Tonen 21-40 van 917
Materiamedica van Kent en Boereke om zelf te repertoriseren
KLACHT REMEDIE
AETHUSA CYNAPIUM (Hondspeterselie)
Karakteristieken - De karakteristieke symptomen houden voornamelijk verband met de hersenen en het zenuwstelsel, & stoornissen van het maagdarmkanaal. Keuzebepalend zijn kwellende angst, huilen en zichtbare ongemakkelijkheid en ontevredenheid, speciaal bij ziekten van kinderen, zoals tijdens het doorkomen van tanden en bij zomerklachten indien er, & de diarree, een uitgesproken intolerantie is voor melk, evenals een slechte circulatie. Klachten gekenmerkt door heftigheid. Hevig braken, hevige convulsies, hevige pijnen en hevig delirium. Aan de andere kant is er extreme uitputting en stupor, evenals een zwakke reactiekracht, die kan oplopen tot verlies van het spraakvermogen. Geestelijke en lichamelijke zwakte. Met het voortschrijden van de ziekte gaat de patiënt zich steeds meer terugtrekken en wordt de neiging tot huilen sterker. Bij epileptiforme convulsies zijn de duimen ingeklemd, wordt het gelaat rood, draaien de ogen naar boven, heeft de patiënt verwijde pupillen en een starende blik en verschijnt er
Psyche - Rusteloos, angstig, huilen. Ziet ratten, katten, honden, etc. Bewustzijnsverlies, ijlen. Kan niet nadenken of ergens de aandacht op gevestigd houden; door overmatig studeren. Geestelijke uitputting. Stompzinnigheid, eventueel # razernij en prikkelbaarheid. Wil uit bed of uit het raam springen. Examenvrees door een gevoel van onvermogen. Onhandigheid.
Vertigo - Duizeligheid & slaperigheid, & hartkloppingen, & zwakte; hittegevoel in het hoofd nadat de duizeligheid minder is geworden.
Hoofd - Bandgevoel of gevoel alsof het hoofd in een klem zit. Pijn in het achterhoofd, >> de wervelkolom; > liggen en druk. Klachten van het hoofd > winden laten (Sang.) en door stoelgang. Gevoel alsof er aan de haren wordt getrokken. Pijn alsof het hoofd wordt samengedrukt, & duizeligheid, < lopen en omhoog kijken.
Ogen - Lichtschuwheid ( chronisch); zwelling van de klieren van Meibom. Rollende ogen bij inslapen. Neerwaarts getrokken ogen; verwijde pupillen. Glanzende en uitpuilende ogen. Hoornvlies ingezonken. Voorwerpen lijken groter of dubbel.
Oren - Verstopt gevoel; > vinger in het oor stoppen of uit elkaar trekken van de delen. Gewaarwording alsof er iets heets uit de oren stroomt. Sissende geluiden.
Neus - Verstopt met veel dik slijm. Herpes op de neuspunt. Frequente, vruchteloze drang om te niezen. Neusvleugels ingetrokken (spitse neus).
Gezicht - Opgeblazen, vlekkerig rood, ingevallen. Uitdrukking angstig, lijdend; linea nasalis duidelijk zichtbaar. Gebied rondom de lippen blauwachtig wit. Kin en mondhoeken voelen koud.
Mond - Droog. Aften. Tong lijkt te lang. Trage, verwarde spraak. Spraakverlies. Smaak bitter; als van uien; als van kaas; zoetig 's morgens.
Keel - Branden en puisten in de keel, & moeilijk slikken.
Maag - Intolerantie voor melk; overgeven direct na het drinken of in grote brokken. Hongerig na overgeven. Teruggeven van voedsel ongeveer een uur na het eten. Krachtig overgeven van een witte, schuimende substantie. Misselijkheid bij het zien van voedsel. Pijnlijke samentrekking van de maag. Overgeven, & zweten en grote zwakte, & kwellende angst en lijden, gevolgd door slaperigheid. Gevoel alsof de maag zich omdraait, & brandend gevoel tot in de borst. Scheurende pijn in de maag, >> de slokdarm. Wil steeds kleine beetjes eten. KRACHTELOOSHEID EN SLAPERIGHEID NA OVERGEVEN. AFSCHUWELIJKE MISSELIJKHEID. Spijsverteringsstoornissen ten gevolge van geestelijke uitputting. Kokhalzen.
Buik - Koud, inwendig en uitwendig, subjectief en objectief, zwartblauwig gezwollen, & koude benen, & zeurende pijn in de darmen, > uitwendige warmte. Koliek, gevolgd door overgeven, duizeligheid en zwakte. Buik gespannen, opgeblazen en gevoelig. Borrelend gevoel rond de navel.
Rectum - Ontlasting onverteerd, dun, groenachtig, voorafgegaan door koliek, & tenesmi, en gevolgd door uitputting en slaperigheid. Cholera infantum; kind koud, klam, suf, met starende ogen en verwijde pupillen. Hardnekkige constipatie; gevoel alsof de darmen niets meer doen. Cholera-achtige aandoeningen bij bejaarde personen. Geelgroene, slijmerige diarree.
Urinewegen - Snijdende pijn in de blaas, & frequente aandrang tot urinelozing. Pijn in de nieren.
Mannelijke geslachtsorganen - Rechter testikel ingetrokken, & pijn in nier.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Lancinerende pijn in de geslachtsorganen. Pukkels op de uitwendige geslachtsdelen; jeukend bij warm worden. Waterige menstruatie. Zwelling van de borstklieren, & lancinerende pijn.
Ademhalingsorganen/Borst - Bemoeilijkte, beklemde, onrustige ademhaling; gevoel van krampachtige samensnoering. Kan niet praten als gevolg van de klachten. Kortademigheid onderbroken door de hik. Hoest leidt tot hoofdpijn. Steken in de linker zijkant van de borst.
Hart - Hevige hartkloppingen, & duizeligheid, hoofdpijn en rusteloosheid. Pols snel, hard en klein, aritmisch.
Rug - Te zwak om rechtop te staan of het hoofd rechtop te houden. Gevoel alsof de rug in een klem zit ( onderrug). Zeurende pijn in de onderrug. Zwelling van de nekklieren, als een parelsnoer. Gevoel alsof de rugpijn verbeterd kan worden door strekken en achterover buigen (stijf).
Ledematen - Zwakte van de benen. Vingers en duimen ingeklemd. Gevoelloze handen en voeten. Hevige spasmen. Gewaarwording alsof de armen veel korter zijn. Zwaar gevoel, zwakte en contractie van de vingers. Excoriatie van de dijbenen bij lopen.
Slaap - Verstoorde slaap door hevig opschrikken; koud zweet. Doezeligheid na overgeven of stoelgang. Kind zo afgemat dat het terstond in slaap valt. Rollen met de ogen of lichte convulsies bij inslapen.
Koorts - Grote hitte; geen dorst. Overvloedige, koude transpiratie. Wil tijdens zweten onder de dekens blijven. Zweten bij de minste lichamelijke inspanning.
Huid - Snel zweten. Lichaamsoppervlak koud en bedekt met klam zweet. Opgezette lymfeklieren. Jeukende huiduitslag rond de gewrichten; > warmte. Huid van de handen droog en rimpelig. Ecchymosis. Anasarca. Zwartblauwige verkleuring van de huid.
Modaliteiten - Slechter: 3 - 4 uur 's nachts. Warmte;warm weer. MELK. Doorkomen van tanden. Steeds eten. Overmatige inspanning. Zomer. Beter: Buiten. Wandelen in de buitenlucht. Conversatie. Gezelschap.
 Alle verschijnselen < tussen 3 en 4 uur 's nachts. Warmte = ondraaglijke jeuk van de huiduitslag. Evenals bij Bov. en Aster. zijn de verschijnselen < door koffie, wijn, alcohol, koud water en bedwarmte; > door een wandeling in de buitenlucht en door conversatie. Algemene > buiten (met uitzondering van de mentale symptomen).
Relaties - Vergelijk: Cic.; Con.; Oena.; Ant-c. en Calc. (overgeven na melk); Ars.; Asar.; Cupr.; Ip.; Op; Athamanta oreoselinum (verward gevoel in het hoofd; duizeligheid > liggen; bittere smaak in de mond en bitter speeksel; handen en voeten ijskoud). Complementair: Calc. Antidoteert: Op. Antidoten: Plantaardige zuren.
Teste plaatst Aethusa met Cic., Con., Aster., Bov., Lob., Merc. en Kreos. in de Sulphur-groep.
~
AGARICUS MUSCARIUS Wat aan dit geneesmiddel het meest opvalt, zijn de trillingen en de onwillekeurige samentrekkingen van spieren. Trekkende, schokkende spieren en trillende ledematen; beven en tremoren. In alle delen van het lichaam en in de ledematen zien we dat terug. De spiercontracties voltrekken zich op zo'n grote schaal dat het duidelijk chorea wordt. De essentie van Agaricus en die van chorea komen sterk met elkaar overeen. Vele gevallen van chorea zijn met dit middel genezen. Daarbij kunnen de samentrekkingen optreden in alle spieren en spiergroepen van het lichaam. De patiënt heeft over zijn hele lijf een kriebelend gevoel. Dit blijft nauwelijks beperkt tot de huid, het lijkt zich in dieper weefsel te bevinden en geeft een gewaarwording alsof er mieren kruipen. Jeuk, van plaats wisselend door krabben. Geen plaats blijft hier vrij van. Eigenaardige gewaarwordingen hier en daar op de huid of in lichaamsdelen, gevoel van kou, idee van koude of van hete naaldjes. Steken en branden waar de bloedsomloop verminderd is, rond
De patiënt is bijzonder zenuwachtig en heel gevoelig voor kou. Jeuk, prikkelen, tintelen enz., veroorzaakt door mentale inspanning en beter door lichamelijke inspanning. Alle symptomen van Agaricus, vooral die van het ruggemerg, zijn slechter na coïtus. Het past bij de klachten na geslachtsgemeenschap van jonge, ongetrouwde vrouwen. Hysterische flauwte na geslachtsgemeenschap.
De mentale symptomen wekken in dit verband geen verbazing. Grote veranderlijkheid, irritatie, mentale uitputting en problemen door overinspanning van de geest en door langdurig studeren. De mentale vermogens lijken zich langzaam te ontwikkelen. Kinderen leren laat lopen en praten, een combinatie van de karakteristieken van twee geneesmiddelen, Natrium muriaticum, dat het symptoom 'leert laat praten' heeft en Calcarea carbonica, dat 'leert laat lopen' heeft. Bij Calcarea carb. komt dit door gebrekkige ontwikkeling van het beenderstelsel. Bij Agaricus ligt de achtergrond op het mentale vlak, een trage mentale ontplooiing. Kinderen met spiertrekkingen en flauwvallen; nerveuze meisjes voor de puberteit die convulsies krijgen na een standje, na opwinding en shock; mentale ontwikkeling vertraagd. Kinderen die moeilijk kunnen onthouden, fouten maken en langzaam leren. Zenuwachtige patiënten die bij nalezen spel- en schrijffouten uit hun eigen werk halen. De gesteldheid van de geest kenmerkt zich door het trage beg
Moeilijke coördinatie van de spierbewegingen. Incoördinatie van hersenen en ruggemerg. Onhandige bewegingen van vingers en handen. Laat dingen vallen. Als door een spasme verliezen de vingers hun greep. De onhandige keukenprinses die doorlopend delen van het servies laat vallen, heeft mogelijk Agaricus of Apis nodig. Deze twee geneesmiddelen zijn tegenpolen. Agaricus blijft bij voorkeur bij de kachel, terwijl Apis daar zo ver mogelijk vandaan probeert te blijven. De onbeholpenheid, de onhandigheid etc. is zowel mentaal als fysiek. Wisselende toestanden. Soms is de patiënt traag van begrip, onbeholpen en onhandig, andere keren is hij snel en poëtisch. Gedichten zegt hij vlot en moeiteloos op, vooral 's nachts. 's Morgens is hij indolent en vermoeid, hetgeen tot 12 uur 's middags kan aanhouden. De mentale symptomen zijn 's morgens erger en nemen 's avonds af. Het trekken en schokken van de spieren verdwijnt tijdens de slaap geheel. Vertigo bij wandelen in de open lucht. De patiënt heeft het altijd koud. Als hi
Doorgaans gaan bij Agaricus de hoofdpijnen samen met de verschijnselen van het ruggemerg en met de trekkingen en schokken. Personen met aandoeningen van het ruggemerg en hoofdpijn. Pijn alsof het hoofd wordt aangeraakt met scherp ijs, of alsof bezet met koude naaldjes. Dit is een algemeen symptoom (een zogenaamde generaliteit); we treffen het ook aan in andere delen van het lichaam. Gevoel van een spijker in het hoofd. Bloeden in de ochtenduren; het bloed is dik, zwart en wil nauwelijks vallen. Koud gevoel in het hoofd. Allerlei vreemde sensaties in de scalp; gewaarwording van ijzige kou na jeuk of krabben. Een dergelijke gewaarwording vinden we overal in het lichaam terug. Jeuk zonder een spoor van huiduitslag; kan er niet afblijven; krabben wordt gevolgd door een gevoel van ijzige kou of van wind op de plaats waar hij heeft gekrabt. Net als bij chorea is het hoofd voortdurend in beweging. Jeuk van de behaarde hoofdhuid, voornamelijk 's morgens bij opstaan. Opnieuw zien we hier de algemene verslechtering 's
Zenuwtrekkingen van de ogen. Als een Agaricus-patiënt u aankijkt, gaan de ogen als een slingeruurwerk onophoudelijk heen en weer. Hoewel de patiënt probeert zijn blik te fixeren, kan hij dit oscilleren niet tegenhouden. Alleen tijdens de slaap stopt het; dan verdwijnen alle onwillekeurige bewegingen. Behalve bij Agaricus treffen we dit verschijnsel aan bij nog een paar geneesmiddelen, Cicuta, Arsenicum, Sulphur, Pulsatilla. Allerlei kleurige en visuele hallucinaties. Flikkeren voor de ogen; lezen gaat moeizaam. Voorwerpen lijken te zijn waar ze niet zijn. Zwarte vliegjes voor de ogen; zwarte stofdeeltjes; dubbelzien; mouches volantes. Spierzwakte van de ogen. Onregelmatigheid van de oogbewegingen; verwijde pupillen; vernauwde pupillen. Idee van mist of een spinneweb voor de ogen. Spastische spiersamentrekkingen. Deze trekkingen vormen het meest typerende symptoom van Agaricus, evenals de zenuwtrekkingen rond de ogen en de hallucinaties van kleuren en objecten.
Oren rood, jeukend en brandend, alsof bevroren. Hetzelfde gevoel als bij winterhanden, een gevoel dat bij Agaricus in vele delen van het lichaam optreedt. Dezelfde jeuk en tinteling als het middel in het algemeen kan teweegbrengen. Verminderd gehoor; doofheid; toegenomen gehoorgevoeligheid. In de ochtenduren is de patiënt als verdoofd, traag, indolent, vermoeid, maar als de avond aanbreekt klaart hij op. Hij wordt warmer, opgewonden, dichterlijk en profetisch, wil tot laat in de nacht opblijven, is heel helder en wil spelletjes doen.
Epistaxis; overvloedige, foetide uitvloed uit de neus. Agaricus geneest de meest hardnekkige, chronische neusklachten die gepaard gaan met droogte en korsten, bij mensen met een tuberculeuze constitutie. Het is een diep werkend geneesmiddel. Vele malen is met dit middel beginnende ftisis genezen. Het helpt bij hoest en catarre die al lang bestaan. Rode, alsof bevroren neus. Bij verstokte drinkers met een rode neuspunt is het even werkzaam als Ledum en Lachesis.
Uit wat we al hebben gezien, mogen we afleiden dat spiertrekkingen van het gelaat, jeuk, roodheid en branden als na bevriezing, paralytische krachteloosheid e.d. eveneens in het beeld voorkomen, omdat dat algemene karakteristieken zijn van Agaricus. Deze symptomen staan inderdaad vermeld in de Materia Medica. Choreatische spasmen. Stompzinnige gelaatsuitdrukking. Maar let op: Sommige patiënten zijn behoorlijk intelligent zolang ze hun gebruikelijke rol kunnen spelen. Maar als hun iets heel anders wordt voorgelegd, iets wat buiten de routine van hun werk valt, dan zijn het net idioten. Dit is vooral merkbaar in de ochtenduren. 's Morgens kan de patiënt geen nieuwe dingen opnemen, 's avonds lukt dat wel. Dit is vergelijkbaar met het effect van thee, koffie en alcohol. Agaricus is een belangrijke antidote van alcoholische dranken. Bij dit middel en bij Zincum is het ruggemerg aangedaan; beide hebben een verslechtering door stimulantia.
Agaricus heeft menig geval genezen van epileptiforme krampen. Vaak betreft het hysterisch-epileptische types met schuim rond de mond, opisthotonus en trekkingen van de gezichtsspieren. Typerend voor de aanvallen van de Agaricus-patiënt is de trilling van een klein spiertje of van enkele spiervezeltjes in het gezicht. Dit houdt enkele minuten aan en verdwijnt daarna. Daarna gebeurt hetzelfde in een ander deel van het gelaat, bijvoorbeeld een trillend ooglid, gevolgd door weer een andere spiergroep. Het geheel is soms zo erg dat de patiënt er bijna gek van wordt. Dit zien we zowel bij Agaricus als bij Nux vomica.
De tanden lijken te lang en zijn gevoelig voor aanraken. De tong trilt, trekt en schokt, waardoor de spraak ongeregeld is en de patiënt met nadruk articuleert. Droge, trillende tong. Leert moeilijk praten. Spasmen van de tong; onduidelijke spraak. Fagedenische zweer op de tongriem; invreten van het tongriempje. Pijnlijk gevoelige tong. Mercuriale aften bovenin de mondholte. Kleine, witte blaasjes als in de zere mond van de zuigeling. Chronische keelontsteking. Verharding van de tonsillen. Brandende dorst, geeuwhonger. Knagend gevoel in de maag, als van honger maar geen eetlust.
Flatus; hinderlijk luid; tympanisme; darmborrelingen; onrustige buik; stinkende winden; rommelende en borrelende geluiden in de buik. Alles fermenteert; rommelen en gasophoping; koliek met knellend gevoel. Afschuwelijk stinkende flatus. Tympanisme met tyfeuze verschijnselen; lichte vorm van tyfus; trillen en trekken van spieren; verlammende zwakte; vermagering; mentale symptomen.
Ochtenddiarree, veel hete winden (Aloë), brandende pijn in het rectum; zachte ont-lasting, sterke tenesmus; hevige aandrang tot ontlasting; onwillekeurig persen voor, tijdens en na stoelgang. Gewaarwording dat rectum zal barsten, zelfs na ontlasting (Mercurius en Sulphur). Hevige, plotseling optredende pijn; kan geen moment wachten; kwellend, brandend gevoel. Snijdende en knijpende pijn in de buik voor ontlasting, evenals pijnlijke, krampachtige aandrang. Tijdens ontlasting koliek en flatus; branden, pijnlijke gevoeligheid, snijden en steken in de anus; transpiratie; pijn van de lendenen naar de benen, na ontlasting niet verdwijnend. Na ontlasting vermindering van de hoofdpijn; bijtende pijn in de anus; gevoel van spanning in het rectum; snijdende pijn in de anus; kramp in het hypogastrium; opgeblazen buik; zwaar gevoel in de buik en rond de navel; pijn in de borst. Bij dit alles ligt de nadruk op tenesmus na ontlasting.
Ook constipatie en gevoel alsof het rectum verlamd is; harde ontlasting; persen alsof het leven ervan af hangt en toch geen ontlasting. Beginnende paralyse van de benen, met spiertrekkingen en brandend gevoel in de ruggegraat. Soms onwillekeurige ontlasting nadat persen vruchteloos is gebleken. Dit verschijnsel was alleen bekend van Argentum nitricum (ontlasting en urine). Aandrang tot plassen even dringend als de aandrang tot ontlasting. Druppelende urine. Een typerend symptoom is dat de urine koud voelt bij lozing; tijdens het druppelen van de urine kan de patiënt de koude druppels tellen die door de urethra gaan. 'Urine komt langzaam, stromend of druppelsgewijs, moet persen om de stroom te bevorderen.' 'Urine waterig, helder, citroenkleurig, heldergeel; donkergeel en heet; rood, vlokkerig, met een poederachtig sediment; waterig in de voormiddag, melkachtig 's avonds, als wei, met rood of wit bezinksel (magnesiumfosfaat); regenboogkleurig aan het oppervlak.' Fosfaten; melkachtige urine. Olieachtig oppervla

