Tonen 901-917 van 917
Materiamedica van Kent en Boereke om zelf te repertoriseren
KLACHT REMEDIE
X-RAY (Röntgenstralen)
Karakteristieken - Herhaaldelijke blootstelling aan röntgenstralen heeft huidefflorescenties tot gevolg die dikwijls worden gevolgd door kanker. Kwellende pijn. Speciale affiniteit met de geslachtsorganen. Atrofie van eierstokken en testikels. Onvruchtbaarheid. Veranderingen in lymfestelsel en beenmerg. Anemie en leukemie. Geïndiceerd bij hardnekkige huidklachten, zoals brandwonden die niet genezen. Psoriasis.
Stimuleert de celstofwisseling. Verbetert de reactiekracht van het organisme, zowel op geestelijk als lichamelijk niveau. Brengt onderdrukte verschijnselen aan het oppervlak, vooral sycotische klachten en klachten die zijn ontstaan door gemengde infecties. De homoeopathische werking is dus van binnen naar buiten.
Hoofd - Stekende pijnen in uiteenlopende delen van hoofd en gezicht.
Oren - Vol gevoel in de oren, suizen in het hoofd.
Gezicht - Doffe pijn in de rechter bovenkaak.
Mond - Tong droog, ruw, zeer.
Keel - Pijn bij slikken.
Maag - Misselijkheid.
Mannelijke geslachtsorganen - Erotische dromen. Geslachtsdrift verdwenen. Brengt onderdrukte gonorroe terug.
Rug - Stijve nek. Plotselinge krampscheuten in de nek, pijn < achter de oren. Pijn in de nekspieren bij opheffen van het hoofd van het kussen.
Ledematen - Reumatische pijnen. Algemeen vermoeid gevoel en gevoel van algehele malaise. Ruwe en schilferige handpalmen.
Huid - Droog, jeukend eczeem. Erytheem rond de nagelriemen. Droge, rimpelige huid. Pijnlijke kloofjes. Wratachtige uitwassen. Dikke nagels. Psoriasis.
Modaliteiten - Slechter: In bed. 's Middags. 's Avonds. 's Nachts. Buiten.
Relaties - Vergelijk: Electricitas (angstige onrust, nerveuze tremoren, rusteloosheid, hartkloppingen, hoofdpijnen; angst bij het naderen van onweer; zwaar gevoel in de ledematen); Magnetis poli ambo. (Magneet; brandende pijnscheuten door het gehele lichaam; gebroken gevoel in gewrichten, op het buigvlak; schietende pijnen en spierschokken; hoofdpijn alsof er een spijker in het hoofd wordt geslagen; oude wonden gaan opnieuw bloeden); Magnetis polus arcticus (Noordpool van magneet; slaapstoornissen, slaapwandelen, kraken in nekwervels, koud gevoel; kiepsijn); Magnetis polis australis (Zuidpool van magneet; hevige pijn aan de binnenkant van de nagel van de grote teen, ingroeiende teennagel; snelle ontwrichting van voetgewrichten; voeten pijnlijk bij laten hangen van de benen).


~
XANTHOXYLUM (Xanthoxylum fraxineum)
Karakteristieken - Specifieke invloed op zenuwstelsel en slijmvliezen; vrouwelijke geslachtsorganen, ademhalingsorganen en linker lichaamshelft. Paralyse, vooral hemiplegie. Pijnlijke bloedingen, naweeën, dysmenorroe & neuralgische pijn, en reumatische aandoeningen, bieden dikwijls een therapeutisch veld voor dit geneesmiddel, speciaal bij magere, nerveuze en gevoelige patiënten. Indigestie door overeten, of door te veel drinken. Trage capillaire circulatie. Neurasthenie, slechte assimilatie, slapeloosheid, pijn in het achterhoofd. Verhoogt de secretie van het slijmvlies van de mond en stimuleert de secretie van alle klieren die uitmonden in de mond. Pijnen schietend, radiërend, alsof er iets wordt vermalen, plotseling optredend; neuralgie. Prikkend gevoel; schokken als van elektriciteit. Doof gevoel in de linker lichaamshelft. Schrijnende/brandende pijn in slijmvliezen, als van peper. Gewaarwording of de grond zacht is als wol, bij lopen.
Psyche - Nerveus, schrikachtig. Depressief; maakt haar niet uit of ze zal blijven leven of doodgaat.
Hoofd - Vol gevoel. Zwaar gevoel en pijn in de kruin. Pijn boven de ogen, bonzende druk boven de neus, drukkend gevoel in het voorhoofd; hoofd lijkt in tweeën te zijn gedeeld. Pijn in het achterhoofd. Migraine & draaierigheid en winderigheid. Bonzende hoofdpijn; gevoel of het schedeldak eraf zal vliegen. Gevoel van een strakke band om het hoofd.
Oren - Suizen in de oren.
Gezicht - Neuralgische pijn in de onderkaak.
Keel - Droogte van mond en keel. Pharyngitis (Wye.). Peperachtige smaak in mond en keel. Hol gevoel.
Maag - Dyspepsie door overmatig eten en drinken.
Rectum - Kramp en diarree. Dysenterie, & meteorisme, tenesmi; geurloze uitscheidingen.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Menses te vroeg en pijnlijk. Neuralgische pijn in de eierstokken, & pijn in de lendenen ( heupen) en onderbuik; < links, >> over het bovenbeen, langs het verloop van de nervus genitofemoralis. Neuralgische dysmenorroe, & neuralgische hoofdpijn; pijn in de rug en omlaag over de benen. Menses dik, bijna zwart. Naweeën (Arn.; Cupr.; Cham.); & lochia; & karakteristieke pijnen. Leucorroe in plaats van de menstruatie. Magere, neurasthenische patiënten met een slechte assimilatie, slapeloosheid en pijn in het achterhoofd. Hevige, folterende menstruatiepijn, alsof er iets wordt vermalen, in geen enkele houding >; pijn >> de bovenbenen of >> over het gehele lichaam, zelfs >> het hart. Amenorroe.
Ademhalingsorganen/Borst - Afonie. Constante behoefte om diep in te ademen; beklemd gevoel op de borst. Droge hoest, dag en nacht.
Rug - Pijn in de nek, >> omlaag over de rug.
Ledematen - Linkszijdige verlamming, na een stoornis van het ruggemerg. Doof gevoel in de linker lichaamshelft; aandoening van motore zenuwen. Hemiplegie. Ischias; < warm weer; zomer. Aandoening van de beenzenuw (Staph.). Doof gevoel in de linkerarm. Neuralgische, schietende pijn, als elektrische schokken, door alle ledematen. Zeer gevoel in de bovenbenen voor de menstruatie. Grote gevoeligheid van het stuitje; gevoel of het langer is.
Slaap - Diep en niet verkwikkend; dromen over vliegen. Slapeloosheid bij neurasthenische personen.
Modaliteiten - Slechter: Slapen. Vocht. Natte voeten. Onderdrukte menstruatie. Beter: Overgeven. Liggen. Drinken van ijswater.
 Veel pijnen zijn radiërend van aard; sommige treden plotseling op, doen de patiënt ontwaken uit de slaap, en leiden ertoe dat de patiënt z'n adem inhoudt. Folterende, ondraaglijke pijnen, & rood en heet gezicht, maar de pijnen in het hart = bleekte van het gelaat. Symptomen: < Plotseling bewegen van het hoofd. Pijn in de nek > druk en achterover buigen van het hoofd. Hoofdpijn > koud water en buiten. Pijnen < 's morgens; 4 uur 's morgens.
Relaties - Vergelijk: Cimic. (hoofd, hart en baarmoeder); Bry. (mazelenexantheem breekt niet goed door); Coloc. (dysmenorroe & reflectorische zenuwpijn); Gnaph. (dysmenorroe & ischias; doof gevoel); Vib. en Caul. (dysmenorroe); Puls., Cham. en Cupr. (naweeën); Stann. (pijnen nemen geleidelijk toe en af); Cann-i., Stict. en Ph-ac. (zwevend gevoel); Ign. (pijn boven de neuswortel); Sang. (pijn boven het rechteroog); Cact. (hart en baarmoeder); Staph.; Mez.; Piscidia erythrina (zenuwstillende werking; slapeloosheid door zorgen, nerveuze opwinding, krampachtige hoest; pijnlijke, onregelmatige menstruatie, regulerende werking; neuralgische en spasmodische aandoeningen); Ars.; Lach.
Oorzaken - Beschadiging van zenuwweefsel. Nat worden (van de voeten). Onderdrukking van de menstruatie.

