na te zwaar tillen. Retronasale catarre. Catarre van de bovenkaakholte ( empyeem). Branden in de neus bij tyfeuze koorts.
Gezicht - Ingevallen. Heel rood. Hittegevoel in de lippen. Herpes op het gezicht. Rood, congestie, blauwachtig rood; & apoplexie, & koorts. Lippen: branden, opgezet en gebarsten. Trillende onderlip, tijdens eten. Afhangende onderkaak, verlamming. Pijnlijke acne. Opgeblazen, rode wangen.
Mond - Stinkende adem. Droge mond en veel dorst. Bittere smaak in de mond (Coloc.). Smaak als van rotte eieren; na tandheelkundige behandeling, na vullen, etc. Pijnlijke gevoeligheid van het tandvlees na het trekken van een kies (Sepia). Tong droog, bijna zwart van kleur.
Keel - Acute tonsillitis, zwelling van zachte verhemelte en huig. Keel helderrood en opgezet. Kan niet slikken vanwege een soort misselijkheid in de keel, & gevoel alsof het voedsel niet omlaag wil.
Maag - Behoefte aan azijn. Afkeer van melk en vlees. Geeuwhonger. Bloedbraken ( donkerrood samengeklonterd bloed). Pijn in de maag tijdens eten. Vol gevoel, & walging van voedsel. Beklemd gevoel door gasvorming; oprispingen en winden laten. Druk als van een steen. Gevoel alsof de maag tegen de wervelkolom aankomt. Stinkend braaksel. Oprispingen; met een smaak van rotte eieren; na hoesten. Verlies van eetlust overdag, maar geeuwhonger voor middernacht. Gevoel van een brok achterin de maag. Constante behoefte om te drinken, maar weet niet wat omdat geen enkele drank smaakt.
Buik - Steken onder de valse ribben. Opgeblazen buik; stinkende winden. Scherpe steken door de buik. Krampen in het epigastrium die >> door de darmen, gevolgd door stinkende ontlasting. Scherpe pijnen van de ene >> de andere kant van de buik.
Rectum - Diarree met tenesmi. Stinkende, bruine, bloederige, rottende, onwillekeurige ontlasting. Ziet er uit als bruine gist. Diarree bij longtuberculose; < liggen op de linkerzij. Dysenterie-achtige ontlasting & pijn in de spieren. Krampen in het rectum, tijdens staan. Naar rotte eieren stinkende winden. Moet na elke stoelgang gaan liggen. Uitzakking van de anus < na een wandelingetje van slechts enkele minuten, > wassen van heel het lichaam.
Urinewegen - Urineretentie na overinspanning; na de bevalling. Donkerrood sediment (als gemalen baksteen). Krampen in de blaas met uiterst pijnlijke urinelozing. Snijdende pijn in de nieren. Onwillekeurig verlies van druppeltjes urine, & constante aandrang tot plassen. Moet lange tijd wachten voordat de urine komt. Vol en zeer gevoel in de blaas; pijn door de druk van de urine.
Mannelijke geslachtsorganen - Impotentie door seksuele excessen. Phimosis, door wrijving met de kleding. Polluties tijdens een omhelzing. Haemotokèle.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Beurse pijn in de geslachtsorganen na de bevalling. Hevige naweeën (< tijdens borstvoeding). Zere tepels. Traumatische mastitis. Gevoel alsof de foetus dwars ligt. Bewegingen van het kind = misselijkheid en overgeven. Bloedverlies na coitus. Dreigende miskraam na een val, etc. Weeën zwak en afnemend. Menstruatie: te vroeg, bloed heet en rijkelijk. Zeer gevoel over heel het lichaam tijdens de zwangerschap. Knobbeltjes in de borst na verwonding. Kraamvrouwenkoorts.
Ademhalingsorganen/Borst - Cardiale hoest, in vlagen, 's nachts, tijdens de slaap, < inspanning. Longontsteking; dreigende verlamming van de longen. Heesheid door overmatig gebruik van de stem. Rauw, zeer gevoel 's morgens. Hoesten na huilen. Droge hoest door kriebelen laag in de luchtpijp. Bloederig sputum. Benauwdheid & bloedspuwen. Beenderen en kraakbeen van de borst pijnlijk; < beweging, ademhalen of hoesten. Hevige, spastische hoest, & herpes op het gezicht. Kinkhoest, kind huilt voordat het gaat hoesten. Pijn in de borst door pleuritis (Ran-b.; Cimic.). Heesheid; < inspanning, kouvatten of nat worden. Hoesten in de slaap, wordt niet wakker. Hoest opgeroepen door geeuwen. Bloeddoorlopen ogen of neusbloedingen ten gevolge van de hoest. Zwaar gevoel in het onderste gedeelte van de borst. Stekende pijn in de borst, neemt de adem weg; > druk.
Hart - Angina pectoris; hevige pijn in de linker elleboog. Steken in het hart. Pols zwak en onregelmatig. Hydropericard & kwellende benauwdheid. Opgezette ledematen, beurs en gekneusd gevoel erin. Vethart en hypertrofie van het hart. Hevige hartkloppingen. Plotselinge pijn alsof het hart wordt fijngeknepen, & pijn in de linker elleboog (angina pectoris). Vermoeidheid van het hart na hardlopen. Pijn in het hart; van links >> rechts. Zwakte van de hartspier. Constante doodsangst, met een beklemd gevoel op het hart 's nachts. Hartkloppingen na elke inspanning.
Rug - Zwakte van de nekspieren, hoofd valt naar achteren of zijwaarts. Zere rug. Gevoeligheid van de nekwervels.
Ledematen - Jicht. Pijn in rug en ledematen, alsof gekneusd of geslagen. Verstuikt gevoel. Zeer gevoel na overinspanning. Elke ondergrond waarop de patiënt ligt lijkt te hard. Onderarm ijskoud. Kan niet rechtop lopen vanwege een beurse pijn in het bekkengebied. Reumatische verschijnselen die in de voeten beginnen en omhoog >>. Pijn in de armen > laten hangen van de armen. Krachteloze handen bij iets vastpakken. Kramp in de vingers - schrijfkramp. Aders van de handen uitgezet. "Dienstbodenknie". Kniegewrichten buigen plotseling door, bij staan. Gevoelloze voeten.
Slaap - Slapeloosheid en rusteloosheid na oververmoeidheid. Comateuze slaperigheid; valt bij het antwoord geven in slaap; wordt wakker met een heet hoofd; droomt over de dood, over verminkte lichamen; angstaanjagende dromen; wordt panisch wakker en kan daarna niet meer slapen.
Koorts - Verschijnselen nauw verwant aan tyfeuze koorts. Huiveren over het gehele lichaam. Inwendige hitte; voeten en handen koud. Zuur nachtzweet. Rillerigheid & hitte en roodheid van één wang. Kou van het deel waarop hij ligt. Dorst tijdens koude rillingen. Moet de dekens af, maar wordt er rillerig van. Intermitterende, tyfeuze, septische en traumatische koortsen.
Huid - Ecchymosis. Jeuk, branden en kleine pukkeltjes. Groepen kleine steenpuisten (Ichthyol.; Sil.). Blauwe plekken. Decubitus. Acne indurata, gekenmerkt door symmetrie. Blauwe plekken na licht stoten. Heel pijnlijke acne. Petechiën. Erysipelas. Zich verplaatsend gevoel van tintelen en jeuk; na krabben begint de jeuk ergens anders. Karbonkel; op het bovenbeen.
Modaliteiten - Slechter: TRAUMA - val, slagwond, KNEUZING. Shock. Trilling. Na de bevalling. Overmatige inspanning. Verstuiking. AANRAKEN. Na slapen. Beweging. Ouderdom. Alcohol ( wijn). Vochtig koud weer. Kolengas. Liggen op de linkerzij. Rust. Beter: Liggen en liggen met het hoofd lager.
Relaties - Teste plaatst Arnica aan het hoofd van zijn eerste groep, die verder Led., Crot-t., Ferr-magn., Rhus-t. en Spig. omvat.
Vergelijk: Abrot., Absin., Calen., Cham., Cina en andere Composieten. Acon.; Am-c.; Crot-t. (klotsen in de buik); Ars.; Bapt. (tyfeuze verschijnselen - Baptisia "voelt zich ziek", Arnica "voelt zich goed"); Bell.; Bry.; Cham.; Chin.; Euphr. ( oogletsel); Calen.; Hep.; Hyper.; Ham.; Ip.; Led.; Merc.; Puls.; Ran-s. ( pijn in tussenribspieren); Rhod.; Ruta; Staph.; Sil.; Symph.; Sulph. ( traumatische pleuritis); Sul-ac.; Verat.; Bell-p.; Vitex trifolia (de Indische Arnica; verstuikingen en pijnen; pijn in de slapen; gewrichtspijnen; buikpijn; pijn in de testikels); Echi. Complementair: Acon.; Ip.; Calc.; Nat-s.; Psor.; Rhus-t.; Sul-ac. Volgt goed na: Acon.; Ip.; Verat.; Apis. Goed gevolgd door: Acon.; Ars.; Bry.; Ip.; Rhus-t. Werking ondersteund door: Ars. (dysenterie en aambeien). Schadelijk bij: Beten van honden of hondsdolle of kwaadaardige dieren. Antidoten: Camph. en Ip. (bij hoge doseringen); koffie (hoofdpijn); Acon., Ars., Chin., Ign. en Ip. (potenties). Antidoteert: Am-c.; Chin.; Cic.; Ferr.
Wijn versterkt de onplezierige effecten van Arnica.
Arnica mag niet uitwendig worden opgebracht op een kapotte huid; in dergelijke gevallen Calen.
Bij letsel van de wervelkolom verdientHyper. de voorkeur boven Arnica.
Oorzaken - Traumata. Schrik of woede. Seksuele uitspattingen. Verdriet. Wroeging. Plotseling financieel verlies.
~
ARNICA MONTANA De Arnica-patiënt is chagrijnig, wil alleen worden gelaten, wil niet worden aangesproken en benaderd. Hij wil niet worden benaderd, omdat hij geen zin heeft om te praten, een mentaal symptoom, en eveneens omdat hij vanwege de pijnlijke gevoeligheid van het lichaam niet wil worden aangeraakt. Dit zijn de twee voornaamste karakteristieken van dit geneesmiddel. Prikkelbaar, chagrijnig, triest, angstig, schrikkerig, beeldt zich allerlei dingen in, vooral dat hij een hartkwaal heeft, dat hij koudvuur heeft of dat er iets helemaal mis is met hem. Nachtmerries, afschuwelijke dromen, droomt van modderig water, dieven, enz. Angstaanvallen 's nachts. De patiënt wordt 's nachts herhaaldelijk wakker, grijpt naar zijn hart, ziet er heel angstig uit en is bang dat er iets ergs zal gebeuren. Plotselinge doodsangst, waardoor hij 's nachts wakker schrikt; hij grijpt naar zijn hart en denkt binnen korte tijd te zullen sterven. Hij wordt gekweld door afschuwelijke angst. Ten slotte komt hij weer tot zichzelf, gaat liggen en va
Zymotische ziekte, met hoge koorts, of koorts na een ongeluk of na lichamelijk letsel, gepaard met sterke uitputting, stupor en bewustzijnsverlies. De patiënt kan worden wakker gemaakt en zal een vraag correct beantwoorden, maar glijdt daarna terug in de toestand van stupor. Of hij aarzelt over een woord, kan niet de juiste woorden vinden als hij antwoord tracht te geven en raakt weer in coma. Als hij wordt wakker geschud, kijkt hij de dokter aan en zegt: 'Ik wil geen dokter, wat doet u hier. Ik mankeer niets, ik heb geen dokter nodig.' Zelfs wanneer hij ernstig ziek is, zult u dat horen. Eens zag ik een Arnica-patiënt. Hij lag in bed en had zojuist een donkere, bloedachtige vloeistof opgegeven. Zijn gezicht was vlekkerig, hij was ernstig ziek en ik dacht dat hij ieder moment zou kunnen sterven. Hij deed zijn ogen open en zei: 'Ik ben niet ziek, ik heb niet om u gevraagd. Ga naar huis.' In gezonde toestand was hij een vriendelijk en zachtmoedig persoon. We kenden elkaar goed en maakten graag een praatje. Nu
Soms past Arnica bij roodvonk. Het exantheem komt niet naar buiten; de huid is donker, vlekkerig en bedekt met rode spikkels. De patiënt ligt voortdurend te draaien. Dan zien we deze mentale staat, gepaard met humeurigheid en versuftheid.
Het is een prachtig geneesmiddel, dikwijls onderschat en vaak misbruikt, omdat de toepassing beperkt blijft tot kneuzingen. Gedurende bepaalde seizoenen kunnen we niet zonder Arnica, bijvoorbeeld bij malaria en bij intermitterende koorts. Koude rillingen met congestie, aanvallen van enorme uitputting, stupor, vlekkerige huid, plotseling opkomende hyperemie, angstige onrust. De artsen kennen en vrezen deze koorts. Alleen met Arnica en Lachesis en andere diepwerkende middelen kan deze toestand onder controle worden gebracht. Het is beslist niet waar dat zulke patiënten kinine moeten hebben. Ik heb vele jaren ervaring met dergelijke gevallen en heb nog nooit kinine nodig gehad. Ik heb liever mijn repertorium en enkele gepotentieerde geneesmiddelen dan alle kinine die er is. De globuli genezen zonder enig risico, permanent en mild, terwijl kinine nooit geneest en alleen maar onderdrukt. Nadat de patiënt lange tijd kinine en arseen heeft gehad, blijft hij de rest van zijn leven last houden van congestie en vervel
''s Nachts afschuwelijke angst voor een acute dood, gepaard met angst rond het hart.' Het begint in het hart en breidt zich vandaar uit naar het hele organisme. De afschuwelijke angst voor een acute dood is een karakteristiek verschijnsel en hoeft niet per se in verband te staan met hartklachten. Angst 's nachts als er niets aan de hand lijkt te zijn. Verschrikkelijke congestie die met name het cerebellum en het bovenste deel van het ruggemerg aandoet.
'Stupor met onwillekeurige uitscheidingen.' 'Coma, gevoelloosheid.' 'Ligt alsof dood.' Deze symptomen verschijnen bij door micro-organismen veroorzaakte ziekten, bij tyfusachtige ziekten. Remitterende koorts wordt aanhoudende koorts als de verschijnselen niet goed worden behandeld of als het proces zijn kans krijgt tijdens slechte verzorging. De echte, idiopathische tyfus ontwikkelt zich na vele weken van geleidelijke achteruitgang, terwijl symptomatische tyfus plotseling kan opkomen en ernstiger verschijnselen vertoont dan de eerste. Idiopathische tyfus leidt zelden tot de dood en heeft doorgaans een gunstig beloop, op voorwaarde dat de dokter de patiënt nauwlettend in de gaten houdt. Arnica heeft bewustzijnsstoornissen gepaard met uitputtende koorts, zelfs bewustzijnsstoornissen die aan delirium tremens doen denken. 'Uitzichtloos; onverschillig.' 'Hypochondrische angst, gemelijkheid.' 'Vreest dat naderende personen hem zullen aanraken.' Dat geldt zowel voor het lichamelijke als voor het mentale vlak.
Met deze geestesgesteldheid duidelijk voor ogen zijn we zover dat we de algemene lichamelijke toestand kunnen onderzoeken. Alle klachten gaan gepaard met een gekneusd gevoel over het hele lichaam. Het is niet vreemd dat Arnica wordt gebruikt voor kneuzingen, maar het is gewoon dwaasheid om Arnica-tinctuur op de huid aan te brengen en te gaan wrijven. Vlekkerige, gespikkelde plekken, bijvoorbeeld een bloeduitstorting, horen tot de pathogenesis van Arnica. Als u dit middel in hoge doseringen inneemt krijgt u vlekken op de huid, blauwachtige plekken die geel worden. Dit is te wijten aan ecchymosis, uitstorting van bloed door verscheuring van kleinere haarvaatjes. In zekere zin vindt dit eveneens plaats bij kneuzing. Het is een uittreding van bloed uit de capillairen, soms ook uit grotere vaten.
De patiënt heeft over het hele lichaam een beurs, gekneusd gevoel; het lijkt alsof hij is geslagen. Wanneer u een Arnica-patiënt observeert om uiterlijke symptomen te krijgen, zult u merken dat hij voortdurend draait en beweegt. Waarom is hij zo rusteloos?, vraagt u zich af. In uw hoofd vergelijkt u de verschillende geneesmiddelen, waarna u tot de conclusie komt dat hij vanwege deze voortdurende verandering van houding veel weg heeft van Rhus toxicodendron. Ook als hij slechts half bij bewustzijn is, ziet u dat hij een begin maakt met draaien en vervolgens steeds iets verder gaat, zodat hij ten slotte op de andere zij ligt. Daarna begint hij opnieuw en draait hij beetje bij beetje verder. Op die manier blijft hij van zij wisselen. De vraag is waarom hij dat doet. Waarom is hij zo rusteloos? Op deze vraag moeten we zeker antwoord zien te krijgen. We kennen de enorme angstige onrust van de Arsenicum-patiënt, die geen moment stil kan blijven. We kennen de pijnlijke onbehaaglijkheid over het hele lichaam van de
De Arnica-patiënt heeft last van bloedingen; de bloedvaten lijken hun elasticiteit te hebben verloren, waardoor het bij het minste of geringste tot bloeduitstortingen komt. Blauwe plekken op de huid, bloedende slijmvliezen. Bloeding bij hoesten en catarre. Het sputum dat uit de borst en de keel wordt opgehoest, is vermengd met bloed of bezaaid met minuscule bloedstolseltjes, zo groot als een speldeknop. Bloed in de urine en bloedingen uit diverse lichaamsopeningen. De vezels die ervoor moeten zorgen dat het bloed binnen de vaten blijft, hebben hun tonus verloren, waardoor het tot bloeding komt.
Over het hele lichaam een lam, beurs en gekneusd gevoel; reumatische lamheid; gewrichten gezwollen, zeer en lam. Als een acute ziekte ernstiger wordt, vinden we de bovenstaande mentale symptomen en neemt het beurse gevoel in de spieren toe. Arnica is een heel passend middel voor dit beurse, gekneusde gevoel. Om die reden is Arnica heel belangrijk bij verwonding, kneuzing en shock, letsel van de gewrichten, rugletsel met lam en beurs gevoel. In dergelijke gevallen is Arnica een van de eerste middelen en tenzij er algemene en uitgesproken aanwijzingen zijn voor een ander geneesmiddel, moet het ook als eerste worden gegeven. Heel vaak verdwijnt na Arnica de pijn van een verstuikte enkel en zal de patiënt tot verbazing van iedereen na enkele dagen weer rond kunnen lopen. De zwarte en blauwe verkleuring die verstuiking van een gewricht met zich meebrengt, zal in verrassend korte tijd wegtrekken, het beurse gevoel verdwijnt en de patiënt kan het gewricht met verbazend gemak bewegen. Eens zag ik een patiënt die zij

Arnica is een nuttig middel bij bepaalde chronische aandoeningen, vooral oude gevallen van jicht. In dergelijke gevallen komt het nogal eens voor dat de gewrichten heel gevoelig en pijnlijk worden. De oude grootvader zit in een hoekje van de kamer. Als hij kleine Jantje op hem af ziet rennen, roept hij uit: 'Nee, niet bij mij, niet bij mij.' Geef hem een dosis Arnica en Jantje kan weer volop ravotten met zijn opa.
Hij wil niet worden aangeraakt of benaderd; hij heeft de indruk dat personen die te veel in zijn buurt komen, hem zullen bezeren. Hij is buitengewoon gevoelig, zijn gewrichten doen zeer en zijn pijnlijk en hij is bang te worden bezeerd.
Dit geneesmiddel heeft wondroos gepaard met ontsteking. In geval van erysipelas van het gezicht, gecombineerd met de mentale toestand, pijnlijke gevoeligheid en beurs, gekneusd gevoel over het hele lichaam, hoeft u niet langer te wachten maar kunt u direct Arnica voorschrijven. Het beurse, gekneusde gevoel over het hele lichaam en de geestesgesteldheid zijn dermate typerend dat Arnica de voorkeur verdient boven enig ander geneesmiddel. Bij ontsteking van nieren en blaas, van de lever en zelfs bij pneumonie stellen de geestesgesteldheid en het beurse, gekneusde gevoel over het hele lichaam u in staat verbazingwekkende dingen te doen, ondanks het feit dat Arnica bij de geneesmiddelproeven nooit longontsteking heeft veroorzaakt. Het heeft de roestkleurige fluimen, de pijnlijke borst, de catarre, het hoesten en kokhalzen, het gekneusde gevoel over het hele lichaam, evenals de stupor en de geestesgesteldheid die verschijnt bij ontsteking van welk orgaan ook. Om voor Arnica te kiezen, hoeven we ons niet te bekomme
Arnica heeft een afkeer van vlees, bouillon en melk. Op sommige tijdstippen is er veel dorst; bijvoorbeeld tijdens de koude rillingen bij intermitterende koorts. Voor het overige is hij zonder dorst. 'Overgeven van donkerrode stolsels, bitter in de mond, algemeen beurs en gekneusd gevoel.' Overgeven van een zwarte, inktachtige substantie.
Met ontsteking gepaard gaande aandoeningen van buik, lever, darmen, tezamen met zwelling, tympanites, uitputting, onbehaaglijk gevoel en zo'n grote gevoeligheid dat hij niet kan worden aangeraakt. Deze toestand kan bijvoorbeeld bij tyfoïd behoren. Denk ook aan Arnica bij appendicitis. Als u goed op de hoogte bent met de symptomen van Bryonia, Rhus tox., Belladonna, Arnica en verwante middelen hoeft u niet ieder geval van appendicitis naar de chirurg te verwijzen. Het homeopathisch geneesmiddel zal genezend werken en als u dat weet, hoeft u bij appendicitis nooit naar de chirurg te rennen, uitgezonderd bij steeds terugkerende aanvallen. Kent u uw geneesmiddelen niet, dan zult u zwichten voor de heersende opvatting dat operatie onvermijdelijk is. Alleen door betreurenswaardige onwetendheid is deze praktijk nog steeds in algemeen gebruik.