Vervorming. De melkvloed houdt na een dag op, waarna congestie van hersenen of ruggemerg begint. Metastasis, vooral bij klachten na ophouden van de melkvloed.
Geslachtsorganen koud en kleiner. Vergelijking van de symptomen van de vrouwelijke en mannelijke geslachtsorganen laat zien dat bij de geneesmiddelproeven te weinig vrouwen zijn betrokken. Toch zijn er veel overeenkomsten te leggen. De klachten zijn bij mannen erger na geslachtsgemeenschap, hetzelfde geldt voor vrouwen. Problemen na seksuele opwinding, uitspatting e.d., bij vrouwen leidend tot flauwvallen en bij mannen tot krachteloosheid. Omdat de seksuele functies worden geïnnerveerd vanuit het ruggemerg kunnen het beven en de spiertrekkingen, of welk van de Agaricus-symptomen ook, na coïtus toenemen.
Bij de man ontstaat het branden in de urethra tijdens coïtus door excoriatie of door een gevoel van hitte van het zaadvocht tijdens ejaculatie. Daarom vinden we dit verschijnsel alleen bij mannen. Branden in de prostaat tijdens zaadlozing. Hevige seksuele opwinding voor en tijdens de geslachtsdaad. Op het moment van de ejaculatie echter blijft het orgasme achterwege en beleeft de patiënt weinig vreugde aan de passieve zaadlozing. Dit komt voor bij mannen met zwakte van het ruggemerg; nerveuze mannen met een tintelend en kriebelend gevoel over het hele lichaam. Agaricus helpt bij oude, catarrale uitscheiding uit de urethra; chronische gonorroe, urethritis, nadat het hele scala aan lokale behandelingen is toegepast. De penis is koud en verschrompeld; uiterst pijnlijke retractie in de testikels. Chronische, slijmerig etterige uitvloed met voortdurend jeukend tintelen in de urethra en langdurig nadruppelen. Petroleum en Agaricus zijn bij deze klacht de geëigende middelen.

De homeopaat die voorschrijft op routine denkt bij vrouwen met een drukkend gevoel van verzakking steevast aan Pulsatilla, Sepia e.d. Heeft de patiënte echter tevens last van prikkeling van het ruggemerg enz., dan is Agaricus een specifiek middel voor deze drukkende pijn die gepaard gaat met het idee dat de bekkeninhoud zal uitzakken. Deze tengere, zenuwachtige, rusteloze vrouwen met tintelen en kriebelen over het hele lichaam moeten Agaricus hebben. Hoofdpijn, kiespijn e.d. tijdens menstruatie. Alle algemene verschijnselen zijn slechter tijdens menstruatie en minder erg voor of na menstruatie. Verergering van de hartklachten en de prolaps aan het einde van de menstruatie.
Leucorroe zeer overvloedig, donker, bloederig, scherp, etsend. Dit geneesmiddel is in verband gebracht met Fluoricum acidum. Er zijn inderdaad veel punten van overeenkomst. Vooral wat betreft de leucorroe lijken ze op elkaar; copieus en scherp en wel dusdanig dat huid en slijmvliezen zo geïrriteerd raken en zo rauw worden dat de patiënte niet kan lopen. Bij Fluoricum acidum vinden we naast de symptomen van het zenuwstelsel, hoofdpijn beter door plassen of hoofdpijn indien mictie wordt uitgesteld, tezamen met overvloedige, scherpe, etsende witte vloed.
Agaricus is een belangrijk geneesmiddel bij borstklachten. Desondanks wordt het bij deze aandoeningen zelden overwogen. Het is werkzaam gebleken bij wat t.b.c. leek. Catarrale klachten van de borst, met transpiratie 's nachts en verschijnselen van het zenuwstelsel in de persoonlijke ziektegeschiedenis. Op zichzelf staande hoestaanvallen, eindigend met niezen. Krampachtige hoest, met transpiratie tegen de avond, frequente polsslag, opgeven van etterig slijm, erger 's morgens en bij op de rug liggen. Voeg daarbij de boven beschreven symptomen en we hebben een patiënt die goed zal reageren op Agaricus. Beginnende ftisis. Agaricus heeft veel verwantschap met de tuberculeuze diathese. Ik herinner me een geneesmiddelproef met Tuberculinum op iemand die gezien zijn ziektegeschiedenis en symptomen gevoelig zou moeten zijn voor dit geneesmiddel. Na de eerste dosis ging hij bijna dood. Het gebruik van dit middel voor het stellen van een diagnose bij vee in aanmerking nemend, leek het hele gestel van de patiënt in bero
Het geneesmiddel heeft veel nerveuze hartkloppingen; slechter 's avonds. Het is werkzaam bij schokken en bevingen in het hart; spasmen van het hart; inwendige manifestaties van de onwillekeurige spiersamentrekkingen van Agaricus. Deze bevingen ontstaan door onverwachte geluiden; oprispingen; hoesten; liggen op de linkerzij of op de rug; slechter 's nachts; tijdens koorts; dikwijls breiden ze zich uit naar andere delen, zoals buik, rug of ledematen. Op de uitwendige borst vinden we tintelen en kriebelen.
De rug geeft veel eigenaardige en algemene sleutelsymptomen te zien. Stijfheid van de hele wervelkolom. Gevoel alsof de rug zal breken bij poging tot bukken. Heeft het idee dat iets zo strak zit dat de rug bij bukken zal breken. Gespannen rugspieren. Tintelen diep in de wervelkolom. Hevige, schietende, brandende pijnen. Pijn over de hele ruggegraat, erger bij bukken. Allerlei soorten pijn in de wervelkolom. Pijn gaat omhoog en omlaag over de rug. Wervelkolom gevoelig voor aanraken, met name de nek en het gebied tussen de schouderbladen. Lumbaalstreek gevoelig voor een warm washandje, bij prikkeling van het ruggemerg. Gewaarwording alsof koude lucht over de rug blaast, als een aura epileptica. Idee dat het lichaam in aanraking komt met ijs. Koude plekjes. Koude rillingen over de rug, kriebelen en formicatie. Huid van de rug gevoelloos. Meestal bevindt de pijn zich in de nek en in de lumbosacraalstreek. De pijn hier hangt samen met geslachtsgemeenschap. Pijn in de lumbaal- en de sacraalstreek, voornamelijk tij
Trekkingen in de ledematen; verdoofd gevoel, chorea, brandend gevoel op wisselende plaatsen; koude plekjes, paralyse. Trillende extremiteiten, handen, onbeholpen bewegingen. Reumatische klachten en jicht van gewrichten. Paralyse van de benen. Beven en krachteloosheid van de benen.
Brandende jeuk aan de handen, alsof bevroren. In de kleinere gewrichten, waar de bloedsomloop relatief gering is, vinden we symptomen van pernio. Stijve tenen en vingers.
Tijdens rust een gevoel in de botten alsof die zullen breken, vooral in de benen. Gevoel alsof het scheenbeen zal breken. Aanhoudende pijn in de tibia. Groeipijn bij kinderen, die bij de kachel moeten gaan zitten om te voorkomen dat de ledematen koud worden. Pijn in de botten. Zwaar gevoel in de benen. Pijn in de benen; aanhoudende pijn; steken; trekkende pijn; beter door warmte en beweging.
Spoedig na zwanger worden verlammende krachteloosheid in de benen. Gebeurt tijdens iedere zwangerschap, waardoor de vrouw het bed moet houden. Dit verschijnsel kan een aanwijzing zijn voor Agaricus. Zwaar gevoel in de benen. Beven en trekkende bewegingen in de benen.