~
XEROPHYLLUM
Karakteristieken - Zou genezend kunnen blijken bij eczeemachtige huidklachten, soemakvergiftiging, buiktyfus in een vroeg stadium, etc.
Psyche - Duf, kan zich niet concentreren op studie; vergeet namen; schrijft laatste letters van woorden het eerst; spelt gewone woorden verkeerd. Bewusteloosheid.
Hoofd - Vol gevoel, verstopt, pijn over het voorhoofd en boven de ogen. Zware druk in de neuswortel. Verdoofd gevoel. Kloppende hoofdpijn.
Ogen - Pijnlijk, als van zand, schrijnend; ogen moeilijk scherp te stellen op werk dichtbij de ogen. Zeer, brandend gevoel in de ogen.
Neus - Verstopt; gespannen gevoel in de neusbrug; acute neuscatarre. Rauw gevoel in de nasopharynx; uitscheiding van dik, geel slijm. Niezen.
Gezicht - Opgeblazen 's morgens. Sterke zwelling onder de ogen.
Keel - Stekende pijn bij slikken.
Maag - Vol en zwaar gevoel. Zure oprispingen; stinkend, een uur na de lunch en het avondeten. Overgeven om 2 uur 's middags.
Buik - Winderigheid. Darmrommelingen 's morgens, & aandrang tot ontlasting.
Rectum - Constipatie, harde, kleine brokjes. Moeilijke stoelgang, zachte ontlasting, moet hevig persen. Veel winden. Gevoel van neerwaartse druk in het rectum.
Urinewegen - Kan urine moeilijk ophouden; verlies van druppels urine bij lopen. Frequente urinelozing 's nachts.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Gevoel van neerwaartse druk. Ontsteking van de vulva, & ontzettende jeuk. Verhoogde geslachtsdrift, & pijn in eierstokken en baarmoeder, en leucorroe.
Ademhalingsorganen - Zeer gevoel in de luchtpijp; samensnoeringsgevoel.
Rug - Hittegevoel van sacrum tot schouderbladen. Rugpijn, >> omlaag over de benen. Pijn in de nierstreek. Hittegevoel diep in de wervelkolom.
Ledematen - Lam gevoel, beven. Pijn in de knieën. Stijf gevoel in de ledematen (Rhus-t.).
Huid - Erytheem, & vorming van blaasjes en intense jeuk, prikken, en branden. Blaren, kleine bobbeltjes. Ruwe en gesprongen huid; voelt als leer. Dermatitis, speciaal rondom de knieën. Op soemakvergiftiging lijkende dermatitis. Zwelling van liesklieren en knieholtes.
Modaliteiten - Slechter: Uitwendige toepassing van koud water. 's Middags. 's>>Avonds. Beter: Uitwendige toepassing van warm water. 's Morgens. Bewegen van het aangedane deel.
Relaties - Vergelijk: Rhus-t.; Anac.; Grind.

~
XRAY (Röntgenstralen)
Karakteristieken - Herhaaldelijke blootstelling aan röntgenstralen heeft huidefflorescenties tot gevolg die dikwijls worden gevolgd door kanker. Kwellende pijn. Speciale affiniteit met de geslachtsorganen. Atrofie van eierstokken en testikels. Onvruchtbaarheid. Veranderingen in lymfestelsel en beenmerg. Anemie en leukemie. Geïndiceerd bij hardnekkige huidklachten, zoals brandwonden die niet genezen. Psoriasis.
Stimuleert de celstofwisseling. Verbetert de reactiekracht van het organisme, zowel op geestelijk als lichamelijk niveau. Brengt onderdrukte verschijnselen aan het oppervlak, vooral sycotische klachten en klachten die zijn ontstaan door gemengde infecties. De homoeopathische werking is dus van binnen naar buiten.
Hoofd - Stekende pijnen in uiteenlopende delen van hoofd en gezicht.
Oren - Vol gevoel in de oren, suizen in het hoofd.
Gezicht - Doffe pijn in de rechter bovenkaak.
Mond - Tong droog, ruw, zeer.
Keel - Pijn bij slikken.
Maag - Misselijkheid.
Mannelijke geslachtsorganen - Erotische dromen. Geslachtsdrift verdwenen. Brengt onderdrukte gonorroe terug.
Rug - Stijve nek. Plotselinge krampscheuten in de nek, pijn < achter de oren. Pijn in de nekspieren bij opheffen van het hoofd van het kussen.
Ledematen - Reumatische pijnen. Algemeen vermoeid gevoel en gevoel van algehele malaise. Ruwe en schilferige handpalmen.
Huid - Droog, jeukend eczeem. Erytheem rond de nagelriemen. Droge, rimpelige huid. Pijnlijke kloofjes. Wratachtige uitwassen. Dikke nagels. Psoriasis.
Modaliteiten - Slechter: In bed. 's Middags. 's Avonds. 's Nachts. Buiten.
Relaties - Vergelijk: Electricitas (angstige onrust, nerveuze tremoren, rusteloosheid, hartkloppingen, hoofdpijnen; angst bij het naderen van onweer; zwaar gevoel in de ledematen); Magnetis poli ambo. (Magneet; brandende pijnscheuten door het gehele lichaam; gebroken gevoel in gewrichten, op het buigvlak; schietende pijnen en spierschokken; hoofdpijn alsof er een spijker in het hoofd wordt geslagen; oude wonden gaan opnieuw bloeden); Magnetis polus arcticus (Noordpool van magneet; slaapstoornissen, slaapwandelen, kraken in nekwervels, koud gevoel; kiepsijn); Magnetis polis australis (Zuidpool van magneet; hevige pijn aan de binnenkant van de nagel van de grote teen, ingroeiende teennagel; snelle ontwrichting van voetgewrichten; voeten pijnlijk bij laten hangen van de benen).


~
YOHIMBINUM (Yohimbine)*
* Giftig alkaloïde uit de bast van een Westafrikaanse boom (Corynanthe yohimbae). Vert.
Karakteristieken - Prikkelt de geslachtsorganen en beïnvloedt het centraal zenuwstelsel en het ademhalingscentrum. Aphrodisiacum, aangewend in fysiologische doseringen, maar niet bij enigerlei vorm van acute en chronische ontsteking van buikorganen (contra-indicatie). Zou homoeopathisch van nut kunnen zijn bij congestie van de geslachtsorganen. Produceert hyperemie van de melkklieren en stimuleert de melkafscheiding. Menorragie.
Psyche - Agitatie, & opvliegingen naar het gezicht.
Mond - Onaangename, metaalachtige smaak in de mond. Overvloedige speekselafscheiding.
Maag - Misselijkheid en oprispingen.
Rectum - Bloedende aambeien. Darmbloedingen.
Urinewegen - Urethritis.
Mannelijke geslachtsorganen - Hevige en langdurige erecties. Neurasthenische impotentie.
Slaap - Slapeloosheid. Kan niet slapen door gedachten over gebeurtenissen uit zijn gehele leven.
Koorts - Koude rillingen; intense hitte, golven van hitte en rillerigheid; tendens tot transpiratie.
Relaties - Vergelijk: Pic-ac., Phos., Graph., Canth. en Lyss. (erecties).

~
YUCCA FILAMENTOSA (Yucca)
Karakteristieken - Galstoornissen, & hoofdpijn. Terneergeslagen en prikkelbaar.
Hoofd - Pijn alsof het schedeldak eraf zal vliegen. Kloppende slagaderen van het voorhoofd.
Neus - Rode neus.
Gezicht - Geel.
Mond - Gele, beslagen tong; tandindrukken (Merc.; Podo.; Rhus-t.).
Keel - Gevoel of er iets in de nasopharynx hangt; kan het niet omhoog of omlaag krijgen.
Buik - Pijn diep in de leverstreek, >> de rug.
Rectum - Geelbruine ontlasting, met gal.
Mannelijke geslachtsorganen - Branden en zwelling van de voorhuid, & roodheid van de urethra. Gonorroe (Cann-s.; Tus-p.).
Huid - Erytheemachtige roodheid.
Modaliteiten - Symptomen: < Geluid; beweging; druk. Kramp > voorover buigen.
Relaties - Vergelijk: Lil-t. (samensnoeringsgevoel in de hartstreek); Bry. (galstoornissen); Merc. en Podo. (tandindrukken in de tong); Gymno. (blauwe tong). Antidote: Cocc.

~
ZINCUM ARSENICOSUM (Zinkarseniet)*
* Geen afzonderlijke beschrijving in Boericke; alleen onder de Relaties van Zinc. Vert.
Karakteristieken - Chorea. Anemie. Zware uitputting bij lichte inspanning. Depressie. Opvallende betrokkenheid van de onderste ledematen. Werkt op de lumbaalstreek en de benen. Pijn in het achterhoofd. Blauw gezichtsveld. Branden in de blaas. Doof gevoel in de rechterarm, later in de linker, > schrijven. Pijn in de lumbaalstreek < inspanning; zitten; trillingen of staan. Pijn in de voetzolen bij ver-moeidheid > druk.
Modaliteiten - Slechter: 10 uur 's morgens en 3 uur 's middags. Lichte inspanning.

~
ZINCUM CHROMATUM (Zinkchromaat)*
* Niet in Boericke en Clarke.
Karakteristieken - Werkt op oren, neus, keel en de linker lichaamshelft. Pijnen zeurend, knagend, alsof er iets wordt vermalen, of verspringend; in schokken. Plotselinge steken die beweging belemmeren.
Psyche - Aversie tegen werk; kan zich er niet toe aanzetten.
Hoofd - Binnenwaartse druk; in een plekje op de kruin. Bonzende pijn in de slapen.
Ogen - Gezichtsveld onvast.
Oren - Bonzen achter de oren.
Neus - Vieze geur in de neus. Opsnuiten van etter, bloed en korsten.
Mond - Metaalachtige smaak in de mond.
Maag - Trek maar weet niet waarin. Kan zelfs niet aan voedsel denken.
Buik - Verdraagt niet haar handen op de buik.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Droogte van de vagina & gewaarwording van op handen zijnde ziekte; 10 tot 12 uur 's morgens.
Ademhalingsorganen/Borst - Hoest door kriebelen in de keelkuil. Expectoratie, zoet, los; maar moet worden doorgeslikt, of taai; & constante neiging om te spuwen. Schietende pijn van de larynx door de tonsil >> het oor (L).
Hart - Snijdende pijn in de hartpunt; 's nachts.
Rug - Knagende pijn en pijn alsof er iets vermalen wordt onder en boven het linker schouderblad.
Ledematen - Zere voeten. Krampen, knagende, malende pijn; in de tenen; 's>>nachts.
Modaliteiten - Slechter: BEWEGING. Rugligging. Wassen van het hoofd.
Relaties - Vergelijk: Puls.