Een karakteristiek van Arnica is de weerzinwekkendheid; de oprispingen en de flatus verspreiden een walgelijke geur. De ontlasting is ronduit weerzinwekkend. 'Diarree 's nachts.' 'Onwillekeurig verlies van ontlasting tijdens de slaap.' 'Ontlasting met onverteerde voedselresten, purulent; bloederig, slijmerig, slijm.' Donker bloed, stinkende ontlasting. De tendens tot bloeding van slijmvliezen zien we hier terug. Zwarte, waterige ontlasting en zwart braaksel. 'Retentie van urine na inspanning', na te hard werken, na verwonding, na hersenschudding, na een ernstig ongeluk. De urine is bruin, of inktachtig, donker. 'Doordringende pijn, alsof er een mes in de nieren wordt gestoken.' 'Heel scherpe urine, met toegenomen soortelijk gewicht.'
Een andere karakteristiek van Arnica vinden we bij zwangere vrouwen. De extreme gevoeligheid, het beurse en gekneusde gevoel betreft met name de viscera van de buik, de baarmoeder en de bekkenstreek. Gevoeligheid voor de bewegingen van de foetus, zeer en beurs; de bewegingen van de foetus veroorzaken pijn en houden haar de hele nacht wakker. Arnica zal dit verhelpen. Het gaat niet om toegenomen beweeglijkheid van de foetus, maar om verhoogde gevoeligheid van de zwangere vrouw. 'Voortdurend druppelen van de urine na bevalling.'
Een algemeen kenmerk van het geneesmiddel is dat het lichaam koud is en het hoofd heet; het hele lichaam en de ledematen zijn koud, maar het hoofd voelt heet. Dit is vooral uitgesproken bij plotselinge aanvallen van congestie, bij koude rillingen met bloedaandrang en bij intermitterende koorts met bloedaandrang. Soms is dit het begin van een ernstige aanval, die vrijwel zonder enige voortekenen op komt zetten, uitgezonderd enkele nachten met akelige dromen en onrust, angst en verwarring, tezamen met een beurs gevoel in het lichaam. Na die nachten neemt het zere, gekneusde gevoel steeds sterker toe, en is ten slotte over het hele lichaam waarneembaar. Kinderen met hoge koorts, dreigende convulsies en een heet hoofd en koud lichaam. De meeste homeopaten zullen aan Belladonna denken, omdat dat ook deze verschijnselen heeft. Maar vergeet Arnica niet, vooral bij kinderen die een hekel lijken te hebben aan aanraken en het uitschreeuwen als de moeder hen bij een arm of een been pakt. Als u dit verder navraagt, zult
Kinkhoest; verslechtering door aanraken; beurs, gekneusd gevoel; krampachtige hoest met opgeven van bloed, van slijm vermengd met donker bloed, of van slijm met minuscule, speldeknopgrote stipjes. Overgeven van voedsel met zwart slijm. Het zal niet moeilijk zijn een beeld te vormen van de geestesgesteldheid van het kind. Het kind is humeurig en kribbig. 'Hoest opgewekt door huilen, tezamen met boosheid en draaien en woelen.' 'Paroxismale hoest 's nachts.' 'Kinkhoest; het kind huilt voor de aanvallen, alsof het bang is voor de pijn.' De verschijnselen van dit geneesmiddel kunnen zonder al te veel moeite worden ingevoegd bij verschillende kwalen. Stekende pijnen bij kinkhoest; pijn in het borstvlies met catarre van de borst, met longontsteking of met pleuritis; klachten gepaard met ontsteking. Ook langduriger klachten komen bij Arnica voor; 'vettige degeneratie van het hart.' Steken in de hartstreek, steken van links naar rechts. 'Moe, gekneusd, beurs, grote zwakte, moet gaan liggen, maar bed voelt te hard.'
Het is verstandig al deze symptomen steeds opnieuw te bestuderen; het middel heeft talloze plaatselijke symptomen en veel kleine symptomen die van groot belang zijn.
Arnica volgt goed na Aconitum en is complementair aan Aconitum, Ipecacuanha en Veratrum album.

~
ARSENICUM ALBUM Vanaf de tijd van Hahnemann tot de dag van vandaag is Arsenicum een van de meest frequent geïndiceerde en voorgeschreven geneesmiddelen geweest. De artsen van de Oude School hebben het middel, in de vorm van Fowlerse oplossing, op grote schaal misbruikt.
Arseen beïnvloedt ieder deel van het menselijk organisme; het lijkt vrijwel alle functies te versterken of te verzwakken, te prikkelen of te verstoren. Indien met al onze geneesmiddelen even goede proeven zouden zijn gedaan als met Arsenicum, zouden we schitterende genezingen kunnen bewerkstelligen. Vanwege de hoge werkzaamheid is arseen een substantie waarmee gemakkelijk proeven kunnen worden gedaan. Door de vele keren dat er van dit middel misbruik is gemaakt hebben we veel kunnen leren van zijn algemene aard. Hoewel arseen het hele organisme aandoet en alle functies en weefsels van het menselijk gestel verstoort, heeft het bepaalde heersende en opvallende karakteristieken. Angst, rusteloosheid, uitputting, branden en kadaverachtige geuren zijn de meest in het oog lopende karakteristieken. Het lichaamsoppervlak is bleek, koud, klam en zweterig en het uiterlijk is als dat van een lijk. Dit geneesmiddel is van groot belang bij chronische ziekten gepaard met enorme uitputting, anemie, door langdurig verblijf
De onrust van Arsenicum is vermengd met angst, met impulsieve handelingen, met zelfmoordneigingen, met plotselinge grillen, met mania. Het middel heeft hallucinaties en uiteenlopende vormen van krankzinnigheid; en in meer actieve vorm delirium en opwinding. Het beeld wordt in belangrijke mate bepaald door triestheid. De patiënt is zo somber dat hij genoeg heeft van het leven; hij verafschuwt het leven en wil dood. De Arsenicum-patiënt kán zelfmoord plegen. De zelfmoordneiging is een sterk gegeven van dit geneesmiddel. De angstige onrust uit zich ook in de rusteloosheid, waardoor de patiënt voortdurend in beweging is. Als hij in staat is op te staan, verplaatst hij zich van de ene naar de andere stoel; het kind gaat van de verpleegster naar de moeder, van de een naar de ander. De patiënt is te zwak om rechtop in bed te zitten, maar hij woelt en draait zich steeds op de andere zij; lukt het hem om uit bed te komen, dan gaat hij in een stoel zitten, maar gaat daarna steeds van zitplaats verwisselen. Als hij aan
Overal zien we het aspect van branden terug. Al eerder heb ik er op gewezen dat dit een van de karakteristieken van Arsenicum is. Branderig gevoel in de hersenen, waardoor de patiënt zijn hoofd wil wassen met koud water. Dit warme en kloppende gevoel in het hoofd wordt verminderd door wassen met koud water. Is er echter sprake van een reumatische aandoening van hoofdhuid en uitgaande zenuwen, waarbij eveneens brandende pijn bestaat, dan wordt het branden verbeterd door warmte. Bij congestieve hoofdpijn, met warmte en branden binnenin het hoofd en een gevoel alsof het hoofd zal barsten, met heet gezicht en blossen op de wangen, verbetert de hoofdpijn eveneens door uitwendige toepassing van kou en door verblijf in de koele buitenlucht. Dit is zo uitgesproken dat ik patiënten heb gezien die in een kamer zaten met een dik pak kleren aan om het lichaam warm te houden en met het raam open om de congestie van het hoofd te verlichten. Een belangrijk kenmerk van dit geneesmiddel is dan ook de verbetering van alle kla
Het branden wordt gevoeld in de maag; ook is er brandende pijn in blaas, vagina en longen. Bij gangreneuze ontsteking en in bepaalde stadia van pneumonie heeft de patiënt het gevoel dat zich gloeiende stukjes kool in de longen bevinden. Brandend gevoel in keel en alle slijmvliezen. De huid brandt en jeukt. Hij krabt tot de huid rauw is, waarna het brandt maar de jeuk afneemt. Zo gauw het zere gevoel enigszins minder wordt, begint de jeuk opnieuw. Heel de nacht wisselen jeuk en branden elkaar af. Brandende huid, krabben totdat het rauw is, spoedig gevolgd door hernieuwde jeuk, met als gevolg dat de patiënt geen rust krijgt.
De secreten en excreten van Arsenicum zijn bijtend; ze etsen de delen en ver-oorzaken brandende pijn. De uitvloed uit neus en ogen veroorzaakt roodheid en dit geldt voor al het vocht uit de verschillende uitmondingen. De geur van de afscheidingen is rottend. Als u ooit de geur van gangreen, van afstervend weefsel, hebt geroken, weet u hoe de afscheidingen van Arsenicum ruiken. De ontlasting is rottend, als bedorven vlees, rottend bloed. De afscheiding uit de baarmoeder, de menstruatie, de leucorroe, de ontlasting, de urine, het sputum, alle afscheidingen zijn rottend. Zweren ruiken naar rottend vlees.
Arsenicum produceert een tendens tot bloedingen. De patiënt neigt tot bloedingen, die overal in het lichaam kunnen plaatsvinden. Bloedbraken; bloeden uit longen en keel. Soms, als de ontsteking hoog oploopt, bloederige uitscheiding uit het slijmvlies; bloeding uit de darmen, nieren, blaas en baarmoeder; overal waar slijmvliezen zijn, kunnen bloedingen optreden. Bloedingen met zwart bloed en stinkende afscheidingen.
Gangreen en acute ontstekingsprocessen, zoals ontstekingen die gepaard gaan met gangreen of met erysipelas, komen bij Arsenicum veelvuldig voor. Acute ontwikkeling van erysipelas of plotseling versterf van verwonde delen. Gangreen van inwendige organen, kwaadaardige ontstekingen, wondroos. Hoe u er ook naar kijkt en ongeacht welke naam u er aan geeft, een acute, zich kwaadaardig ontwikkelende ontsteking hoort bij Arsenicum. Een ontsteking van de darmen gaat enige dagen door en gaat gepaard met enorm stinkende afscheiding, opgeven van bloedstolsels en afschuwelijk branden in de darmen met tympanisme. Het proces is zo heftig, acuut en kwaadaardig die we welhaast van een gangreneuze ontsteking kunnen spreken. Daarbij komen de angstige onrust, de uitputting, de doodsangst, de rillerigheid en de behoefte om warm toegedekt te blijven. Als de patiënt bij deze darmontsteking wordt verbeterd door warmte, is Arsenicum het aangewezen middel. Niet vergeten mag worden dat Secale gelijksoortige klachten heeft; de opgeblaz

Een voorbeeld: Een patiënte met een ernstige blaasontsteking, met frequente urinedrang, uiterst moeilijke urinelozing en bloederige urine vermengd met bloedstolsels. De behandelend arts heeft een catheter aangelegd, maar door de stolsels is deze gaan dichtzitten. Daardoor lopen er slechts enkele druppels urine weg en op het laatst zelfs helemaal niets meer. We hebben een geschiedenis van rusteloosheid, angstige onrust, angst voor de dood, verbetering door warmte en sterke afmatting. U moet hier Arsenicum geven. Niet vanwege de blaasontsteking, maar omdat het een ontsteking betreft die zich razendsnel ontwikkelt en omdat die gangreneus van aard is. In korte tijd zal de hele blaas zijn aangedaan. Arsenicum zal dat beletten. En zo kan het gaan met alle inwendige organen, de lever, de longen, etc.; steeds is er sprake van een heftige en zich acuut uitbreidende ontsteking. Ik heb het nu niet over plaatselijke symptomen, maar verduidelijk alleen de algemene staat van Arsenicum, met de bedoeling om de karakteristie

De mentale symptomen laten aanvankelijk angstige onrust zien en die vindt een voortzetting in delirium en zelfs geestesstoornis met alles wat daar bij hoort; verstoring van intellect en wil. 'Denkt te moeten sterven.' Ik bezocht eens een tyfuspatiënt die alle verschijnselen had die ik heb beschreven. Hij kon nog praten, keek mij aan en zei: 'Uw komst heeft geen zin meer, ik ga sterven; u kunt maar beter naar huis gaan; bij mij is van binnen alles aan het afsterven.' Zijn vriend zat naast zijn bed en gaf hem enkele druppels water. De vriend was nog niet teruggekeerd met wat water, of de patiënt wilde alweer drinken. Dat was alles wat hij wilde; zijn mond was uitgedroogd en zwart. Ik gaf hem Arsenicum. Een van de karakteristieken van Arsenicum is herhaaldelijke dorst naar kleine hoeveelheden vocht, juist genoeg om de mond te bevochtigen. Dit is een veel gebruikt symptoom om Bryonia en Arsenicum van elkaar te onderscheiden. Bryonia drinkt met lange tussenpozen grote hoeveelheden vocht, Arsenicum kleine hoeveelh
'Gedachten aan de dood en aan de ongeneeslijkheid van zijn ziekte.' 'Wordt overstelpt door gedachten; de patiënt is te zwak om ze van zich af te zetten of om één gedachte vast te houden.' Dat wil zeggen, hij ligt in bed en wordt dag en nacht gekweld door deprimerende denkbeelden en beangstigende gedachten. Dit is een aspect van de angstige onrust; hij is onrustig omdat hij wordt gekweld door zijn eigen gedachten. Tijdens een delirium ziet hij allerlei ongedierte op zijn bed. 'Plukt aan het beddegoed.' 'Delirium tijdens de slaap, mania zonder bij bewustzijn te zijn.' 'Weeklachten, wanhoopt aan het leven.' 'Gilt van de pijn.' 'Wordt door angst zijn bed uitgedreven, verbergt zich in een kast.' Dit zijn voorbeelden van geestesstoornis die in eerste instantie worden voorafgegaan door angstige onrust, rusteloosheid en angst. Religieuze waanzin, met de waanvoorstelling dat zij de genade door zonde heeft verspeeld. De bijbelse belofte van verlossing gaat voor haar niet op, voor haar is geen hoop meer, haar lot is be
Een belangrijk element van de mentale toestand is angst; bang om alleen te zijn; angst dat iets hem kwaad zal doen als hij alleen is; vol gruwelen; is doodsbang voor alleen zijn en wil gezelschap, omdat hij dan kan praten en de angst van zich af kan zetten; naarmate de waanzin toeneemt, gaat hij gezelschap echter steeds minder waarderen en komen de angsten terug.
Vooral in het donker nemen de angsten toe. Veel klachten beginnen 's avonds, als de duisternis valt. Een belangrijk deel van de mentale en de fysieke klachten begint en wordt slechter op bepaalde tijden. Hoewel sommige problemen en pijnen zich 's morgens voordoen, zijn de meeste klachten van Arsenicum slechter tussen 1 en 2 uur 's middags en tussen 1 en 2 uur 's nachts. Vrij spoedig na middernacht beginnen de moeilijkheden, en verhevigen tussen 1 en 2 uur. Angstige onrust in extreme mate 's avonds in bed.

'Aversie tegen het ontmoeten van kennissen, omdat hij meent hen vroeger te hebben beledigd.' Sterke neerslachtigheid, grote treurigheid, droefgeestigheid, wanhoop, wanhoop over de eigen genezing. Angst voor de dood bij alleen zijn, of als hij naar bed gaat, gepaard met angstige onrust en rusteloosheid. Denkt te zullen sterven en wil dat er iemand bij hem blijft. Kan 's nachts vanwege de aanvallen van angstige onrust niet in bed blijven liggen. Deze angstige onrust beïnvloedt het hart en daardoor lijken de psychische angst en het gevoel van beklemming vrijwel identiek. 's Nachts wordt hij overvallen door acute angst; hij springt zijn bed uit en vreest te zullen sterven, of geen lucht meer te kunnen krijgen. Benauwdheid, hartbeklemming en verschillende vormen van astma. Aanvallen 's avonds in bed of na middernacht; tussen 1 en 2 uur 's nachts krijgt hij aanvallen van psychische angst, kortademigheid en angst voor de dood. Hij heeft het koud en is bedekt met koud zweet. 'Angstige onrust als iemand die een moord
De Arsenicum-patiënt die er mentaal zo aan toe is, heeft het aldoor koud. Hij zit bovenop de verwarming, kan zich om warm te blijven niet dik genoeg aankleden en ondervindt veel hinder van de kou. Bedlegerige Arsenicum-patiënten met chronische klachten kunnen het niet warm krijgen; ze hebben het altijd koud en zien er bleek en wasachtig uit. Na een aantal ongewoon zwakke aanvallen krijgen dergelijke patiënten last van oedeem. Arsenicum heeft veel zwellingen en waterzucht; oedemateuze zwelling van de ledematen; vochtophoping in gesloten holten of in lichaamsholten; zwelling rond de ogen; zwelling van het gezicht, met putjes bij druk. Bij een dergelijke zwelling heeft Arsenicum voorkeur voor de onderste oogleden, terwijl bij Kalium carbonicum vooral de bovenste oogleden zijn aangedaan, het weefsel tussen het ooglid en de wenkbrauw. Het beeld van Kalium carbonicum lijkt soms bedrieglijk veel op dat van Arsenicum. Met kenmerken als de bovenstaande kunnen beide dan worden gedifferentieerd. Als de algemene symptom
Een typerend algemeen kenmerk van de Arsenicum-hoofdpijn is dat deze periodiek optreedt. Periodiciteit is een belangrijk aspect van het Arsenicum-beeld en daarom is dit middel op grote schaal toegepast bij malaria, een ziekte die wordt gekenmerkt door periodieke terugkeer van de klachten. De periodieke klachten van Arsenicum komen om de dag, of iedere vierde dag, of iedere week, of elke twee weken. De hoofdpijn heeft een cyclisch verloop en komt om de dag, iedere derde, of vierde, zevende of veertiende dag. Hoe chronischer de klacht, hoe langer de cyclus, waardoor de meer acute en hevige klachten van Arsenicum een verslechtering om de dag of elke vierde dag te zien zullen geven. Worden de klachten echter chronisch en diepzittend, dan komt de verslechtering eens per week, terwijl die elke twee weken komt bij psorische manifestaties van langdurige, slepende en diepzittende aard. Dit cyclische verloop komt bij een flink aantal geneesmiddelen voor, maar is vooral kenmerkend voor China en Arsenicum. Deze twee gen

De hoofdpijnen brengen het interessante verschijnsel naar buiten dat we hierboven hebben beschreven. Alternerende toestanden zijn inherent aan Arsenicum en die brengen bepaalde algemene symptomen met zich mee. De Arsenicum-patiënt is kouwelijk, ongeacht welke lichamelijke klachten hij heeft. Hij zit bij de verwarming en rilt, hij trekt warme kleding aan en heeft voorkeur voor een warme kamer. Dit gaat op zolang de klachten zich voordoen in het lichaam. Is er daarentegen sprake van hoofdpijn, dan wil de patiënt het lichaam warm houden, maar het hoofd deppen met koud water of koude lucht op het hoofd. De klachten van het hoofd voegen zich naar de generaliteiten die bij het hoofd horen en de klachten van het lichaam moeten in verband worden gebracht met de generaliteiten die betrekking hebben op het lichaam. Het is een ingewikkelde kwestie om uit te maken welk van deze twee factoren het meest in aanmerking komt voor de betiteling generaliteit. Het valt soms moeilijk te zeggen welke voor de patiënt in het algeme
Zoals gezegd heeft Arsenicum dus alternerende toestanden. Ik zal dit aan de hand van een voorbeeld toelichten. Het gaat om een patiënt die veel hinder ondervond van periodiek optredende migraine. De migraine verbeterde door koud water, koude applicaties, die niet koud genoeg konden zijn. Hoe kouder hoe beter. De aanvallen kwamen elke twee weken en zolang de hoofdpijn duurde wilde de patiënt zijn hoofd koud houden. Dit werd steeds gevolgd door een langdurige periode waarin hij vrij van hoofdpijn was. In die tijd leed hij aan gewrichtsreuma die eveneens periodiek optrad en die even hardnekkig was. Had hij eenmaal deze reumatische klachten van gewrichten en ledematen, die gepaard gingen met meer of minder zwelling en oedeem, dan kon hij het niet warm genoeg hebben. Hij zat dik ingepakt bij de verwarming, de klachten verbeterden door warmte en hij wilde warmte en een warme kamer. Dit hield enige tijd aan om daarna te verdwijnen, waarna de migraine weer terugkwam en een tijdlang bleef. Dit is wat ik bedoel met al