~
AGARICUS MUSCARIUS (Amanita muscaria, Vliegenzwam) Karakteristieken - De vliegenzwam bevat verscheidene giftige bestanddelen, waarvan muscarine de bekendste is. De vergiftigingsverschijnselen openbaren zich niet direct, maar laten in de regel twaalf tot veertien uur op zich wachten. Een echt tegenmiddel bestaat niet, alleen symptomatische behandeling is mogelijk (Schneider). Agaricus werkt op de hersenen, resulterend in een grotere duizeligheid en delirium dan alcohol veroorzaakt, en gevolgd door diepe sopor met verlaagde reflexen.
Spierschokken, spiertrekkingen, beven en jeuk zijn sterke indicaties. Beginnende longtering; verwantschap met de tuberculeuze diathese, anemie, chorea, spiertrekkingen die tijdens de slaap verdwijnen. Uiteenlopende vormen van zenuwpijn en spastische aandoeningen, en neuropathische huidklachten behoren tot het beeld van dit geneesmiddel. Past bij hersenaandoeningen die eerder het gevolg zijn van overprikkeling van de hersenen dan van congestie. IJlkoorts, alcoholisme, etc. Algemene verlamming. Gevoel van koude naaldjes in het lichaam. Gevoeligheid voor druk en koude lucht. Hevige, neerwaarts drukkende pijnen. Kruiselings verlopende symptomen: rechterarm en linkerbeen. Pijnen die vergezeld gaan van een gevoel van kou, gevoelloosheid en tintelen. ONREGELMATIGE, HOEKIGE, ONZEKERE EN OVERDREVEN BEWEGINGEN; de patiënt reikt te ver, struikelt of zet z'n voet te hoog, laat dingen vallen, etc. VELE EN UITEENLOPENDE symptomen. Spiertrekkingen van de OOGLEDEN en tong. Gevoel van koude naaldjes, of hete naaldjes, een
Psyche - Zingt, praat, maar geeft geen antwoord; praat onsamenhangend en verandert voortdurend van onderwerp, maar antwoordt niet. Spraakzucht. Aversie tegen werk. Onverschilligheid. Onverschrokken. Delirium, gekenmerkt door zingen, schreeuwen en mompelen; maakt rijmpjes en doet voorspellingen. Begint met vlagen van geeuwen.
De geneesmiddelproeven geven vier fasen van cerebrale overprikkeling te zien:
1. Lichte prikkeling - toegenomen vrolijkheid, durf, spraakzaamheid en vervoering.
2. Duidelijker intoxicatie - Grote geestelijke opgewondenheid en onsamenhangend praten; onmatige vrolijkheid # zwaarmoedigheid. Verstoorde perceptie van objecten: neemt grote stappen en springt over kleine voorwerpen alsof het boomstronken zijn - een klein kuiltje lijkt een gapende afgrond, een theelepel water een immens meer. Toegenomen lichaamskracht, kan zware dingen van de grond krijgen. De verschijnselen gaan samen met veel spiertrekkingen.
3. Derde stadium - Delirium met razernij, woest gedrag, schreeuwen, wil zichzelf letsel toebrengen, etc.
4. Vierde stadium - Depressie, vermoeidheid, onverschilligheid, verwardheid, wil niets meer doen, etc. Geen actieve bloedaandrang naar de hersenen zoals bij Belladonna. In plaats daarvan ontwikkelt zich een algemene nerveuze opwinding, zoals kan worden aangetroffen bij delirium tremens, ijlkoortsen, etc.
 Wil niets ondernemen, wijst met name geestelijke inspanning af. Omhelst personen en kust handen. Zelfzuchtig. Duf en draaierig, alsof dronken. Humeurig, obstinaat, koppig; traag met praten en lopen. Onhandig, stuntelig. Herkent niemand; gooit met dingen. Onwillekeurig lachen door druk op de wervelkolom. Kan geen nieuwe dingen aan, kan zijn routinewerk niet meer uitvoeren, of doet precies het tegenovergestelde van wat wordt gevraagd.
Vertigo - Duizeligheid door zonlicht, en bij wandelen.
Hoofd - Beweegt voortdurend met het hoofd. Hoofd valt achterover, alsof er een zwaar gewicht in het achterhoofd zit. Pijn in de zijkanten van het hoofd, als van een spijker (Coff.; Ign.). Doffe hoofdpijn door langdurig bureauwerk. IJzige koude, als van ijkoude naalden, of splinters. Neuralgie & ijskoud hoofd. Behoefte aan een warme muts op het hoofd (Sil.). Hoofdpijn & neusbloeding of dikke, slijmerige neusloop. Doffe hoofdpijn, moet het hoofd heen en weer bewegen. Hoofdpijn > na stoelgang of urinelozing. Hoofd tussen de schouders getrokken.
Ogen - Lezen moeilijk, alsof de letters bewegen. Vibrerend gezichtsveld. Dubbelzien (Gels.), wazig zien en flikkeringen. Vermoeidheid van de ogen door langdurige inspanning, accomodatiestoornissen. Trekkingen van oogleden en oogballen (Codeïnum). Rode ooglidranden: jeukend, rood en samenklevend. Binnenste ooghoeken heel rood. Nystagmus. Taai slijm in de ooghoeken. Mouches volantes; bruin. Vernauwing van de ruimte tussen de oogleden. Scheelzien. Oogleden dik, droog, brandend.
Oren - Branden en jeuk, alsof bevroren. Spiertrekkingen rond het oor en geluiden in de oren. Steken van de buis van Eustachius >> het oor. Rode oren. Dichtzittende oren bij bukken.
Neus - Nerveuze klachten. Jeuk, inwendig en uitwendig. Krampachtig niezen na hoesten. Binnenranden van de neus heel rood. Stinkende, donkere, bloederige uitscheiding. Neusbloedingen bij oude mensen. Zeer gevoel in neus en mond. Frequent niezen, zonder neusverkoudheid. Uitvloed van helder water, zonder neusverkoudheid.
Gezicht - Stijf gevoel in de gezichtsspieren; spiertrekkingen; jeuk en branden. Lancinerende, scheurende pijn in de wangen, als van splinters. Zenuwpijn, alsof er koude naalden door de zenuwen gaan of alsof die worden aangeraakt met scherpe ijsblokjes. Brandende en schrijnende lippen. Herpes op de lippen. Grimassen. Zwakzinnige gelaatsuitdrukking. Gezicht blauw en opgeblazen.
Mond - Spiertrekkingen. Zoete smaak in de mond; bitter. Aften op het verhemelte. Splinterachtige pijn in de tong. Trillende tong (Lach.). Witte tong. Omlaaghangende mondhoeken; ten gevolge van verlamming; speekselverlies. Tong; droog, trillend; doof gevoel aan één kant, & duizeligheid. Onduidelijke, stotende spraak. Stinkende adem. Schuim rond de mond. Opgezet en bloedend tandvlees, pijnlijk.
Keel - Samengetrokken gevoel. Opgeven van kleine stevige balletjes slijm; zonder te hoesten. Droge keel, slikken moeilijk. Jeukerig gevoel in de keel; kan geen noot zingen; bij iedere poging tot zingen.
Maag - Doorlopend dorstig. Lege oprispingen, met een smaak van appels. Nerveuze stoornissen, & spastische contracties, hik. Ongewone honger. Opgeblazen maag en buik door gasophoping. Branden in de maag ongeveer drie uur na de maaltijd, overgaand in een doffe druk. Maagstoornissen & scherpe pijn in de leverstreek. Oprispingen met een smaak van rotte eieren. Oprispingen # hik. Gevoel alsof er een brok in het epigastrium zit. Overgeven; bitter, & uitputting, & steken in rectum en liezen.
Buik - Stekende pijn in lever, milt (Cean.) en buik. Steken onder de valse ribben, links. Rommelen en gisting in de darmen. Wringend gevoel. Steken in de miltstreek; bij hardlopers.
Rectum - Diarree & veel stinkende winden; knoflookachtig. Stinkende ontlasting. Veel reukloze winden. Diarree, bij kinderen, met grasgroene gallige ontlasting. Hete winden.
Urinewegen - Steken in de urethra. Plotselinge en hevige aandrang tot urinelozing. Frequente mictie. Urine overvloedig, kleurloos, licht, citroenkleurig. Taai, plakkerig slijm uit de urethra. Koude urine. Trage urinevloed of druppelsgewijs; moet persen om de urine te kunnen lozen.
Mannelijke geslachtsorganen - Verhoogde geslachtsdrift. Na geslachtsgemeenschap: grote vermoeidheid, hevig zweten, branden en jeuk van de huid, spanningsgevoel en druk onder de ribben. Heet sperma. Hartkloppingen tijdens coitus; nadien neerslachtig (bij beide geslachten). Vroegtijdige ejaculatie. Testikels pijnlijk ingetrokken. Oude urethritis. Klachten na seksuele uitspattingen.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Menstruatie verhevigd, te vroeg. Jeuk & scheurende, drukkende pijn in de geslachtsorganen en rug. Menstruatiekrampen. Hevige, neerwaarts drukkende pijn, met name na de menopauze. Seksuele opwinding. Tepels jeuken, branden; zien rood; tijdens de zwangerschap. Klachten na de bevalling en na coitus. Leucorroe, & hevige jeuk. Elders optredende klachten, na onderdrukte zogvloed; klachten verplaatsen zich naar de hersenen, buikklachten, etc. Leucorroe, donker, bloederig, etsend, patiënt kan niet lopen. Jeuk, & verlangen naar seks.
Ademhalingsorganen/Borst - Hevige hoestaanvallen die met de wil kunnen worden onderdrukt, < eten; hoofdpijn als de hoest aanhoudt. Krampachtige hoest 's>>nachts na inslapen, & ophoesten van kleine slijmballetjes. Bemoeilijkte, beklemde ademhaling. Hoest eindigt met niezen. Gevoel alsof de hoest ontstaat vanuit de ruggegraat. Gevoel alsof de borstkas te nauw is.
Hart - Onregelmatige, tumultueuze hartkloppingen, na roken. Onregelmatige en intermitterende polsslag. Beklemd gevoel in de hartstreek, alsof de borstkas te nauw is. Hartkloppingen & rode verkleuring van het gelaat. Hartkloppingen tijdens coitus. Hartkloppingen, onregelmatig, heftig; & rode gelaatskleur, > roken. Druk of brandende steken van het hart >> het linker schouderblad. Angina pectoris, met louter buitensporige pijn. Schokken; in de hartstreek, door plotselinge geluiden, door oprispingen of hoesten.
Rug - Pijn, & gevoeligheid van de wervelkolom bij aanraken; vooral dorsaal. Spit; < buitenlucht; < zitten. Knik in de rug. Trekkingen van de nekspieren. Gevoel van zwakte in de lendenen. Afzonderlijke wervels gevoelig voor warmte. Rugpijn, alsof door vermoeidheid. Pijnlijke zwakte en zeer gevoel. Schietende en brandende pijn langs de ruggegraat. Gevoel alsof de wervelkolom kort is. Pijn in lumbaalstreek en sacrum, een soort knik, >> de nek, < bukken. Gevoel alsof er mieren langs de wervelkolom lopen. Gevoel alsof de rugspieren strak staan en zullen breken bij buigen. Gevoel alsof er koude lucht over de rug trekt, als een aura.
Ledematen - Stijf. Pijn in de heupen. Reumatische verschijnselen, > beweging. Onzekere gang. Beven. Jeukende tenen en voeten, alsof bevroren. Kramp in de voetzolen. Pijn in het scheenbeen. Zenuwpijnen & ataxia locomotrix. Verlamming van de benen, & krampverschijnselen in de armen. Doof gevoel in de onderbenen bij over elkaar slaan van de benen. Verlammingsachtige pijn in de linkerarm, gevolgd door hartkloppingen. Scheurende, pijnlijke contracties in de kuiten. Rusteloze armen. Branden en jeuk aan beide handen, alsof bevroren. Bevende handen. Rechterhand onvast bij schrijven; verlamd gevoel in de arm door veel schrijfwerk. Hevige pijn in dijbenen bij over elkaar slaan van de benen. Koude billen. Pijn in de heupen, < liggen. Vingers gaan krampachtig uit elkaar bij vasthouden van dingen. Zwaar gevoel in de benen. Gevoel dat ledematen niet bij haar horen.
Slaap - Vlagen van gapen. Rusteloze slaap door hevige jeuk en branden. Schrikken en spiertrekkingen bij inslapen en regelmatig wakker worden. Levendige dromen. Slaperig overdag. Geeuwen, gevolgd door onwillekeurig lachen. Geeuwen; herhaaldelijk; voor pijn of spasmen; als begeleidend verschijnsel.
Koorts - Grote gevoeligheid voor koude lucht. Hevige koortsaanvallen 's avonds. Overvloedige transpiratie. Brandende plekjes. Transpiratie # aan de linker- en de rechterkant van het lichaam. Nachtzweet.
Modaliteiten - Slechter: KOUDE lucht. Na eten. Coitus. Koud weer. Voor onweer. VRIESKOU. Geestelijke uitputting. Uitspattingen. Alcohol. Aanraken. 's Morgens. Tijdens de menstruatie. Zon. Schrik. Druk op het dorsale deel van de wervelkolom (= onwillekeurig lachen). Beter: Rustig in de weer zijn.
 Alle verschijnselen < bij koud weer, speciaal de hoofdpijn. Naar buiten kijken uit een open raam = kiespijn en pijn in de ledematen. Koud water drinken <. Klachten < voor onweer. Tegelijkertijd is er een groot aantal verschijnselen van intense koude: koude en blauwe huid; gewaarwording alsof aangeraakt met ijs, of met ijskoude naalden. Vertoont alle tekenen van bevriezing en winterhanden/voeten (jeuk, roodheid en branden). Een enigszins aan wintervoeten verwant verschijnsel is de eeltknobbel, voor welke klacht Agaricus volgens vele homeopaten een min of meer specifiek middel is. Veel symptomen steken de kop op tijdens buiten lopen; dit is een heel algemene en typerende verslechtering. Aan de andere kant zijn alle symptomen < binnen en tijdens rust, uitgezonderd de duizeligheid, die zowel < als > kan zijn binnen. Contrasterend met de gevoeligheid voor kou is de gevoeligheid voor zonnewarmte, waardoor een zonnesteek binnen het werkingsgebied van Agaricus kan vallen. < Na bewegen en door druk van buite
Relaties - Vergelijk: Bov.; Stict. ( chorea met springen en dansen); Cimic. ( delirium tremens; chorea; prikkeling van het ruggemerg); Cann-i. ( alcoholisme; buitensporige wanen); Op. ( alcoholisme; chorea, met spastische, hoekige bewegingen van buigspieren; bevende handen; trage pols); Stram. ( delirium tremens; zingen, lachen, dansen; buitenissige verhalen; spraakzucht; chorea met vloeiende bewegingen); Coff. (extase); Cic. (spasmen van de ogen); Codeïnum (spasmen van de oogleden); Myg. (chorea); Ars. (hete naaldjes; Agar. ijskoude naaldjes); Bell. (opgewondenheid, maar meer bij chorea); Calc. (alcoholisme; ijskoud gevoel op het hoofd); Hyos. (tyfeuze klachten bij dronkaards; spraakzucht, dansen, spiertrekkingen; alle tremoren & stupor en zwakke pols); Ign. (hysterische of emotionele chorea; zuchten; krampachtige hoest; spiertrekkingen; lachen # huilen); Lach. (delirium & spraakzucht; alcoholisme; adynamische tyfeuze klachten; trillende tong bij uitsteken; tremoren, zwakke pols, blauwachtige verkleu
Teste plaatst Agar. in zijn Belladonna-groep.
Oorzaken - Coitus (subjectieve verschijnselen). Bevriezing. Zon. Schrik. Geestelijke bezigheid of opwinding. Overmatige inspanning. Seksuele excessen. Alcoholisme. Bloedvergiftiging.