~
ZINCUM IODATUM (Zinkjodide)*
* Niet in Boericke.
Karakteristieken - Invloed op hart, hartkleppen en zenuwstelsel. Spierschokken; schrikbewegingen; pijn als van splinters. Zwevend gevoel. In golven optredende pijn.
Psyche - Kan amper onthouden wat hij heeft gelezen.
Vertigo - Vertigo < liggen op de linkerzij.
Neus - Verstopte neus; 's nachts. Opsnuiten van dikke, gele brokken. Hete en droge neus.
Keel - Struma, die binnenwaartse druk geeft. Pijn als van splinters.
Maag - Koud gevoel in maag en darmen, & zweterigheid.
Ademhalingsorganen/Borst - Kriebelen in de keel; hoe meer hij hoest, hoe erger het kriebelen wordt. In golven optredende pijn aan de rand van de zwevende ribben rechts.
Hart - Hartkloppingen bij liggen op de linkerzij. Zwakte van het myocard.
Ledematen - Licht, zwevend gevoel in de onderste ledematen; < liggen op de linkerzij. Krampen in kuiten, enkels > voeten tegen de grond drukken.
Modaliteiten - Slechter: Liggen op de linkerzij. Warmte.
Relaties - Vergelijk: Hep. en Arg-n. (splinterpijn in de keel); Ign. (kriebelen <>>hoesten); Stict.


~
ZINCUM METALLICUM Met Zincum zijn volledige en uitgebreide geneesmiddelproeven gedaan, waardoor symptomen bekend zijn van elk deel van het lichaam. Het is een psoramiddel dat past bij personen met een geringe vitaliteit of een sterk verzwakte constitutie. Uitputting is een thema dat de hele proefneming karakteriseert.
De Zincum-patiënt is nerveus en buitengewoon gevoelig, met verschijnselen als: snelle agitatie, beven, huiveren, spiertrekkingen, scheurende pijn langs de zenuwbanen, tintelen, opgeroepen door de minste provocatie; overgevoeligheid in het ene deel en gevoelloosheid in het andere. Deze buitensporige overgevoeligheid herinnert aan Nux vomica, welk middel onverenigbaar is met Zincum. Overwerkte en snel opgewonden personen horen bij Nux vomica en Zincum. Met Nux vomica krijgen we de beste reacties met de hogere potenties. Verder zien we bij Zincum verlammingsachtige zwakte, vermagering, uitputting en tal van klachten van hersenen en ruggemerg.
Alle functies verlopen traag; huiderupties manifesteren zich langzaam. Het hele organisme lijkt vermoeid en zwak. Meisjes die de puberteit naderen en die ongesteld zouden moeten worden, gaan in gezondheid sterk achteruit als de eerste menstruatie uitblijft; er openbaren zich chorea-achtige symptomen, spierschokken en spiertrekkingen, zeer gevoel in de nek, branden over de hele wervelkolom, kriebelen in de extremiteiten en allerlei hysterische verschijnselen.

Gevoeligheid voor elk geluid, hoe licht ook; voor het stemgeluid van mensen die in de kamer aan het praten zijn, voor het ritselen van papier. 'Praten of luisteren is een kwelling; het gepraat van andere mensen, zelfs van degenen waar hij dol op is, beïnvloedt zijn zenuwen en maakt hem humeurig.'
Zwakke kinderen, zwakke meisjes, zwakte van de geestelijke functies, geheugenzwakte. Neiging tot onderdanigheid, maar prikkelbaar wanneer aangespoord. Een kind dat roodvonk of mazelen krijgt, raakt stuporeus. Het exantheem komt er niet uit. Tendens tot convulsies, spiertrekkingen in de extremiteiten, verminderde urinevloed, rollen met het hoofd van de ene naar de andere kant, en stupor die overgaat in volledige bewusteloosheid; onvermogen om het exantheem op de huid te brengen.
Trage vertering; zuurbraken. Traag functionerende ingewanden. In het rectum hoopt de faeces zich op. Moeilijke urinelozing; verlamming van de blaas en hinderlijke constipatie in samenhang met verschijnselen van het ruggemerg; urine komt langzaam op gang; kan alleen zittend plassen of in sommige gevallen enkel door achterover te leunen en harde druk uit te oefenen. Zeurende pijn in dorsaal-, lumbaal- en sacraalstreek; beter bij lopen en slechter bij overeind komen uit zittende positie. (Bij Rhus toxicodendron bevindt de zeurende pijn zich in het sacrale gebied, de pijn is beter bij lopen en komt op tijdens zitten. Calcarea carbonica, Rhus toxicodendron, Sulphur en Sepia hebben dit in de hoogste graad. Bij Zincum, evenals bij Petroleum en Ledum, is de verslechtering door overeind komen uit een stoel minder hoog gegradeerd.)
Doof gevoel in de voetzolen, met snijdende pijn en zeer gevoel in de hiel bij neerzetten van de voeten; verspringende pijnen, stekend, dolkachtig en scheurend; tabes dorsalis.
Ledematen verlamd; parese en uiteindelijk half- of dubbelzijdige verlamming; spierschokken, beven en uitputting. Schokken en schokbewegingen tijdens de slaap.
Anemie van voor de voedingstoestand van de weefsels belangrijke delen; algehele vermagering; schrompelige huid; gelaat bleek, rimpelig, ongezond en ziekelijk. Loopt onafgebroken te rillen; gevoeligheid voor kou. Onderhevig aan zenuwpijnen; scheurende pijn in alle delen van het lichaam ten gevolge van blootstelling aan tocht; spanningsgevoel en trekken op uiteenlopende plaatsen. Eigenaardig trekkerig gevoel rond de ogen, alsof hij zal gaan scheelzien; trekken in de oogspieren; nek achterover getrokken; spanningsgevoel en trekken overal. Optrekkende ledematen bij tot rust komen, bijgevolg hysterische contracties; afwijkende stand van de vingers door spiercontracties.
Vertraagde geestelijke functies; vermoeide en zwakke patiënt; geheugenzwakte; vergeetachtigheid. 'Herhaalt alle vragen alvorens antwoord te geven.' De patiënt doet dit om de vraag beter tot zich te laten doordringen. Voordat hij antwoord geeft, moet hij eerst de vraag begrijpen. Een dergelijk verschijnsel kunnen we aantreffen bij tyfeuze klachten met uitblijvende reconvalescentie, bij kinderen met hersenaandoeningen. Nerveuze uitputting; wacht een ogenblik en kijkt wezenloos voor zich uit, waarna het gezicht oplicht en hij antwoord geeft. U zult zich niet realiseren hoe zwak de Zincum-patiënt is als u alleen maar naar hem kijkt en niet het woord tot hem richt. Als u hem wat vraagt, zal hij u eerst stomverbaasd aanstaren, vervolgens 'oh' zeggen en daarna pas antwoord geven.
Zincum past niet bij zwak begaafde personen of bij kinderen die tegen idiotie aan zitten. Daarbij denken we eerder aan Baryta carbonica.
Komt bij uit een toestand van sluimer en staart zonder antwoord te geven een moment voor zich uit.
Stupor; wordt wakker door elk licht geluid, schrikt op en trekt over zijn hele lichaam; dit gaat in korte tijd over, de prikkelbaarheid neemt steeds meer af en uiteindelijk raakt hij buiten bewustzijn en kan hij niet langer worden gewekt.