Veel van deze psoramiddelen hebben alternerende symptomen. Dit laat zien hoe noodzakelijk het is om àlle symptomen te krijgen, omdat u in chronische gevallen van psorische aard anders vaak tijdelijke verbetering bereikt, waarna een ander aspect van het ziektepatroon boven komt. Het enige wat u hebt gedaan is het natuurlijke ziekteverloop versnellen. Maar dat is geen homeopathie. Wees er zeker van dat als een geneesmiddel duidelijk bij een bepaalde toestand past, de andere (afwisselende) toestand even duidelijk binnen het beeld past, want anders is het middel niet het simillimum. Om teleurstelling en missers te voorkomen, moet u zoeken tot u het geneesmiddel hebt dat beide toestanden in zich heeft. Soms komen we pas achter deze alternerende toestanden nadat we die terug hebben gebracht door twee of drie keer het verkeerde geneesmiddel te kiezen. Sommige mensen zijn zo terughoudend en zo weinig mededeelzaam dat we deze symptomen niet altijd krijgen. U bekijkt de anamnese en ziet wanneer u een verkeerde keuze d
Bij Arsenicum wisselen de symptomen van het hoofd af met lichamelijke klachten. Sommige geneesmiddelen hebben een afwisseling van mentale en fysieke verschijnselen. Wanneer er lichamelijke verschijnselen zijn, zijn de mentale symptomen afwezig. Dat maakt het noodzakelijk dat u de symptomen van alle stadia te pakken krijgt. Desondanks levert dat niet altijd een passend geneesmiddel op. Dat komt omdat met een groot aantal van onze geneesmiddelen onvoldoende proeven zijn gedaan. De alternatie is nog niet opgemerkt en in de Materia Medica vastgelegd.
Podophyllum heeft als eigenaardig kenmerk dat hoofdpijn en diarree elkaar afwisselen. De patiënt heeft last van migraine en van diarree en een van beide zal aanwezig zijn. Bij Arnica zien we een alternatie van mentale verschijnselen en klachten van de baarmoeder. De baarmoederklachten doen denken aan Arnica, maar 's nachts verdwijnen ze om plaats te maken voor mentale symptomen als loomheid, mistroostigheid en verwarring. Bij geneesmiddelen die deze manifestaties hebben is een diepgaander visie vereist om de alternatie te zien. Deze symptomen komen bij de geneesmiddelproeven namelijk niet altijd tot uiting, omdat de ene proefpersoon een groep verschijnselen vertoont en de ander een andere groep. Nochtans zal een geneesmiddel dat beide groepen symptomen kan teweegbrengen in staat zijn om deze alternerende symptomen te genezen.
De periodieke hoofdpijnen van Arsenicum treden op in alle delen van het hoofd. Congestieve hoofdpijn met kloppende en brandende pijn, met angstige onrust en rusteloosheid; heet hoofd en verbetering door kou. Bonzende pijn in het voorhoofd, erger door licht, verhevigd door beweging, vaak gepaard met grote rusteloosheid, waardoor de patiënt gedwongen is te bewegen en heel onrustig is. Het merendeel van de hoofdpijnen gaat vergezeld van misselijkheid en overgeven. De migraine is uitermate hevig, vooral de migraine die om de twee weken komt. Sommige van deze oude, afgeleefde patiënten zijn koud, bleek en ziekelijk. Ze zijn rillerig en hebben het altijd koud, behalve tijdens hoofdpijn, want die verbetert door kou. Het gezicht is gerimpeld, de patiënt is heel onrustig en wil niets drinken. Bedenk dat Arsenicum in de acute stadia dorst heeft, hij wil herhaaldelijk een klein beetje water drinken, hij heeft een droge mond en wil alleen zijn lippen bevochtigen. Bij chronische klachten evenwel is de Arsenicum-patiënt d
Een typerend kenmerk van de dorst is dat er tijdens de koude rillingen geen dorst is, behalve naar iets heets; tijdens de koorts wil de patiënt voortdurend kleine beetjes vocht drinken, genoeg om de mond te bevochtigen, wat dus nauwelijks dorst kan worden genoemd. Als de transpiratie begint heeft hij behoefte aan grote hoeveelheden vocht. Met het begin van de koorts begint de dorst, en wordt groter naarmate de mond droger wordt; hij wil alleen zijn mond bevochtigen, totdat de transpiratie uitbreekt, want dan wil hij heel frequent grote hoeveelheden drinken. Hoe meer hij zweet, hoe groter zijn behoefte aan water. De hoofdpijn komt tijdens de koude rillingen; de pijn wordt erger en wordt tijdens de rillingen en de koorts congestief en bonzend; als de koorts overgaat in transpiratie wordt de pijn minder. De hoofdpijn wordt verbeterd door zweten.
Bij chronische hoofdpijn, congestieve hoofdpijn en klachten door malaria nemen we op de huid een tendens tot verschrompeling waar; een voortijdig oude, gerimpelde huid. De slijmvliezen van lippen en mond verschrompelen en worden atrofisch. Dit zelfde verschijnsel treffen we bij difterie aan in de keel; de gevormde membranen verschrompelen, een verschijnsel dat karakteristiek is voor Arsenicum en dat bij mijn weten geen enkel ander geneesmiddel heeft. Het exsudaat in de keel ziet er verschrompeld en als leer uit. Ver-schrompelde membranen zijn geen zekere indicatie voor Arsenicum, maar indien Arsenicum het aangewezen middel is zult u dergelijke membranen zeer waarschijnlijk aantreffen; het betreft gevallen met een kwaadaardig verloop, stinkend, rottend, met de geur van gangreen.
Soms is het hoofd voortdurend in beweging; dit gebeurt bij klachten in het lichaam. Bepaalde delen van het lichaam zijn dan te gevoelig om te bewegen. De bewegingen van het hoofd zijn het gevolg van rusteloosheid en onlustgevoelens. Ondanks het feit dat het niet verbetert, blijft de patiënt zijn hoofd bewegen. Oedeem van het gezicht en vochtophoping in het hoofd; oedeem van de hoofdhuid en erysipelas van gezicht en hoofd. Putjes in de hoofdhuid bij druk en lichte, onderhuidse crepitatie bij druk. Huiduitslag op de hoofdhuid en heel gevoelige hoofdhuid en wel zodanig dat het haar niet kan worden gekamd. Het lijkt alsof het strijken over de hoofdhuid van kam of borstel doordringt tot in de hersenen.
Gevoeligheid is een karakteristiek van Arsenicum; gevoeligheid voor geuren en voor aanraken; overgevoeligheid van alle zintuigen. Een opvallende karakteristiek die ik misschien niet eerder heb vermeld, is de overgevoeligheid voor de omstandigheden in de kamer. De Arsenicum-patiënt is buitengewoon kritisch en kieskeurig. Hering beschreef deze patiënt als 'de patiënt met een wandelstok met gouden knop.' Een zieke patiënte raakt totaal van streek als een schilderijtje maar een tikje scheef aan de muur hangt. De Arsenicum-patiënt is gevoelig voor wanorde en rommel en krijgt pas rust als alles op zijn plaats is. Deze ziekelijke nauwkeurigheid heeft zijn simillimum in Arsenicum.
De oogsymptomen van dit geneesmiddel zijn heel typerend. Bij oude gevallen van onderdrukte malaria, bij mensen met een vervallen constitutie, bij bleke, ziekelijke personen met een algemene gevoeligheid voor catarre en bij catarren die vooral gelokaliseerd zijn in neus en ogen, zijn de oogsymptomen uitermate storend. Afscheiding uit de ogen. Het kan om een conjunctivitis gaan, met algemene aandoening van de oogleden en de oogbol, die zich soms ontwikkelt tot een verzwering met dunne, bloederige afscheiding overgaand in dikke, bijtende afscheiding met roodheid van ogen en ooghoeken en leidend tot korreling gepaard met branden. De brandende pijn verbetert door deppen met koud water en eveneens door droge warmte. Heel vaak verschijnen er zweren op de oogbol en op de cornea. Verschillende vormen van hypertrofie, beginnend in kleine plekjes en littekens vormend. Weefselgroei, lijkend op een vleugelvel, vanuit oude ulceratieplekjes naar het midden van het oog, waardoor blindheid dreigt. De ontstekingen gaan soms g
De catarre doet keel en neus aan, waarbij het soms moeilijk is de symptomen van de neus te onderscheiden van die van de keel. De Arsenicum-patiënt neigt tot neusverkoudheid en loopt bij elke weersverandering te niezen. Hij is altijd kouwelijk en heeft last van tocht en is slechter in koud, vochtig weer; altijd koud, door en door koud. Deze bleke, wasachtige, afgeleefde mensen met catarrale uitvloed uit de neus worden blind als ze in fel licht kijken. Niezen en coryza met ontstekingsverschijnselen in neusholte, keel, larynx en borst. De verkoudheid begint in de neus en daalt af naar de keel, heel vaak resulterend in heesheid met droge, harde, kriebelende, raspende hoest. Het valt niet mee geneesmiddelen te vinden voor catarre die in de neus begint en zich uitbreidt naar de borst met bronchiale klachten. Meestal moet u overgaan op een ander middel. Een geneesmiddel dat zowel de symptomen van de neus als die van de borst dekt, is moeilijk te vinden.
Arsenicum is een passend middel voor oude, chronische, catarrale neusklachten. De patiënt heeft frequent last van neusbloedingen, loopt vrijwel altijd te niezen, vat bij het minste of geringste kou, is rillerig en bleek, vermoeid, rusteloos, angstig 's nachts en heeft akelige dromen. Het slijmvlies raakt gemakkelijk ontstoken, resulterend in rode plekjes en snel bloedende zweertjes. Achterin de neus vormen zich dikke korsten. Er is bij Arsenicum een opvallende tendens tot ulceratie. Ulceratie bij keelontsteking; neuscatarre eindigend met ulceratie; kouvatten op de ogen, resulterend in ulceratie; deze tendens tot ulceratie, ongeacht waar de klachten zich bevinden, is een bijzonder sterke karakteristiek van Arsenicum. Het is het passende middel voor catarrale klachten bij personen die sterk in gezondheid zijn achteruit gegaan door syfilis of malaria, evenals voor mensen die de een of andere vorm van bloedvergiftiging hebben doorgemaakt. Bijvoorbeeld, bloedvergiftiging door een septische wond, door onjuiste beh

Geneesmiddelen als Sulphur, Calcarea en Arsenicum passen bij catarrale af-scheidingen na een dergelijke onderdrukking, bij mensen met een vervallen constitutie. Ook komt Arsenicum overeen met de toestand die ontstaat door absorptie van dierlijke gifstoffen. Het middel gaat naar de wortel van het kwaad, omdat het de verschijnselen heeft die ook voorkomen bij een septische wond. Arsenicum en Lachesis zijn geneesmiddelen die direct op de oorzaak inwerken en het gif antidoteren, waardoor het evenwicht in het organisme wordt hersteld.
De symptomen van de neus zijn bij Arsenicum heel bezwaarlijk en maken een groot deel uit van het symptoombeeld van de Arsenicum-patiënt. Deze patiënt vat makkelijk kou, is heel kougevoelig en krijgt bij het minste of geringste last van neusverkoudheid. Als een Arsenicum-patiënt op zijn best is, is de neusloop dik. Bij geringe afkoeling echter wordt de neusloop dun; de dikke neusloop, die min of meer noodzakelijk is wil de patiënt zich prettig voelen, wordt losser en gevolgd door hoofdpijn, dorst, rusteloosheid, angstige onrust en ongemak. Dit ontwikkelt zich tot een catarrale koorts die zo'n twee à drie dagen aanhoudt, waarna de neusloop weer dikker wordt en de patiënt zich beter gaat voelen; alle klachten en pijntjes verdwijnen.
Arsenicum is een belangrijk middel bij epithelioom van neus en lippen.
Ontsteking van keel en tonsillen met brandende pijn, erger door kou en beter door warme dranken. Het slijmvlies is rood en verschrompeld. Als de toxemie doorzet, bijvoorbeeld bij difterie, verschijnt een exsudaat op het slijmvlies dat grijs wordt en verdroogt. Soms zijn het zachte verhemelte en de verhemeltebogen helemaal bedekt met dit askleurige membraan. Het ziet er verschrompeld uit. De patiënt is uitgeput, onrustig, krachteloos, moe, heeft geringe koorts en een heel droge mond.
De catarre breidt zich uit naar de larynx, gepaard met heesheid, en naar de trachea, gepaard met branden, slechter bij hoesten en wordt na verloop van tijd gevolgd door samensnoering van de borst, astmatische benauwdheid en een droge kuchhoest zonder sputum. Deze kwellende hoest brengt angstige onrust, afmatting, rusteloosheid en transpiratie met zich mee. De hoest doet de patiënt geen goed. De hoest is het begin en wordt een droge, raspende, rauwe hoest die verschillende dagen blijft zonder iets op te lossen; daarna komen astmatische verschijnselen, waarbij de patiënt grote hoeveelheden dun, waterig sputum opgeeft. Samensnoering van de borst, een gevoel van sterke beklemming, piepen en een gevoel te zullen stikken. Soms geeft hij bloederige fluimen op, maar over het algemeen zijn de verschijnselen catarraal van aard. Tezamen met de roestkleurige fluimen zien we soms symptomen van longontsteking. Het sputum is bijtend. Gevoel van branden in de borst, indruk dat zich daar gloeiende stukjes kool bevinden, uitl
Arsenicum is een geneesmiddel met veel bloedingen in het beeld; aanleg tot bloedingen en bloedingen uit alle slijmvliezen; doorgaans is het bloed helderrood, maar in dit gebied kan er sprake zijn van weefselversterf, waardoor het bloed zwart wordt en stolseltjes bevat die op leverdeeltjes lijken. Hetzelfde nemen we waar in het braaksel en in de ontlasting. Het sputum stinkt afschuwelijk, waardoor u al snel de conclusie trekt dat de toestand zich ontwikkelt tot gangreen. Op dat moment raakt de patiënt in een toestand waarvoor eigenlijk geen betere beschrijving is dan 'gangreneuze ontsteking'; er zijn tekenen die wijzen op ontsteking en bij binnenkomst bespeurt u hoe erg het sputum stinkt. Het sputum is dun en waterig en vermengd met stolsels. In het spuugbakje treft u het sputum aan; het ziet eruit als pruimesap, met in het midden stolsels bloed; de stank is enorm. De patiënt heeft een stadium van grote rusteloosheid doorgemaakt, maar is nu aan het einde van zijn Latijn, doodsbleek en bedekt met koud zweet.
We komen nu bij de maag en vinden alles wat gastritis mag worden genoemd. Overgeven van alles wat gegeten of gedronken wordt, zelfs een theelepeltje water; extreme irritatie van de maag, sterke uitputting, ontzettende onrust; droge mond; een heel klein beetje heet water bezorgt de patiënt een kortstondige verbetering, maar na korte tijd moet ook dat er uit; koud vocht wordt onmiddellijk overgegeven. De slokdarm is over de hele lengte ontstoken; alles wat omhoog komt of omlaag gaat brandt. Overgeven van gal en bloed. Buitengewone gevoeligheid van de maag; wil niet worden aangeraakt. Uitwendige toepassing van warmte geeft verbetering. Tijdelijke verlichting door het drinken van iets warms; warmte doet goed. Veel problemen in de darmen; dit geneesmiddel heeft alle verschijnselen van peritonitis; sterk opgeblazen buik, tympanisme; de patiënt kan niet worden vastgepakt of aangeraakt, maar blijft in beweging omdat hij zo rusteloos is; hij kan niet stil blijven zitten of liggen, maar wordt op het laatst zo zwak dat
Ik wil u waarschuwen tegen een te kritiekloos gebruik van Arsenicum bij de zomerklachten van jonge baby's, bij dysenterie en cholera infantum. Een aantal van de symptomen die vrijwel standaard voorkomen bij deze klachten vinden we terug bij Arsenicum en als u niet oppast en niet beter weet geeft u uw patiëntje waarschijnlijk Arsenicum, waardoor enkele symptomen worden onderdrukt en het totaalbeeld zo verandert dat u het passende geneesmiddel niet kunt vinden. Arsenicum wordt vaak routinematig voorgeschreven, zonder dat er voldoende generaliteiten aanwezig zijn die de keuze rechtvaardigen. Met andere woorden: het wordt gegeven op de plaatselijke en niet op de algemene symptomen.
Diarree en dysenterie; gepaard met bleekheid, angstige onrust, kadaverachtig voorkomen en kadaverachtige geur. Bij dysenterie zien we kwellende en frequente aandrang tot ontlasting; schaarse, slijmerige, zwarte, vloeibare, inktachtige ontlasting met een kadaverachtige geur, sterke uitputting, rusteloosheid en bleekheid. Onwillekeurige ontlasting bij darmklachten en bij door micro-organismen veroorzaakte ziekten. Dit berust op verslapping van het rectum en op grote uitputting. Over het algemeen wijst onwillekeurige ontlasting op lokale of op algemene krachteloosheid. De Arsenicum-patiënt is aan het einde van zijn Latijn, waardoor de diarree hem bij tyfoïd en bij adynamische, zymotische vormen van ziekte onwillekeurig afgaat. Onwillekeurig verlies van urine.
Arsenicum kan diarree hebben, maar bij geneesmiddelen als Podophyllum en Phosphoricum acidum is dat verschijnsel veel sterker. Er is over het algemeen lichte diarree, korte vlagen gepaard met flatus en de grote lichamelijke zwakte die voorkomt bij cholera; korte aanvallen met slijm en slijmerige, witachtige ontlasting. Arsenicum is niet zo vaak geïndiceerd bij cholera, dat wil zeggen tijdens het stadium van diarree. Maar soms, nadat de diarree en het overgeven zijn opgehouden, blijft de patiënt achter in een toestand van grote lichamelijke zwakte. Hij lijkt in coma, ziet er uit alsof hij dood is, alleen ademt hij nog. Dan zal Arsenicum reacties uitlokken. Cholera infantum met grote uitputting, krachtverlies en een kadaverachtig uiterlijk, koud over het hele lichaam, bedekt met koud zweet, koude ledematen, koud als de dood; kadaverachtige, walgelijke, scherpe, doordringende geur in de kamer, afkomstig van de ontlasting, de urine en het braaksel. De ontlasting is bijtend, scherp en veroorzaakt roodheid en bran
Dit soort pijn kan overal in het lichaam worden ervaren; brandende, evenals stekende pijnen zijn karakteristiek voor Arsenicum. Als we beide samenvoegen, hebben we wat de Arsenicum-patiënt dikwijls beschrijft als het gevoel alsof overal in zijn lichaam gloeiendhete naalden worden gestoken. Dit kan hij overal in het lichaam waarnemen en dus ook in de anus, vooral indien hij last heeft van aambeien; branden en steken als van hete naalden in de aambeien.
De rigor en de rillerigheid van een patiënt aan het begin van een hevige aanval is zo sterk dat die nergens in de Materia Medica en door geen enkele ziekte wordt overtroffen. De patiënt zegt dan dat het lijkt alsof zijn bloed ijswater is. Het stroomt in golven van ijzige kou door zijn lichaam. Als de koorts komt opzetten en hij van hoofd tot voeten gloeit, terwijl het zweten nog niet is begonnen, heeft hij het gevoel dat er kokend water door zijn bloedvaten stroomt. Vervolgens komen de transpiratie, de benauwdheid en alle andere klachten die leiden tot uitputting en een gevoel van kou. Hoewel het zweten de koorts en de pijnen soms vermindert, houdt de transpiratie lang aan en gaat die gepaard met grote lichamelijke zwakte, die door het zweten niet minder wordt. Veel van zijn klachten nemen tijdens de transpiratie toe; bijvoorbeeld, de dorst wordt sterker en ondanks het feit dat hij veel drinkt voelt hij zich niet beter. Hij lijkt niet genoeg vocht binnen te kunnen krijgen en zegt: 'Ik zou de kraan wel leeg k
Arsenicum is een heel bruikbaar geneesmiddel bij brandende uitslag op de genitaliën. Kleine, brandende zweertjes, zelfs indien die syfilitisch zijn; herpesblaasjes, verschijnend op de voorhuid en op de schaamlippen; sjanker of chancroïd met brandende en stekende pijn; maar vooral bij zwakke personen, met huidklachten die geen tendens tot genezing vertonen maar het tegenovergestelde, de zweertjes breiden zich uit; zweren die we fagedenisch noemen, invretend vanuit de buitenste rand en groter en groter wordend. Arsenicum en Mercurius corrosivus zijn de twee hoofdmiddelen voor stinkende ulcera die zich uitbreiden en naar alle richtingen invreten. Ulcus na opengaan van een bubo in de liesstreek, zonder enige tendens tot genezing. Of de patiënt is onder behandeling gekomen van een chirurg die het mes heeft gezet in de bubo die dreigde te gaan etteren, waarna de omliggende huid er rood, kwaadaardig en erysipelasachtig gaat uitzien en geen tendens tot genezing vertoont. De wanden zijn door de ulceratie verdwenen en
Er zijn veel belangrijke symptomen van de mannelijke en de vrouwelijke ge-slachtsorganen. Bij de man zuchtige zwelling van de geslachtsdelen, waterzucht van de penis, oedemateus van uiterlijk. De penis is enorm gezwollen en ziet er uit als een zak water; het scrotum, vooral de huid van het scrotum, is sterk gezwollen en vochtig rond de delen. Bij de vrouw zijn de schaamlippen enorm gezwollen, hard en opgezet, gepaard met brandende en stekende pijnen. Erysipelasachtige ontsteking van deze organen, syfilitische ulceratie; vergezeld van verschijnselen als branden, pijn en prikkend gevoel. Bij de vrouw hevige, brandende pijn in de genitaliën met of zonder zwelling, brandend gevoel, omhoogtrekkend in de vagina, met grote droogte en jeuk van de vagina. Bijtende leucorroe, resulterend in jeuk, branden en veel pijn. Witachtige, waterige, dunne en etsende afscheiding; zo overvloedig dat die soms langs de dijen omlaag loopt. De menstruatie is bij Arsenicum heel dikwijls etsend van aard. Overvloedige witte vloed vermen
Vroeger stond Arsenicum hoog aangeschreven als geneesmiddel bij anemie; het had een even grote reputatie als Ferrum. Ferrum en Arsenicum zijn de belangrijkste geneesmiddelen bij bloedarmoede, zodat het niet zo verwonderlijk is dat ziekelijk bleke patiënten baat vinden bij Arsenicum.
'Steken in het rectum tijdens menstruatie.' 'Leucorroe scherp, bijtend, dik en geel', enz. Na de bevalling komt er geen urine; geen urine in de blaas; anurie, of volle blaas maar geen mictie. Causticum is in zulke gevallen veelvuldig geïndiceerd. De pas bevallen vrouw heeft nog geen druppel geplast. Als er behalve dit symptoom geen andere duidelijke aanwijzingen zijn, is Causticum het aangewezen middel. Als de anurie het pasgeboren kind betreft, is Aconitum vrijwel altijd het passende geneesmiddel. Dit is voorschrijven op grond van key-notes, een praktijk die moet worden verworpen als er andere, keuzebepalende symptomen voorhanden zijn. Zijn die er niet, bestudeer dan Aconitum en Causticum en kijk of er iets tégen hun voorschrift pleit. Bij ernstige, cancereuze aandoeningen van vrouwen, bijvoorbeeld van de baarmoeder of van de borstklieren, is Arsenicum een prachtig palliativum. In ongeneeslijke gevallen kon met Arsenicum een einde worden gemaakt aan de brandende en stekende pijnen. (Uiteraard is dit een pal

Arsenicum heeft stemverlies, laryngitis, met droge kwellende hoest; een hoest die weinig goeds lijkt te doen; voortdurende kuch, droge kuchhoest. Bestudeer Arsenicum's verband met astma en bemoeilijkte ademhaling, dyspnoe. Chronische astma-gevallen van nerveuze aard (genezen); astma, opkomend na middernacht, bij patiënten die snel last hebben van de kou en die ziekelijk bleek zijn; droge, piepende hoest, moet rechtop gaan zitten in bed en de borst vasthouden, angstige onrust gepaard met uitputting.
De hartsymptomen zijn moeilijk te behandelen als ze Arsenicum-achtig worden; de verschijnselen corresponderen met een toestand van grote zwakte; sterke hartkloppingen, hartkloppingen bij de minste inspanning of opwinding; onrust, angst, krachteloosheid. De patiënt kan niet lopen, niet de trap op, nauwelijks bewegen zonder dat de hartkloppingen toenemen; hartkloppingen bij iedere vorm van opwinding. 'Hevige, paroxismale hartkloppingen of aanvallen van syncope tijdens endocarditis.' Arsenicum komt overeen met de meest ernstige hartklachten, met het merendeel van de ongeneeslijke aandoeningen van het hart. Ziet u dus een patiënt met een perfect Arsenicum-beeld, gecombineerd met deze duidelijke hartaandoeningen, hydrocardie e.d., dan heeft u een patiënt met uiterst ernstige klachten. 'Angina pectoris', etc. 'Reuma die het hart aandoet', etc. 'Hydrocardie gepaard met grote prikkelbaar-heid', etc. 'Pols frequent, klein, bevend.' 'Kloppingen door het hele lichaam', etc. Ook dit gaat over in een andere toestand, het
Ik wil nog enkele dingen opmerken die kenmerkend zijn voor het Arsenicum-type van intermitterende koorts. Het globale beeld van intermitterende koorts en van koorts in het algemeen kunt u nalezen en vervolgens toepassen. Qua hevigheid onderscheiden de koude rillingen van Arsenicum zich niet van die van welk ander geneesmiddel ook. De opgewondenheid, de hoofdpijn, de lichamelijke zwakte, de droge mond, de behoefte aan warme dranken en aan warme dekens, de angstige onrust en de uitputting, we vinden het allemaal bij elk ander geneesmiddel. Maar bij Arsenicum is de tijd van het allergrootste belang. Een opvallende karakteristiek van het tijdstip waarop bij Arsenicum de koude rillingen optreden, is de onregelmatigheid; er is geen enkele regelmaat en de aanvallen komen steeds op een ander tijdstip. 's Middags, na middernacht, soms 's morgens, soms om 3 uur of 4 uur 's middags, soms om 1 uur 's middags. Periodiciteit is inherent aan Arsenicum. Het middel is intermitterend van aard. De dorst is heel typerend. Ondan

~
ARSENICUM ALBUM (Arseentrioxyde, Rattenkruit)
Karakteristieken - Een geneesmiddel met een diepe werking op ieder orgaan en alle weefsels. Vaak leiden reeds alleen de generaliteiten tot een succesvol voorschrift. Van deze verdienen vooral de alles overheersende uitputting en rusteloosheid, en de verslechtering 's nachts, de aandacht. Grote uitputting na de minste inspanning. Dit, in combinatie met de typische overprikkelingstoestand, geeft de kenmerkende prikkelbare zwakte. Brandende pijnen. Onlesbare dorst. Branden verbeterd door warmte. Klachten aan de zeekust (Nat-m.; Aqua marina). Klachten na het eten van fruit, vooral sappig fruit. Indien voorgeschreven in hoge potentie bezorgt het de patiënt een kalm levenseinde. Angst, schrik en verontrusting. Groene uitscheidingen. Kala-azar bij kinderen (dr. Neatby).
Uitscheidingen met een geur van rotting. Jaarlijks terugkerende klachten. Bloedarmoede en ijzergebrekanemie. Destructieve processen ( karbonkels, gangreen, kanker). Geleidelijk gewichtsverlies door gebrekkige voeding. Kwaadaardige ziekteprocessen. Cachexie & malaria. Bloedvergiftiging en geringe vitaliteit. SLIJMVLIESSECRETIES zijn SCHERP, DUN en GERING; neusloop, speeksel, zweet, etc. Bloedafbraak; pernicieuze anemie en sepsis. Snel verval van krachten. De uitputting lijkt niet in verhouding tot de ziekte. Dolmakende pijnen; BRANDEND ALS VUUR; als van hete naalden of draden > warmte. Pijnen worden zelfs waargenomen tijdens de slaap; doen de patiënt ontwaken. Kortademigheid of rillerigheid ten gevolge van de pijn. Alternerende pijnen (hoofd, maag en lichaam). Beven, spierschokken, convulsies en chorea-achtige spiertrekkingen. PLOTSELING OPTREDENDE GROTE ZWAKTE door onbeduidende oorzaken. EXTREME RUSTELOOSHEID; rusteloos gevoel in pijnlijke delen; zelfs de stupor wordt onderbroken door vlagen van rusteloo