~
AGAVE AMERICANA (Honderdjarige Aloë) Karakteristieken - Geïndiceerd bij stomatitis ulcerosa en pijnlijke erecties bij gonorroe. Strangurie. Hydrofobie. Scheurbuik; bleek gezicht, opgezet en bloedend tandvlees, benen bedekt met donkere, paarsrode plekken, gezwollen, hard en pijnlijk. Slechte eetlust; constipatie.
Relaties - Vergelijk: Fagus; Aloë en andere Lelie-achtigen; Anh.; Lyss.; Lach.


~
AGNUS CASTUS Dit fantastische geneesmiddel wordt vaak over het hoofd gezien. We moeten er aan denken bij mensen, gebroken door seksuele excessen en heimelijke ondeugden*. Voetnoot:* Met heimelijke ondeugden, de letterlijke vertaling van 'secret vices', wordt bedoeld overspel en bezoek aan prostituées. Noot van de vert. Eind Voetnoot. Bleke, ziekelijke en droevige personen die klagen over hun vergooide leven. Het middel past bij beide seksen. Seksuele zwakte; verslapping van de geslachtsorganen. Verwording van alle functies.
Een vrouw die zich heimelijk uitgebreid had bezondigd aan dwaze genoegens, ontdekte na haar huwelijk dat ze seksueel niet meer opgewonden raakte. Ze kon worden genezen met Agnus castus. Later kreeg ze een kind, maar ze had geen zogvorming. Opnieuw Agnus castus herstelde het euvel nadat de melk drie weken lang niet was gekomen.
Als bij een bovenstaande geschiedenis de zogvorming ophoudt of afneemt na eerst goed op gang te zijn gekomen en de vrouw neerslachtig is, zal dit geneesmiddel de klachten over het algemeen verhelpen, tenzij er contra-indicaties zijn.
Baarmoederbloedingen; onderdrukte menstruatie bij jonge vrouwen met de genoemde voorgeschiedenis. De vagina is sterk verslapt; prolaps van de vagina en overvloedige, eiwitachtige leucorroe.
De pasgetrouwde, beklagenswaardige, treurige jongeman, diepbedroefd over zijn jeugdige escapades, merkt impotent te zijn. Hij heeft gonorroe gehad, is zich te buiten gegaan aan seksuele genoegens en heeft nu verslapte en koude genitaliën, onwillekeurige zaadlozingen en verlies van prostaatvocht tijdens ontlasting. Bij zijn jonge en mooie vrouw krijgt hij geen erectie, hoewel dat niet zo lang terug in de rose buurt nog wel lukte. 's Morgens heeft hij erecties maar verder niet.
Uit bovenstaande oorzaak en omstandigheden komen vele verontrustende symptomen voort. Geheugenverlies, wanhoop, zelfmoordgedachten, angstige onrust, angst en gemelijkheid. Een dergelijke patiënt lijdt aan hoofdpijn, lichtschuwheid en verschijnselen van het zenuwstelsel die te talrijk zijn om vermeld te worden. Kriebelende huid. Trekkende pijn naar hoofd, gezicht en tanden. Alleen licht voedsel geeft geen maagklachten en hij klaagt vaak over misselijkheid. Slappe spieren. Anemie, opgezette klieren, opgezette milt. Toenemende winderigheid. Gevoel alsof de ingewanden omlaag hangen. Toenemende zwakte van het rectum en constipatie; tijdens de stoelgang moet hij hard persen, hetgeen blijkens het feit dat de ontlasting terugglipt vergeefse moeite is (Silicea, Sanicula en Thuja). Grote, harde ontlasting. Jeuk en pijn aan de anus; luidruchtige flatus met de geur van urine. Kapotte anus. Al gauw krijgt hij last van een kuchhoest en nachtelijke transpiratie. Vermoeide en koude ledematen. Hij is gevoelig voor kou en h

~
AGNUS CASTUS (Kuisboom; Monnikspeper) Karakteristieken - Agnus castus oefent voornamelijk invloed uit op de geslachtsorganen. Het verlaagt de seksuele energie en bewerkstelligt verder gevoelens van neerslachtigheid en energieverlies. Hoewel deze verschijnselen zich bij beide seksen kunnen voordoen, zijn ze sterker bij mannen. Voortijdige veroudering door overmatig verbruik van seksuele energie. Geschiedenis van herhaaldelijke gonorroe. Belangrijk geneesmiddel bij verstuikingen en verrekkingen. Knagende jeuk in alle delen, met name in de ogen. Tachycardie als gevolg van roken, bij neurotische jonge mannen. IMPOTENTIE en VOORTIJDIGE VEROUDERING. Nerveuze ver-moeidheid bij ongehuwde personen. Afgematte losbollen. In vroeger tijden werd Agnus castus door zowel vrouwen als mannen aangewend ter onderdrukking van de geslachtsdrift.
Psyche - Seksuele melancholie. Angst te sterven. Droefheid & idee van een snel naderende dood. Afwezig, vergeetachtig, geen durf. Nerveuze depressie en voorgevoelens. Reukhallucinaties - haring, muskus. Zelfverachting vanwege zijn losbollige gedrag in het verleden. Kan zich dingen niet meer herinneren. Zegt dat hij spoedig zal sterven en dat het zinloos is om nog iets te proberen. SLECHT GEHEUGEN.
Hoofd - Hoofdpijn alsof hij in een kamer verbleef, waarin een zware en rokerige atmosfeer hing, > naar één punt kijken.
Ogen - Verwijde pupillen (Bell.). Jeuk rond de ogen; lichtschuwheid. Knagende jeuk in de ogen.
Neus - Geur van haring of muskus in de neus. Zeurende pijn in de neusrug, > druk.
Gezicht - Bijtende jeuk in de wangen. Kriebelen in de wangen. Splijtende, scheurende pijn onder de holte van de rechter onderkaak.
Mond - Zweren in de mond en op het tandvlees. Tanden pijnlijk bij contact met warm voedsel of warme dranken.
Maag - Misselijkheid & een gevoel alsof de ingewanden omlaag worden gedrukt, wil de darmen ondersteunen met de handen. Verdraagt alleen heel licht voedsel. Oprispingen met een geur van urine.
Buik - Milt opgezet, zeer. Darmrommelingen tijdens de slaap. Idee dat de darmen omlaagzakken, wil steun geven.
Rectum - Ontlasting zacht, glipt terug, moeilijk. Diepe kloven in de anus. Naar urine ruikende winden, geur blijft lang in de kleding hangen. Gevoel van een onderhuidse zweer in de omgeving van de anus, uitsluitend tijdens lopen.
Urinewegen - Verhoogde urinevloed, frequent. Gele uitscheiding uit de urethra (bij mannen).
Mannelijke geslachtsorganen - Uitblijvende erecties. Impotentie. Uitwendige geslachtsdelen koud, verslapt. Geslachtsdrift verdwenen (Sel.; Con.; Sabal). Geringe zaadlozing zonder ejaculatie. Verlies van prostaatvocht bij persen op ontlasting. Geelwitte uitscheiding. Testikels koud, gezwollen, hard en pijnlijk.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Zwakke menstruatie. Afschuw van coitus. Uitwendige geslachtsdelen verslapt, & leucorroe. Agalactie; & droefheid. Onvruchtbaarheid; & onderdrukte menstruatie en ontbreken van geslachtsdrift. Leucorroe die gele vlekken geeft; transparant; ontsnapt ongemerkt. Onderdrukte menstruatie, & buikpijn. Seksuele opwinding afwezig, door buitensporige masturbatie.
Hart - Hysterische hartkloppingen, & neusbloedingen.
Modaliteiten - Slechter: SEKSUELE EXCESSEN. Verrekkingen door te zwaar tillen.
Relaties - Agnus castus is het enige lid van de Verbena-familie waarmee geneesmiddelproeven zijn gedaan, al is de Lipbloemenfamilie nauw verwant. Vergelijk: Nux-v., Chel., Carb-an. en Kreos. (geel kleurende leucorroe); Sel.; Ph-ac.; Camph.; Lyc.; Olnd. Antidoten: Camph.; Nat-m. (hoofdpijn); sterke oplossingen van tafelzout. Goed gevolgd door: Ars.; Bry.; Ign.; Lyc.; Puls.; Sulph.; Sel. ( impotentie).
Teste plaatst Agn. in een groep met Mur-ac. en Hyos.
Oorzaken - Seksuele uitspattingen. Herhaaldelijk oplopen van gonorroe of urethritis. Verrekkingen of vertillen.
~
AGRAPHIS NUTANS (Wilde hyacint)
Karakteristieken - Algemene verslapping van het organisme. Tendens tot kouvatten door blootstelling aan koude wind. Catarrale verschijnselen; verstopte neus. Adenoïde vegetaties, resulterend in doofheid. Vergrote tonsillen. Slijmerige diarree door kou. Afkoeling door koude wind. Keel- en oorklachten & tendens tot overvloedige uitscheiding van slijm. Kinderen die niet praten terwijl er geen sprake is van doofheid. Op grond van het feit dat de plant op beschutte plaatsen groeit, geeft dr. Cooper de verbetering door beschutting als een keuzebepalende indicatie. "Adenoïde vegetaties & vergrote tonsillen; veelvuldig samenhangend met het doorkomen van tanden" (Cooper).
Relaties - Vergelijk: All-c.; All-s.; Squil.; Hydr.; Calc-p.; Sul-i.; Calc-i. Goed gevolgd door: Sul-i. (bij adenoïde vegetaties & vergrote tonsillen).

~
AILANTHUS GLANDULOSA Dit geneesmiddel past bij uitstek bij zymotische vormen van ziekte, bijvoorbeeld difterie, roodvonk, bloedvergiftiging, symptomatische tyfeuze toestanden, met name indien gekenmerkt door hyperemie van haarvaatjes, kleine rode vlekjes op de huid. Maligne scarlatina is wellicht het meest opvallende voorbeeld van een dergelijke ziektetoestand. Het exantheem komt niet naar buiten. In plaats daarvan verschijnen rode, roseola-achtige vlekjes. De gebruikelijke uitbreiding van het exantheem blijft achterwege, of is onderdrukt. Het tandvlees en de neus gaan bloeden en de keel is afschuwelijk opgezwollen. Het gelaat is paarsachtig en verdwaasd; congestie en soms zelfs bloeden van de ogen. De patiënt ziet er uitgeput uit, maar in feite is hij versuft; hij ziet er wezenloos en verdoofd uit. Als u naar de keel kijkt, ziet u vele kleine, paarsachtige vlekjes, tezamen met verschijnselen van oedeem (Baptisia). Het is een septische vorm van ziekte met snelle afbraak van het bloed. Het bloed uit huid of slijmvliezen is zwart
De mentale symptomen die met deze toestand samengaan, zijn heel interessant. Ik maak daartoe gebruik van een aantal aantekeningen die ik heb gemaakt. Permanente dromerige geestesgesteldheid hoewel de patiënt wakker is. Aanhoudend huilen (bij kinderen). Ziet kleine dieren rondrennen, bijvoorbeeld ratten. Heeft het gevoel dat een rat of een ander beestje tegen het been opklimt en over het lichaam loopt. Er lijkt een voortdurend geheugenverlies te bestaan, zelfs dingen waarover nog maar enkele ogenblikken terug werd gesproken, worden meteen vergeten. Vergeetachtigheid. Alles wordt vergeten. Gebeurtenissen uit het verleden worden vergeten of onthouden als behorend bij iemand anders, of als gelezen in de krant. Dat is in overeenstemming met de dromerige gesteldheid, want gebeurtenissen uit het verleden lijken als in een droom, alsof hij ze heeft gedroomd. Kan zich niet concentreren; kan geen antwoord geven op vragen; lijkt te verkeren in een toestand van halfbewustzijn, op het laatst overgaand in compleet bewustz