U zult bij Zincum diepgewortelde hersenaandoeningen tegenkomen die uw geduld op de proef stellen. Sommige patiënten verliezen heel geleidelijk het bewustzijn; ze rollen dagenlang met het hoofd; de glans is uit de ogen verdwenen; het lichaam is vermagerd en de patiënt laat zijn urine en ontlasting onwillekeurig lopen; uitgedroogde en gegroefde tong en lippen, als leer; schrompelig gezicht, gaat er iedere dag ouder uitzien; verlamming van een hand of een voet, of het lijkt alsof het hele spierstelsel is verlamd. Schreeuwt het uit van pijn, hoewel niet zo doordringend als bij Apis. Een dosis Zincum zal dergelijke patiënten soms weer tot leven brengen. Enige dagen na het geneesmiddel zullen schokbewegingen en trekkingen zichtbaar worden in de delen die aanvankelijk bewegingloos waren, of de werking van Zincum toont zich door het uitbreken van een overvloedige transpiratie, gevolgd door overgeven. Het kan gebeuren dat de patiënt plotseling bij zijn positieven komt. Hoewel dat er alarmerend uitziet en de indruk ge
Zincum komt in aanmerking als met Gelsemium, Belladonna of Bryonia alleen een tijdelijke verbetering is bereikt. Robuuste kinderen die wekenlang in deze toestand van bewusteloosheid blijven en voorts steeds magerder worden.
U doet er verstandig aan de moeder even apart te nemen en haar te vertellen wat er zal gebeuren als het kind weer tot bewustzijn komt. Laat u dat na, dan loopt u de kans het huis uitgezet te worden. Mensen van gevorderde leeftijd verdragen een dergelijke beproeving niet, maar het is verbazingwekkend hoe kleine kinderen de langdurige congestie en ontsteking doorstaan. Na roodvonk en slecht behandelde meningitis; meningitis tuberculosa. Ik heb zulke zware vormen van hersenklachten regelmatig tot een goed einde gebracht met Phosphorus, dat een ongeveer soortgelijk beeld heeft als Zincum. Er is nergens iets te lezen over patiënten die zijn genezen van meningitis tuberculosa. Niettemin kan de homeopathie in sommige gevallen genezing brengen, al zal het twee of drie maanden duren en moet rekening worden gehouden met zo'n twee à drie terugvallen.
Opvallende verdikking en vertroebeling van het oogbindvlies, dat geïnfiltreerd en leerachtig is, gele vlekken vertoont en in de hoeken verdikt is, als bij een vleugelvel. Dunham vermeldt een opmerkelijke genezing van zo'n geval, dat in de Guiding Symptoms als volgt beschreven staat: 'Vleugelvel aan het rechteroog, sinds kort uitgroeiend over het hoornvlies; aan het linkeroog vanuit de binnenooghoek met de punt tot de pupil.'
'Jeuk en stekerige pijn in de binnenste ooghoeken, met verminderd gezichtsvermogen. Branden van de ogen en oogleden 's morgens en 's avonds, met gevoel van droogte en druk in de ogen.'
Zincum heeft problematische verdikking van de oogleden genezen, alsmede ectropion en entropion; korrelige verdikking van de oogleden. Een ernstig geval van entropion, met tranenvloed, hevige ontsteking en roodheid kon met Zincum volledig worden opgeklaard. Intense lichtschuwheid; lijkt door het licht verblind te worden. Bij oogklachten zijn Zincum en Euphrasia nauw verwant.
Strabismus na hersenklachten. Strabismus sinds roodvonk. Problemen met de menstruatie; dysmenorroe. Ongeacht wat de klachten zijn, bijvoorbeeld pijn in de eierstokken, pijn in de baarmoeder of hysterische opwinding, zo gauw de menstruatie verschijnt treedt er verbetering op. Hevige pijn in de eierstokken, beter zodra de bloeding begint. Dit is precies tegengesteld aan Cimicifuga, welk middel tijdens de menstruatie nerveuze agitatie en hysterie heeft en meer pijn naarmate er meer bloedverlies is. Bij Lachesis en Zincum zijn de klachten erger voor maar beter tijdens de menstruatie, al komen bij de eerste alle pijnen terug zodra de bloeding afneemt. Cimicifuga heeft zo nu en dan met tussenpozen optredende menstruatiebloedingen. Gedurende zo'n onderbreking wordt de pijn minder, maar keert terug als de menstruatie weer verschijnt.
De enorme nervositeit van Zincum komt tot uitdrukking in de voeten. Bij patiënten valt het u op dat ze één voet niet stil kunnen houden en de hele tijd bewegen. Dit verschijnsel, evenals de verbetering van klachten door het bewegen van de voeten, komt bij een groot aantal geneesmiddelen voor, al is het bij Zincum wel heel uitgesproken. Ik herinner me een twaalfjarig meisje met een onduidelijk symptoombeeld dat mij voor de nodige problemen stelde. De moeder vertelde dat het kind de ergerlijke eigenschap had om in de kerk constant een voet te bewegen. Op de vraag waarom zij dat deed, antwoordde het meisje dat zij in haar broek zou plassen als zij ermee ophield. Zincum genas al haar klachten. In de Guiding Symptoms vinden we 'Onrustige voeten' met een dubbel balkje ervoor.
Zincum heeft enkele opvallende hartsymptomen. Samensnoering van de hele borstkas bij verzwakte personen.