Psyche - Enorme angst en rusteloosheid. Verandert doorlopend van plaats. Angst te sterven, om alleen gelaten te worden ( uit angst zichzelf iets aan te doen). Grote angst, & koud zweet. Denkt dat het zinloos is om een geneesmiddel te nemen. Zelfmoordneigingen. Reuk- en gezichtshallucinaties. Wanhoop, & grote onrust. Mismoedig; kwaadaardig; zelfzuchtig; laf. Algemene gevoeligheid toegenomen (Hep.). Gevoelig voor wanorde; verwardheid. Delirium tremens; vloeken en tieren; kwaadaardig. Overmatig precies. Kritisch. Denkt nooit meer beter te worden. VEELEISEND. MARTELENDE DOODSANGST; niettemin levensmoe, < 's nachts. Angst van honger te zullen omkomen; voor financiële tegenslag. HEFTIG; pijnigt zichzelf, trekt aan haar haren, bijt haar nagels stuk, takelt zichzelf toe. Ziet ongedierte; werpt handenvol beestjes van zich af. Achterdochtig. Angst iemand vermoord te hebben. Steeds erger wordende prikkelbaarheid. Dementie. Dwanggedachten; hallucinaties. Verbeeldt zich dat het huis vol met dieven is; springt op en v
Vertigo - Vertigo & bewustzijnsverlies, tijdens hoestaanvallen, bij astmatische patiënten; voor een epileptische aanval.
Hoofd - Hoofdpijn > kou, overige symptomen < kou. Periodiek optredende, brandende pijn in het hoofd, & rusteloosheid; & koude huid. Migraine, & ijskoud gevoel in de hoofdhuid en grote zwakte. Gevoeligheid voor buitenlucht (hoofd). Hoofd constant in beweging. Ondraaglijk jeukende hoofdhuid; ronde, kale plekjes; hoofdhuid ruw, vies, gevoelig en bedekt met witte schilfers; branden en jeuk 's nachts; roos. Hoofdhuid heel gevoelig; kan niet de haren kammen. Pijn boven het linkeroog. Vroegtijdig grijs worden. Haaruitval. Chronische, etterige huiderupties. Loopt met achterover getrokken hoofd.
Ogen - Branden, & scherpe traanafscheiding. Oogleden rood, zwerend, korsterig, schilferig, korrelig. Oedeem rond de ogen. Uitwendige ontsteking, buitensporig pijnlijk; brandende, hete en etsende traanafscheiding. Verzwering van het hoornvlies. Intense lichtschuwheid; > uitwendige warmte. Ciliaire neuralgie, & brandende pijn. Diepliggende of uitpuilende ogen. Spasmen van de oogleden. Alles lijkt groen; lijkt door een witte nevel te kijken. Conjunctiva; uitgezette adertjes; geel. Scrofuleuze oogontsteking. Wimpers vallen uit. Oedemateuze oogleden.
Oren - Rauw en brandend gevoel in de gehoorgang. Dunne, etsende, stinkende oorloop. Razen in de oren, tijdens een vlaag van pijn. Verminderd gehoor, voor de menselijke stem.
Neus - Dunne, waterige, etsende uitscheiding. Verstopt gevoel; & dunne neusloop. Niezen zonder verbetering. Hooikoorts en coryza; < buiten; > binnen. Brandend gevoel en neusbloedingen. Acne op de neus. Lupus. Afdalende verkoudheid (van de neus >> de borst). Zweertjes in de neus. Knobbelige zwelling in de neus. Spitse neus. Neusbloeding, na een woede-aanval of na overgeven. Benauwdheid wordt gevoeld in de neus. Niezen, & bijtende, waterige coryza.
Gezicht - Opgezet, bleek, geel, cachectisch, ingevallen, koud, bedekt met zweet (Acet-ac.); afgetobd, angstig, verwrongen, hippocratisch. Gekwelde uitdrukking. Scheurende, naaldachtige pijnen; branden. Lippen zwart, blauwachtig. Nauw begrensde blos op de wangen. Ouwelijk voorkomen (bij kinderen). Oedemateuze zwelling. Erupties op de lippen. Epithelioom (lippen). Meeëters, acne.
Mond - Ongezond, makkelijk bloedend tandvlees. Zweertjes in de mond, & droogte en brandende hitte. Tong droog, schoon en rood; blauwachtig wit; stekende en brandende pijn in de tong; blauwachtige zweertjes op de tong. Bloederig speeksel. Kiespijn; kies voelt alsof te lang en is heel gevoelig; < na middernacht; > warmte. Metaalachtige smaak. Opgeven van golven brandend water. Rode tongranden, met tandafdrukken. Tong; trillend; stijf; beslagen; wit; geelachtig; bruin; zwart. Zwelling van de tongwortel. Tandenknarsen in de slaap. Bijt in beker tijdens drinken. Aften. Stank uit de mond. Water smaakt bitter; bittere smaak na eten of drinken; zuur, vies, zoutachtig, zoet 's morgens. Snelle, lispelende spraak.
Keel - Opgezet, oedemateus, gevoel van samensnoering, branden, kan niet slikken. Difteritisch membraan, ziet er droog en verschrompeld uit.
Maag - Kan geen voedsel zien of ruiken. Enorme dorst; drinkt vaak, maar weinig per keer. Misselijkheid, kokhalzen, overgeven, na eten of drinken. Angstgevoel in de maagkuil. Brandende pijn; > melk. Behoefte aan zure dingen, melk en koffie; brandewijn. Maagzuur; opgeven van zure en bittere substanties, die de keel lijken te etsen. Langdurige oprispingen. Overgeven van bloed, gal, groen slijm, of zwartbruin vocht vermengd met bloed. Extreme prikkelbaarheid van de maag; rauw gevoel, alsof kapot. Maagpijn na de minste hoeveelheid voedsel of drinken. Dyspepsie ten gevolge van het gebruik van azijn, zure dingen, ijs, ijswater, tabak. Afschuwelijke angst en benauwdheid, & maagpijn; tevens gevoel van flauwvallen, ijskoud gevoel over het lichaam, grote uitputting. Kwaadaardige verschijnselen. Alles lijkt te blijven steken in de slokdarm, die dicht lijkt te zitten. Kwalijke gevolgen van een plantaardig dieet, meloenen en waterig fruit in het algemeen. BEHOEFTE AAN IJSKOUD WATER, WAARVAN HIJ ECHTER DIRECT LAST K
Buik - Knagende, brandende pijn als kooltjes vuur; > warmte. Lever en milt vergroot en pijnlijk. Ascites en anasarca. Buik opgezet en pijnlijk. Pijn als van een wond in de buik, bij hoesten. Hevige buikpijn, & kwellende angst. Kan nergens rust vinden, rolt over de grond en is wanhopig. Pijnlijke gevoeligheid van de bovenbuik. Zweer boven de navel. Peritonitis.
Rectum - Pijnlijke, krampachtige uitpuiling van het rectum. Tenesmi. Brandende pijn en drukkend gevoel in rectum en anus. Ontlasting gering van hoeveelheid, stinkend, donker, & sterke uitputting. < 's Nachts, en na eten en drinken; door afkoeling van de maag; na alcoholmisbruik; eten van bedorven vlees. Dysenterie met zwarte, bloederige en uitermate stinkende ontlasting. Cholera, & intense angst, uitputting en brandende dorst. Lichaam koud als ijs (Verat.). Aambeien branden als vuur; > warmte. Huid rond de anus kapot. Ontlasting; als rijstwater, scherp, zwart, liënterisch, slijm, < koude dranken. Acute uitzakking van de anus. Jeuk en eczeemachtige uitslag rond de anus.
Urinewegen - Geringe hoeveelheid, brandend, onwillekeurig. Proteïnurie. Epitheelcellen; cylinderachtige stukjes fibrine en balletjes etter en bloed. Gevoel van zwakte in de buik na urinelozing. Ziekte van Bright. Diabetes. Uremie. Urineretentie; alsof de blaas verlamd is; na de bevalling. Urine zwart, alsof vermengd met ontlasting. Dysurie.
Mannelijke geslachtsorganen - Oedemateuze zwelling van het scrotum. Polluties tijdens diarree-achtige ontlasting. Erysipelas-achtige ontsteking van het scrotum. Syfilitische zweren; & branden, steken.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Menstruatie te sterk en te vroeg. Branden in het gebied van de eierstok. Leucorroe scherp, brandend, stinkend, dun. Pijn als van gloeiendhete draden; < minste inspanning; grote vermoeidheid; > warme ruimte. Menorragie; zwart bloed. Veel scherpe, gelige, dikke witte vloed, < staan, winden laten. Baarmoederkanker. Drukkende, stekende pijn in de eierstok, >> het bovenbeen, dat gevoelloos en lam lijkt, < beweging of buigen. Brandende pijn in de borsten > beweging. Verhoogde geslachtsdrift tijdens de menstruatie. Onderdrukte menstruatie, bij zwakke, vermoeide en afgetobde vrouwen. Steken in het rectum tijdens de menstruatie. Dysmenorroe > warmte.
Ademhalingsorganen/Borst - Kan niet liggen; bang te zullen stikken. Constrictie van de luchtwegen. Astma < rond middernacht. Borstcatarre met verstikkende benauwdheid. Hoest < na middernacht; < liggen op de rug. Weinig sputum, schuimend. Schietende pijn door bovenste kwab van de rechterlong. Piepende ademhaling. Bloedspuwen, & pijn tussen de schouderbladen; brandende hitte over heel het lichaam; bij dronkaards; bij onderdrukte menstruatie. Droge hoest, als van zwaveldampen ( in het strottehoofd); na drinken. BENAUWDHEID; kan niet liggen, moet rechtop zitten; < geuren, lachen, traplopen, draaien in bed, of terugwijkende huiduitslag, > koffie of gezoet water. Astma, < kouvatten, in hartje zomer. Hoest # droog en los, droog 's nachts > rechtop zitten, < drinken. Gelaat cyanotisch, bedekt met koud zweet, hevige angst. Afonie. Emfyseem. Longoedeem. Hoest opgewekt door roken. Gangreen van de longen. Hoest, met bloederig sputum. Geelachtige vlekken op de borst. Branden of koud gevoel in de borst.
Hart - Hartkloppingen, pijn, kortademigheid, gevoel van flauwvallen. Overprikkeling van het hart bij rokers en mensen die pruimen. Pols 's ochtends sneller (Sulph.). Verwijding van het hart. Cyanose. Vettige degeneratie. Angina pectoris, & pijn in nek en achterhoofd. Hart zwak, beeft. Hartkloppingen, & hevige angst, < liggen op de rug, traplopen, door geringe oorzaken. Hydrocard. Hartkloppingen, & beverige zwakte na stoelgang. Hoorbare hartkloppingen. Zichtbare hartkloppingen.
Rug - Zwakte van de onderrug. Ingetrokken schouders. Pijn en branden in de rug (Ox-ac.). Verstijving van de rug, van het stuitbeen >> de nek. Koude rillingen over de rug. Gevoel van warme lucht die over de rug opstijgt >> het hoofd. Beurse pijn in de onderrug.
Ledematen - Beven, spiertrekkingen, spasmen, zwakte, zwaar gevoel, ongemakkelijk gevoel. Kuitkramp. Zwelling van de voeten. Ischias; > lopen en uitwendige warmte. Brandende pijn. Ontsteking van perifere zenuwen. Gangreen bij diabetes. Zweren op de hiel (All-c.; Lamium). Verlamming van de benen, & atrofie. Schokkende bewegingen in de slaap. Trekkende pijn van de elleboog >> de oksel. Vermoeide ledematen. Bevende handen. Tintelen in de vingers. Vingers kunnen niet worden gestrekt. Nagels; blauwachtig, wit. Zweren op de vingertoppen, brandende pijn. Zweren op voetzolen en tenen. Gevoel alsof de voetzolen van hout zijn. Beurse pijn in de bal van de tenen, tijdens lopen. Ongemakkelijk gevoel in de benen, moet voortdurend de voeten bewegen of wat lopen. Neerwaarts gebogen tenen. Zwaar gevoel in de ledematen. Rusteloze voeten. Verlamming & contractie.
Slaap - Moet met het hoofd hoger liggen. Aanvallen van verstikking tijdens de slaap. Slaap verstoord, angstig, rusteloos. Schokken door het lichaam bij inslapen. Dromen: over de dood; vol zorgen, verdriet en angst. Slaapt met de handen boven het hoofd. Geeuwen, & uitrekken van de ledematen. Slaapziekte. Praat in de slaap. Wakker worden door pijn.
Koorts - Hoge koorts. Uitgesproken periodiek verloop, & adynamie. Septische koorts. Intermitterende koorts. Stadia onvolledig, & opvallende uitputting. Koud zweet. Tyfeuze klachten, niet in te vroeg stadium, dikwijls na Rhus-t. Complete uitputting. Delirium; < na middernacht. Grote rusteloosheid. Hevige koorts rond 3 uur 's nachts. Sordes. Uitwendige lichaam KOUD, inwendig brandende hitte. KOU; pleksgewijs. Gevoeligheid voor koude, niettemin > buiten. Koude rillingen onregelmatig, hevig; behoefte aan warme dranken tijdens koude rillingen; benauwdheid tijdens koude rillingen. Hittegevoel, als van heet water in de aderen; of brandend als gloeiende draden. Transpiratie, & enorme dorst, benauwdheid of uitputting. In golven optredend gevoel van intense kou in de bloedvaten, of van even intense kokende hitte. Gele koorts.
Huid - Jeuk, branden, zwellingen; oedeem, papuleuze erupties; droog, ruw, schilferig; < kou en krabben. Kwaadaardige puisten. Zweren met stinkende uitscheiding. Anthrax. Wondsepsis. Urticaria, & branden en rusteloosheid. Psoriasis. Scirrhus. Lichaam ijskoud. Epithelioom. Gangreneuze ontstekingen. Huid ziet eruit alsof verschroeid. Eczeem. Spitsvormige huiderupties. Netelroos < eten van schaaldieren. Zweren; chronisch, & branden, snijdende pijn en bloederige uitscheiding. Gangreen. Fagedenische zweren. Karbonkels. Perkamentachtige huid. Huidsymptomen # inwendige klachten. Pukkels, blaasjes, hevig brandend.
Modaliteiten - Slechter: PERIODIEK. MIDDERNACHT; na middernacht; na 2 uur 's nachts. Om de twee weken. Jaarlijks. KOU; IJS; KOUDE DRANKEN; KOUD VOEDSEL; koude lucht; koud vochtig weer. GROENTE. Waterrijk fruit. DRINKEN. ALCOHOLISME. Infecties. Bedorven vlees, bedorven voedsel. Onvoldoende naar buiten komende huiduitslag of onderdrukte huiduitslag. Kinine. Liggen op de pijnlijke kant. INSPANNING. Roken, pruimen. Zeekust. Beter: WARMTE; UITWENDIGE (DROGE) WARMTE; WARM VOEDSEL; warme dranken. Warme omslagen. Beweging. Rondlopen. LIGGEN, met het hoofd hoger. Rechtop zitten. Gezelschap. Zweten. Buiten.
 Geen enkel geneesmiddel heeft branden in zo'n sterke mate als Ars. Het meest kenmerkend bij Ars. is dat het branden > door warmte (Caps.). De dunne uitvloed uit de neus is bijtend, maakt de bovenlip rood en brandt heviger dan die van Merc. of All-c. Daarnaast is er een < buiten en een > bij warmte, wat een belangrijk verschil is met All-c. Ars. heeft een voorkeur voor de rechterkant van het lichaam. Algemene < rond middernacht en erna (Acon. meestal voor middernacht); < 3 uur 's>>nachts. Kou en vocht <; warmte >. Arsenicum-patiënten zijn dol op warmte, evenals Nux-v., Psor., Hep., Silic., Mag-m. en andere patiënten met een hydrogenoïde constitutie. Deze behoefte aan warmte onderscheidt Ars. van geneesmiddelen als Sulph., Ant-c., Iod., Apis en Puls. Ars. is niet weg te slaan bij de warme kachel.
Relaties - Vergelijk: Acon. ( arteriële overprikkeling, angina pectoris); Apoc. ( hydrops door hartinsufficiëntie); Arg-n. ( diarree, dysenterie); Bell.; Bism. ( haastig drinken, overgeven);Calc. ( delirium tremens); Cann-i. ( delirium);Carb-v. ( astma, collaps);Chin. ( uitputting, vaal gezicht); Ferr. ( hydrops na overmatig gebruik van kinine, echter bleke slijmvliezen);Hyos. ( urineretentie); Ip. ( misselijkheid, overgeven, astma); Kreos. ( overgeven); Lach. ( gangreen, erysipelas); Lyc. ( hoest); Nux-v. ( alcoholisme);Phos. ( vettige degeneratie, uitputting); Puls. ( maagpijn, na eten van ijs, gebak, etc.); Rhus-t. ( tyfeuze klachten); Sil. ( onderdrukt voetzweet);Tab. ( ontzettende misselijkheid, koud zweet);Verat. ( ontsteking van de slokdarm); Arsenicum stibiatum (ontstekingen van het borstslijmvlies bij kinderen; rusteloosheid & dorst en uitputting; losse slijmhoest, beklemd gevoel; snelle ademhaling; knetterende reutels); Cench.; Iod.; Kali-p.; Epilobium palustre (Moeras-baster
De rusteloosheid van Ars. verschilt van die van Mag-c.; Ars. gaat van kamer naar kamer, van het ene bed naar het andere, terwijl Mag-c. niet in bed kan blijven, eruit moet en rond moet lopen om verlichting te krijgen van z'n pijn. De doodsangst is anders dan die van Acon., in de zin dat het bij Ars. meer een gevoel van verontrusting is en een gevoel dat het geen nut heeft om nog een geneesmiddel in te nemen omdat de dood zeker zal komen (meer zoals bij Agn.). Bry. drinkt met grote tussenpozen grote hoeveelheden, Ars. drinkt weinig per keer maar vaak. Ars. eet veel in één keer, terwijl Bry. steeds kleine beetjes eet. Antidoteert: Carb-v.; Chin.; Ferr.; Graph.; Hep.; Iod.; Ip.; Lach.; Merc.; Nux-v.; Phos.; Samb.; Stry.; Tab.; Verat. Antidoten: Camph.; Chin.; Chin-s.; Ferr.; Graph.; Hep.; Iod.; Ip.; Nux-v.; Samb.; Tab.; Verat; Op. Goed gevolgd door: Aran.; Nux-v.; Iod.; Sulph. ( retinitis angiospastica, scrofuleuze oogontstekingen, amaurose, etc.). Rhus-t. volgt goed bij huidaandoeningen, vooral bij patiënte
Oorzaken - Afkoeling (door water). Consumptie-ijs. Slechte voeding; eten van bedorven voedsel (plantaardig of dierlijk). Fruit. Alcoholisme. Tabak ( pruimen). Kinine. Jodium. Baden in zee; zeereizen. Bergbeklimmen. Overmatige inspanning. Driftbuien. Zorgen. Verdriet. Schrik. Ptomaine-vergiftiging. Steekwonden. Wondsepsis.

~
ARSENICUM BROMATUM
Karakteristieken - Een belangrijk psorisch en syfilitisch geneesmiddel. Herpes, syfilitische uitwassen, kliergezwellen en verharde klieren, carcinoom, ataxia locomotrix, hardnekkige intermitterende koortsen en diabetes kunnen met dit geneesmiddel in belangrijke mate worden beïnvloed.
Gezicht - Acne rosacea, met paarsrode puisten op de neus; < in het voorjaar. Acne bij jonge mensen.

~
ARSENICUM HYDROGENISATUM
Karakteristieken - De algemene werking van Arsenicum album in versterkte vorm. Anemie. Angstige onrust; wanhoop. Bloedwateren, & algemene afbraak van het bloed. Bloedingen uit slijmvliezen. Verminderde urinelozing, gevolgd door braken. Voorhuid en glans penis bedekt met puisten en ronde, oppervlakkige zweren. Collaps. Koud gevoel; uitputting. Plotselinge zwakte en misselijkheid. Donkerbruine verkleuring van de huid.
Vertigo - Hevige duizeligheid bij traplopen.
Ogen - Diepliggend; brede, blauwe kringen om de ogen.
Neus - Hevig niezen. Koude neus. Moet iets warms om de neus doen.
Mond - Opgezette tong; diepe, onregelmatige zweren; knobbelige zwelling. Mond heet en droog; weinig dorst.
Relaties - Vergelijk: Ars.; Carb-v. (gele koorts en cholera). Antidoten: Am-acet. (ademhaling); mosterdpleisters (ademhaling); Nux-v. (koorts).