Naast deze verschijnselen is waargenomen dat het haar uitvalt en dat de patiënt 's nachts bij het sluiten van de ogen lichtflitsen ziet. 'Pupillen sterk vergroot; overvloedige, dunne, bloederige pussende afscheiding uit de neus.' Dat zijn symptomen bij zymotische roodvonk. 'Verstopte neusgaten. Grote uitputting en gekwelde gelaatsuitdrukking. Gezicht donker als mahonie.' Dat is bij onderdrukte roodvonk. Paarsachtig, opgeblazen en gezwollen, wezenloos gelaat. Dit geneesmiddel wordt heel weinig gebruikt en is even weinig geïndiceerd, maar als het past doet het wonderen. Zelfs bij ernstige vormen van roodvonk zult u dit bepaalde type niet vaak aantreffen. Meestal zijn een aantal andere geneesmiddelen aangewezen. Ailanthus komt overeen met een van de meest maligne types. Doorgaans zal zoiets voorkomen tijdens een epidemie. Er zijn drie algemene vormen van scarlatina. Het ene jaar is de ziekte mild en gewoon, het kenmerkende exantheem is present en breidt zich snel uit zonder al te veel koorts. Met een goede verz

Tijdens sommige epidemieën komen ze alle drie voor, in sommige gezinnen zien we er twee van. Het ene kind heeft de milde vorm, terwijl een ander kind ernstiger ziek is met hier en daar zymotische blaren op de vingertoppen, gepaard met foetor. Zodra de blaren doorbreken, begint ulceratie, als het kind tenminste in leven blijft, want bij deze kwaadaardige vorm ligt het sterftecijfer hoog. Zelfs indien het exantheem zich bij deze vormen van roodvonk niet goed ontwikkelt, blijft de huid bij vingerdruk wit en wordt daarna langzaam weer rood. Hoe meer uitgesproken dat is, hoe ernstiger de ziekte. Hoe zymotischer het ziekteproces is, hoe trager de bloedcirculatie. Ailanthus past vooral bij een dergelijke toestand. De hyperemie van de huid vinden we ook wanneer geen exantheem aanwezig is; er is sprake van aderlijke bloedstuwing. Een groot aantal geneesmiddelen heeft dat symptoom, maar Veratrum viride produceert een zodanige vasomotorische verlamming dat een op de huid getrokken streep lange tijd zichtbaar blijft. St
'Keel sterk gezwollen, donkerrood, bijna paars van kleur. Difterie met extreme uitputting. Keel livide, opgezwollen; tonsillen duidelijk zichtbaar en bedekt met diepe zweren.' Keel en tonsillen zien er dikwijls uit alsof er putjes in kunnen worden gedrukt als bij oedeem. Als er reactie hoort plaats te hebben, treedt er soms een afschuwelijk stinkende diarree op. Bij een dergelijke zymotische toestand is er pijn in nek en hoofd, ongeacht de naam van de ziekte.
'Ademhaling versneld, onregelmatig, zwaar. Branden van handpalmen en voetzolen, zoekt in bed naar koele plekjes. Gevoel dat een rat tegen het been oploopt. Gewaarwording alsof een slang zich langs het been omhoogkronkelt.' Een van mijn proefpersonen had deze mentale symptomen. Ziekten veroorzaakt door micro-organismen, gekarakteriseerd door plotselinge en buitengewone uitputting, 'overgeven, kleine en snelle pols, paarsachtig voorkomen van de huid.' 'Elektrische schokken van hersenen naar extremiteiten.' 'Koude rillingen om 8 uur 's morgens, met rillingen, koorts en zweet.' Tijdens de rillingen overgeven van voedsel en doordringende pijn in de heup. De rillingen worden voorafgegaan door een maligne huiduitslag, vooral op gezicht en voorhoofd. 'Tijdens de koude rillingen honger, leeg gevoel, ondraaglijke pijn in nek, bovendeel van de rug en heupgewricht.' Deze pijn in de nek is een veel voorkomend voorteken van adynamische vormen van koorts. Over het algemeen leidt het een hevige aanval van congestie in, geke
Dit miliaire exantheem, dat er uit ziet als mazelen, verschijnt als het exantheem bij roodvonk of mazelen niet op de normale wijze, maar hier en daar op het lichaam in de vorm van kleine, donkere kringetjes. 'Plekjes met onregelmatige, livide rash, verdwijnend bij druk en heel langzaam terugkerend, onderbroken door kleine blaasjes, erger op voorhoofd, hals en borst. De uitslag blijft gedurende twee dagen gering, gepaard met zere keel en lichte koorts.' Deze uitslag lijkt op de petechieën die we aantreffen bij tyfeuze vormen van ziekte. De reputatie van dit geneesmiddel bij scarlatina maakt een verdere studie waard. Er zouden hernieuwde geneesmiddelproeven mee moeten worden ondernomen, zodat we ons een vollediger beeld kunnen vormen. 'Uitslag over het hele lichaam, met een blauwige tint. Tyfeuze scarlatina.' 'Exantheem komt moeilijk door en blijft livide.' 'Romp en ledematen in plekken bedekt met een onregelmatige, uiterst livide uitslag.' Dit is slechts één vorm van roodvonk. Voor deze adynamische koorts heb
Het vereist nauwgezette en langdurige studie van de Materia Medica om elk van elkaar te onderscheiden en het beeld van ieder middel helder voor de geest te krijgen. Nadat u eerst ieder geneesmiddel apart hebt bestudeerd, zal vergelijking niet al te veel problemen geven. Dat kunt u heel vaak doen en in dit geval op de rand van het bed van de patiënt. Als u patiënten bezoekt met een goede kennis van de generaliteiten zult u verbaasd zijn hoeveel symptoombeelden door de ziekteverschijnselen bij u worden opgeroepen. Als u een patiënt bezoekt die roodvonk heeft, moet u vergeten welke geneesmiddelen u bij deze ziekte zijn aanbevolen. Laat het voorkomen van de patiënt voor zichzelf spreken, zodat u middelen voor ogen komen die hieraan gelijksoortig zijn, ongeacht of die worden geassocieerd met roodvonk of niet. Als u het exantheem ziet, denkt u misschien aan Aconitum, maar dit middel heeft zo weinig zymose dat u dat onmiddellijk weer laat vallen. Ook Belladonna past niet, want bij dat geneesmiddel is de uitslag gla

~
AILANTHUS GLANDULOSA (Hemelboom) Karakteristieken - De sterke mate van bloedafbraak door Ailanthus kan worden afgeleid van de typische huidsymptomen. We zien het beeld bij infectieziekten, ernstig verlopende exanthematische ziekten, difterie, folliculaire tonsillitis, streptokokkeninfecties, purpura, etc. Blauwachtige of paarsrode verkleuring van de huid; gezicht donker als mahonie, heet; sordes; keel gezwollen, paarsrood, blauwachtig; half bij bewustzijn, ijlend; zwakke pols, algemene torpor en uitputting. Het symptoombeeld vertoont een frappante gelijkenis met scarlatina maligna. Diarree, dysenterie en grote zwakte zijn heel uitgesproken. Alle klachten worden gekenmerkt door krachteloosheid. Blauwachtige verkleuring, stupor en kwaadaardige ziekteprocessen. Bloedingen in en verzwering van slijmvliezen (Lach.; Ars.). Dunne en scherpe uitscheidingen. Sepsis. Jaarlijks terugkerend exantheem. Past bij nerveuze, gevoelige personen. Robuuste, cholerische personen.

Psyche - Algemene stupor, of stoïcijnse onverschilligheid, & zuchten. Verward, depressief. Duf, moet lees- of rekenwerk herhaaldelijk overlezen. Is al het voorgaande weer kwijt. Delirium met onophoudelijk prevelen; & slapeloosheid en rusteloosheid. Wild ijlen & glanzende ogen.
Hoofd - Pijn in het voorhoofd, & slaperigheid, en rood heet gezicht; kan niet overeind gaan zitten. Hoofdpijn door passieve congestie. Flauwvallen bij opstaan, of duizeligheid < liggen.

Ogen - Bloeddoorlopen ogen; verwijde pupillen; lichtschuwheid; geschrokken uitdrukking als hij wakker wordt gemaakt.
Oren - Pijn in de oren bij slikken. Oorspeekselklieren gevoelig en opgezet.
Neus - Dunne, rijkelijke, dun etterige, bloederige uitscheiding. Droge neus. Jeuk en onprettig gevoel rond de neus.
Gezicht - Donker van kleur; mahoniekleurig, donker en gezwollen. Vlekkerig en gespikkeld gezicht (chronisch); een soort acne. Lippen gezwollen en gesprongen.
Mond - Tanden bedekt met sordes. Tong droog en bruin.
Keel - Ontstoken, oedemateus, donkerrood. Sterke zwelling, inwendig en uitwendig. Droog, ruw, schraal, benauwd gevoel. Hals gezwollen en gevoelig. Hese, kroepachtige stem. Tonsillen bezaaid met vele diepe zweertjes (< links), met een makkelijk loskomend, brijachtig secreet. Tonsillitis lacunaris. Irritatie en jeuk achterin de keel. Difterie. Hals gevoelig en sterk gezwollen.
Maag - Plotseling, heftig braken bij overeind gaan zitten. Eigenaardig gevoel van leegte in de maag.
Rectum - Diarree, dysenterie, & grote zwakte. Ontlasting dun, waterig, stinkend, onwillekeurig ontsnappend tijdens urinelozing. Spoelwormen. Kan ontlasting en urine moeilijk ophouden.
Urinewegen - Geringe urinevloed; urineretentie; urine gaat ongemerkt af.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Maligne kraamvrouwenkoorts.
Ademhalingsorganen/Borst - Gejaagde ademhaling; onregelmatig. Droge kuchhoest. Zeer en vermoeid gevoel in de longen.
Hart - Pols snel, klein, zwak.
Slaap - Slaperig, rusteloos. Slaap zwaar, verstoord, niet verkwikkend.
Koorts - Adynamische koorts & zwakke hartwerking. Koud zweet.
Huid - Miliair, blauwachtig exantheem, jaarlijks terugkerend. Grote met donker serum gevulde blaren. Blauwachtige, in onregelmatige plekken optredende huiduitslag, verdwijnt bij druk, maar keert daarna langzaam terug. Koude huid. Ziekte van Raynaud. Scarlatina maligna. Petechiën. Kriebelen over heel het lichaam.
Modaliteiten - Slechter: Onderdrukking. Overeind komen of rechtop zitten. Zien van voedsel. Beweging, lopen. Beter: Warme dranken. Liggen op de rechterzij.
 Symptomen > bij liggen op de rechterzij (bronchiale klachten). Overeind zitten = overgeven, duizeligheid. Beweging = wankelen. Rondlopen > kiespijn.
Relaties - Botanisch is Ailanthus verwant met Ptelea en de andere Xanthoxyleae. Antidoten: Alcohol ( whiskey, tegen de vergiftigingsverschijnselen);Rhus-t. ( hoofdpijn; erysipelas op het gezicht; misselijkheid; zwaar, slaperig gevoel); Nux-v. ( algemene effecten). Vergelijk: Am-c.; Arn. ( beurs gevoel in de longen); Arum-t.; Aloë (doffe pijn in het voorhoofd); Bapt.; Bry.; Gels.; Hyos.; Lach.; Nit-ac.; Nux-v.; Phyt. (tonsillitis); Hydr-ac.; Rhus-t.; Stram.; Echin; Lac-c.; Mur-ac.

~
ALETRIS FARINOSA Dit uiterst nuttige en dikwijls veronachtzaamde geneesmiddel is veelvuldig geïndiceerd bij klachten van vrouwen, vooral bij dispositie tot bloedingen. Baarmoederbloedingen, na miskraam of in samenhang met menstruatie. Typerend is de rijkelijke bloeding uit de uterus; hemorragie als de baarmoeder overvuld raakt met bloed en uitzet. Eerst grote stolsels, daarna veel bloed met of zonder pijnlijke samentrekkingen.
Copieuze menstruatie, gevolgd door verlies van waterig vocht tijdens het intermenstruüm, af en toe toenemend tot een overvloedige, gutsende vloed indien gepaard met bloeding.
De hemorragie van dit middel valt voornamelijk toe te schrijven aan verslapping of een verminderde toestand van de uterus. Zwakte van de voortplantingsorganen is het hoofdkenmerk. Atonie. Zwakte van baarrnoeder met herhaalde miskramen of bloedingen, gepaard met uitputting. Gekneusd gevoel in het gebied van de eierstokken, speciaal rechts. Omlaag drukkend gevoel in de baarmoederstreek, alsof de inhoud van het bekken zal ontsnappen. Veel erger tijdens lopen.
Hevige bloeding midden in de nacht, de patiënte is wakker geworden en kan niet praten vanwege uitputting door het bloedverlies: genezen met Aletris 45 M. Deze patiënte verloor urine bij hoesten, lopen en tijdens de slaap. Dit verschijnsel, al vele jaren aanwezig, verdween geheel na de Aletris. Het onwillekeurige urineverlies werd steeds teweeggebracht door kouvatten.
Aversie tegen eten; misselijkheid; hardnekkige indigestie.
De patiënte heeft een bleek, ziekelijk en anemisch gelaat; het liefst doet ze de hele dag niets dan rusten en liggen. Als zo'n vermoeide patiënte zwanger raakt, krijgt ze last van overgeven en kolieken. De maag lijkt even zwak als de voortplantingsorganen.
Chronische obstipatie.
Voordat dit geneesmiddel in gebruik kwam, was Kreosotum het meest veelbelovende middel bij overvloedige, schuimende oprispingen. Als de symptomen kloppen, kan Aletris de plaats innemen van Kreosotum bij overgeven tijdens de zwangerschap.
Heftige pijn in rectum en anus. Ontlasting heel groot en hard, bijzonder moeilijk kwijt te raken. Pijnlijke constipatie.