~
ZINCUM METALLICUM (Zink)
Karakteristieken - De geneesmiddelproeven tonen het beeld van een verminderde activiteit van de hersenen. Het woord "uitputting" dekt een groot deel van het effect van Zincum. Weefsels zijn sneller uitgeput dan ze worden hersteld. Inwendige klachten door onderdrukte huiderupties of uitscheidingen. Belangrijke neuropathische verschijnselen. Zwakke vitaliteit. Dreigende verlamming van de hersenen. Uitputtingsfase tijdens ziekten. Aandoeningen van het ruggemerg. Spiertrekkingen. Pijn, die tussen de huid en het onderhuidse weefsel lijkt te zitten. Sterke verbetering door uitscheidingen. Chorea, als gevolg van schrik of onderdrukte huiduitslag; < tijdens de slaap, vooral rusteloosheid van de voeten. Convulsies, & bleke gelaatskleur en zonder hittegevoel. Zware bloedarmoede & grote uitputting; steeds erger wordende zwakte; < eten; & rusteloosheid. Verlaagt het aantal rode bloedcellen, vernietiging van rode bloedcellen. Naar binnen gedreven exanthematische ziekten. Chronische ziekten & aandoening van hersenen
Psyche - Geheugenzwakte. Grote gevoeligheid voor geluiden; en het praten van andere mensen. Aversie tegen werk, praten. Kind herhaalt alles wat tegen hem wordt gezegd. Angst gearresteerd te worden vanwege een vermeend misdrijf. Zwaarmoedig. Lethargisch, afgestompt. Herhaalt alle vragen alvorens te antwoorden. Chagrijnig, humeurig; huilt bij ergernis of als hij bewogen wordt; schreeuwt in de slaap (kinderen). Schrikachtig, snel opgewonden of snel bedwelmd. Vergeetachtig. Schreeuwt van pijn. Starende blik bij wakker worden, alsof geschrokken, en rolt het hoofd heen en weer. Warrig. Huilt bij boosheid. Kalme gedachten aan de dood.
Vertigo - Gevoel naar links te vallen. Hevige duizeligheid & stupor.
Hoofd - Hoofdpijn bij de minste hoeveelheid wijn. Vochtophoping in de hersenen; na cholera infantum of diarree. Rolt het hoofd heen en weer. Boort het hoofd in het kussen; & tandenknarsen. Pijn in het achterhoofd, & zwaar gevoel op de kruin. Automatische bewegingen van hoofd en handen. Geestelijke uitputting; hoofdpijn bij te zwaar belaste schoolkinderen. Voorhoofd koud, basis van de hersenen ( achterhoofd) heet. Razen in het hoofd. Hoofdpijn, wisselend van intensiteit. Drukkende pijn in de kruin; in de neuswortel; >> de ogen; & zwakte van het gezichtsvermogen < warmte; > harde druk; buiten. Zeurende pijn en zwaar gevoel in de slapen < bijten. Pijn in het achterhoofd, >> over de rug; als van een klap op het achterhoofd; gevolgd door zwakte van de benen. Explosies in het hoofd, bij inslapen. Haaruitval op de kruin. Haren splijten snel, breken, gevoelig. Verlamming van de hersenen. Kaalheid van de kruin & zere hoofdhuid. Hoofdpijn & wazig zien < warmte. Meningitis.
Ogen - Pterygium; schrijnende pijn, tranenvloed, jeuk. Drukkende pijn, alsof de ogen in het hoofd worden gedrukt. Jeukende en kapotte oogleden en binnenste ooghoeken. Ptosis. Rollende ogen. Uitval van een gezichtshelft; < stimulerende middelen. Scheelzien. Amaurose, & hevige hoofdpijn. Rode en ontstoken conjunctiva; < binnenste ooghoeken. Gevoel of de ogen naar elkaar worden getrokken. Tranenvloed tijdens eten. Ziet lichtgevende voorwerpen, of heeft last van hevig branden, na een oogoperatie.
Oren - Scheurende pijn, steken, en zwelling van de oorschelpen. Uitscheiding van stinkende etter. Frequente, acute steken; bij kinderen (jongens). Jeuk in de oren > boren in het oor met de vinger.
Neus - Zeer gevoel hoog in de neus. Drukkende pijn in de neuswortel. Opgezette neus. Droog, zeer.
Gezicht - Bleke lippen, en kloofjes in de mondhoeken. Rode verkleuring van en jeukende huiduitslag op de kin. Scheurende pijn in de gezichtsbeenderen. Bleke gelaatskleur; # roodheid. Blauwachtige verkleuring; ziet er ellendig uit. Lippen; plakkerig, droog, gesprongen.
Mond - Tanden zitten los. Bloedend tandvlees. Tandenknarsen. Bloederige smaak in de mond. Blaren op de tong. Moeilijke dentitie; kind is zwak; koude en rusteloze voeten. Herhaalt alles, zegt alles na. Herpes in de mond als gevolg van baden in zee. Bittere smaak in de mond.
Keel - Droog; constante neiging om taai slijm op te schrapen. Rauw en droog gevoel in keel en strottehoofd. Pijn in de halsklieren bij slikken. Pijn in de keel bij geeuwen. Bittere smaak in de keel.
Maag - Hik, misselijkheid, overgeven van bitter slijm. Maagbranden, maagzuur na eten van zoete dingen; suiker. Verdraagt niet de minste hoeveelheid wijn. Enorme honger om 11 uur 's morgens (Sulph.). Eet ( en drinkt) heel gulzig; kan voedsel niet snel genoeg naar binnen werken. Atonische dyspepsie, gevoel of de maag slap is. Verlies van eetlust, & schone tong. Gevoel of er vanuit de maagkuil een worm omhoog kruipt naar de keel; = hoesten. Zoetige oprispingen, tot in de keel. Globus hystericus, omhoogkomend vanuit de maagkuil. Afkeer van vlees, vooral kalfsvlees; van zoetigheid; gekookt of warm voedsel. Vloeistoffen worden direct na drinken overgegeven.
Buik - Pijn na een lichte maaltijd, & meteorisme. Pijn in één plekje onder de navel. Gorgelen en kramp; opgeblazen buik. Windkoliek; & ingetrokken buikwand (Plb.). Vergrote, verharde, zere lever. Kramp na eten. Gevoel van een brok in de leverstreek of de navelstreek. Gasophoping in de onderbuik. Schokken van de liezen >> de penis. Neuralgische pijn in de milt.
Rectum - Constipatie & kleine beetjes harde ontlasting. Cholera infantum, & tenesmi; groene, slijmerige uitscheidingen. Aandoening van de hersenen nadat diarree ineens is opgehouden; bij constipatie van pasgeboren kinderen. Uitzakkende aambeien > warmte; < lopen. Ontlasting; volumineus, droog, moeilijk, gevolgd door onwillekeurig verlies van urine. Jeuk aan de anus tijdens stoelgang. Zwerende aambeien. Cholera-achtige diarree bij jonge kinderen. Diarree door nerveuze oorzaken. Hete, rottende winden.
Urinewegen - Reflectorische symptomen als gevolg van zwerfnier(en). Kan alleen plassen bij zitten in achterovergebogen houding. Hysterische urineretentie. Incontinentie tijdens lopen, hoesten of niezen. Hevige aandrang, maar kan alleen plassen in vreemde houdingen; achterovergebogen, kruisen van de benen, etc. Bloedingen na urinelozing. Drukkende, snijdende pijn in de nierstreek. Kan de urine niet ophouden, tenzij hij steeds de voeten beweegt. Zwerfnier. Vicariërende bloeding; als gevolg van onderdrukte menses. Verlies van prostaatvocht, zonder aanwijsbare oorzaak.
Mannelijke geslachtsorganen - Testikels opgezet, ingetrokken. Hevige erecties. Polluties & zwaarmoedigheid. Haaruitval (schaamstreek). Trekkende pijn in de testikels, >> de zaadleiders. Snelle seksuele opwinding; voortijdige of bemoeilijkte ejaculatie tijdens coitus. Grijpt de genitaliën vast; tijdens hoesten, etc. Droefheid na poluties. Neuralgische pijn in de testikels < lopen.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Pijn in de eierstokken, vooral links; kan niet stil blijven zitten (Vib.). Nymfomanie, puerperaal; als gevolg van onderdrukte lochia. Menses te laat, verminderd; onderdrukte lochia (Puls.). Pijnlijke borsten. Zere tepels. Menstruatie sterker 's nachts (Bov.). Alle klachten > tijdens de menstruatie (Eupi.; Lach.). Alle klachten van de vrouwelijke organen & rusteloosheid, depressie, kouwelijkheid, gevoeligheid van de wervelkolom en rusteloze voeten. Verhoogde geslachtsdrift. Behoefte aan masturbatie; tijdens de menses. Overvloedige, klonterige menstruatie. Jeuk aan de vulva tijdens de menstruatie; = masturbatie. Spataderen tijdens de zwangerschap. Borsten en geslachtsorganen pijnlijk, & onderdrukte menstruatie.
Ademhalingsorganen/Borst - Brandende druk onder het borstbeen. Samensnoeringsgevoel en snijdende pijn in de borst. Heesheid. Afmattende, krampachtige hoest; < zoete dingen eten. Kind grijpt geslachtsdelen vast tijdens hoesten. Astmatische bronchitis, & constrictie van de borst.. Dyspnoe > expectoratie; < flatulentie. Droge hoest voor en tijdens de menstruatie. Intercostale neuralgie.
Hart - Gevoel of er een kapje over het hart zit. Harde hartslag. Onregelmatige, krampachtige hartwerking; met zo nu en dan een hevige slag. Hevige kloppingen tijdens koorts.
Rug - Pijn in de onderrug, < draaien in bed; zitten of de beweging van gaan zitten, en bukken. Verdraagt niet dat de rug wordt aangeraakt (Sulph.; Tarent.; Chin.). Spanningsgevoel en stekerige pijn tussen de schouderbladen; snijdende pijn, > oprispingen. Irritatie van het ruggemerg. Doffe pijn rond de onderste borstwervel of de eerste lendewervel; < zitten. Branden langs de ( gehele)wervelkolom; zitten. Vermoeid gevoel in de nek door schrijven of enige vorm van ( mentale) inspanning. Scheurende pijn in de schouderbladen. Lam gevoel in de nek, gevolgd door stupor. Zwakte van de lumbaalstreek < staan.
Ledematen - Lam gevoel, zwakte, beven en trekkingen van uiteenlopende spieren. Winterhanden/voeten (Agar.). Voeten voortdurend in beweging; kan ze niet stilhouden. Grote spataderen op de benen. Zweterig. Convulsies, & bleek gezicht. Transversale pijnen, speciaal in de bovenste ledematen. Gevoelige voetzolen. Zet bij lopen de gehele voet op de grond. Pijn in de ledematen bij warm worden. Zwakte en beven van de handen; bij schrijven; tijdens de menses. Eczeem op de handen. Krampen in voeten en benen, als de patiënt het koud heeft. Tenen; opgezet gevoel; zeer; zeurende pijn in de toppen. Gevoel of de voetbeentjes gebroken zijn. Strompelende, krampachtige gang; wankelt tijdens lopen, vooral in het donker en bij gesloten ogen. Pijnlijke spataderen; chronisch. Bliksemachtige pijnen bij ataxia locomotrix; zweterige voeten & kapotte tenen. Kriebelen als van insekten, voeten en benen, belet het inslapen, > wrijven en druk. Hysterische contracties, afwijkende stand van de vingers. Branden in scheenbenen. Verlamming
Slaap - Schreeuwt in de slaap; schokken van het lichaam; ontwaakt geschrokken, starend. Nerveuze bewegingen van de voeten tijdens de slaap. Luide kreten in de slaap, zonder dat de patiënt zich daarvan bewust is. Slaapwandelen (Kali-p.); na onderdrukte emoties. Niet verfrissende, gebroken slaap. Schokken en schrikbewegingen bij inslapen.
Koorts - Frequente koortsrillingen omlaag over de rug. Koude extremiteiten. Nachtzweet. Overvloedig voetzweet. Rillerigheid over de rug; alsof er koorts zal komen. Handen en benen worden koud.
Huid - Spataderen, speciaal van de benen (Puls.); geslachtsorganen. Eczeem, vooral bij anemische en nerveuze personen; op de handen. Jeuk op bovenbenen en in knieholtes. Terugwijkende huiderupties.
Modaliteiten - Slechter: UITPUTTING; geestelijk of lichamelijk. Geluiden. Aanraken. Wijn. Na warm worden. Onderdrukte huiduitslag; menstruatie; uitscheidingen. Zoetigheid. Melk. Na eten. 5-7 uur 's avonds. Na warme maaltijd. Beter: Beweging. Harde druk. Warme buitenlucht. ONGESTOORDE UITSCHEIDINGEN; menstruatie, etc. Wrijven, krabben. Eten. Naar buiten komen van huiderupties.
 Symptomen: < Druk (> conjunctivitis; kiespijn; pijn in de linker eierstok). Trillingen, rijden <. Rust <. Zitten <. Liggen <; (> vertigo). < Beweging, aktief of passief. "Kind gilt het uit als het wordt bewogen." Lopen; tillen; inspanning <. Omhoogkijken = illusie van omlaagvallende lichtgevende voorwerpen, en duizeligheid. <>>'s>>Avonds en 's nachts. Wee, leeg gevoel < 11-12 uur 's morgens. Reumatische klachten < oververhitting. Jammert en kreunt tijdens transpiratie. < Afkoeling wanneer warm. Warme kamer <. Warm water > conjunctivitis. Buiten <; (> hoofdpijn en slaperigheid). Grote gevoeligheid voor tocht. < Aanraken van iets kouds. Baden in zee = herpes in de mond. Nadering van storm = koude rillingen. > Tijdens eten; <>>erna. Drinken < (overgeven zodra vloeistof maag bereikt). Zaadlozingen > (kortstondig).
Relaties - Vergelijk: Puls. (wisselende lichaamstemperatuur bij koorts); Puls. en Lyc. (koliekpijnen); Plb. en Podo. (buikklachten); Arg-n. (tremoren); Cob. en Sep. (pijn in de wervelkolom); Cadm-s., Kali-chl. en Cact. (astma & enorme constrictie van de borst); Cina, Verat. en Arum-t. (boort met vinger in de neus); Bell. (roodvonk; Zinc. volgt goed als het exantheem niet doorkomt en het kind schreeuwt als het wordt bewogen); Calc-p. (vochtophoping in de hersenen); Sep., Cob. en Arg-n. (rugpijn < bij zitten dan bij lopen; Arg-n. heeft pijn bij overeind komen); Sulph., Nat-c., Phos. en Ind. (leeg gevoel om 11 uur 's morgens); Phos. en Plb. (paralyse en hersenverweking); Con. (spermatorroe, ingetrokken testikels; Con. mist de buitensporige prikkelbaarheid van Zinc. en Zinc. heeft een tijdelijke > door zaadlozingen); Pic-ac. (geestelijke uitputting); Mag-c. (zenuwpijnen, nerveuze uitputting); Cimic. (overprikkeling van het ruggemerg; Zinc. < zitten en < wijn); Hell. (krachteloosheid; te zwak om exantheem naa
Oorzaken - Verdriet. Boosheid. Schrik. Nachtwaken. Operaties. Bevriezing. Onderdrukkingen; huiderupties; otorroe; menstruatie; lochia; borstvoeding. Hersenschudding. Overmatig studeren.