~
ARSENICUM IODATUM Bestudering van de twee elementen waarvan dit geneesmiddel een samenstelling is, vertelt ons al dat dit een diep en constitutioneel werkend middel moet zijn. De klachten komen 's MORGENS, 's middags, 's avonds, 's NACHTS, na middernacht. Slopende ziekten en abcessen. Extreme bloedarmoede (bijvoorbeeld bij patiënten met t.b.c.). De patiënt heeft behoefte aan frisse, maar niet te koude lucht; hij wil de ramen open en verdraagt geen gesloten ruimten.
Uitgesproken algemene fysieke onrust. De handen en de voeten tintelen alsof ze slapen; gevoel van een band rond de ledematen. De klachten zijn erger door baden; kouvatten door baden. Uiterst belangrijk geneesmiddel bij kankerachtige aandoeningen; lupus en epithelioma (genezen). Meisjes met bloedarmoede; chorea-achtige spiertrekkingen bij meisjes. Sommige patiënten zijn gevoelig voor kou, net als Arsenicum, andere voor warmte, net als Jodium; gevoeligheid voor zowel warmte als kou; verergering en klachten door koude wind en koud, vochtig weer. Vat voortdurend kou: neusverkoudheid en toename van de catarrale klachten. Constrictie, zowel in- als uitwendig; constrictie van uitmondingen. Convulsieve bewegingen van de ledematen. Oedeem, uitwendig en inwendig, net als bij Arsenicum. De patiënt voelt zich slechter als hij honger heeft en beter na eten (Jodium). Tuberculeuze patiënten die steeds magerder worden en voortdurend afnemen in gewicht. Vermagerende kinderen. Buitengewone verslechtering door lichte lichameli
Vrouwen die neigen tot flauwvallen en flauwtes. Kriebelen over het hele lichaam. Bloedende slijmvliezen. Gewaarwording te warm te zijn, sterke behoefte aan frisse lucht. Zwaar gevoel in het hele lichaam. Typerend is verharding; klieren, zweren en huid. De klieren zijn gezwollen en hard. Ontsteking, uit- en inwendig, van uiteenlopende delen, klieren, botten en sereuze vliezen. Symptomen die op vochtverlies lijken te wijzen. Extreme uitputting; onvoldoende reactiekracht; verslechtering van de symptomen bij in bed liggen en bij liggen op de pijnlijke kant. Verslechtering tijdens de menstruatie; slechter bij beweging, maar behoefte om te bewegen. Verhoogde slijmsecretie; rijkelijke, catarrale uitscheidingen; dik, geel of geelgroen en honingachtig. Verdoofd gevoel van de ledematen en van de pijnlijke delen; congestie en opvliegingen; pijn in botten en klieren. Gekneusd gevoel in het lichaam. Inwendig branden en branden in uitwendige delen; verlammende pijnen, knijpende, drukkende, stekende en scheurende pijnen. P
Alle klachten gaan gepaard met ergernis en irritatie; wil geen antwoord op vragen geven; extreme onrust, rusteloosheid en angst; erger in een warm bed; verwardheid 's morgens en 's avonds; delirium 's nachts; zinsbegoochelingen en hallucinaties over dode mensen. Triestheid, zelfs wanhoop; ontevredenheid en dikwijls grote opgewondenheid. Vele symptomen nemen toe door mentale inspanning; uitgesproken geestelijke zwakte; angst gek te worden, angst voor tegenspoed, bang voor mensen; over het algemeen is de patiënt bedeesd en angstig. Ongeduldig en in een toestand van voortdurende haast; niet geïnteresseerd in vrienden, onaangedaan door geluk en de omgeving. Afkeer van werken. Lijkt krankzinnig te worden. Kan geen beslissingen nemen en heeft geen mening. Plotselinge opwelling iemand om het leven te brengen. Bij gelegenheid heel spraakzaam; uitgelaten; gemoedsstemming en mentale instelling wisselend; een zekere mate van mentale uitputting staat steeds op de voorgrond. Overgevoelig, vooral voor geluid. Neiging niet
Koude hoofdhuid, ondanks hyperemie van de hersenen. Huiduitslag korstig, schilferig; eczeemachtig; haaruitval en zwaar hoofd; jeukende scalp, met of zonder uitslag. Pijn 's morgens en 's middags; beter buiten; slechter in een warme ruimte; beter na eten en erger bij lege maag; slechter door beweging, geluid, lopen; hoofdpijn door catarre van de neus, gepaard met neusverkoudheid; periodieke hoofdpijn door malaria, in combinatie met hartklachten en door syfilis; pijn in het voorhoofd 's avonds; boven de ogen, boven de neuswortel; pijn in het achterhoofd, de zijkanten van het hoofd, de slapen en bovenop het hoofd; drukkende pijn in het voorhoofd, gepaard met slaperigheid; drukkende pijn in achterhoofd en slapen; zeer, gekneusd gevoel in het hoofd; steken in hoofd, in slapen; scheurende pijn in het hoofd. Alles overheersende hoofdpijn. Zweten op het voorhoofd; kloppingen in hoofd, voorhoofd, slapen.
Ontsteking van het oogbindvlies en van de iris; chronische oogcatarre van psorische en syfilitische patiënten; tranenvloed, erger in koude lucht; pijn in de ogen bij lezen; oogballen pijnlijk gevoelig; stekende pijn in de ogen; uitpuilende ogen; verwijde pupillen; rode ogen. Starende blik. Ingezonken ogen. Gezwollen en oedemateuze oogleden; trekkingen van de oogleden. Wilde blik in de ogen; geel oogwit; visus wazig, flikkerend, mistig en zwak. Sterretjes voor de ogen.

Etsend en foetide pus uit de oren; in de oren gezoem, gebrom, geruis en geraas. Catarre van de buis van Eustachius en van het middenoor; aanhoudende, stekende en scheurende pijnen. Verstopt gevoel in de oren; afgenomen gehoor.
Zeer hardnekkige neuscatarre met bloederig, scherp, overvloedig, etsend, groenachtig, purulent, dik, geel of geelgroen secreet; honingachtig secreet; waterige neusverkoudheid; coryza in de buitenlucht, gepaard met hoesten. Zeer probaat middel bij hooikoorts. Droge neus en epistaxis. Dichtzittende neus, pijn in de neus. Reukverlies. Veel niezen. Binnenkant neus gezwollen; ulceratie in de neus.
Koud gezicht. Blauwe lippen en blauwe kringen rond de ogen; gezicht bruinachtig, aardkleurig of bleek; of rood gezicht en rode vlekken op de wangen; grauw en gelig gelaat; gele vlekken op het gezicht; ziekelijk uiterlijk; gelaat ingevallen en vermagerd; uitslag op gezicht en neus; acne, eczeem, pukkels, puisten; ziekelijk en oud uiterlijk; pijn in het gezicht. Zwelling van de submaxillaire klieren. Tics van het gezicht.
Aften in de mond; bloedend tandvlees en scheurtjes in de tong. Bruin of wit tongbeslag; droge mond en tong 's nachts en tijdens de slaap; de tong voelt opgezet; ontstoken tandvlees. 's Morgens slijm in de mond; stinkende, rottende geur. Pijn in het tandvlees; pijnlijke, brandende tong; speekselvloed, tandvlees als bij scorbuut. Stotterende spraak. Gezwollen tandvlees. Smaak slecht; bitter, rottend, zoutachtig, zuur, zoetig; de tanden lijken langer; kiespijn na eten; scheurende pijn in de tanden.
Verstikkend gevoel in de keel; droge keel; vorming van membranen in de keel; brandende keel; moet voortdurend de keel schrapen. Slikken moeilijk. Keel opgezet; verzwering van de keel door syfilis.
Toegenomen eetlust, zelfs geeuwhonger; aversie tegen voedsel, constrictie van de maag; opgezette maag. Behoefte aan opwekkende middelen. Leeg gevoel; zure oprispingen, opboeren van lucht; hartwater; vol gevoel in de maag. Frequente aanvallen van maagzuur; zwaar gevoel in de maag na eten; indigestie en herhaaldelijk hikken; chronische gastritis; afkeer van voedsel; misselijkheid na eten. Pijn na eten; brandende, krampende, snijdende, knagende, drukkende en stekende pijnen in de maag; pulsatie, kokhalzen tijdens hoesten; benauwend, strak gevoel in de maag; dorst, 's avonds, buitensporig; dorst tijdens het eten; onlesbare dorst. Trillen in de maag. Aanhoudend overgeven; overgeven tezamen met diarree, na drinken, na eten, na melk; hevig braken; overgeven van gal, bloed, voedsel; overgeven van gele, waterige substantie.
Gasophoping in de buik; vastzittende winden en borborygmi. Vergroting van lever, milt, mesenteriale klieren, liesklieren. Ontsteking van darmen, lever en milt. Veel leverklachten. Buikpijn na eten; tijdens menstruatie; tijdens stoelgang; beter door toepassing van uitwendige warmte. Pijn in hypogastrium, hypochondria, liezen, lever, milt en navelstreek; brandende, krampende, trekkende pijnen in de buik; snijdende buikpijn tijdens ontlasting; snijdende pijn in de lever; drukkende pijn en pijnlijke gevoeligheid van de lever. Stekende pijn in de hypochondria; kloppingen in de buik; onrustig gevoel in de buik; pijn en pijnlijke gevoeligheid van de milt.
Zeer hinderlijke constipatie; diarree afwisselend met verstopping; ontlasting hard, brokkelig en licht van kleur. Diarree 's morgens en na eten; bij oude mensen, etsende ontlasting. Dysenterie met bloederige, slijmerige ontlasting en tenesmus; diarree met bruine, overvloedige, frequente, stinkende, gele of wit waterige ontlasting; vruchteloze aandrang; aandrang tot ontlasting; stinkende winden. Uitwendige aambeien. Anusjeuk. Brandende anus na stoelgang.
Diepgaande werking op blaas en nieren. Heel bruikbaar bij de ziekte van Addison. Urineretentie; constante of frequente urinedrang; erger 's nachts; druppelende urine en onwillekeurig verlies van urine; geen urinevorming; eiwithoudende, troebele, donkere, rode, rijkelijke of geringe, stinkende urine.
Veel verschijnselen en klachten van de geslachtsorganen. Erecties, tegen de ochtend krachtige erecties; later onvolledig en afwezig. Hydrocele en verharding van de testes (genezen). Jeukende penis en glans; transpiratie op de genitaliën; zaadlozingen; zwelling van de testes; zweren op de penis; sjanker en chancroïd met bubonen.
Goed geneesmiddel voor vrouwenklachten. Baarmoederkanker (proces aanzienlijk afgeremd); branden en geur verdwijnen en de verzwering neemt af. In verschillende gevallen bleef de patiënte nog 4 jaar in leven. Toegenomen geslachtsdrift. Vergroting en verharding van de eierstokken (genezen); eierstokontsteking (genezen). Leucorroe, scherp, bloederig, brandend, overvloedig, na menstruatie, dik of dun, geel; menstruatie afwezig of wegblijvend; menstruatie overvloedig, frequent, laat, pijnlijk, kort. Baarmoederbloeding; pijn in de eierstokken, vooral de rechter; beurs, gekneusd gevoel in de geslachtsdelen en de eierstokken. Uterusprolaps; opgezette eierstokken. Eierstoktumor (stopt de groei).

Kroepachtige gesteldheid van de larynx. Droge luchtwegen. Ontsteking van strottehoofd en luchtpijp; veel slijm in larynx en trachea; verkramping van het strottehoofd, met verschijnselen die doen denken aan laryngitis; branderig en rauw gevoel en pijnlijke gevoeligheid van larynx en trachea; ftisis van het strottehoofd. De stem is hees, rauw en zwak, op het laatst leidend tot stemverlies; snelle en astmatische ademhaling; bemoeilijkte ademhaling 's nachts, bij traplopen, inspanning en beweging, gepaard met hartkloppingen; onregelmatige, reutelende, korte, verstikkende en fluitende ademhaling. Astma van 11 uur 's avonds tot 2 uur 's nachts. Hoest 's morgens, 's avonds en na middernacht; hoest astmatisch, kroepachtig, diep, droog, uitputtend, tijdens koorts; hoest door prikkeling en kriebelen in strottehoofd en luchtpijp; losse, krampachtige, verstikkende hoest; erger door bewegen en praten; slechter in warme ruimten. Kinkhoest (genezen). Expectoratie voornamelijk 's ochtends; bloederig, overvloedig, groengeel,
Uitgesproken gevoel van beklemmende onrust in de hartstreek. Bronchiaalcatarre; samensnoering van de borst, van het hart; vettige degeneratie van het hart. Vergrote en pijnlijke borsten. Hittegevoel in de borst. Ontsteking van bronchi, endocardium, pericardium, longen en pleura; hartgeruis; stekende pijn in de huid van de borst; beklemming van borst en hart in warme ruimten; pijn in de zijkant van de borst; in het hart; drukkende pijn in de borst; rauw gevoel in de borst; stekende pijn in de borst bij hoesten; hartkloppingen bij opwinding, inspanning; hevige hartkloppingen. Verlamming van hart, van longen. Heel bruikbaar geneesmiddel bij ulceratie tijdens ftisis; opgezette okselklieren; hartbevingen; tumor van de oksel. Grote zwakte van borst en hart.
Rugpijn tijdens menstruatie; pijn in de lumbaalstreek tijdens menstruatie; pijn in sacrum en coccygeus.
Koude handen, benen en voeten; kramp van de bovenste ledematen, onderste ledematen, dijbenen, onderbenen en voeten; schilferende huiduitslag, eczeem en blaasjes; hete handen; zware ledematen, alsof vermoeid; zware voeten. Aandoening van het heupgewricht. Jeukende ledematen; gevoelloze ledematen, vingers, onderbenen en voeten; pijn in alle gewrichten, jichtachtig en reumatisch; reumatische pijn in de armen; pijn in elleboog, onderarm, heup, dijbeen, knie, voet; trekkende pijn in benen, dijbenen en knieën; stekende pijn in schouders, polsen en knieën; scheurende pijn in gewrichten, ellebogen, vingers; paralytische zwakte van de armen; paralyse van de benen. Koud zweet op handen en voeten. Stijve ledematen, vingers. Oedemateuze zwelling van handen, onderbenen en voeten; trillende handen en benen; spiertrekkingen in armen en benen; krachteloze armen en knieën.
Dromen erotisch; angstig; van dode mensen; kwellend; levendig; nachtmerries. Rusteloze slaap; slaperigheid 's avonds; slapeloos na middernacht; wordt te vroeg wakker.
Koude rillingen 's nachts in bed; uitwendige en inwendige rillingen, erger bij beweging. Hevige koude rillingen tijdens quartana of tertiana; uitgesproken periodiciteit; koude rillingen niet beter in een warme ruimte. Koorts 's middags en 's nachts; koorts afwisselend met koude rillingen; koorts en koude rillingen lopen door elkaar; droge, uitwendige hitte; opvliegingen; chronische intermitterende koorts; inwendige hitte met uitwendige kou; koorts zonder transpiratie en behoefte zich te ontbloten. Hectische koorts. Transpiratie 's morgens en 's nachts; koud zweet; uitputtende transpiratie; transpiratie bij bewegen, of bij geringe inspanning; overvloedig nachtelijk zweet.
Ongevoeligheid van de huid; branderige huid; gele huid; levervlekken en rode vlekken. De huid voelt koud aan; droge huid, kan niet zweten. Velerlei huiduitslagen; steenpuisten, puisten, rash en schilfers; vochtige huiduitslag, eczeem, jeukende uitslag; herpes; psoriasis. Ichtyose (genezen). Droge, schilferige, branderige huiduitslag; urticaria. Op voorwaarde dat de symptomen kloppen geneest dit middel syfilitische huiduitslagen en eveneens als de uitslag door lokale behandeling werd onderdrukt. Excoriatie; erysipelas; kriebelen, verharding; jeuk, branden en prikkend gevoel; ruwe huid; purpura haemorrhagica. Oedemateuze, sponzige zwelling van de huid; ulcera gepaard met bloeden of bloederig secreet, met bijtende, waterige, gele afscheiding. Cancereuze ulceratie. Indolente en verharde zweren; gevoelige en etterende zweren; zwerende pijn in zweren; in oude, syfilitische zweren.

~
ARSENICUM IODATUM (Arseentri-jodide)
Karakteristieken - Verdient de voorkeur bij hardnekkige, irriterende, bijtende uitscheidingen. De uitscheiding prikkelt het slijmvlies waaruit het komt en andere slijmvliezenwaarmee het in contact komt. De uitscheiding kan stinkend en waterig zijn, en het slijmvlies is altijd rood en gezwollen, ziet er lelijk uit en jeukt en brandt. Griep, hooikoorts, oude neuscatarren en catarre van het middenoor. Zwelling van de weefsels in de neus. Hypertrofie van de buis van Eustachius en doofheid. Hartklachten bij bejaarde personen, myocarditis en vettige degeneratie. Stotende polsslag. Chronische ontsteking van de aorta. Epithelioom van de lip. Borstkanker (nadat de verzwering is begonnen).
Het heeft er alle schijn van dat we in Ars-i. een geneesmiddel hebben dat nauw verwant is aan verschijnselen van tuberculose. In de beginstadia van deze ziekte is Ars-i. een uiterst effectief geneesmiddel, zelfs indien er reeds sprake is van een stijging van de lichaamstemperatuur gedurende de middag. Grote uitputting, snelle prikkelbare pols, recidiverende koorts en zweten, vermagering en tendens tot diarree zijn hier de voornaamste indicaties. Chronische longontsteking, & abcesvorming in de long. Hectische koorts; vermoeidheid; nachtelijk zweten.
Aan dit geneesmiddel kan eveneens worden gedacht bij longtuberculose & een hese, kwellende hoest, opgeven van grote hoeveelheden etterig materiaal, hartzwakte, vermagering en algemene uitputting. Tevens bij chronische, waterige diarree bij tuberculosepatiënten, bij patiënten die vermageren ondanks een goede eetlust en bij amenorroe & bloedarmoede, hartkloppingen en benauwdheid. Sterke vermagering. Arteriosclerose, degeneratie van het myocard en hartklachten bij oude mensen. Dreigend pyemie (Pyrog.; Methyl.). Slijmvliessecreties scherp, overvloedig, dik, kleverig, geel als honing (in chronische gevallen); dun in acute gevallen. BRANDEN in de delen waarmee het secreet in contact komt. Chronische ontstekingstoestand van de longen en bronchi, & geelgroen, etterig sputum, benauwdheid, grote uitputting, enz. Hartzwakte door chronische longaandoeningen. Gevoel van zwaarte (in vele delen). Gezwelvorming in de oksels.
Psyche - Kan niet studeren; studeren = hoofdpijn.
Vertigo - Duizeligheid, & trillerig gevoel, speciaal bij bejaarde personen.

Hoofd - Dof, zwaar gevoel in voorhoofd of achterhoofd. Pijn in de neuswortel, gevoel alsof ze zwakzinnig zal worden.
Ogen - Scrofuleuze oogontstekingen. Zwaar gevoel in de oogballen.
Oren - Otitis media, & stinkende, bijtende oorloop. Verdikking van het trommelvlies. Hypertrofie van de buis van Eustachius
Neus - Dunne, waterige, prikkelende, etsende ( hete, groene) uitscheiding uit de neus en retronasaal; niezen. Hooikoorts. Prikkelen en tintelen van de neus, constante drang om te niezen (Pollanin.). Chronische neuscatarre; neus opgezet; grote hoeveelheden dikke, gele neusloop; zweren; neusslijmvlies kapot. < Niezen. Coryza & benauwdheid. Griep.
Gezicht - Zeurende pijn in jukbeenderen. Epithelioom.
Keel - Branden. Opgezette tonsillen. Slijmvliezen van mond- en keelholte opgezet. Stank uit de mond, gezwollen halsklieren. Difterie. Chronische pharyngitis follicularis. Struma.
Maag - Maagpijn en maagzuur. Overgeven, een uur na de maaltijd. Kwellende misselijkheid. Pijn in epigastrium. Intense dorst; behoefte aan koud water; water wordt weer meteen overgegeven. Meer honger tijdens neusverkoudheid.
Buik - Pijnlijke zwelling in rechterlies bij strekken van het been. Opgezette buikklieren.
Rectum - Diarree en dysenterie; etsende ontlasting, transparant wit van kleur.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Knobbels in borsten < aanraken. Tepel ingetrokken. Stinkende, bloederige, gele, prikkelende leucorroe, & zwelling van de schaamlippen. Schrompeling van de borsten.
Ademhalingsorganen/Borst - Lichte kuchhoest, & droge en verstopte neusgaten. Pleuritis exsudativa. Chronische bronchitis. Longtuberculose. Chronische longontsteking. Bronchopneumonie na griep. Droge hoest, & weinig sputum. Afonie. Benauwdheid; behoefte aan frisse lucht. Expectoratie geelgroen, stinkend. Astma bij ftisis. Brandende hitte in de borst. Tuberculeuze pleuritis. Heesheid.
Hart - Zwak, prikkelbaar. Pols snel, prikkelbaar.
Rug - Brandende hitte in lumbaalstreek, alsof de kleding in brand staat.
Ledematen - Pijn in bovenarmbot < schrijven. Gevoel alsof de kleding koud is > lopen.
Koorts - Recidiverende koorts en zweten. Overvloedig nachtzweet, & zwakte. Rillerig, verdraagt geen kou.
Huid - Droog, schilferig, jeukend. Sterke afschilfering van de huid, grote schilfers, die een rauw, vochtig oppervlak achterlaten. Ichthyosis. Klierzwellingen. scrofulose. Bubo venereum. Eczeem in de baard; waterig, vochtig, jeukend; < wassen. Vermagering. Psoriasis. Harde acne, verharde basis met een etterkop.
Modaliteiten - Slechter: Droog, koud weer. Winderig weer. Mist. Inspanning. Warme ruimten. Appels. Tabaksrook. Beter: Buiten.
 De klachten van dit middel staan dichter bij die van Ars. dan bij die van Iod: < koude wind; > warmte. Grote uitputting. < Elke vorm van inspanning.
Relaties - Vergelijk: Bac.; Nit-ac., Ail., Arum-t., Ars-m., Ars. en andere Arsenicumzouten (scherpe uitscheidingen); Tub.; Ant-i.; Aral., Naph., Rosa en Sang-n. (hooikoorts); Kali-bi. Volgt goed na: Sulph. (longtuberculose); Con. (gevoelige knobbels in de borst). Antidote: Bry. (maagpijn en maagzuur). Complementair: Phos.; Kali-i.
Oorzaak - Studie (hoofdpijn).

~
ARSENICUM METALLICUM
Karakteristieken - Haalt latente syfilis omhoog. Uitgesproken periodiciteit; verschijnselen keren iedere twee en drie weken terug. Zwakte. Opgezet gevoel in delen. De symptomen van Arsenicum metallicum lijken sterk op die van Arsenicum album, doch niet geheel en al. Het volgende mag worden gezien als het meest typerend: Symptomen keren iedere 14 dagen terug; coryza elke 21 dagen. Pijnen die van het ene >> het andere deel; of pijnen die het ene deel verlaten en in een ander deel terugkomen. Aanvallen steken plotseling de kop op en trekken langzaam weg, of andersom. Opgezet gevoel in hersenen, hoofd, oogleden, handen en vingers. Jeuk in vele delen, in kleine schilfers afschilferende huid.
Psyche - Terneergeslagen, geheugenzwakte. Wil alleen zijn. Geplaagd door akelige beelden, die haar in tranen brengen.
Hoofd - Gevoel alsof het hoofd te groot is. Linkszijdige hoofdpijn, >> ogen en oren. Hoofdpijn < bukken en liggen. Oedemateuze zwelling van het voorhoofd.
Ogen - Opgezet en waterig, brandend & neusverkoudheid. Zwakke ogen, dag- en gaslicht onplezierig.
Gezicht - Rood, jeukend, brandend en gezwollen.
Mond - Wit beslagen tong, tandafdrukken. Zere mond, zweertjes.
Buik - Beurse pijn in de lever, >> schouders en wervelkolom. Pijn in de milt, >> de lies.
Rectum - Diarree, brandende waterige ontlasting, die de pijn >.
Ademhalingsorganen/Borst - Pijn in de borst, >> heup en milt.
Modaliteiten - Warm baden < pijn in heup. Liggen op de linkerzij < (hart). Heel heet water > jeuk aan de anus. Wassen met koud water > jeuk aan het gezicht. < Wakker worden 's morgens. Denken aan de klachten <. Veel rechtszijdige symptomen.
Relaties - Vergelijk: Iod., Merc. en Nat-c. (syfilitisch miasma); Nux-v. (slaperig na een gezonde slaap); Rhus-t. (pijn in rug, heupen, etc.); Sulph. (versnelde polsslag 's>>morgens); Ars. Bruikbaar bij pterygium nadat Nux-v. en Spig. geen reactie hebben gegeven. Antidoten: Bell. (keelontsteking); Nat-c. (syfilitische verschijnselen).
Oorzaken - Lachen (hoofdpijn). Denken (hoofdpijn).