~
ALETRIS FARINOSA (Meelbloem)
Karakteristieken - Bloedarmoede en verslapping, vooral bij vrouwen. De patiënt is constant moe en heeft te kampen met witte vloed, uterusprolaps, pijn in het rectum, etc. Sterke bloedarmoede. Anemische meisjes en zwangere vrouwen. Vele symptomen houden verband met stoornissen van de baarmoeder. Zwaar gevoel in delen. Past bij zwakke, vermagerde personen. Bloedingen.
Psyche - Geestelijke energie sterk verminderd. Verward. Kan zich niet concentreren.
Vertigo - Vertigo & flauwvallen, slaperigheid, overgeven of diarree.
Hoofd - Zwaar gevoel in het achterhoofd; alsof daardoor het hoofd naar achter wordt getrokken.
Oren - Gevoel alsof het hoofd van het ene tot het andere oor openstaat.
Mond - Veel schuimend speeksel.
Maag - Walgt van voedsel. Klachten na de minste hoeveelheid voedsel. Zwangerschapsbraken; hardnekkig. Nerveuze dyspepsie. Misselijkheid > koffie, warm eten; & drukkend gevoel in het voorhoofd.
Buik - Windkoliek. Koliek met pijn in de onderbuik, > winden laten. Gruwelijke pijn tijdens stoelgang, alsof de ontlasting zich met geweld een weg zoekt.
Rectum - Ophoping van faeces - verlammingsachtige toestand. Ontlasting groot, hard, moeilijk, veel pijn. Diarree, & kleine beetjes ontlasting, pijn > achterover buigen.
Urinewegen - Onwillekeurige urineverlies bij snel lopen of niezen.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Te vroege en overvloedige menstruatie, & weeënachtige pijn (Bell.; Cham.; Kali-c.; Plat.). Vertraagde en zwakke menstruatie (Senec.). Zwaar gevoel in de baarmoeder. Prolaps, & pijn in de rechter liesstreek. Leucorroe, wit en draderig, door zwakte en anemie. Habituele abortus. Spierpijnen tijdens de zwangerschap. Overvloedige menstruatie, zwart, met stolsels. Overvloedige menstruatie gevolgd door verlies van veel waterig vocht tussen de menstruaties.
Ademhalingsorganen/Borst - Hoest voor de menstruatie.
Rug - Gevoel alsof de rug vlak boven het middel zal breken. Rugpijn & neerwaartse druk in de sacraalstreek, & draderige, kleurloze leucorroe.

Ledematen - Verlamd gevoel in het rechter onderbeen; doof gevoel, kan er niet op staan.
Modaliteiten - Slechter: Verlies van lichaamsvloeistoffen. Beter: Winden laten. Achterover buigen.
Relaties - Vergelijk: Helon.; Chin.; Hydr.; Sabin.; Senec.; Puls.; Caul.; Dios. (koliek > achterover buigen);Caust.; Ferr. (urineverlies tijdens hoesten); Alum. (constipatie; grijpt de rand van de toiletbril stevig vast; durft nauwelijks naar het toilet); Tanac.; Trill.

~
ALFALFA (Medicago sativa, Luzerne)
Karakteristieken - Dank zij zijn stimulerende invloed op de sympathicus bevordert Alfalfa de eetlust en spijsvertering, wat resulteert in een duidelijke toename van de geestelijke en lichamelijke kracht en waardoor de patiënt aankomt in gewicht. Het klachtenbeeld ligt voornamelijk in de sfeer van malnutritie, zoals neurasthenie, zwaarmoedigheid, nervositeit, slapeloosheid, nerveuze indigestie, etc. Alfalfa stimuleert de vetvorming en gaat vermagering tegen. Onvoldoende zogvorming. Verhoogt de kwaliteit en de kwantiteit van de melk bij moeders die borstvoeding geven. Op grond van z'n uitgesproken werking op de urinewegen lijkt het klinisch gezien aangewezen bij diabetes insipidus en fosfaturie. Voorts schijnt het de irritatie van de blaas te verminderen die voortvloeit uit hypertrofie van de prostaat. Het middel lijkt in het bijzonder overeen te komen met de reumatische diathese.
Psyche - Verhoogt de geestelijke veerkracht en roept een gevoel van welbevinden op; voelt zich helder en goed, alle zorgen zijn verdwenen. Duf, slaperig, stupide (Gels.); somber en prikkelbaar, < 's avonds.
Hoofd - Dof, zwaar gevoel in het achterhoofd, in en boven de ogen, < tegen de avond. Pijn in de linkerkant van het hoofd. Hevige hoofdpijn.
Oren - Verstopt gevoel in de buizen van Eustachius (Kali-m.) 's nachts; wijd open 's morgens.
Maag - Meer dorst. Eetlust soms verminderd, maar meestal toegenomen, wat kan oplopen tot boulemie. Moet regelmatig eten, kan niet wachten tot etenstijd; hongerig voor twaalf uur 's middags (Sulph.). Eet doorlopend iets; behoefte aan zoetigheid.
Buik - Flatulentie & opgeblazenheid. Zich verplaatsende pijn door de dikke darm (door gasvorming), verscheidene uren na de maaltijd. Chronische appendicitis.
Rectum - Frequente, losse, gele, pijnlijke ontlasting, & branden ten gevolge van gassen.
Urinewegen - Nieren inactief; frequente aandrang tot urinelozing. Polyurie (Ph-ac.). Verhoogde uitscheiding van ureum, indicaan en fosfaten.
Slaap - Slaapt beter dan normaal, speciaal in de vroege ochtend; bewerkstelligt een rustige en verkwikkende slaap.
Relaties - Vergelijk: Aven.; Dipopium punctata; Gels.; Hydr.; Kali-p.; Phos-ac.; Zinc.
Dosering - De beste resultaten worden verkregen met 5 tot 10 druppels van de tinctuur, verscheidene malen per dag. Continueer de inname totdat het tonische effect zich doet gelden.

~
ALLIUM CEPA Allium cepa wordt voornamelijk toegepast bij 'verkoudheid.' Hiervan zijn verschillende stadia, in de neus, de keel, het strottehoofd, de bronchi. De patiënt en alle stadia van zijn 'verkoudheid', de neusverkoudheid, de laryngitis, de hoest, kortom alle klachten, worden verslechterd door warmte, zijn slechter in warme ruimten. Met uitzondering van het kriebelen in de larynx, dat soms erger wordt door koude lucht. Zo wordt de hoest soms opgewekt door koude lucht, maar voelt de patiënt zelf zich beter in de frisse lucht. Hij is gevoelig voor warmte. Het merendeel van de verschijnselen neemt 's avonds toe, de coryza, de 'verkoudheid' en de algemene symptomen. Dit zijn de meest opvallende algemene karakteristieken van Allium cepa.
Zo vreemd is het dus niet dat oude dametjes bij oorpijn een ui op het oor bonden en bij keelpijn een uienomslag aanbrachten. In vrijwel elk klimaat is de ui geïndiceerd bij de gevolgen van kouvatten. Allium cepa-klachten vinden hun oorzaak veelvuldig in koude, vochtige, snijdende wind e neuscatarre, griep, influenza of hoe die ook mogen heten, doorgaans tezamen met congestieve hoofdpijn. Rauw gevoel in de neus; overvloedige uitscheiding van water uit de ogen, dat niet scherp is. Rijkelijke, waterige uitvloed uit de neus, altijd etsend. Rauw gevoel in larynx en keel, omlaagtrekkend naar de borst. Rauw gevoel in de neus. Binnen 24 uur bereikt dit het strottehoofd. Hoest, opgewekt door kriebelen in de larynx en bij liggen 's nachts in een warme kamer. De meest hinderlijke verslechtering treedt op zodra de patiënt 's_avonds naar bed gaat. Ik heb patiënten de pijn in het strottehoofd bij hoesten horen beschrijven als het gevoel alsof bij iedere hoest een vishaak door de larynx wordt getrokken. Scheurende pijn in
Laten we nu eens naar de plaatselijke symptomen van de neusverkoudheid kijken. Het begint allemaal met niezen, dat steeds frequenter wordt. Uit de neus druppelt onophoudelijk een waterige uitscheiding, brandend als vuur, de bovenlip en de neusvleugels etsend totdat die rauw en rood zijn. Merk op dat de neusloop scherp is en de uitscheiding uit de ogen niet. Vergeet dat niet, want als we Euphrasia gaan bestuderen, zullen we het omgekeerde zien. We zien dezelfde waterige uitscheiding uit de neus en dezelfde overvloedige tranenvloed e maar de tranenvloed is scherp en de neusloop niet. De neusloop van Allium cepa vreet bijna het haar weg van de bovenlip. Er is zoveel congestie, dat de patiënt een vol gevoel heeft in de neus, met kloppen en branden en soms met epistaxis. Pijn in de kaken, in het gezicht, uitstralend naar het hoofd. Doffe pijn in het voorhoofd; pijn in het achterhoofd; heel hevige hoofdpijn gepaard met lichtschuwheid; trekkende, barstende, kloppende pijn in het hoofd.
Nu heeft dit geneesmiddel nog een andere fase. Waarom het aan de linkerkant begint en overgaat naar rechts weet ik niet, maar in de regel verlopen de klachten op deze manier. Een van de neusgaten gaat dichtzitten; waterige, scherpe uitscheiding uit het linkerneusgat e binnen nog eens 24 uur is ook de rechterkant aangedaan. 'Rijkelijke neusloop. Verkoudheid na vochtige noordoostenwind.' Dat wil zeggen, na vochtige, koude wind, want die kan in verschillende plaatsen uit een andere richting komen. Dunne neusloop met hoofdpijn, vocht uit de ogen, gebrek aan eetlust, hoest en beven in de frisse lucht. 'leder jaar in augustus 's morgens verkouden, met heftig niezen en grote gevoeligheid voor de geur van bloemen en de schil van perziken.' Dat is een met Allium cepa genezen vorm van hooikoorts. Als de symptomen kloppen, zal de hooikoortsaanval binnen enkele dagen verdwenen zijn.
De ware aard van hooikoorts wordt over het algemeen niet goed begrepen. Eigenlijk is het niet meer dan een uitbarsting van een chronische aandoening, dat wil zeggen, een manifestatie van psora, die alleen kan worden opgelost met een antipsorische behandeling. Heel vaak heb ik gezien dat hooikoorts na toediening van een kortwerkend geneesmiddel verdwijnt. Het jaar daarop komen de klachten onveranderd terug en moet mogelijk een ander middel worden ingezet. Zodra de hooikoorts is gestopt, moet worden begonnen met een constitutiebehandeling. Als u weet hoe, zult u verschijnselen vinden die in alle opzichten verschillen van die van de acute aanval. Als de patiënt last heeft van zijn hooikoorts zijn die verschijnselen er niet. Het valt niet mee een constitutiemiddel te vinden als de hooikoorts op zijn hoogtepunt is, want het is net een acute ziekte. Het is echter een manifestatie van psora, zoals huiduitslag, hoest, enz. dat ook zijn. Tijdens het hooikoortsseizoen speelt zich in de neus een bepaald aspect van de c
Bij de genoemde neuscatarre zal de ontsteking zich spoedig uitbreiden naar de oren, de keel en het strottehoofd. Als de baby oorpijn had, bonden de moeders vroeger een ui op zijn oor. Gezien de pijnen die bij dit geneesmiddel horen, is dat nog zo gek niet. Trekkende pijn van de keel naar de buis van Eustachius. Hevige oorpijn, soms zelfs uitscheiding van pus uit het oor. Oorsuizen. Steken in het voorhoofd, uitstralend naar de oren.Trekkende pijn uit het binnenste van het hoofd, als dikke draden. Stekende, scheurende pijn in het oor, tezamen met kinkhoest, neusverkoudheid, laryngitis. Pulsatilla is min of meer het standaardmiddel bij oorpijn. Dit middel heeft zo'n sterke affiniteit met het oor dat het in geval van gevoelige, zielig huilende kinderen de oorpijn steevast zal genezen. Maar kortaangebonden kinderen, die het nooit naar de zin is te maken, die alles van zich afgooien waar ze om hebben gevraagd en die de moeder in het gezicht slaan, hebben Chamomilla nodig. Het leeuwedeel van de oorklachten van kind
Wat betreft de oogsymptomen die samengaan met de verkoudheid van Allium cepa mogen we nooit vergeten dat de tranenvloed niet etsend is. Hoewel de ogen branden, etst het oogvocht de wangen niet. Overvloedige, niet scherpe tranenvloed. Tranenvloed 's avonds, in een warme kamer.
We weten allemaal hoe gasvormend de ui is. Daarom is het een voortreffelijk geneesmiddel voor baby's met kolieken. Snijdende, vlijmende, scheurende pijn, waardoor het arme kleintje bijna dubbel wordt getrokken. Het gilt vanwege de scherpe pijn in de onderbuik. 'Stekende pijn in de buik.' 'Koliekachtige pijn, beginnend in de leverstreek en door de hele buik trekkend, slechter rond de navel; erger bij zitten.' Windkoliek.
Allium cepa is een prima middel bij kinkhoest. Als het is geïndiceerd, zal het kind last hebben van indigestie, overgeven en winderigheid. Het laat stinkende winden en slaat dubbel door de koliekpijn. Ook helpt Allium cepa bij zuigelingen met een gevoelige, rauwe en bloedende anus.
Acute problemen met de stem; catarrale heesheid; overvloedige slijmvorming in de larynx. Heftige, acuut opkomende ontsteking van het strottehoofd, tezamen met de genoemde hoest en de scheurende pijn in de larynx. Sommige patiënten zullen dit beschrijven als de gewaarwording dat er iets wordt losgescheurd. De meest nauwkeurige omschrijving echter is het gevoel alsof er bij iedere hoest een vishaak door het strottehoofd wordt getrokken. Kriebelen in de larynx met heesheid. Dezelfde pijn en gevoeligheid van het strottehoofd vinden we bij kinkhoest. Het kind huivert en trilt, vanwege de scheurende pijn in de larynx is het duidelijk bang om te hoesten. Hoesten en moeilijke ademhaling door inademen van koude lucht. Toch zal door warme lucht het kriebelen zo toenemen dat de patiënt gaat hoesten. De hoest wordt dus zowel verslechterd door koude lucht als in een warme ruimte. Soms trekt de verkoudheid omlaag naar de bronchi en krijgt de patiënt koorts en een snelle pols. Allium cepa zal genezen als het kriebelen in h
Hoofdsymptomen: 'Hese, rauwe, holle, krampachtige hoest, opgewekt door onophoudelijk kriebelen in de larynx. De hoest veroorzaakt een rauwe, splijtende pijn in het strottehoofd, zo acuut en hevig dat de patiënt ineenduikt van de pijn en alle mogelijke moeite doet de hoest te onderdrukken.' 'Heftige, laryngeale hoest; de patiënt grijpt vanwege de scheurende pijn naar zijn strottehoofd.' Het kind grijpt naar het strottehoofd en houdt het krampachtig vast. Dit verschilt totaal van het Aconitum-beeld, waarbij het kind, na blootstelling aan droge, koude wind, voor middernacht wakker wordt met een hese, blaffende hoest en naar de larynx grijpt. Aconitum kan dus niet worden vervangen door Allium cepa.
Een andere aandoening waarbij dit middel past, is traumatische neuritis, bijvoorbeeld neuralgische pijn na amputatie. De pijn is vrijwel ondraaglijk en put de patiënt heel snel uit.