~
ZINCUM PHOSPHORICUM De verslechteringstijden van dit geneesmiddel zijn: 's morgens, in de voormiddag, 's MIDDAGS, 's AVONDS, 's NACHTS.
De patiënt heeft een uitgesproken behoefte aan warme, frisse lucht en is bijzonder gevoelig voor tocht; buitenlucht geeft een algemene verbetering; opvallende, algemene lichamelijke onrust; vele symptomen zijn slechter bij traplopen. Slapende handen, voeten en andere afzonderlijke delen, later doof gevoel. Een groot aantal symptomen wordt opgeroepen door baden. Enkele verschijnselen zijn slechter na het ontbijt. Het is een uiterst nuttig geneesmiddel bij chorea. Gebrek aan lichaamswarmte; gevoeligheid voor koude lucht. Klachten door koud worden en in koud vochtig weer. Constrictie, als van een band rond het lichaam. Convulsies: clonisch, epileptiform, hysterisch, inwendig, tonisch. Sommige klachten zijn slechter, andere zijn beter na eten. Klachten slechter na lichte lichamelijke inspanning. Frequent optredende aanvallen van flauwvallen. Problemen na brood, melk, zoetigheid, warme dranken; koude dranken geven een verbetering. Sterke formicatie over het hele lichaam. Opvallend zwaar gevoel in lichaam en ledem
Boos, zelfs gewelddadig over kleinigheden; klachten slechter door woede. Angstige onrust 's morgens; 's avonds; 's nachts; met koorts tijdens ongesteldheid; bij wakker worden. Wil dingen die hij niet nodig heeft. Afkeer van alleen zijn. Bemoeilijkte concentratie; verwardheid 's morgens; bij ontwaken; 's avonds; na eten. Voorgevoelens van de dood. Delirium: angstaanjagend; raaskallend; schraapt met zijn vingers; plukt aan de dekens; hevig. Waanvoorstellingen, ziet zelfs overleden mensen; vuur; waanbeelden 's nachts. DUFHEID. OPWINDING. Probeert er vandoor te gaan. Mentale inspanning verslechtert. Fantasieën. Constante VOORGEVOELENS; 's avonds; 's nachts; van de dood; van geesten; van dieven; bij ontwaken. HEEL VERGEETACHTIG. Symptomen slechter na schrik. Roekeloos, ongeduldig, overhaast, onverschillig, extreem INDOLENT, maakt de indruk zwakzinnig te worden. Zou een belangrijk geneesmiddel kunnen worden bij krankzinnigheid. Grote besluiteloosheid. Prikkelbaarheid 's morgens; 's AVONDS; met hoofdpijn; tijdens m
Duizeligheid 's morgens in bed; in de voormiddag; twaalf uur 's middags; 's nachts; tijdens hoofdpijn; na het avondeten; met neiging te vallen; met misselijkheid; voor de menstruatie; tijdens zitten; tijdens staan; tijdens lopen.
Koud voorhoofd. Constrictie van het voorhoofd, soms zelfs van het hele hoofd. Hittegevoel in het hoofd, speciaal 's avonds; voorhoofd. Hyperemie van de hersenen. Erupties op de hoofdhuid. Haaruitval. Zwaar hoofd 's morgens en 's avonds; voorhoofd; achterhoofd. Jeukende hoofdhuid. Hoofdpijn: 's morgens in bed; 's middags; 's avonds; 's nachts; BETER IN DE BUITENLUCHT; erger bij traplopen; opbinden van het haar; beter door koude omslagen; erger na eten; door warm worden; met behoefte om te gaan liggen; liggen geeft soms een verslechtering, en soms een verbetering; voor en tijdens de menstruatie; ten gevolge van geestelijke inspanning; NERVEUZE HOOFDPIJNEN, HOOFDPIJNEN TEN GEVOLGE VAN RUGGEMERGAANDOENINGEN; slechter door geluiden; in vlagen; elke dag; beter door druk; erger door zonnewarmte; door praten; tijdens lopen; in een warme ruimte; NA WIJN. Pijn in het voorhoofd 's morgens; boven de ogen. Pijn in achterhoofd; zijkanten van het hoofd; slapen; kruin. Brandende pijn in het voorhoofd. Beurse, gekneusde pijn
Samenplakkende oogleden 's morgens. Staar (genezen). Dikke, muco-purulente uitscheiding uit de ooghoeken. Heel droge en doffe ogen. Hitte en branden in de ogen. Ontsteking van de oogleden. Jeuk aan de oogleden en tranenvloed in de buitenlucht. Ligt met half open ogen. Pijn in de ogen; bijtend; brandend 's avonds; drukkend; schietend; stekend; scheurend. Verlamming van de oogleden; van de gezichtszenuw. Lichtschuwheid in zonlicht. Pupillen eerst vernauwd, later verwijd. Rode ooglidranden. Starende blik, ingevallen ogen. Oedemateuze oogleden. Zwevende puntjes voor de ogen; groene kleuren; halo rond lichtbronnen. Wazig zien. Talrijke symptomen ontstaan door inspanning van de ogen. Flikkeren voor de ogen. Verminderd gezichtsvermogen. Bloederige of etterige uitscheiding uit het oor. Jeuk in de oren. Geluiden in de oren: 's avonds; 's nachts; met duizeligheid; zoemen; fladderen; suizen; razen; fluiten. Pijn IN HET OOR; achter het oor; brandend; stekend; SCHEUREND. Kloppen in het oor. Zwelling van de oorschelpen e
Catarrale irritatie van de neus met rode neus. Coryza slechter 's avonds; vloeibare neusloop afgewisseld met droogte. Neusloop; bloederig; rijkelijk; etsend; etterig; dik; achteruit de neus. Droog gevoel in de neus. Opsnuiten van bloed. Verstopt gevoel. Jeuk in de neus. Zeer gevoel in de neus. Reukvermogen aanvankelijk verscherpt, later verminderd. Frequent niezen. Rode en opgezette neus.
Droge en gesprongen lippen. Verkleuring van het gezicht; blauwachtige kringen onder de ogen; aardkleurig of bleek; vale kleur. Erupties op de neus; pukkels op gezicht en voorhoofd; blaasjes. Afgetobd en ziekelijk gelaat. Veel jeuk aan de gezichtshuid. Rechtszijdige aangezichtsverlamming (genezen). Ingevallen gezicht, gekwelde uitdrukking. Gezwollen lippen. Spiertrekkingen in het gelaat. Kleine zweertjes aan de lippen en in de mondhoeken.
Bloedend tandvlees en gebarsten tong. Droge mond en wit beslagen tong. Tandvlees pijnlijk en gevoelig, brandende tong. Tongpapillen opgezet. Speekselvloed met bloederig speeksel, scheurbuikachtig tandvlees. Tandvlees sterk opgezet. Smaak vies, bitter; flauw; metaalachtig; zoutachtig; zoetig. Kleine zweertjes op het tandvlees. Blaasjes op de tong. Loszittende tanden. Kiespijn; bij kauwen; door druk; bij inslapen; brandend; trekkend; stotend; kloppend; zeer; stekend; scheurend.
Gevoel van samensnoering in de keel; droge keel; constrictie van de slokdarm. Frequent opschrapen van slijm. Sterk ontstoken keel. Gevoel van een brok in de keel. Onafgebroken vorming van taai slijm in de keel. Voortdurend schrapen van de keel. Keelpijn bij slikken; brandend; drukkend; rauw gevoel; zeer gevoel. Spasmen van de slokdarm bij slikken. Bemoeilijkt slikken van vast voedsel of vloeistoffen. Zwelling van keel, tonsillen en huig. Trekkende en drukkende pijn aan de buitenkant van de keel (zijkanten).
Wisselende eetlust; grillig; verminderd; toegenomen, zelfs enorm; geeuwhonger na eten; geen eetlust na twaalf uur 's middags; geen eetlust, wel dorst. Aversie tegen voedsel; tegen gekookt voedsel; vlees; zoet; warme dranken; wijn.
Samensnoerend gevoel in de maag. Behoefte aan bier en koude dranken. LEEG GEVOEL IN DE MAAG. Oprispingen; 's avonds; beter door oprispingen; oprispingen na eten; vruchteloze pogingen; scherp; bitter; lucht; smakend naar het gegeten voedsel; zuur na eten en na melk; hartwater. Vol gevoel na eten, met gevoel van zwaarte. Hik na eten. Zwaar gevoel in de maag. MISSELIJKHEID 's morgens; twaalf uur 's middags; na eten; tijdens hoofdpijn. Maagpijn: 's morgens; 's avonds; na eten; tijdens menstruatie; brandend; krampend; snijdend; knagend; kokende hitte; zeer gevoel; stekend. Zinkend gevoel in de maag met kokhalzen. Buitensporige dorst 's middags en 's avonds. OVERGEVEN: 's morgens; na drinken; na eten; met hoofdpijn; tijdens zwangerschap; gal; bitter; zwart; bloed; bruinachtig; voedsel; groen; slijm; zuur; waterig; geel.
Koud gevoel in de buik. Opgeblazen buik na eten. Opgezette lever. Vastzittende winden. Vol gevoel na eten. Zwaar gevoel in de buik; gevoel van een gewicht in de hypochondria. Gewaarwording alsof iets beweegt in de buik, met gorgelende geluiden. Buikpijn; 's morgens; 's avonds; alsof diarree zal verschijnen; na eten; voor de menstruatie; tijdens de menstruatie; in vlagen; na stoelgang; tijdens lopen; in de hypochondria; in het hypogastrium, voor de menstruatie; in de liesstreek; in de omgeving van de navel.
Krampende pijn 's morgens; in de zijkanten van de buik; in de navelstreek. Snijdende pijn rond de navel. Trekkende pijn in de buik. Drukkende pijn in hypogastrium en lever. Zeer gevoel in de hypochondria. Stekende pijn in de buik; onder de rechter ribbenboog; in de lever; in de zijkanten van de buik. Scheurende pijn in de buik. Nerveus gevoel in de buik; spanningsgevoel in de buik met rommelen.