~
ARSENICUM SULPHURATUM FLAVUM
Karakteristieken - Prikkerig gevoel, als van naalden, van binnen >> buiten in de borst; tevens in het voorhoofd, rechterkant. Stekend gevoel achter het oor. Bemoeilijkte ademhaling. Huid rond de uitwendige geslachtsorganen stukgeschuurd. Leucoderma. Syfilitische huidaandoeningen, & schubvormige schilfers. Ischias en pijn in de buurt van de knie.
Modaliteiten - Uitgesproken periodiciteit; < iedere middag en avond. > Stoom of heet water. > Liggen.
Relaties - Vergelijk: Sulph.; Calc. (kinderen die laat leren lopen); Arsenicum sulphuratum rubrum (griep & hevige catarrale verschijnselen, grote uitputting en hoge koorts; purulente uitscheidingen. psoriasis, acne en ischias; rillerig, zelfs voor de kachel; jeuk; pellagra).

~
ARSENICUM SULPHURETUM FLAVUM Dit is één van onze diepst werkende geneesmiddelen en moet worden gebruikt bij psorische en syfilitische klachten, vooral bij oude mensen met een vervallen constitutie. De 'Encyclopedia' en de 'Guiding Symptoms' vermelden waardevolle doch fragmentarische proeven met dit middel. Deze studie is gebaseerd op nieuwe proeven en op uitgebreide klinische observaties. Het is een zeer probaat middel voor oude malariagevallen, bij uitputting als gevolg van overmatig kininegebruik. Tevens wanneer huiduitslag door lokale behandeling is onderdrukt en de patiënt als gevolg daarvan uiterst verzwakt is en niet meer reageert op behandeling.
De symptomen zijn slechter 's morgens, vroeg in de middag, 's middags, 's avonds, tijdens de schemering, 's NACHTS, voor middernacht, na middernacht. Uitgesproken tendens tot abcesvorming. Aversie tegen buitenlucht. Afkeer van frisse buitenlucht afwisselend met behoefte aan buitenlucht. Buitengewone gevoeligheid voor tocht. Sommige symptomen worden buiten slechter, andere worden beter. ANEMIE EN LICHAMELIJKE ONRUST. Krachteloosheid en gevoel te stikken bij traplopen. Plaatselijk gevoel van samensnoering, alsof er een band omheen zit. Kouvatten door baden, waarna alle symptomen slechter worden. Bruikbaar geneesmiddel voor de behandeling voor epithelioom, lupus en scirrhus, zelfs indien de ulceratie in een gevorderd stadium is. Gelaat en huid zien eruit als bij anemie. Choreatische spierbewe-gingen over het hele lichaam. Over het algemeen is de patiënt kouwelijk, slechter door koude lucht, door afkoeling, door koud, vochtig weer; hij vat makkelijk kou. Convulsies, opgeblazen buik; stinkende, galachtige diarree
Lopen verbetert, buiten lopen verslechtert; vlug lopen verslechtert. Bedwarmte verbetert. Extreme zwakte; zwakte 's morgens, tijdens menstruatie, na inspanning, na eten, door transpiratie, na stoelgang, door buiten lopen.
Afwezigheid en sterk aangedaan door woede. Wil geen antwoord geven op vragen; geeft hij toch antwoord, dan werkt zijn geest langzaam. ANGSTIGE ONRUST, 's morgens, 's AVONDS, 's AVONDS IN BED, 's nachts. Gewetensangst, gepaard met angst, tijdens koorts, met betrekking tot zijn zieleheil, na bezwijming, tijdens stoelgang, bij ontwaken. De patiënt is erg vitterig en verlangt ongewone dingen. Verwardheid 's morgens bij het wakker worden. Overmatig scrupuleus wat betreft kleinigheden. Doodsverlangen. Hallucinerend en raaskallend 's nachts. Velerlei zinsbegoochelingen. Algemeen wanhoopsgevoel. Ontevreden en heel opgewonden. 's Nachts heel angstig; bang voor mensenmassa's, angst voor de dood, voor onheil, voor spoken, voor mensen, voor eenzaamheid. Geheugen werkt aanvankelijk optimaal, later wordt de patiënt vergeetachtig. Heel schrikkerig, opschrikken bij inslapen en tijdens de slaap. Een bruikbaar middel bij koorts als de patiënt aan de dekens plukt. Jachtig gevoel en haastig bezig zijn. Veel hysterische verschi
Vertigo 's avonds, alsof alles op en neer gaat. Neiging naar rechts te vallen. Vertigo tezamen met hoofdpijn. Duizeligheid bij omhoog kijken, gepaard met misselijkheid; bij buiten lopen.
Indien de bovenstaande algemene symptomen duidelijk op de voorgrond staan, kunnen de volgende plaatselijke verschijnselen met dit geneesmiddel succesvol worden behandeld.
Tijdens hoofdpijn is het hoofd koud, vooral het voorhoofd. Strak gevoel in het voorhoofd en uitgesproken hyperemie van de hersenen; vochtige korsten en schilfers op de scalp. Heel bruikbaar geneesmiddel bij eczeem. Puisten op de behaarde hoofdhuid. Ontstoken plekken, sterk lijkend op erysipelas. Hittegevoel in het hoofd, vooral het voorhoofd. Zwaar gevoel in het voorhoofd, 's morgens en 's avonds. Jeukende hoofdhuid. Pijnlijk hoofd 's morgens bij ontwaken. Hoofdpijn 's middags. Pijn om 4 uur en om 5 uur 's middags. Hoofdpijn 's avonds en 's nachts. Pijn erger in koude lucht, bij hoesten, na eten, na inspanning, bij helder licht, bij bewegen van het hoofd, autorijden, in warme ruimten, door het hoofd te schudden, na de slaap, door opwekkende middelen, door bukken, door buiten lopen. Pijn tijdens koude rillingen, tijdens menstruatie, periodiek, iedere twee weken. Heftige en kloppende pijn. Hevige pijn diep in de hersenen, in voorhoofd en in rechteroor. Pijn in voorhoofd, erger aan de rechterkant en beter na sl
Oogleden 's morgens samengekleefd. Uitscheiding uit de ogen scherp, bloederig, geel. Droge ogen. Dof. Uitslag rond de ogen. Oogleden kapot. Ogen zien er glazig uit. Slaap in de ooghoeken. Oogleden korrelig. Chronische ontsteking van ogen, oogbindvlies, cornea, iris, oogleden. Bloeddoorlopen ogen. Tranenvloed. Ogen half open. Oogleden moeilijk te openen. Pijn in ogen 's avonds, bij bewegen ogen, tijdens lezen, zeurende pijn. Brandende pijn 's avonds bij lezen. Branderig gevoel aan de ooglidrandjes. De pijnen zijn trekkend, drukkend, beurs, stekend, scheurend; verlamming van de oogzenuw. Fotofobie in zonlicht. Gevoel alsof de ogen uitpuilen. Rode oogleden, rode adertjes, rode vlekjes op de cornea; ingezonken ogen. Gezwollen oogleden. Scherp oogvocht. Trekkingen van de oogleden. Ulceratie van de cornea. Visus: sterretjes, flikkeren en donkere kleuren. Voorwerpen lijken geel. Wazig zien. Mistig zien.
Stinkende oorvloed. Uitslag op en achter de oren. Kriebelen. Hete oren. Gevoel alsof oren vol zitten. Jeukende oorschelpen en jeuk in de oren. Geluiden in de oren: zoemen, brommen, suizen, ijl, kolken, knappen. Oorpijn 's avonds. Pijn achter de oren. Oorpijn; brandend, trekkend, naar buiten drukkend, stekend, scheurend. Kloppingen in de oren. De oren voelen verstopt. Tintelende oren. Strak gevoel achter rechteroor bij over het haar strijken. Gehoor verminderd.
Koude neus. Dunne neusloop. Neusloop bloederig, branderig, korstvormend, etsend, groenachtig, stinkend, dik, wit, geel. Droge neus. Neusbloeding. De neus zit dicht met dik slijm. Akelige geur uit de neus. Branderig gevoel in de neus. Reukvermogen aanvankelijk toegenomen, later verminderd. Herhaaldelijk niezen. Opgezette neus. Ulceratie bovenin de neus.
Epithelioom van de lip (genezen). Gezicht anemisch en koud. Gesprongen lippen. Blauwachtig gelaat en donkere kringen onder de ogen. Aardkleurig, bleek of vaal. Gele gelaatskleur. Nauw begrensde rode vlekken op de wangen. Rode vlekken. Rood gezicht. Droge lippen. Uitslag, acne, pukkels, puisten, rash, schilfers, blaasjes. Geneest eczeem als de symptomen kloppen. Gelaatsuitdrukking angstig, ziekelijk, lijdend. Hitte en jeuk in het gezicht. Ontsteking van de submaxillaire klieren. Pijn erger in de open lucht en beter door warmte; periodiek. Pijn in de submaxillaire klieren. BRANDENDE, trekkende, scheurende gezichtspijnen. Ingevallen gelaat. Gezicht en submaxillaire klieren opgezwollen. Spiertrekkingen in het gezicht. Verzwering van de lippen.
Veel aften in mond en op tong. Bloedend tandvlees. Ragaden in de tong. De tong is rood, bruin beslagen, wit of geel. Mond en tong heel droog. Ontstoken tong. Veel schuimend slijm in de mond. De slijmvliezen van mond en tong zijn ontstoken en kapot, stinkende geur uit de mond. Branderig gevoel in mond en tong. Overvloedig speeksel. Scorbutisch tandvlees. Glanzende tong. Moeilijke spraak. Vieze smaak; beter 's morgens bij ontwaken; bloederig, bedorven, rottend, zoutachtig, zuur, zoetig, zweren in de mond en op de tong. De mond zit vol blaasjes.
Benauwd gevoel in de keel en constrictie van de oesophagus. De rechtertonsil is vergroot. Droogte, roodheid en hitte van de keel. Ontsteking van keel en tonsillen. Gevoel van een brok in de keel. Veel slijm in de keel. Keelpijn 's avonds bij slikken. Branden, rauw gevoel, pijnlijk zeer gevoel en steken. Schurend gevoel in de keel, slikken moeilijk. Opgezette keel. Verzwering van de keelholte. Heel nuttig geneesmiddel bij hardnekkige, syfilitische verzwering van de keel met snelle weefselafbraak.
Onrustig, beklemmend gevoel in de maag. Enorme eetlust, snelle verzadiging. Geen trek in avondeten. Aversie tegen vet, voedsel, zwaar voedsel, vlees. Koud gevoel in de maag. Constrictie van de maag. Sterke behoefte aan opwekkende middelen. Koffie, fruit, zure dingen, zoetigheid, warme dingen, warme dranken. Indigestie na melk. Leeg gevoel. Oprispingen scherp, bitter, lucht; met de smaak van het eten, bedorven, ZUUR. Knagend gevoel in de maag. Vol gevoel in de maag na eten, vooral na het ontbijt. Maagzuur. Zwaar gevoel in de maag na eten. Hik na eten. Indigestie na zwaar voedsel. Afkeer van eten. Misselijkheid na koud water, na eten, tijdens hoofdpijn, tijdens stoelgang. Maagpijn na eten. Brandende, krampende, snijdende, drukkende en stekende pijnen. Brandende pijn na koude dranken, drukkend gevoel na eten. Extreme gevoeligheid van de maag. Pulsaties. Kokhalzen tijdens hoesten. Gevoel van een steen op de maag. Dorst 's morgens, 's avonds en 's nachts. Brandende dorst. Dorst na koude rillingen. Buitensporige d
Onrustig gevoel in de buik na ontlasting. Blauwachtige vlekken op buik en dijbenen. Koude buik tijdens koude rillingen. Opgeblazen buik na eten. Tympanisme. Vochtophoping in het peritoneum. Vergrote milt (genezen). Huiduitslag op de buik. Flatulentie, vol gevoel en borborygmi. Vol gevoel in hypogastrium. Jeukende huid. Zware buik en harde lever. Buikpijn 's nachts. Pijn alsof diarree zal beginnen. Buikpijn na hoesten; na eten, tijdens menses, tijdens lopen; beter door uitwendige warmte. Pijn in lever en hypogastrium. Branderig gevoel in de darmen. Krampen voor en na stoelgang. Krampen en overgeven. Snijdende pijn voor ontlasting, erger bij lopen, beter door druk. Grote gevoeligheid van de buik. Sterke kloppingen in de buik. Borborygmi; erger voor ontlasting. Pijnlijke en opgezette milt bij oude malaria-gevallen (genezen). Strak gevoel in de buik. Ulceratie van de navel.
Constipatie afwisselend met diarree. Ontlasting hard en brokkelig. Moeilijk. Diarree 's morgens na opstaan, dagelijks om 8 uur 's morgens, 's middags, 's NACHTS, NA MIDDERNACHT. Ontlasting etsend, zwart, zuiver gal, bloederig slijm, stinkend, papperig en geel, onverteerd, dun. Diarree na drinken, na eten, na fruit, tijdens menstruatie. Over het algemeen is de diarree pijnlijk, soms pijnloos. Dysenterie met bloederig slijm, nauwelijks ontlasting. Anus en omliggende gebied kapot. Anuskloofjes. Veel stinkende winden. Uitwendige, grote aambeien, geven 's nachts meer last; erger bij lopen. Anusjeuk. Bijtend vocht uit de anus. Pijn in rectum en anus TIJDENS STOELGANG en na stoelgang, tijdens inspannen op ontlasting. Tijdens mictie. Brandende pijn tijdens en na ontlasting. Snijdende pijn tijdens ontlasting. Zeer gevoel en stekende pijn. Tenesmus met dysenterie en na papperige, gele ontlasting. Paralyse en prolaps van het rectum.
Volle blaas. Blaasontsteking. Pijn in de blaas. Verlamming van de blaas. Urineretentie. Urinedrang sterker 's nachts, aanhoudend en vruchteloos, plotseling, moet zich haasten om niet in de broek te plassen. Mictie druppelend, pijnlijk, moeilijk, onwillekeurig 's nachts, onbevredigend. Nierontsteking; verminderde urinelozing. Branden in de urethra tijdens mictie. Urine bevat eiwit, is bloederig, branderig, troebel bij staan, overvloedig of schaars, stinkend, met pussig sediment; dik, hoog soortelijk gewicht. Laag soortelijk gewicht. Gonorroe met gruwelijke pijn; uitscheiding rijkelijk, geel, aanhoudend brandend gevoel in de urethra, dag en nacht, gepaard met rusteloosheid.
Stekende pijn in eikel en scrotum, transpiratie op de geslachtsdelen, trekkende pijn in linkerzaadleider. Zaadlozingen. Zweren op voorhuid. Jeukende vulva. Leucorroe; etsend, bloederig, brandend, overvloedig, dik, geel na menstruatie. Menses rijkelijk, donker, te frequent, langdurig, branderig in de vulva.
Catarre met kleverig slijm. Jeuk in larynx, leidend tot hoesten. Droog gevoel in strottehoofd, snakt naar adem. Zeer, branderig en rauw gevoel in larynx. Heesheid. Stemverlies.
Astmatische ademhaling 's nachts. Dyspnoe 's avonds en 's nachts. Benauwdheid erger bij traplopen, na eten, door geringe inspanning, tijdens liggen. De ademhaling is reutelend, kort, fluitend, verstikkend, piepend.
Hoest 's MORGENS, 's middags, 's avonds in bed, 's NACHTS, door koude lucht, buitenlucht, astmatisch, bij koud worden, na eten, bij liggen. Droge hoest door kriebelen in het strottehoofd. Kuchhoest; losse hoest; kwellende, krampachtige hoest; verstikkende hoest. Kinkhoest. Expectoratie; bloederig, overvloedig, schuimend, stinkend slijm; purulent, dik, kleverig, geel.
Onrustgevoel in de borst. Arsenicum sulph. flav. is een belangrijk geneesmiddel gebleken bij kankerachtige verzwering van de borst. Heel bruikbaar middel bij bronchiaalcatarre. De borst voelt koud, strak gevoel op de borst. Ophoping van sereus vocht in pleura en pericardium. Allerlei vormen van huiduitslag op de borst. Bloeding uit de longen. Ontsteking van longen, pericardium en pleura. Beklemd gevoel op de borst bij traplopen, tijdens hoesten, na eten, bij lopen. Pijn in de borst bij hoesten, erger bij beweging en bij ademhaling. Pijn in de zijkanten van de borst en in de hartstreek. Branderig gevoel in de borst. Snijdende pijn in de borst, erger bij beweging; 5 uur 's morgens, pijn zit tussen de vijfde en zesde rib. Snijdende pijn in het hart; erger bij ademhaling. Drukkende pijn. Beurs, gekneusd gevoel in de borst door hoesten. Steken in de borst bij hoesten. Steken in sternum en hart. Hevige hartkloppingen; erger 's nachts en door inspanning. Heel bruikbaar geneesmiddel in alle stadia van ftisis; goed
Koude rug. Vele vormen van huiduitslag op de rug. Rugpijn 's avonds en 's nachts; tijdens koude rillingen en koorts; tijdens menstruatie. Pijn in de nek en tussen de schouderbladen. Pijn in lumbaalstreek en sacrum. Pijn van coccygeus tot anus, 's morgens bij opstaan. Aanhoudende pijn in de lumbaalstreek. Brandende, trekkende en scheurende pijn in de rug. Trekkende pijn in de lumbaalstreek. Beurs, gekneusd gevoel in de lumbaalstreek. Gevoeligheid van het stuitje. Transpiratie op de rug. Stijve nek. Zwakte van de lumbaalstreek.
Koude handen, onderbenen en voeten. Krampen in kuiten, voeten en voetzolen. Blauwe vingers en nagels tijdens koude rillingen. Huiduitslag; steenpuisten; pukkels; puisten; blaasjes. Afschilferende ledematen. Huid tussen de dijen en de billen kapot. Kriebelende ledematen. Hete voeten. Zware benen; voeten. Jeuk van de ledematen, erger na krabben; van benen om 1 uur 's middags, van dijbenen en tenen. Plotseling schokken van de ledematen. Verdoofd gevoel van armen en benen; van voeten; van hiel en buitenzijde van de voet. Pijn in de ledematen 's avonds; 's nachts; na middernacht; tijdens koude rillingen; reumatische pijn tijdens koud weer; van plaats wisselend; verlicht door uitwendige warmte en warmte van het bed; in vochtig weer. Pijn in gewrichten, botten. Pijn in de armen, lijkt zich in de botten te bevinden, beter door warmte; reumatische pijn, erger tegen de ochtend; van plaats wisselend, benen; ischias; rechterdijbeen; knie; onderbeen. Pijn in onderste deel van tibia, beter bij beweging. Brandende handen e
Diepe slaap, zelfs comateus. Dromen; erotisch; angstig; van de dood; van dode mensen; angstwekkend; van tegenspoed; nachtmerries; hinderlijk; levendig. Valt laat in slaap. Rusteloze slaap. SLAPELOOSHEID 's middags en 's avonds. Slapeloos voor middernacht; na middernacht; na 3 uur 's nachts. Kan na wakker worden niet opnieuw in slaap komen. Geen verkwikkende slaap. Wordt herhaaldelijk en bij geringe aanleiding wakker.
's Morgens bij ontwaken; VOORMIDDAG; twaalf uur 's middags; 's middags; 's avonds in bed; 's nachts; middernacht. Koude rillingen in de buitenlucht; bij lopen in koude lucht. Koude rillingen alternerend met transpiratie. Koude rillingen opstijgend over het lichaam; over de rug. Rillerigheid met zweten. Optrekkende koude rillingen 's avonds. Rillingen na koud water drinken; na eten; erger door beweging. In- en uitwendige kou. Koude rillingen met congestie. Rillingen gevolgd door transpiratie. Koude rillingen bij quartana, quotidiana en tertiana. Rillingen met BEVEN 's middags en 's avonds. Een warme ruimte verlicht noch het gevoel van kou noch de rillingen, maar is desondanks prettig. Specifieke tijden waarop de rillingen optreden: 01.00, 10.00, 13.00, 14.00, 16.00, 17.00, 18.00, 19.00, 24.00 uur.
Koorts 's morgens, 's middags en 's avonds. Koorts 's avonds gepaard met rillerigheid. Koorts 's nachts met rillerigheid. Koorts na middernacht. Koorts afwisselend met koude rillingen en met transpiratie. Brandende koorts 's middags, 's avonds en 's nachts. Koorts zonder koude rillingen 's nachts. Koorts en koude rillingen niet duidelijk gescheiden. Aanhoudende koorts, erger 's nachts. Langdurige koorts zonder transpiratie. Uitwendige hitte met rillerigheid. Opvliegingen. Dit middel heeft uitstekende diensten bewezen bij hectische koorts. Het hoort een van de eerst aangewezen middelen te worden bij intermitterende koorts. Het heeft koorts met transpiratie en zonder transpiratie. Het past bij remitterende koorts als de temperatuur 's middags, 's avonds en 's nachts oploopt en 's morgens en voor de middag minder is. Wil geen dekens tijdens koorts. Voortreffelijk geneesmiddel bij zymotische koortsen.

Transpiratie 's morgens en gedurende de nacht. Transpiratie bij de minste opwinding of onrust; door bedwarmte; bij hoesten; tijdens eten; door lichte inspanning; bij beweging; tijdens de slaap en na ontwaken. Het zweet is koud, klam, uitputtend, stinkend, zuur. Overvloedig nachtelijk zweet. Transpiratie van afzonderlijke delen. Transpiratie verbetert de klachten niet. Sterke toename van de klachten door afkoeling tijdens zweten.
Branderige huid na krabben. Brandende plekjes. De huid van romp en ledematen is opvallend koud. Verkleuring van de huid; vlekjes; blauwe vlekjes; levervlekken; bleke, rode vlekken; witte vlekken; periodiek optredende droge, branderige huid. Huiduitslag; blaren; bloederig na krabben; steenpuisten; brandend; karbonkels; afschilferend; droog; ECZEEM; stinkend; herpes; jeukend; vochtig met bijtende, gele uitvloed; pijnlijke petechiën; pijnlijke pukkels; psoriasis; PUISTEN; rash; SCHILFERIG na krabben; zemelen-achtige schilfers; prikkend; etterend; nodulaire URTICARIA, slechter na krabben; met blaasjes, gevuld met geel vocht, erger na krabben. Alle vormen van huiduitslag zijn erger na krabben; ook de jeuk die niet gepaard gaat met uitslag is erger na krabben. Ontsteking van de huid, lijkend op erysipelas. Excoriatie van de huid. Kriebelen, inactiviteit en duidelijke verharding. Jeuk, branderig gevoel, kriebelen en prikken, slechter na krabben. Vrijkomen van vocht na krabben. Pijn in de huid na krabben. Purpura. D

~
ARTEMISIA VULGARIS (Bijvoet)
Karakteristieken - Heeft enige reputatie als geneesmiddel bij epileptische verschijnselen en bij convulsies van kinderen en van meisjes in de puberteit. Heeft lokaal en inwendig een sterke invloed op de ogen. Petit mal. Epilepsie zonder aura; na een schrik of andere heftige emoties en na masturbatie; na een klap op het hoofd; & menstruatiestoornissen. Verscheidene convulsies vlak op elkaar. Slaapwandelen. Staat 's nachts op en gaat aan het werk, waarvan hij zich 's morgens niets meer herinnert (Kali-p.). De patiënt is druk en prikkelbaar voor een aanval van epilepsie. Aanvallen gaan vergezeld of worden gevolgd door overvloedig, naar knoflook stinkend zweet; en door polluties. Chorea, & onvermogen om te slikken. Convulsies van de rechter lichaamshelft, linkerkant verlamd. Wandelt over straat, staat plotseling stil, staart in de ruimte, mompelt in de meeste gevallen enkele woorden, komt weer tot zichzelf en herinnert zich niets van het voorval. Neiging tot stelen.
Vertigo - Duizeligheid door gekleurd licht.
Hoofd - Hoofd achterovergetrokken door krampachtige spiertrekkingen. Congestie van de hersenen.
Ogen - Pijn in de ogen en vlekken voor de ogen; > wrijven, < inspanning van de ogen.
Gezicht - Mond naar links getrokken.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Overvloedige menstruatie. Hevige contracties van de baarmoeder. Spasmen tijdens de menstruatie.
Koorts - Overvloedige transpiratie, ruikend naar knoflook.
Relaties - Vergelijk: Abrot., Absin. (het nauwst verwant), Cina, Cham., Arn. en Mill. (botanisch); Cic. (staren, schokkende bewegingen van het hoofd, etc.); Cina (ogen); Apis ( hydrocephalus); Hell. ( hydrocephalus); Bufo (prikkelbaar voor een aanval); Caust., Cham., Ruta, Sec. en Bry. (kauwende kaakbewegingen). Verenigbaar: Stram., Puls., Aur. (in afwisseling). Volgt goed na: Acon., Bell., Bry., Hell. en Cina ( hydrocephalus acutus);Iod. ( epilepsie). Goed gevolgd door: Caust.
Werkt beter wanneer gegeven met wijn in plaats van met water.
Oorzaken - Klap op het hoofd. Schrik, verdriet of slecht nieuws.