~
ALLIUM CEPA (Ui)
Karakteristieken - Het symptoombeeld van Allium cepa vertoont grote overeenkomsten met dat van neusverkoudheid: scherpe uitscheiding uit de neus, klachten van het strottehoofd en milde traanafscheiding; <warme ruimte en 's avonds en > in de buitenlucht. Het middel past speciaal bij flegmatische personen; verkoudheid door vochtig koud weer. Neuralgische pijnen, als een dunne draad, na amputatie of na beschadiging van zenuwweefsel. Traumatische, chronische neuritis. Branden in neus, mond, keel, blaas en huid. Gevoel van gloeiende hitte in uiteenlopende delen van het lichaam. Werkt op de slijmvliezen van NEUS, OGEN, strottehoofd en darmen, alwaar het een verhoogde secretie oproept. Symptomen gaan van links >> rechts. Coryza bij zangers. Neuroom. Ouderdomsgangreen. Het eten van een rauwe ui vlak voor het naar bed gaan, is een populair geneesmiddel tegen slapeloosheid. Allium cepa is voornamelijk een linkszijdig geneesmiddel.
Psyche - Vreest dat de pijn ondraaglijk zal worden. Zwaarmoedigheid.
Hoofd - Catarrale hoofdpijn, voornamelijk in het voorhoofd; <warme ruimte en 's>>avonds. Draadachtige pijn in het gezicht. Hoofdpijn > tijdens de menstruatie; terug als de menstruatie ten einde is. Zeurende pijn in het voorhoofd, >> ogen en gezicht, > neusloop of menstruatie; keert terug als de menstruatie voorbij is. Elektrische schokken door het hoofd. Doof gevoel in schedelbeenderen.
Ogen - Rood. Sterke, brandende en schrijnende traanafscheiding. Lichtgevoeligheid. Vochtige en waterige ogen; overvloedige, niet etsende traanafscheiding, < hoesten, wil in de ogen wrijven; > buiten. Branden in de oogleden. Nabije voorwerpen lijken veraf, tijdens geeuwen.
Oren - Schietende pijn in de oren, >> de buizen van Eustachius. Zeurende pijn, >> de keel.
Neus - Niezen, vooral bij het betreden van een warme ruimte. Overvloedige, waterige en buitengewoon scherpe secretie. Gevoel alsof er een brok in de neuswortel zit. Hooikoorts (Sabad.; Sil.; Psor.). Dunne neusloop, & hoofdpijn, hoest en heesheid. Neuspoliepen. Gevoeligheid voor geuren; van bloemen en de schil van perziken. Scherpe neusloop, tijdens zingen.
Gezicht - Verlamming; linkerkant, tevens van de ledematen aan dezelfde kant.
Keel - Rauw gevoel in de keel. Pijn >> het oor. Langs de huig omlaagdruppelende secretie. Gevoel van een brok in de keel of alsof de patiënt een groot brok heeft doorgeslikt.
Maag - Geeuwhonger, & dorst. Pijn in de omgeving van de pylorus. Dorst. Opboeren. Misselijkheid. Behoefte aan rauwe uien, die goed vallen. Prikkelende transpiratie op de kalende kruin, < na elke maaltijd.
Buik - Rommelen, stinkende winden. Pijn in de linker bovenbuik. Windkoliek, < zitten, beweging.
Rectum - Diarree & uitermate stinkende winden. Steken in het rectum; jeuk en kloofjes in de anus. Gloeiende hitte in het rectum.
Urinewegen - Gevoel van zwakte in blaas en urethra. Verhoogde afscheiding van urine tijdens neusverkoudheid. Rode urine & hevige druk en branden in de urethra. Moeilijke, pijnlijke urinelozing na nat worden van de voeten. Druppelende urine bij oude mensen.
Mannelijke geslachtsorganen - Pijn in blaas en prostaat na coitus.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Phlegmasia alba dolens; na tangverlossing.
Ademhalingsorganen/Borst - Heesheid. Kuchhoest bij inademen van koude lucht. Kriebelen in het strottehoofd. Gevoel alsof het strottehoofd zal splijten of verscheurd wordt; moet het vastpakken. Beklemde ademhaling door drukkend gevoel middenin de borst. Gevoel van samensnoering in de buurt van het strotklepje. Pijn >> het oor. De hoest is zo pijnlijk dat de patiënt die wil onderdrukken. Pijn in het strottehoofd bij praten. Bronchitis bij oude mensen.
Ledematen - Lam gevoel in de gewrichten. Zweren op de hiel; of opengeschaafde huid door wrijving van de schoen. Pijnlijke aandoeningen van het gebied rond de vingernagels. Stompneuralgie. Kwalijke gevolgen van nat worden van de voeten. Zeer en vermoeid gevoel in de ledematen, met name in de armen. Zere voeten na een lange wandeling.
Slaap - Gapen tijdens hoofdpijn, en slaperigheid; tijdens kramp in de maag. Geeuwen tijdens diepe slaap. Dromen. Wakker worden om 2 uur 's nachts.
Huid - Rode, opwaarts lopende strepen; omloop; bij bedlegerige vrouwen.

Modaliteiten - Slechter: WARME RUIMTEN. Natte voeten. Zingen. Vochtig weer. Voorjaar. 's Avonds. Eten van bedorven vis. Komkommer. Salades. Beter: Buiten. Baden. Beweging. Koude ruimten.
 Klachten gaan van links >> rechts; linkeroog; linkszijdige aangezichtsverlamming; linker liesstreek. Rust <; beweging >. < 's Middags en 's avonds; bij liggen. Vochtige, koude wind en koud, vochtig weer = verkoudheid en kiespijn. Koud water en buitenlucht geven daarentegen >; warme ruimten <. Peuteren of zuigen op de kiezen > kiespijn. Ogen gevoelig bij aanraken.
Relaties - Vergelijk: All-s., Aloë, Conv., Lil-t., Squil. (botanische verwantschap); Acon.; Chlor.; Ip.; Lach. (symptomen van links >> rechts); Gels.; Euphr.; Kali-i. Antidoten: Arn. (kiespijn); Cham. (buikpijn); Nux-v. (hooikoorts in augustus; klachten door vastpakken van perziken en door enkele bloeiende bomen en planten);Verat. (koliek, & zwaarmoedigheid);Thuj. (stinkende adem en diarree na het eten van uien). De uienlucht uit de mond kan worden verholpen door het drinken van koffie. Goed gevolgd door: Calc. en Sil. (neuspoliepen). Onverenigbaar: All-s.; Aloë; Squil. Complementair: Phos.; Puls.; Sars.; Thuj.
Oorzaken - Blootstelling aan vochtige koude wind en vochtig koud weer. Neusverkoudheid in het voorjaar; hooikoorts in augustus; epidemisch optredende krampachtige hoest in het najaar. Natte voeten. Bedorven vis. Verwondingen. Operaties (schietende pijn, als langs een dunne draad, na een operatie).

~
ALLIUM SATIVUM (Knoflook)
Karakteristieken - Verhoogt de peristaltiek door inwerking op de darmslijmvliezen. Colitis, & verstoorde darmflora. Heeft vaatverwijdende eigenschappen. Doorgaans treedt zo'n 30 tot 45 minuten na inname van twintig tot veertig druppels van de tinctuur een arteriële hypotensie in.
Past bij corpulente personen met dyspepsie en catarrale klachten. Lekkerbekken. Personen die aanmerkelijk meer eten, met name vlees, dan drinken. Pijn in heupen, lendespieren en darmbeenspieren; < over elkaar slaan van de benen. Longtuberculose.
Vermindering van hoest en sputumproduktie, normalisering van de lichaamstemperatuur, aankomen in gewicht en regulering van de slaap. Bloedspuwen. Kind is slaperig, lusteloos, buitengewoon bleek, wil niet lopen en heeft een trage darmwerking; de benen groeien minder snel dan de rest van het lichaam. Past bij corpulente personen die het er op het gebied van eten goed van nemen.

Psyche - Vreest nooit meer beter te zullen worden; is bang dat hij geen enkel medicijn zal verdragen; dat hij vergiftigd zal worden. Wil allerlei dingen, maar is nergens blij mee.
Vertigo - Vertigo tijdens lezen.
Hoofd - Zwaar gevoel; kloppen in de slapen. Zeurende hoofdpijn voor de menstruatie, > tijdens en < erna. Roos.
Oren - Catarrale doofheid.
Gezicht - Vlekken op het gezicht. Droge lippen.
Mond - Veel zoetachtig speeksel na de maaltijd en 's nachts. Gevoel van een haar op de tong of in de keel. Bleke tong, rode papillen.
Maag - Gulzige honger. Brandende oprispingen. De minste verandering van voedingspatroon geeft klachten. Behoefte aan boter. Klachten door het drinken van bedorven water. Gevoel alsof er iets kouds en/of heets omhoogstijgt door de slokdarm.
Rectum - Constipatie, & constante doffe pijn in de darmen.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Erupties in de vagina, op de borsten en de vulva tijdens de menstruatie. Hevige menstruatie. Pijnlijke gevoeligheid van vulva en bovenbenen. Pijnlijk gezwollen borsten; tijdens de menstruatie. Opgezette borsten na stoppen met borstvoeding.
Ademhalingsorganen/Borst - Voortdurend slijmreutelen in de bronchi. Hoest 's>>morgens na het verlaten van de slaapkamer, & slijmerig sputum, dat taai en moeilijk omhoog te krijgen is. Gevoeligheid voor koude lucht. Verwijde bronchi, & stinkend sputum. Schietende pijn in de borst. Hoest tijdens roken.

Modaliteiten - Slechter: Temperatuursverandering. 's Avonds en 's nachts. Lopen. Druk. Drinken van bedorven water. Vraatzucht. Beter: Zitten in voorover gebogen houding.
 Temperatuursverandering <. Buitenlucht < borstsymptomen. Vochtige warmte < pijn in de ledematen. Vochtig koud weer = scheurende en stekerige pijn in uiteenlopende lichaamsdelen. Lezen < oog- en mondsymptomen. De verslechtering door lezen is opmerkelijk (Cina). De duizeligheid van Allium sativum wordt teweeggebracht door langdurig en geconcentreerd ergens naar kijken; vermoedelijk is dit, in wezen, dezelfde modaliteit als de verslechtering door lezen. Veel symptomen < 's>>avonds en 's nachts; voorts 's morgens bij het wakker worden. Voorover gebogen zitten >; druk < buikpijn. Elke stap = martelende pijn in de ingewanden. Lopen < pijn in de ledematen.
Relaties - Vergelijk: All-c.; Ornithogalum (maagklachten); Bry.; Caps. (stinkende adem tijdens hoesten); Coloc. (koliek; pijn in de heup); Ign.; Kali-bi. (draderig sputum; haar op de tong); Rhus-t. en Hyos. (angst vergiftigd te worden); Lyc.; Nux-v.; Seneg.; Ars.; Kali-n. Antidote: Lyc. Complementair aan: Ars. ( catarre; astma; gevolgen van overmatige inspanning). Onverenigbaar: Aloë; All-c.; Squil.
 Volgens dr. Teste behoort All-s. tot de Bryonia-groep, waartoe hij verder Lyc., Nux-v., Coloc., Dig. en Ign. rekent. Deze substanties hebben een speciale affiniteit met vleesetende dieren en werken nauwelijks op herbivoren. Om die reden passen ze als geneesmiddel vooral bij vleeseters en niet zozeer bij personen die strikt vegetarisch leven.
Oorzaken - Drinken van bedorven water. Vraatzucht.

~
ALNUS (Alnus glutinosa, Zwarte els)
Karakteristieken - Heeft enige faam als geneesmiddel bij huidaandoeningen, klierzwellingen en indigestie door een verstoorde secretie van maagsap. Het stimuleert de voedselassimilatie en werkt bijgevolg gunstig bij scrofuleuze aandoeningen, klierzwellingen, etc. Verzwering van de slijmvliezen van mond en keel. Vingers bedekt met korsten, veroorzaakt door puisten, die een onaangename geur verspreiden.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Leucorroe, & erosie van de baarmoederhals, die gemakkelijk bloedt. Amenorroe, & brandende pijn van rug >> schaambeen.
Huid - Chronische herpes. Opgezette submandibullaire klieren. Eczeem, prurigo. Purpura haemorrhagica. Vergiftiging met gifsoemak (pas het middel lokaal toe).
Relaties - Vergelijk: Ham.; Still.; Phyt.; Kali-i.; Merc.; Nux-v.; Bapt.; Aloë, Podo. en Kali-bi. (huiduitslag # slijmvliesklachten).