CONSTIPATIE: afgewisseld met diarree; uiterst moeilijke stoelgang; inactiviteit van het rectum; geen enkele aandrang; onbevredigende stoelgang; vruchteloos persen, droge ontlasting; hard; licht van kleur. Diarree; 's_middags; 's avonds; zonder pijn; onwillekeurig; met hersenaandoeningen. De ontlasting is bloederig; bruin; rijkelijk; frequent; groen; stinkend; waterig. Veel winden, geven een verbetering van de klachten; stinkend. Kriebelen en jeuk in de anus 's avonds. Uitwendige aambeien; bloedend. Vocht rond de anus. Pijn in anus en rectum; tijdens stoelgang; brandend, tijdens en na ontlasting; snijdend; drukkend; zeer gevoel; stekend; scheurend; tenesmus na ontlasting. Uitzakking van de anus. Vruchteloze aandrang tot ontlasting.
Drukkende pijn in de blaas. Verlammingsachtige zwakte van de blaas. Urineretentie. Spastische contracties van de blaas. Aandrang tot urinelozing; 's nachts; vruchteloos; plotseling; moet zich haasten of de urine zal ontsnappen; plotselinge aandrang na mictie. Druppelende urine; dysurie; zwakke urinestroom; frequente urinelozing, vooral 's nachts; met onderbroken straal. Onwillekeurige urinelozing, vooral 's nachts; tijdens de slaap; bij hoesten; na stoelgang; zwakke blaas.
Pijn in de nieren; snijdende pijn in de urineleiders; steken in de nieren; verminderde urine. Lozing van prostaatvocht tijdens moeilijke stoelgang. Bloeding uit de urethra. Branden in de urethra tijdens mictie. Snijdende en stekende pijn in de urethra. Urine: bevat eiwitten; bloederig; brandend; TROEBEL BIJ STAAN; donker; rijkelijk; met BEZINKSEL: troebel; vlokkerig, zanderig en rood, zanderig en wit. Suikers in de urine (genezen). 'Nerveuze blaas' met kleurloze, waterige urine (genezen).
Hinderlijke, pijnlijke, sterke, zelfs hevige erecties 's nachts. Pijn in de testikels; trekkende pijn in de testikels; stekende pijn in penis en eikel. Zaadlozingen: zonder erotische dromen. Geslachtsdrift toegenomen en zelfs hevig. Opgezette testikels. Ook bij vrouwelijke patiënten is de geslachtsdrift verhoogd. Ontsteking van de eierstokken. Leucorroe: bijtend; bloederig; na de menstruatie; geel; wit. Menstruatie: afwezig; helderrood; stolsels; frequent; laat; gering; langdurig; onderdrukt. Pijn in de vulva; in de eierstokken; erger links; neerwaartse druk voor de menstruatie; zeer gevoel in de vulva. Uitzakking van de baarmoeder.
Constrictie van de larynx. Gevoel van droogte. Ophoping van slijm. Branden, rauw en zeer gevoel in strottehoofd en luchtpijp. Kriebelen en schraperig gevoel in de larynx. Heesheid samen met neusverkoudheid. Hese, zwakke stem. Versnelde, angstige en astmatische ademhaling, erger 's_nachts; spastische astma; bemoeilijkte ademhaling; 's avonds, 's nachts en na eten; onregelmatig; reutelend; kort; met gevoel van stikken. Hoest: overdag; dag en nacht; 's morgens; 's middags; 's avonds; 's nachts; astmatisch; door diep ademhalen; onophoudelijk; na het avondeten; droog, 's_avonds en 's nachts; uitputtend; droge kuchhoest; ten gevolge van irritatie in strottehoofd en luchtpijp; nerveuze hoest; in vlagen; hevig; tijdens rust; kort; erger bij zitten; beter bij opstaan en rondlopen; spastisch; hoest ten gevolge van overprikkeling van het ruggemerg; kriebelhoest; heftig. Is een heel bruikbaar geneesmiddel gebleken bij kinkhoest. Sputum: alleen overdag; 's morgens; helder; rood bloed; met spoortjes bloed; moeilijk; schui
Angstgevoel in de borst. Constrictie, als van een band; gevoel van samensnoering rond het hart; bij ruggemergaandoeningen. Pukkels op de borst. Beklemd gevoel op de borst. Pijn in de borst; 's avonds; tijdens hoesten; bij diep inademen; in het hart; zeurende pijn in de borst; branden in de borst met rauw gevoel bij hoesten; snijdende pijn; drukkende pijn; zeer gevoel bij hoesten; zeer gevoel in de borsten. Stekende pijn in de borst; bij hoesten; diep inademen; in de zijkanten van de borst; erger links; in het hart. Hartkloppingen: voelt elke hartslag; angstig; bonkende hartslag, als hamerslagen; bij wakker worden. Wanneer ruggemergaandoeningen overgaan in ftisis. Spasmen van de borst.
Gevoel van grote hitte, zelfs branden in de rug. Jeuk en kriebelen op de rug. Convulsie-achtige bewegingen van de rugspieren, wat kan oplopen tot opisthotonus. Pijn in de rug: tijdens koude rillingen; voor de menstruatie; bij beweging; bij opstaan uit zittende positie; TIJDENS ZITTEN; bij staan; sommige pijnen zijn beter bij lopen; pijn in de nekstreek. Pijn in de dorsaalstreek; tussen de schouderbladen; in de wervelkolom. Pijn in het lumbaalgebied; tijdens de menstruatie; bij beweging; bij overeind komen; bij zitten; beter bij lopen. Pijn in het heiligbeen. Pijn in het stuitje, tijdens de menstruatie. Hevige pijn in de wervelkolom bij zitten, beter bij lopen. Zeurende pijn in de lumbaalstreek. Beurse pijn in de rug; in de nekstreek. Brandende pijn in rug en wervelkolom; lumbaalgebied. Drukkende rugpijn; lumbaalstreek. Wervelkolom pijnlijk gevoelig bij aanraken; dorsaalstreek; stuitje. Bijzonder bruikbaar middel bij overprikkeling van het ruggemerg. Stekende pijn in de rug; in de schouderbladen. Scheurende p
Wintervoeten. Belangrijk middel bij chorea. Koude ledematen; bovenste ledematen; HANDEN; vingertoppen; dijbenen 's morgens; ijskoude voeten 's nachts. Krampen in de bovenste ledematen, de kuiten en de voeten. Blauwe handen. Droge handen en vingers. Pukkels en blaasjes op de ledematen. Kriebelen als van mieren, vooral aan de voeten. Hete handpalmen en voeten; brandende voetzolen. Zware ledematen. Jeuk aan de ledematen. Schokbewegingen van de onderste ledematen; erger in de slaap.
Doof gevoel in alle ledematen. Allerlei soorten pijn in de ledematen; reumatisch; bovenste ledematen; schouders; benen; dijbenen en onderbenen; in de hiel. Pijn langs de heupzenuw. Branden in de armen; onderarm; handen; benen; dijbenen; voeten; voetzolen. Trekkende pijn in de ledematen; armen; bovenarm; onderarm; dijbenen; dijbenen 's avonds, beter door beweging en bij lopen, slechter bij zitten; in de knieën; onderbenen. Beurse, gekneusde pijn in de ledematen; dijbenen; onderbenen. Stekende pijn in de ledematen; armen; schouder; handen; benen; heupen; dijbenen. Scheurende pijn in de ledematen; GEWRICHTEN; bovenste ledematen; schouder; bovenarmen; onderarm; pols; hand; vingers; onderste ledematen; heup; dijbeen; knie; onderbeen; tenen. Pijnloze verlamming van de benen. Zweethanden; koud zweet; transpiratie op de benen; VOETZWEET; stinkend voetzweet; onderdrukt voetzweet. Rusteloosheid van alle ledematen, met name van de voeten en onderbenen. Stijve benen. Oedemateuze zwelling van de voeten. Spanningsgevoel i
Comateuze slaap. Dromen angstig, van vallen; angstaanjagend, gruwelijk; van tegenslag; van zware geestelijke inspanning; levendig. Laat inslapen. Slaperigheid 's middags en na eten. Slapeloosheid na middernacht en na 3 uur 's nachts; slapeloos na wandelen. Wordt 's morgens niet uitgerust wakker. Wordt te vroeg wakker; om 3 uur 's nachts; wordt herhaaldelijk wakker.
Koude rillingen; 's middags; 's avonds; in koude lucht; in bed; na eten; uitwendige rillingen; hevige rillingen; na slapen. Koorts; 's avonds; 's_nachts; afgewisseld met koude rillingen; opvliegers. Transpiratie: 's_nachts; koud; overmatig tijdens de slaap.
Verminderde gevoeligheid van de huid. Bijtend gevoel na krabben. Brandend gevoel na krabben. Objectief waarneembare kou van de huid. Snel barstende huid. Rode vlekken. Droogte met branden. Erupties: steenpuisten; brandend; herpesachtig; jeukend; vochtig; rash; korsterig; erger na krabben; met schrijnende pijn; ONDERDRUKTE HUIDUITSLAG; etterend; netelroos, erger na krabben; blaasjes. KRIEBELEN over het hele lichaam. Jeuk; bijtende jeuk; brandende jeuk; kriebelende jeuk; stekerige jeuk; erger door bedwarmte. Overgevoeligheid van de huid. Stekende pijn in de huid. Zweren; bloedend; brandend; met bloederige uitscheiding; indolent; met jeuk; zonder pijn; met schrijnende pijn.~
ZINCUM PHOSPHORICUM (Zinkfosfiet)*
* Geen afzonderlijke beschrijving in Boericke; alleen onder de Relaties van Zinc. Vert.
Karakteristieken - Herpes zoster; D 1. Neuralgische pijn in hoofd en gezicht. Bliksemachtige pijnen bij ataxia locomotrix. Geestelijke uitputting, nervositeit en vertigo. Seksuele opwinding en slapeloosheid. Geïndiceerd bij depressie; vermoeidheid; geestelijke uitputting bij zakenmensen. Paralyse. Epilepsie. Overmatig gebruik van broomzouten. Vergeetachtig, indolent, ongerust < 's middags en 's nachts. Kriebelen als van mieren over het gehele lichaam. Neurogene vertigo > liggen.