~
ARUM DRACONTIUM
Karakteristieken - Keelontsteking met een zere, rauwe en gevoelige keel. Zich verplaatsende symptomen; van de ene kant >> de andere, met name van rechts >> links. Slikken leidt tot en < de keelklachten.
Hoofd - Zwaar gevoel; schietende pijn in de oren, zeurende pijn achter het rechteroor.
Keel - Droog, zeer, < slikken. Rauw en gevoelig. Voortdurende neiging de keel te schrapen. Keelontsteking & kroepachtige, hese hoest.
Urinewegen - Onweerstaanbare aandrang tot urinelozing, brandende en schrijnende pijn.
Mannelijke geslachtsorganen - Chronische jeuk aan het scrotum.
Ademhalingsorganen/Borst - Heesheid; ophoping van slijm in het strottehoofd. Astmatische ademhaling 's nachts; door kouvatten. Dik, moeilijk omhoog te krijgen sputum.
Relaties - Calad. (urticaria, huidaandoeningen); Arum-t.; Arum italicum (Italiaanse Aronskelk; geestelijke uitputting, & pijn in het achterhoofd); Arum maculatum (Gevlekte Aronskelk; ontsteking en verzwering van slijmvliezen; irritatie van het neusslijmvlies, neuspoliep). Volgt goed na: Colch. en Ant-t. (laryngismus; astma).

~
ARUM TRIPHYLLUM (Amerikaanse Aronskelk, Jan op de preekstoel)
Karakteristieken - Arum maculatum, Arum italicum en Arum dracontium hebben dezelfde werking als Arum triphyllum. Alle vier bevatten zij een prikkelend gif dat leidt tot ontstekingen van slijmvliezen en afbraak van weefsel. De belangrijkste keynote van de Arums zijn de scherpe, bijtende uitscheidingen. Roept op het mentale vlak agitatie op en in het lichaam irritatie. Sterke werking op de slijmvliezen van mond, KEEL en strottehoofd. SCHERPE UITSCHEIDINGEN, die plaatselijk een ZEER en RAUW GEVOEL bewerkstelligen alsmede BRANDENDE PIJN. Rauw gevoel & jeuk. Stotende, schietende pijnen. Kinderen verliezen hun eetlust, willen niet meer spelen, vermageren en lijden aan hoofdpijn.
Psyche - Buitengewoon dwars en obstinaat. Nerveus. BOORT DOORLOPEND MET DE VINGER IN DE NEUS; of plukt aan de lippen, aan de vingers, aan één plekje, totdat het stuk is of bloedt; met name bij kinderen.
Hoofd - Boort het hoofd in het kussen. Hoofdpijn als gevolg van te warme kleding, en door te hete koffie. Kind legt een hand op het achterhoofd en huilt, tijdens hoofdpijn.
Ogen - Trillen van de bovenste oogleden, vooral links.
Neus - Neusgatranden kapot. Scherpe, etsende uitscheiding, resulterend in rauwe, zere plekken. Dichtzittende neus, moet door de mond ademen. Boort met de vinger in de neus. Coryza; neusloop met streepjes bloed, waterig. Neus volledig verstopt, & dunne, scherpe uitscheiding. Hooikoorts, & pijn in de neuswortel. Grote korsten bovenin het rechter neusgat. Constant pulken aan de neus, totdat het bloedt. Verstopte neus, & vieze uitscheiding, niezen < 's nachts.
Gezicht - Gevoel alsof er kloofjes in de gezichtshuid zitten, alsof hij heeft blootgestaan aan koude wind; hittegevoel. Pulkt aan de lippen tot het bloedt. Lippen droog, opgezet, brandend, gesprongen; mondhoeken kapot.
Mond - Rauw gevoel in verhemelte. Lippen en zachte verhemelte zeer en branderig. Tong rood, kapot; hele mond rauw. Veel scherp, bijtend speeksel. Aften. Aardbeitong.
Keel - Zwelling van de submandibullaire klieren. Gevoel van samensnoering en zwelling; brandende pijn; rauw. Constant opschrapen van slijm. Pijn bij schrapen van de keel of bij hoesten; grijpt naar de keel en wil ondanks de pijn de keel schrapen.
Rectum - Diarree. Ontlasting als maïsmeel. Dunne ontlasting, onwillekeurig, & rauwe en brandende anus.
Urinewegen - Heel geringe urinelozing. Uremie.
Ademhalingsorganen/Borst - Heesheid. Opgeven van veel slijm. Zeer gevoel in de longen. Laryngitis bij sprekers. Stem onvast, overslaand; < praten, zingen. Stem hees, krakend of overslaand. Hooikoorts & astmatische verschijnselen.
Huid - Roodvonk; huidoppervlak over heel het lichaam rauw en bloederig. Impetigo contagiosa. Jeuk aan vingers en tenen. Glanzend rode huiderupties. Pemphigus.
Modaliteiten - Slechter: Overmatig gebruik van de stem; PRATEN; zingen. Koud, vochtig weer; koude wind. Warmte. Liggen. Noordwesten wind.
Relaties - Vergelijk: Calad.; Ail. (roodvonk, sufheid, doezeligheid); Cina (met de vinger in de neus boren); Am-c. (scherpe neusloop bij roodvonk; echter een voorkeur voor de rechter oorspeekselklier, Arum-t. voorkeur voor links, en een grotere slaperigheid); Am-m. (roodvonk; neusloop dikker, binnenzijde van de neus kapot; neus alleen 's nachts verstopt, of bij liggen op de zij); Arg-n. (roodvonk, pijnlijke rode verheven vlekken op de linkerzijde van de tong; pijnlijke, verheven papillen, tongpunt rood en heel pijnlijk); Ars. ( etsende neusloop, blauwachtig exantheem, rusteloosheid na middernacht); Canth.; Caps. ( keel);Cast. (waterige, scherpe neusloop, & hevige, scheurende pijn in de neuswortel); Caust. ( heesheid); All-c. ( neusloop); Croc. (verheven papillen, witte tong - Arum-t. rood); Hep. ( heesheid); Hydr-ac.; Iod.; Kali-i. ( neusloop bij roodvonk heel overeenkomstig, maar zweertjes op de tong en in de mond en geen speekselvloed; patiënt weigert te eten en te drinken vanwege de hevige pijn;

~
ARUM TRIPHYLLUM (Indian turnip)*
Veel jongens die hebben rondgezworven over de vochtige laaggronden waar deze wilde plant groeit en die een hapje van de knol hebben genomen, zullen zich de verschijnselen in de mond waarschijnlijk nog wel herinneren. Zelf kan ik mij dit nog heel duidelijk voor de geest halen. Het tintelen dat ontstaat in lippen, tong en keel, tot in het puntje van de neus, overal waar sensibele zenuwen aan het oppervlak komen, is ronduit verbazingwekkend. Het prikkelen en tintelen is nogal pijnlijk. Het is een gewaarwording die niet kan worden genegeerd. Je kunt er gewoon niet afblijven. En zo kunnen we begrijpen wat kinderen voelen die aan acute klachten lijden waarbij dit geneesmiddel is geïndiceerd. Ondanks de rauwheid, het bloeden en de pijn van de aangedane delen blijven ze aan de lippen plukken, trekken en krabbelen, rond de mond duwen en met de vinger in de neus boren.
Dit is een belangrijke karakteristiek in acute ziekten, roodvonk, aandoeningen van de keel en ziekten die gepaard gaan met toenemende zwakte, zoals aanhoudende koorts en koorts met huiduitslag. Tot het beeld behoren keelontstekingen, zymotische ziektetoestanden, delirium en opwinding en zelfs manische verschijnselen. Het beeld toont zich in hoge mate via deze onderling samenhangende symptomen. Het pijnlijke tintelen in neus en lippen, dat de patiënt dwingt met de vinger in de neus te boren, moet aanwezig zijn. Hij zit voortdurend aan de lippen te trekken en te plukken. Dit is een ander verschijnsel dan wat we zien bij ijlen met verval van krachten en prevelen. Dat heet carphologia, waarmee het plukken aan de dekens door ijlende zieken wordt bedoeld. De patiënt is voortdurend aan het plukken, hij plukt aan de dekens en kan zijn vingers niet stilhouden. Een adynamische vorm van ziekte met prevelen, waarbij de patiënt bedrijvig met de vingers aan het rondtasten is en naar iets op zoek lijkt. Dat is carphologia
De proeven met dit geneesmiddel zijn nog niet toereikend genoeg om zicht te kunnen krijgen op het chronische beeld. Ongetwijfeld moet dat er zijn, maar tot nu toe is Arum triphyllum alleen toegepast bij acute ziekten van zymotische aard. Het is slechts een enkele keer gebruikt bij chronische migraine, hoewel met dit middel hoofdpijn is genezen met verslechtering door warmte, in warme ruimten en door warme kleding, met verslechtering door warm worden en door warm aankleden. Gevoel van hitte in het hoofd, bloedaandrang naar het hoofd. Daarnaast heeft het eczeemachtige uitslag op de behaarde hoofdhuid genezen. Ook is het een nuttig middel gebleken bij catarrale aandoeningen van neus, ogen en oogleden. De neusklachten zijn meestal acuut van aard. De neusverkoudheid is afschuwelijk. De neus is verstopt, vooral aan de linkerkant. Moet door de mond ademen. Niezen, erger 's_nachts; dunne, scherpe neusloop. Het speeksel dat in aanraking komt met de lippen veroorzaakt rauwheid, pijn en branden van de slijmvliezen. De
Ontsteking van de tong, met scherpe uitvloed uit de neus. Ontsteking van de tongbasis, van keel en zachte gehemelte, van de tonsillen. Opgezette halsklieren. Deze ontsteking wordt gevolgd door verlammende zwakte, waardoor de patiënt geen vocht of vast voedsel meer kan doorslikken. Probeert hij dat toch, dan weigert de slokdarm dienst en wordt het vocht omhooggestuwd in de neusholte en komt via de neus naar buiten. Dit is een klinisch verschijnsel dat vele malen is waargenomen bij difterie en keelontsteking.
Het niezen lijkt op dat van een normale neusverkoudheid en gaat gepaard met herhaaldelijke koude rillingen over het lichaam en pijn in de botten, waarbij het lijkt alsof die zullen breken (vergelijkbaar met Nux vomica, Eupatorium perf., Arnica, Rhus tox., Bryonia en Arsenicum, die tijdens 'griep' eveneens deze pijn over het hele lichaam hebben). Dit geneesmiddel is een van de meest sprekende voorbeelden van het 'key-note'-systeem, dat wil zeggen voorschrijven op grond van één symptoom. Arum triphyllum wordt dan gegeven als de patiënt in zijn neus boort of aan zijn lippen plukt, niettegenstaande het feit dat ook Cina dit verschijnsel heeft. Cina heeft verschijnselen die meer congestief van aard zijn en die berusten op stoornissen van het zenuwstelsel.
De neusgaten zijn door de scherpte van neusloop zo kapot dat de patiënt de indruk heeft dat de neusgaten gevuld zijn met vuur. In geval van Arum triphyllum zal de patiënt zich ongeveer op die manier uitdrukken. Hij komt op consult met een zere, kapotte neus en door het tintelen en kriebelen kan hij daar niet afblijven. Het vocht uit de neus etst de bovenlip. Vaak zijn de halsklieren opgezet. Als hij neusverkouden wordt, zijn de halsklieren en de oorspeekselklier pijnlijk gevoelig. Behoefte om met de vinger in de neus te peuteren. Dit peuteren aan de binnenkant van de neusvleugel verschilt van het symptoom 'in de neus boren.' U zult kinderen met de vinger in de neus zien boren. Het betreft een ontsteking van de traanbuis, de buis die van het oog naar de neus loopt; een ontsteking die gepaard gaat met tranenvloed over de wangen. Het kriebelen in de traanbuis is voor het kind aanleiding te proberen erbij te komen.
Kan nauwelijks praten vanwege het slijm achterin de neus. Praat door de neus. De neus zit vol slijm en door de sterke zwelling van alle slijmvliezen wordt de spraak nasaal. 'Gezwollen, opgeblazen gezicht.' Bij bekijken van neus en gezicht zal het u opvallen dat een groot deel van de klachten zich aan de linkerkant bevindt, de linkerneusvleugel, het linkerneusgat, de linkertraanbuis, enz. Zowel de boven- als de onderlip bloedt. Vooral de bovenlip is kapot, er staan druppels bloed op de bovenlip, en de patiënt plukt en trekt onophoudelijk aan de lippen. Als u een klein patiëntje vraagt hiermee op te houden en zijn hand weg te halen, begint hij akelig te brullen. 'Kinderen plukken en peuteren steeds aan het kapotte oppervlak. Ze huilen van de pijn, maar blijven doorgaan.' Dat is een typerend symptoom. Door het scherpe vocht gaan de lippen kapot en kriebelen, waardoor hij er niet van af kan blijven. 'Rauw, bloedend oppervlak van lippen, binnenzijde van de wangen, neus, etc.' De beste beschrijving is kriebelende
Arum triphyllum heeft diarree, die veel lijkt op die van idiopathische tyfus. Als u ooit de gele, maïsmeelachtige, brijige ontlasting hebt gezien, weet u dat die niet valt te onderscheiden van de gele ontlasting die bij tyfus voorkomt. De diarree van Arum triphyllum is geel als maïsmeel; deze tyfeuze ontlasting is dun, papperig, geel en komt frequent. Op andere tijdstippen is de ontlasting donkerbruin, waterig en dun. Maar altijd is de ontlasting scherp en etsend. Onwillekeurig verlies van dunne faeces, waardoor de delen rauw en branderig blijven. Tezamen met andere klachten, met name echter bij tyfoïd, gaat de huid in de liezen, op het buigvlak van dijbeen en buik, kapot door het scherpe vocht. Ook de huid van het stuitje gaat kapot. Ontvelling door scherp vocht en vochtigheid van de omgeving van de anus, zich uitbreidend naar het stuitje.
De problemen met de stem beslaan een aanzienlijk deel van het klachtenpatroon. Arum triphyllum blijkt met name te passen bij zangers en sprekers. De advocaat die in de rechtszaal zo'n 3 tot 4 uur aan het woord is geweest en, bezweet geraakt, kouvat door tocht of omdat hij even naar buiten is gegaan, wordt hees en kan zijn betoog niet afmaken. Een dosis Arum triphyllum zal hem in staat stellen zijn verhaal met heldere stem af te maken. Het middel verhelpt de heesheid. Het past bij sprekers en zangers die veel van hun stem hebben gevraagd en die een lichte verkoudheid hebben opgelopen; na deze langdurige inspanning is de stem hees geworden. Dit is de meest opvallende karakteristiek van de stem van Arum triphyllum-patiënten. 'Hese stem; door overmatig gebruik van de stem bij spreken of zingen.' 'Stem onvast, overslaand, niet te beheersen, voortdurend wisselend, nu laag, dan weer hees, enz.' Iemand begint op een bepaalde toonhoogte tegen u te praten, maar kan geen woord uitbrengen, waarop hij een andere toonhoo
Eind voetnoot.
De Rhus tox.-patiënt merkt dat hij hees is als hij begint te praten. Naarmate hij echter meer praat, wordt de stem vrijer, dus verbetert beweging. Zowel bij acute als bij chronische heesheid kan hiervan sprake zijn. Net als bij Phosphorus vermindert de heesheid bij Arum triphyllum door een klein beetje slijm van de stembanden op te schrapen. Bij Rhus toxicodendron liggen de zaken anders. Daar zien we paralyse en zwakte door kou. Van Rhus tox. is bekend dat de pezen en spieren die zijn aangedaan door reuma verzwakken, stijf zijn bij beginnende beweging en verbeteren door warm worden; hetzelfde geldt voor de stembanden.
Branden en rauw gevoel in de borst tijdens hoesten; dit breidt zich uit naar de maagkuil. 'Rauw gevoel in de borst.' 'Longen pijnlijk gevoelig.' 'Pijnlijke gevoeligheid van de linkerlong.' Menigmaal zullen patiënten en proefpersonen aangeven dat de klachten zich in de longen bevinden, terwijl die in werkelijkheid in een ander gebied zitten. Uit wat bekend is van de overige verschijnselen mag vrijwel zeker worden aangenomen dat het branden de luchtpijp betreft, hoewel de tekst vermeldt dat het om de longen gaat. Inderdaad heeft dit geneesmiddel tijdens een hoestaanval branden in de trachea, van boven tot onder, evenals branden in de grotere luchtpijpvertakkingen. De catarre blijft grotendeels beperkt tot deze delen, de trachea en de bronchi, hoewel ook pneumonie dankzij dit geneesmiddel kon worden genezen. Het is een goed palliativum bij ftisis. In onbewerkte vorm wordt het door boeren gebruikt als huismiddeltje tegen hoest en verkoudheid en als palliativum bij t.b.c. In veel boerderijen hangen deze knollen
Ik meldde al dat het middel een voorkeur lijkt te hebben voor de linkerkant van het hoofd, het linkerneusgat, de linkerhelft van het gezicht. Hetzelfde geldt voor de linkerlong en het linkerdeel van de borst. Het heeft pijnlijke gevoeligheid van het linkerdeel van de borst en van de linkerarm. Het heeft een vol gevoel in de thorax en een omlaag trekkende zere pijn die de linkerlong aandoet.
Een klinisch beeld van koorts is het volgende: 'Tyfeuze vormen van koorts; plukt aan de vingertoppen en aan de droge lippen totdat die bloeden, enz.'
Bij het merendeel van de klachten is de urinelozing gering, en soms zelfs geheel achterwege blijft. Vaak kunnen we de goede werking van dit geneesmiddel aflezen uit het feit dat de patiënt onmiddellijk na inname grote hoeveelheden urine begint te lozen. Het is een teken dat het beter gaat.
Op de huid vinden we hetzelfde exantheem als bij roodvonk. Tevens heeft het op de huid de roze vlekjes die we kennen van buiktyfus.

~
ARUNDO
Een geneesmiddel bij catarrale aandoeningen en hooikoorts.
Hoofd - Jeuk; haaruitval; pijnlijke haarwortels. Puisten. Pijn in achterhoofd, >> het rechteroog. Diepzittende pijn in de zijkanten van het hoofd.
Oren - Branden en jeuk in de gehoorgangen. Eczeem achter de oren.
Neus - Hooikoorts die begint met branden en jeuk van verhemelte en conjunctiva. Hinderlijke jeuk aan de neusgatranden en het verhemelte (Wye.). Coryza; verlies van de reuk (Nat-m.). Niezen, jeukende neusgatranden.
Gezicht - Neuralgische gezichtspijnen >> schouders en schaamstreek.
Mond - Branden en jeuk; bloedend tandvlees. Verzwering en excoriatie van de mondhoeken. Kloofjes in de tong.
Maag - Koud gevoel. Behoefte aan zuur.
Buik - Bewegingen alsof er iets leeft in de buik. Gasvorming & pijn ter hoogte van de schaamstreek.
Rectum - Groenachtige ontlasting. Branden in de anus. Diarree bij kinderen die borstvoeding krijgen (Cham.; Calc-p.).
Urinewegen - Branden. Rood sediment (Lyc.).
Mannelijke geslachtsorganen - Pijn in zaadleider na coitus.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Menstruatie te vroeg en te overvloedig. Vaginale jeuk & verhoogde geslachtsdrift.
Ademhalingsorganen/Borst - Benauwdheid; blauwachtig sputum. Branden en pijn in de tepels.
Ledematen - Jeuk, branden; oedeem van handen en voeten. Branden en zwelling van de voetzolen. Overvloedig en stinkend voetzweet.
Huid - Eczeem; jeuk en kriebelen, speciaal aan de borst, bovenste ledematen. Kloven in vingers en hielen.
Relaties - Vergelijk: Anan.; Lolium; All-c.; Sulph.; Calc.; Lyc.; Sabad.; Psor.; Anthoxanthum odoratum (Reukgras; hooikoorts en coryza); Sil.


~
ASA FOETIDA Vroeger is van dit geneesmiddel heel veel misbruik gemaakt. Het werd zowel aan mensen gegeven als aan dieren. Onze grootvaders dachten dat het beschermde tegen ziekte en gebruikten het daarom in de stallen. Om ziekte af te weren, deden zij stukken 'foety', zoals zij het noemden, in de haver van het paard. Wat daarmee werd bereikt weet ik niet, maar zeker is dat de boeren Asa foetida beschouwden als een beschermend middel tegen ziekte. Bij het lekenpubliek vond het daarnaast toepassing als een middel tegen flauwvallen, voor hysterie en tegen allerlei nerveuze klachten en verschijnselen. De geneesmiddelproeven rechtvaardigen dit. Deze dingen zijn niet zo belangrijk, maar tonen wel dat Asa foetida in onbewerkte vorm als huismiddel in algemeen gebruik was. Het is veel vaker zó toegepast dan op gegronde wijze in de homeopathische praktijk.
Er is een type patiënt over wie u heel wat afpiekert. Het zijn mensen die uw spreekkamer binnenkomen met een opgeblazen, veneus en paars gezicht. Ze lijken nogal volbloedig en soms ziet hun gelaat er opgeblazen en opgezwollen uit. Het is een donkerrood gezicht, waarvan de eigenares soms kan worden genezen met Asa foetida. Het gezicht van Carbo animalis-, Aurum-, Carbo vegetabilis- en Pulsatilla-patiënten ziet er precies zo uit. Het toont hartstoornissen, in een meer of minder gevorderd stadium en veneuze stase. Een dergelijke patiënt heeft dikwijls veneuze hartklachten, of staat op het punt om die te krijgen. Ik krijg deze mensen niet graag in mijn praktijk, want ze zijn heel moeilijk te behandelen. Ze hebben diepzittende klachten, gepaard met bloedingen en neigen tot plotseling optredende ontstekingen. Daarbij komt nog dat ze zich traag herstellen. Mensen met dit type constitutie hebben gauw last van ulceratie; een klein plekje gaat verzweren en etteren en er is weinig tendens tot genezing. Dit is precies w
Patiënten zeggen vaak: 'Ik krijg geen medeleven als ik ziek ben, want ik blijf er goed uitzien'; ze zijn dik, week en paarsrood. Bij magere mensen zullen we zelden aan dit geneesmiddel denken; zij lijken geen last te hebben van klachten als die van Asa foetida. Het betreft doorgaans dikke, weke personen, die buitengewoon nerveus en uiterst gevoelig voor pijn zijn en daarnaast veel hysterische trekken vertonen. In de koude buitenlucht en bij opwinding worden ze paarsrood. Met andere woorden: de klachten hebben een veneuze achtergrond. We zien hysterie in optima forma; er hoeft maar iets te gebeuren en de Asa foetida-patiënt gaat onderuit; een gesloten ruimte, opwinding, geringe beroering. Soms heeft dat krampen tot gevolg, maar meestal flauwvallen. Tendens tot stekende pijnen, die van het bot naar het oppervlak gaan; dat wil zeggen van binnen naar buiten. Het beenvlies raakt geïrriteerd en de klieren zetten op. Soms zien we dergelijke verschijnselen optreden bij syfilis. Stoornissen van de bloedvaten; periost
Dit geneesmiddel heeft nog een andere opvallende karakteristiek. Het heeft heel veel uitscheidingen, catarrale, uit zweren, waterige en zelfs waterige ontlasting; en al deze uitscheidingen verspreiden een afschuwelijke geur en zijn dun etterig. Diepe, vlakke zweren door aantasting van bot en periost scheiden een waterig, bloederig en afschuwelijk stinkend vocht af, gepaard met naar buiten gerichte schietende pijn. Houdt het beeld van veneuze stase goed voor de geest en voeg daarbij deze syfilitische gesteldheid.
Asa foetida heeft vele pijnen, die net als die van syfilis vooral 's nachts optreden; pijn in de botten 's nachts, evenals pijn in het periost. Diepe zweren met blauwachtige randen. Spataders rondom de zweren. Ontsteking van bot en periost, met blauwe verkleuring rond de zweren. Bij inactieve, ontstekingsachtige toestand van het periost gaan huid en bot verkleven. Het komt niet tot ulceratie; en evenmin is het proces krachtig genoeg om de waarschijnlijk lijkende ontsteking te produceren, het blijft bij een inactief proces. Hete, kloppende klieren, waar dan ook in het lichaam, met schietende pijn gepaard met schokken, bij syfilis en oude psorische en scrofuleuze klachten.
De pijn die in de beenderen van het hoofd wordt gevoeld, is soms uitermate zwaar. Stekende, doordringende pijn in de beenderen van het hoofd (oude, syfilitische klachten). Overal waar zich bulten en knobbels bevinden, vooral op het hoofd, lijkt dit geneesmiddel het proces te versnellen. Schietende, stekende, scheurende pijnen in het uitstekende deel van het voorhoofd links. Deze stekende pijn wordt soms beschreven met het gevoel alsof een spijker in het hoofd wordt geslagen. Deze nerveuze hoofdpijn is syfilitisch, hysterisch of scrofuleus; hysterische pijnen die worden beschreven als splijtend, scheurend, stekend. Stekende pijn overal in het hoofd, alleen boven het voorhoofd en in de slapen het gevoel alsof daarin een spijker wordt geslagen. Meestal betreft het borende pijn, met het gevoel alsof de pijn van het bot naar het oppervlak trekt en dus van binnen naar buiten gaat.
Asa foetida is een bruikbaar geneesmiddel bij oude syfilislijders die neigen tot oogklachten; zweren op de oogbol, zweren op de cornea, beter in de buitenlucht en gepaard met een verdoofd gevoel in de ogen; ontsteking van de iris, waarbij deze er gerafeld uitziet; hevige, scherp stekende pijn die van binnen naar buiten gaat. Het geneesmiddel heeft veel klachten die gepaard gaan met branden. Brandende oogbollen, beter in de frisse buitenlucht. Iritis, waarbij de ontsteking soms eveneens het vaatvlies, het netvlies en het slijmvlies aandoet, al met al leidend tot een algemene ontsteking van syfilitische aard. Scheurende pijnen op verschillende plaatsen rond de ogen; stekende pijn, erger 's nachts. Zweren, met stekende pijn, erger 's nachts. Branden en steken in de ogen, gepaard met droogte, waardoor de oogleden aan de oogbollen blijven vastkleven. 's Nachts neemt de pijn toe. Wazig zien; de patiënt heeft de indruk door mist te kijken. Ook lijkt het alsof zich kleine, drijvende, zwarte vliegjes voor de ogen bew
Ditzelfde syfilitische miasma kan het oor, de gehoorbeentjes en het inwendig oor aantasten. Deze beentjes necrotiseren en het gehoor gaat verloren. 'Branden in het oor met uitvloeiing van stinkend pus.' Stekende pijn in de oren van binnen naar buiten.
Afschuwelijk stinkende uitvloed uit de neus; syfilitische ozaena. Oude, putride catarre. 'Gevoel van verstopping hoog in de neus, alsof hij niet door de neus kan ademen, gepaard met vol gevoel in het hoofd, tijdens rijden.' (Au-rum, Aurum mur.)
Een andere belangrijke karakteristiek van dit geneesmiddel is 'verdoofd gevoel'; verdoofd gevoel van de hoofdhuid, of diep in het hoofd; verdoofd gevoel op uiteenlopende plaatsen; verdoofd, dood gevoel tezamen met de pijn; verdoofd gevoel na pijn; verdoofd gevoel na slapen. De andere nerveuze verschijnselen dragen een meer hysterisch karakter. Onwillekeurige spiertrekkingen als bij chorea. Een persoon met zo'n eigenaardig, nerveus gestel kan vrijwel alle denkbare nerveuze verschijnselen vertonen. 'Zit constant te kauwen en werkt schuimend slijm uit de mond, gepaard met gezwollen tong.' 'Onbegrijpelijke spraak.' 'Tandenknarsen; opschrikken 's_nachts.' Zwelling van de lippen, van de slijmvliezen van de mondholte, vooral van de onderlip, met branderig gevoel in de mond.
Syfilitische verschijnselen in de keel, tezamen met de gebruikelijke brandende, schietende en stekende pijnen in de zweren; pijn bij slikken; gevoel alsof in de keel een bal opstijgt (globus hystericus); verstikkend gevoel, moet voortdurend slikken. Hysterische en chorea-achtige aandoeningen van slokdarm en trachea. Spasmen van de oesophagus. Dik balletje in de keel, of het gevoel van verstikking, is een soort hysterische spasme van de slokdarm. 'Droogte en branderig gevoel in de oesophagus.'
Bij een Asa foetida-patiënt met maagklachten zult u zich afvragen waar al die lucht vandaan komt; de lucht komt in grote hoeveelheden omhoog. 'Hikachtige samentrekkingen van het middenrif.' Choreatische trekkingen van het diafragma, met expulsie van lucht als het geluid van een proppeschieter die vrijwel iedere seconde afgaat. Dit gaat buiten de wil van de patiënt om. Het lijkt op het afschieten van kleine pistooltjes; luide oprispingen en luid opboeren van lucht uit de maag. In de geneesmiddelverslagen staan een paar symptomen die de moeite van het vermelden waard zijn. 'Pulsatie in de maagkuil; zichtbaar en voelbaar.' 'Drukkende, snijdende, stekende pijnen.' Het lijkt alsof alle lucht niet omlaag wordt afgevoerd, maar omhoog. 'Oprispingen, met de geur van knoflook; ranzig, scherp of bedorven smakend.' En altijd afschuwelijk stinkend. Stank is een karakteristiek van dit geneesmiddel. 'Leeg, hol gevoel in de maagkuil', geen pijn. 'Pulsaties na eten.' 'Meteorisme van de maag.' Asa foetida heeft veel maag- en


'Neerwaarts gerichte, drukkende pijn in de geslachtsorganen, erger tijdens rijden.' 'Gevoelige en pijnlijke uteruszweer.' Dit geneesmiddel is een uitstekend palliativum bij baarmoederkanker van mensen met de eerder beschreven constitutie; het zijn altijd patiënten met een paarsrood gezicht, nooit bleke patiënten. Vrouwen met een zwak, week, veneus gestel die neigen tot bloedingen en miskramen. Niet-zogende vrouwen met melk in de borsten, een geweldig lastig symptoom. Asa foetida is een van de weinige middelen die dit verschijnsel heeft. Het heeft ook onvoldoende melkvloed. 'Tien dagen na bevalling vermindering van melkvloed.'
Soms krijgt de Asa foetida-patiënt last van hysterische astma; allerlei ademhalingsproblemen, dyspnoe. 'Astmatisch gevoel in de luchtpijp.' 'Astmatische aanvallen tenminste eens per dag, heel haar leven lang, teweeggebracht door elke vorm van lichamelijke inspanning, door coïtus en vooral na een verzadigende maaltijd.' Aanvallen van kortademigheid na coïtus (Ambra). 'Hardnekkige kriebelhoest, erger 's_nachts.' Het merendeel van deze klachten is 's nachts slechter; nachtelijke verslechteringen. Syfilitische klachten zijn over het algemeen erger tijdens de nacht en syfilitische geneesmiddelen als Mercurius, Staphisagria, Hepar sulfuris, Nitricum acidum, enz. hebben allemaal deze nachtelijke verslechtering. Van de borstklachten noem ik een aantal opvallende en kenmerkende verschijnselen. 'Druk op het sternum en branderig gevoel van het sternum.' 'Samendrukkend gevoel op de borst, als van een zwaar gewicht.' 'Steken in de borst.' 'Afzonderlijke, hevige steken van binnen naar buiten, met korte tussenpozen.'
Veel reumatische en jichtverschijnselen. Nerveuze mensen met jicht. Als een dergelijk persoon ten slotte jichtknobbels ontwikkelt, verdwijnt dikwijls de nervositeit; want die wordt verbeterd door afzetting van urinezure zouten in de gewrichten; de verschijnselen zijn gewisseld van toneel.

~
ASAFOETIDA (Duivelsdrek, gom uit planten van het genus Ferula)
Karakteristieken - De meest opvallende verschijnselen zijn de winderigheid en de krampachtige contractie van maag en slokdarm met een omgekeerde peristaltiek (>>alles komt omhoog, niets gaat omlaag). Bij de keuze van dit middel dient de verwantschap met hysterische en hypochondrische patiënten in gedachten te worden gehouden. Behalve bij deze meer algemene symptomen is Asaf. werkzaam gebleken bij diepe zweren en osteomyelitis, speciaal bij personen met een syfilitische constitutie. Hier zijn de extreme gevoeligheid en de afschuwelijk kloppende pijnen gedurende de nacht keuzebepalend. Hoewel de patiënt plethorisch en robuust van voorkomen is, is hij ongelooflijk nerveus en OVERGEVOELIG. Drukkende, scherpe, stekende, buitenwaarts uitstralende pijnen; & gevoelloosheid; verspringende pijnen; pijnen > aanraken. Zeurende, borende pijn in botten. Snelle terugvallen. Blauwachtige verkleuring. Stinkende, dunne, scherpe secreties. Pijn als van een spijker of plug. Spiertrekkingen en spierschokken. Fistels met stin

Psyche - Zenuwachtig en druk, houdt niets vol. Wil het een, dan het ander, loopt heen en weer. Overdrijft haar klachten. Behoefte aan medeleven. Hysterie ten gevolge van plotseling onderdrukte uitscheidingen. Flauwvallen tijdens pijn. Valt flauw als hij denkt een geneesmiddel te hebben ingenomen. Flauwvallen; zonder duidelijke aanleiding; in een gesloten ruimte; bij opwinding of beroering; na een zaadlozing. Hysterie, & problemen in keel of slokdarm, grijpt naar de keel. Ontevreden met zichzelf. Klaagt over haar klachten. Wisselende stemmingen; uitbarstingen van vreugde met lachbuien.
Hoofd - Borende pijn boven de wenkbrauwen. Buitenwaarts drukkende pijn. Zeurende pijn in het achterhoofd > stoelgang.
Ogen - Zenuwpijn in de oogkassen; > druk en rust. Iritis en intra-oculaire ontstekingen, & borende, kloppende pijn 's nachts. Borende pijn in en rond de ogen. Syfilitische iritis. Oppervlakkige verzwering van het hoornvlies, & doordringende pijn; <>>'s>>nachts. Steken in het linker gedeelte van het voorhoofd. Oogleden verkleven met de oogballen. Doof gevoel rond de ogen.
Oren - Stinkende otorroe, & borende pijn in het mastoïd; & slechthorendheid. Aandoeningen van het mastoïd & buitenwaarts drukkend gevoel in de slaap.
Neus - Syfilitische ozaena, met uitermate stinkende, etterige uitscheiding. Cariës van het neusbeen (Aur.). Gespannen gevoel in het neusbeen, & gevoelloosheid.
Gezicht - Opgeblazen, paarsrood, alsof de patiënt het heet heeft. Kleine tuberkels in de wang. Zwelling van de onderlip. Doof gevoel in de gezichtsbeenderen.
Mond - Vettige, ranzige smaak. Constante kauwende bewegingen, & schuimend speeksel uit de mond; chorea.
Keel - Globus hystericus. Gevoel alsof er een bal opstijgt in de keel. Gewaarwording alsof de peristaltische beweging omgekeerd verloopt en alsof de slokdarm van de maag omhoog wordt geduwd naar de keel. Alles drukt omhoog naar de keel. Spasmen van slokdarm en maag.
Maag - Grote problemen met opboeren. Gasvorming en regurgitatie van vloeistoffen. Hysterische gasvorming. Enorme opgeblazenheid. Leeg en zwak gevoel, & opgeblazenheid en kloppen in maag en buik. Kloppen in de maagkuil; waarneembaar met de hand of zelfs zichtbaar. Hevige maagpijn; snijdende en brandende pijn in maag en omgeving van het middenrif. Zich met gorgelende en rollende geluiden verplaatsende gassen, die daarna via luide en moeilijk verlopende oprispingen naar buiten komen. Explosieve oprispingen, met een geur van knoflook en een ranzige smaak. Afkeer van alle voedsel.
Buik - Opgeblazen, krampende pijn, & honger. Gasophoping; plotseling omhoogstuwende gassen; hysterisch; windkoliek met kloppingen in de buik. Gevoel alsof de darmen in de knoop zitten. Hittegevoel in milt en buik.
Rectum - Hardnekkige constipatie. Pijn in perineum, als er een stomp voorwerp uit wil. Diarree, ontzettend stinkend, & meteorisme, en opgeven van voedsel. Alleen winden tijdens stoelgang. Winden komen er "van boven" uit, niet via de anus.
Urinewegen - Urine bruin en doordringend van geur. Krampen in de blaas tijdens en na urinelozing.
Mannelijke geslachtsorganen - Naaldachtige steken in de penis. Flauwvallen na een zaadlozing.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Borsten vol melk, los van zwangerschap en niet in verband met borstvoeding. Ontoereikende melkvorming, & overgevoeligheid. Neerwaartse druk in de geslachtsorganen, vooral tijdens rijden in een rijtuig. Menstruatie: te vroeg, te weinig, kort van duur. Leucorroe: overvloedig, groenachtig, dun; stinkend.
Ademhalingsorganen/Borst - Krampachtig strak gevoel, alsof de longen niet volledig kunnen worden uitgezet. Astmatische aanvallen ten minste eenmaal per dag, < lichamelijke inspanning, coitus, verzadigende maaltijd. Glottiskramp, # contracties van vingers en tenen.
Hart - Hartkloppingen die veel weg hebben van een tremor. Vol, opgeblazen gevoel in het hart. Reflectorische hartsymptomen van nerveuze oorsprong.
Rug - Kan niet werken vanwege rugpijn.
Ledematen - Schietende pijnen en osteomyelitis. Periost pijnlijk, opgezet. Naar botweefsel doorbrekende zweren; dunne etter. Pijn en gevoeligheid van de scheenbenen; ondraaglijk, < 's nachts. Koude zwelling rond de enkels. Convulsie-achtige tremoren > ergens aan vasthouden.
Huid - Jeuk, > krabben. Zweren ( blauwachtig) met pijnlijke randen. Blaasjes, gevuld met lucht. Oude littekens worden paarsrood van kleur en gaan zweren. Stinkende etter.
Modaliteiten - Slechter: 's Nachts. Warme kamer. Rust. Eten. Onderdrukkingen. Kwikzilverpreparaten. Geluid. Zitten. Warme omslagen. Aanraken. Linkerkant. Beter: Beweging in de buitenlucht. Druk; aanraken. Krabben.
 Drukkende pijn in uiteenlopende delen, speciaal buitenwaarts gerichte druk, < binnen, > buiten. Vele symptomen treden op of zijn < na eten of drinken. Het merendeel van de pijnen gaat vergezeld van een doof gevoel in het pijnlijke deel. Aanraken > hoofdpijn; pijnen worden minder of verplaatsen zich bij aanraken. Jeuk > krabben.
Relaties - Vergelijk: Arg-n. (> buiten); Aur. (botaandoeningen, iritis); Cast.; Chin.; Caust.; Crot-t. (kinkhoest); Hep. (gevoeligheid van het gebied rond zweren; flauwvallen van pijn); Mang. en Kali-i. (knobbels - Mang. blauwachtig; Kali-i. rose; ondraaglijke pijn; Asaf. multipele en bleke knobbels); Ign. ( hysterie); Merc. ( syfilis); Mosch. ( hysterie, verkramping van de longen, flauwvallen); Phos. ( kinkhoest); Puls.; Thuj.; Valer.; Lach.; Sumb. Antidoten: Puls.; Caust.; Camph.; Chin.; Merc.; Valer. Bruikbaar na klachten door: Puls.; Merc.; alcohol. Volgt goed na: Puls.; Thuj.
Oorzaken - Onderdrukte huidaandoeningen. Onderdrukte uitscheidingen.

~
ASARUM EUROPAEUM (Mansoor)
Karakteristieken - Nerveuze aandoeningen, energieverlies, & toestand van buitensporige overprikkeling. Verdraagt niet het geluid van een nagel over zijde of linnen of van het kraken van een krant; alleen al bij de gedachte dat iemand een dergelijk geluid zou kunnen produceren trekt er een onaangename rilling door hem heen. Pijn en krampachtige spierbewegingen. Nerveuze doofheid en asthenopie. Koude rillingen bij iedere emotie. Gevoel alsof delen worden samengeperst. Spanningsgevoel en gevoel van samentrekking ( drukkend gevoel). Permanent gevoel van kou. Asarum roept een opmerkelijke toestand van OVERGEVOELIGHEID VAN HET ZENUWSTELSEL op. Het middel past bij intellectuele personen die een zittend leven leiden en die ineenkrimpen bij kou of die het voortdurend koud hebben. Eiwitachtige SLIJMVLIESsecreties. Licht, zweverig gevoel. Dronkaards.
Psyche - Verdwijnende gedachten ( geleidelijk), & trekkerig drukkend gevoel in het voorhoofd. Verhoogde gevoeligheid, zelfs al bij het verbeelden van dingen. Licht, zweverig gevoel bij buiten lopen.
Hoofd - Drukkende hoofdpijn. Spanningsgevoel in de schedelhuid; haarpijn (Chin.); kan het haar niet kammen.
Ogen - Waterige traanafscheiding en branden van de ogen. Asthenopie. Schietende pijn in de ogen; na een oogoperatie. Stijf gevoel; koud gevoel. Koude lucht of koud water >; zonlicht en wind <.
Oren - Verstopt gevoel, alsof er een prop in zit; bij coryza. Catarrale doofheid. Hitte van het uitwendige oor. Geluiden in de oren. Pijnlijke overgevoeligheid voor geluiden. Gevoel van spanning in de huid van het uitwendige oor (rechts).
Neus - Coryza, & niezen.
Gezicht - Gevoel van warmte in het gezicht, > koud water.
Mond - Ophoping van koud, waterig speeksel in de mond, & misselijkheid. Roken geeft een bittere smaak in de mond. Schone tong. Walgelijke smaak in de mond.
Maag - Geen eetlust, gasvorming, oprispingen en overgeven. Behoefte aan alcohol. Misselijkheid, < na eten. Heel wee gevoel. Hevig kokhalzen, < alle symptomen (met uitzondering van het duffe gevoel in het hoofd). Hevig braken, & diarree en hevige pijn. Afschuwelijk gevoel in het epigastrium 's morgens bij ontwaken; bij dronkaards.
Rectum - Draden geel, geurloos slijm uit de darmen. Uit taai slijm bestaande diarree. Onverteerde ontlasting. Uitzakking van het rectum. Ontlasting < na eten en drinken. Gelatine-achtig of draderig slijm in de ontlasting; colitis mucosa.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Menstruatie te vroeg, langdurig, zwart bloed. Hevige pijn in de onderrug; aan het begin van de menstruatie, kan er nauwelijks door ademhalen, < beweging. Taaie, gele leucorroe. Dreigende miskraam ten gevolge van buitensporige gevoeligheid van het zenuwstelsel.
Ademhalingsorganen/Borst - Nerveuze kuchhoest. Korte ademhaling. Astmatische ademhaling < geuren en kou. Gevoel alsof beide longen zijn samengesnoerd met metalen draden. Steken in het strottehoofd > hoesten.
Rug - Verlammingsachtige pijn in de nekspieren.
Ledematen - Zwakte, struikelende gang. Gevoel alsof alle ledematen licht, gewichtloos zijn. Klokkend gevoel in de knieschijf.
Slaap - Herhaaldelijk geeuwen; grote slaperigheid.
Koorts - Rillerigheid, afzonderlijke delen worden ijskoud. Snel zweten. Gevoel van kou niet > door toedekken of in een warme kamer. Zuur zweet.
Modaliteiten - Slechter: DOORDRINGENDE GELUIDEN. Koud, droog weer. Emoties. Kokhalzen (uitgezonderd het duffe gevoel in het hoofd). Helder weer. Droog weer. Beter: Wassen met koud water; van het gezicht. Vochtig weer.
Relaties - Vergelijk: Acon.; Aloë (draderig slijm bij de ontlasting); Camph.; Cupr.; Hep.; Ip. (diarree); Merc. (draderig slijm bij ontlasting); Nux-v.; Phos.; Podo.; Puls. en Sul-ac. (draderig slijm bij ontlasting); Sep.; Stram.; Tab.; Verat.; Asaf. (overgevoeligheid); Stict.; Calc.; Cann-i.; Gels.; Thuj.; Ol-j. (zweverige gevoel); Mosch.; Tarent.; Meph.; Zinc. (rusteloze voeten); Asarum canadense (verkoudheid, gevolgd door amenorroe en gastro-enteritis; onderdrukte neusverkoudheid); Sil.; Chin.; Arg-n.; Cast.; Ther. Goed gevolgd door: Bism. Antidoten: Camph.; azijn en plantaardige zuren. Complementair: Caust.; Puls.; Sil.

~