~
ZINCUM SULPHURICUM (Zinksulfaat, Witte vitriool)*
* Geen afzonderlijke beschrijving in Boericke; alleen onder de Relaties van Zinc. Vert.
Karakteristieken - Troebeling van het hoornvlies, hoge potentie, niet te vaak herhaald [McFarland]. Ontsteking van het hoornvlies. Korrelige oogleden. Verlamming van de tong. Krampen in armen en benen. Beven en convulsies. Hypochondrie als gevolg van masturbatie. Nerveuze hoofdpijnen.

~
ZINCUM VALERIANICUM (Zinkvalerianaat)
Karakteristieken - Geïndiceerd bij neuralgie, hysterie, angina pectoris en andere pijnlijke aandoeningen, in het bijzonder van de eierstokken. Epilepsie zonder aura. Hysterische pijn in het hart. Aangezichtspijn, hevige pijn in de linker slaap en de onderkaak. Slapeloosheid bij kinderen. Hardnekkige hik. Affiniteit met zenuwen, eierstokken en ruggemerg. Overgevoeligheid; nerveus en slapeloos.
Psyche - Snel opgewonden. Overstuur. Ongegronde angst.
Hoofd - Hevige, neuralgische, met tussenpozen optredende hoofdpijnen. Wordt bijna gek van de pijn, die doordringend en stekend is. Kan niet slapen vanwege de hoofdpijn; & zwaarmoedigheid.
Oren - Kriebelen boven het linkeroor.
Gezicht - Aangezichtspijn.
Mond - Zure smaak in de mond 's morgens. Stikt bijna bij poging om te eten.
Buik - Krampende pijnen door gasophoping; in de onderbuik.
Rectum - Colitis mucosa.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Pijn in de eierstokken; pijn schiet omlaag door de benen, zelfs tot aan de voeten; tijdens en na de menstruatie. Dysmenorroe; pijn >> over de bovenbenen.
Rug - Hevige pijn in nek en wervelkolom.
Ledematen - Kan niet stilzitten; moet de benen voortdurend bewegen. Ischias.
Koorts - Koude rillingen na geestelijke opwinding of inspanning. Koude delen beginnen te branden als ze warm worden.
Modaliteiten - Beter: Wrijven.

~
ZINGIBER (Zingiber officinale, Gember)
Karakteristieken - Zwakke spijsvertering, seksuele zwakte en luchtwegproblemen vragen om dit geneesmiddel. Nierfuncties liggen volledig stil. Astma ten gevolge van maagstoornissen; zonder angst, < tegen de ochtend. Onderdrukte urinelozing na buiktyfus. Droge hoest & overvloedige expectoratie 's morgens. Gevoel van zwakte in alle gewrichten. Zeurende pijn in de hielen na lang staan.
Hoofd - Migraine; plotselinge glinsteringen voor de ogen; verward en leeg gevoel in het hoofd. Pijn boven de wenkbrauwen.
Neus - Verstopt en droog gevoel. Ondraaglijke jeuk; rode pukkels op de neus.
Mond - Smaak van voedsel blijft lang aanwezig, speciaal van brood en toast.
Keel - Jeukerig gevoel in de keel.
Maag - Zwaar gevoel, of er een steen in de maag ligt. Klachten na het eten van meloen en het drinken van onzuiver water. Hyperaciditeit (Calc.; Rob.). Zwaar gevoel in de maag bij ontwaken, & gasvorming en rommelingen, hevige dorst en leeg gevoel. Pijn van de maagkuil >> onder het borstbeen, < eten.
Rectum - Koliek, diarree, extreem frequente ontlasting. Diarree na het drinken van slecht water, & sterke winderigheid, snijdende pijn en verslapping van de sluitspier. Hete, zere, pijnlijke anus tijdens de zwangerschap. Chronische darmcatarre. Rode en ontstoken anus. Aambeien heet, pijnlijk, zeer (Aloë).
Urinewegen - Frequente aandrang tot urinelozing. Stekerig-brandende pijn in de uitmonding van de urethra. Gele uitscheiding uit de urethra. Urine dik, troebel, sterk van geur, onderdrukt. Volledig uitblijven van urinelozing na buiktyfus. Nadruppelen.
Mannelijke geslachtsorganen - Jeuk aan de voorhuid. Verhoogde geslachtsdrift; pijnlijke erecties. Polluties.
Ademhalingsorganen/Borst - Heesheid. Schrijnen onder het strottehoofd; bemoeilijkte ademhaling. Astma, zonder angstige onrust, < tegen de ochtend. Steken in de borst. Droge kuchhoest; overvloedige expectoratie 's morgens.
Rug - Lam gevoel.
Ledematen - Gevoel van grote zwakte in alle gewrichten. Krampen in voetzolen en handpalmen.
Modaliteiten - Symptomen: < Aanraken. < Liggen. > Zitten; staan. Beweging <. Opstaan <. Lachen en praten < hoofdpijn. < 's Avonds en 's nachts. > Ontbloten. < Koude lucht; koud, vochtig weer. < Brood; meloen.
Relaties - Vergelijk: Abies-n. (zwaar gevoel in de maag); Sulph. (koud gevoel in de voorhuid; Sulph. in de glans penis); Bell-p. en Nux-v. (wakker worden om 3 uur 's>>nachts); Calad. Antidote: Nux-v.
Oorzaken - Meloen. Brood.

~
ZIZIA (Zizia aurea, Thaspium aureum)
Karakteristieken - Hysterie, epilepsie, chorea, hypochondrie vallen binnen het werkingsgebied van dit geneesmiddel. Spastische bewegingen van de spieren van gezicht en ledematen.
Psyche - Suicidaal; depressief; lachen # huilen.
Hoofd - Drukkende pijn bovenop het hoofd, in de rechter slaap, & rugpijn.
Mannelijke geslachtsorganen - Grote futloosheid na coitus. Verhoogde potentie.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Met tussenpozen optredende neuralgische pijn in de linker eierstok. Scherpe, overvloedige leucorroe, & te late menstruatie.
Ademhalingsorganen/Borst - Droge hoest, & steken in de borst. Dyspnoe.
Ledematen - Ongewoon vermoeid gevoel. Chorea, vooral tijdens de slaap. Rusteloze benen (Tarent.). Lam gevoel in de armen en krampachtige trekkingen.
Modaliteiten - Slechter: Tijdens de slaap.
 Behoefte aan zure dingen en stimulantia. Symptomen: < Aanraken. Druk = pijn in tussenribspieren; druk op de maag = misselijkheid en slapte. < Liggen; bukken; beweging; hoesten.
Relaties - Vergelijk: Cham. (één wang rood); Sep. (stuwing van de baarmoeder, rugpijn, onverschilligheid); Tarent. (chorea in de slaap); Ambr., Anac., Calc., Cann-i., Con., Cupr., Med., Rheum, Valer. en Verat. (alsof in een droom); Calc., Ign., Merc., Ign., Merc., Nux-m., Puls. en Stram. (lachen # huilen); Agar.; Cic.; Aeth.; Myg. (chorea)