ALO+ (Aloë Perryi, Stekelaloë; Afrikaanse aloë)

Karakteristieken - Een voortreffelijk middel om het fysiologisch evenwicht te helpen herstellen bij patiënten die veel geneesmiddelen hebben gebruikt, waardoor ziekte- en geneesmiddelsymptomen door elkaar lopen. Geen enkel ander geneesmiddel is zo rijk aan verschijnselen van poortaderstuwing en niet één heeft betere klinische resultaten te zien gegeven, zowel wat betreft de primaire ziektetoestand als de daaruit voortvloeiende verschijnselen. Kwalijke gevolgen van te veel zitten. Vooral geschikt bij lymfatische en hypochondrische patiënten. In de regel zijn de symptomen van het rectum keuzebepalend. Past bij vermoeide personen, bejaarden, en flegmatische, verstokte bierdrinkers. Ontevreden en kwaad op zichzelf, # spit. Inwendig en uitwendig hittegevoel. Het onverdunde sap is met succes aangewend bij longtuberculose. Werkt op de ADEREN VAN DE BUIK, uitmondend in congestie en verslapping van RECTUM, lever, dikke darm en bekkenorganen. Gelei-achtige uitscheidingen: retronasaal, ontlasting, etc. Algemene zwakt
Psyche - Aversie tegen geestelijke inspanning. Ontevreden en boos op zichzelf. Haat mensen, weert iedereen af. Prikkelbaarheid, < bewolkt weer, of & constipatie. Denkt binnen een week te zullen sterven. Ervaart het leven als een last. Beven door muziek en andere geluiden. Verbeeldt zich dat mensen hard of snel hun voeten neerzetten.
Vertigo - Duizeligheid, & gevoel van onzekerheid.
Hoofd - Hoofdpijn # spit, # darmklachten of baarmoederaandoeningen. Zeurende pijn boven de ogen, & zwaar gevoel in de ogen, moet ze gedeeltelijk sluiten. Hoofdpijn na stoelgang. Doffe, drukkende pijn - < warmte. Hoofdpijn # buikklachten of klachten in de lumbaalstreek, > ogen sluiten. Zware druk op de kruin.
Ogen - Genoodzaakt de ogen toe te knijpen tijdens pijn in het voorhoofd. Flikkeren voor de ogen. Rode ogen; gezichtsveld geel. Pijn diep in de oogkassen.
Oren - Kraken tijdens kauwen. Geluid van een plotselinge ontploffing en gekletter in het linkeroor. Tinkelen als van een dun metalen bol in het hoofd.
Neus - Koude neuspunt. Neusbloeding 's morgens bij ontwaken, in bed. Neus vol korsten.
Gezicht - Gesprongen en droge lippen. Opvallend rode lippen. Pijn bij geeuwen of kauwen.
Mond - Bittere en zure smaak. Smaakloze oprispingen.
Keel - Dikke brokken taai slijm. Spataders in de keelholte. Droog, schraal gevoel. Rauw en opgezet gevoel.
Maag - Afkeer van vlees. Behoefte aan sappige dingen. Misselijkheid, & hoofdpijn. Pijn in de maagkuil bij verkeerd neerzetten van de voeten. Behoefte aan sappige dingen, fruit, vooral appels, zoutachtig voedsel. Oprispingen, & beklemd gevoel op de maag. Hongerig na stoelgang.
Buik - Pijn rond de navel, < druk. Vol gevoel in de leverstreek, pijn onder de rechter ribbenboog. Vol, zwaar, heet, opgeblazen gevoel in de buik. Kloppende pijn rond de navel. Gevoel van zwakte in de buik, als van opkomende diarree. Enorme gasophoping, = neerwaartse druk en een onaangenaam gevoel in de onderbuik. Gevoel van een plug tussen symphysis pubica en stuitje, & aandrang tot ontlasting. Koliek voor en tijdens stoelgang. Veel brandende winden. Weeënachtige pijn in de liezen; >> de benen; pijn in liezen en heupen, < staan en tijdens de menstruatie. Pijn van de navel >> het rectum. Uitzakking van het rectum. Rommelen, gorgelen in de darmen; plotselinge aandrang tot ontlasting.
Rectum - Constante neerwaartse druk in het rectum; anus bloedend, zeer en heet; > koud water. Gevoel van zwakte en controleverlies over de sluitspier van de anus. Onzeker gevoel in het rectum, tijdens winden laten. Weet niet of er wind of ontlasting naar buiten zal komen. Stoelgang komt zonder enige moeite, vrijwel ongemerkt. Waterige ontlasting, met brokjes. Gelei-achtige ontlasting, & een zeer gevoel in het rectum na stoelgang. Grote hoeveelheden slijm, & pijn in het rectum na stoelgang. Uitwendige aambeien, als een tros druiven; heel pijnlijk en gevoelig; > uitwendige toepassing van koude. Branden in anus en rectum. Constipatie, & gevoel van zware druk in de onderbuik. Diarree na bier drinken. Winderigheid, kloppingen in het rectum en seksuele prikkeling na eten. Onwillekeurig ontsnappende ontlasting tijdens winden laten of plassen. Ontlasting: papperig, klonterig; waterig; gelei-achtig; bloederig; onwillekeurig verlies van gevormde ontlasting. Aandrang tot ontlasting, maar er komen enkel winden. Bran
Urinewegen - Incontinentie bij bejaarde personen; neerwaartse druk en vergrote prostaat. Geringe hoeveelheden, geconcentreerde urine. Heeft bij plassen steeds het idee dat wat dunne ontlasting zal ontsnappen.
Mannelijke geslachtsorganen - Seksuele prikkeling, na eten; na wakker worden (bij kinderen). Polluties tijdens middagslaapje.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Neerwaartse druk in het rectum, < staan en tijdens de menstruatie. Zwaar gevoel in de baarmoeder, kan daardoor geen grote afstanden lopen. Bloedingen tijdens de menopauze. Menstruatie te vroeg en te hevig. Uit bloederig slijm bestaande witte vloed, voorafgegaan door koliekpijn. Dysenterie na de bevalling.
Ademhalingsorganen/Borst - Hoest in de winter, & jeuk. Bemoeilijkte ademhaling, & steken van de lever >> de borst. Hoest als de patiënt gaat zitten, staat of overeind komt na zitten, & traanafscheiding.
Rug - Pijn in de onderrug; < bewegen. Steken door het heiligbeen. Spit # hoofdpijn en aambeien. Pijn in het sacrum < tijdens zitten, > bewegen.
Ledematen - Lam gevoel in alle ledematen. Trekkende pijn in gewrichten. Pijn in de voetzolen tijdens lopen; op straat.
Slaap - Dromen over zichzelf bevuilen.

Koorts - Gevoel van inwendige hitte.
Modaliteiten - Slechter: WARMTE; warm vochtig weer; 's zomers. 's Morgens vroeg. Na eten of drinken. Na dysenterie. Geeuwen of kauwen. Hard neerzetten van de voeten. 's Avonds. Heet, droog weer. Beter: Koude buitenlucht. Uitwendige toepassing van koude. Winden laten. Ogen sluiten. Thee; stimulerende middelen.
 Tijdens de menstruatie: hoofdpijn > uitwendige toepassing van koud water; oorpijn; pijn in de onderrug; neerwaartse druk in het rectum. Vol gevoel in het bekken. Pijn in de onderrug < zitten of wakker worden 's nachts, > rondlopen. < 's middags, met name van de slijmvliesklachten. Daarentegen verschijnt eveneens een groot aantal klachten gedurende de avond, < geeuwen of kauwen. Diarree in de vroege ochtend (Sulph.). Diarree < onmiddellijk na de maaltijd; < lopen (Aesc.; Thuj.), of < staan (Sulph.). Symptomen < warmte; < warm, vochtig weer; > koude applicaties; > koud weer. > Winden laten.
Relaties - Vergelijk: All-c., All-s., Agave, Squil. enColch. (botanische verwantschap); Sulph. (Aloë en Sulph. hebben veel overeenkomstig; Aloë is van even groot belang bij chronische aandoeningen met stuwing in het buikgebied als Sulph.); Ail. (doffe pijn in het voorhoofd); Gamb. (diarree); Am-m. (buikklachten en diarree); Nux-v. (maag-, buik- en baarmoederklachten; kwalijke gevolgen van te veel zitten); Aesc. (aambeien); Merc. (dysenterie); Podo. (hoofdpijn # buikklachten); Lil-t.; Sep.; Kali-bi.; Lyc.; All-s. Complementair: Sulph. Antidoten: Sulph.; mosterd; Camph. (geeft korte tijd verlichting); Lyc. en Nux-v. (verbeteren de oorpijn); Opium.
Oorzaak - Te veel zitten.

~
ALO+ Evenals Aesculus heeft Aloë een typerende veneuze hyperemie, hetgeen leidt tot stijfheid en stuwing overal in het lichaam. Het meest verstoord zijn de aders van het poortadersysteem, gepaard met overvulling van de leverstreek, en vol gevoel in buik, rectum en ingewanden. Dit gaat tezamen met hemorroiden. Door de buikpijn, snijdende, krampende pijn rond de navel, moet de patiënt naar het toilet (Nux vomica). Pijn rond de navel, omlaag schietend naar het rectum, snijdend als messen. Dysenterie-achtige klachten en diarree. De gutsende diarree is dun, geel, stinkend, etsend en brandt als vuur, waardoor de anus kapot gaat. De patiënt kan de ontlasting met moeite ophouden. Zodra hij zich niet meer op de sluitspier concentreert, ontsnapt de ontlasting. Een wind laten geeft hetzelfde resultaat. Bij de Aloë-diarree is de buik gevuld met gas, resulterend in een vol en gespannen gevoel, waardoor de patiënt dikwijls naar het toilet moet. Kleine kindertjes, die net kunnen lopen, deponeren hun ontlasting op het vloerkleed
Omdat met dit middel weinig geneesmiddelproeven zijn gedaan, heb ik eerst de klachten vermeld waarvoor het klinisch wordt toegepast. Gezien de veneuze stuwingen is Aloë nauwer verwant aan Sulphur dan enig ander geneesmiddel. Als u Kalium bichromicum, Sulphur en Aloë naast elkaar zet, zult u verbaasd zijn hoe sterk die drie op maag en darmen werken.

Mentale symptomen van Aloë zijn slechts weinig bekend. 'Weet zeker over een week te sterven.' 'Het leven is een last.' 'Wil niet bewegen.' Echt specifieke verschijnselen zijn er niet, alleen enkele symptomen die bij vele geneesmiddelen voorkomen. De Aloë-patiënt is heel lichtgeraakt als hij pijn heeft. De pijn bevindt zich voornamelijk in de buik. Koliekachtige pijn, windkoliek, de pijn drijft de patiënt tot wanhoop. Hij raakt buitengewoon geirriteerd en opgewonden. Een klein, enigszins opvallend symptoom is het volgende:
'Haat mensen, weert iedereen af.'
De bloedaandrang naar het hoofd, die optreedt tijdens de darmklachten, is een soort veneuze stuwing, vergelijkbaar met die in het poortadersysteem. 'Pijn in het voorhoofd.' 'Hoofdpijn slechter door warmte, beter door uitwendige toepassing van kou.' De verslechtering door warmte en de verbetering door kou loopt als een rode draad door het hele beeld. De patiënt wil in een koude kamer zijn; hij voelt zich warm en gloeierig; vaak is de huid heet en droog; 's nachts ligt hij graag bloot; brandende extremiteiten, hete handen en koude voeten, of koude handen en hete voeten; deze beide wisselen elkaar af. Het hoofd voelt heet en hij wil er iets kouds op. Dit symptoom ontstaat door de hitte van het oppervlak, het heeft niets te maken met koorts. Gevoel van hitte in de huid; congestie en vol gevoel in het oppervlak van het lichaam. Plethora en overvulde aders door het hele lichaam. Bloedingen komen bij dit geneesmiddel veelvuldig voor: aderlijke bloeding uit neus, darmen, blaas. Lichaamsopeningen heet; hete en brande
Aloë past bij de klachten van verstokte bierdrinkers. Diarree na het drinken van bier. Mensen die na bier drinken altijd last hebben van diarree zullen hoogstwaarschijnlijk Aloë nodig hebben. Maar laten we ook Kalium bichromicum niet vergeten, want beide geneesmiddelen hebben heel veel gemeen wat betreft hun maag- en darmsymptomen. 'Opboeren met druk op de maag.' 'Overgeven van bloed' en bloed uit de darmen. Opnieuw een indicatie voor de neiging tot bloedovervulling van capillairen en aderen.
Veel pijn in de leverstreek, branden en hitte enz. Opgeblazen en vol gevoel, meestal in het rechterhypochondrium. Aloë is een levermiddel bij uitstek. Het werkt echter minder diep dan Sulphur. Vaak werkt Aloë alleen palliatief. Het moet worden gevolgd door complementaire middelen als Sulphur, Sulphuricum acidum, Kalium bichromicum of Sepia. Gaan de leverklachten gepaard met volheid, opgeblazenheid, stekende pijn in de leverstreek en droge, hete, brandende huid zonder temperatuurverhoging, dan kunnen we heel goed beginnen met Aloë. De geneesmiddelproeven zijn niet uitgebreid genoeg geweest om vast te kunnen stellen of Aloë enige vorm van huiduitslag veroorzaakt. Mocht dit zo zijn, dan kan het worden ingedeeld bij de psoramiddelen. Het is niet zo'n diep- en langwerkend constitutiemiddel als bijvoorbeeld Sulphur, maar het werkt zeker langer dan Aconitum of Belladonna. De klachten ontwikkelen zich in een geleidelijk tempo. Wat dat betreft kan Aloë in verband worden gebracht met Bryonia, die evenmin het organisme
De meest opvallende kenmerken van de buikklachten zijn waarschijnlijk de volheid, de opgeblazenheid en de borrelingen. Het lijkt alsof de buik zal barsten; de borborygmi zijn zo sterk dat iedereen in de kamer ze kan horen. Er komt geen einde aan het geborrel. De ontlasting klokt met een gorgelend geluid naar buiten, als water door een afvoerpijp. In de oude boeken wordt het geluid omschreven als sputterend, omdat de ontlasting gepaard gaat met veel sputterende flatus. Ondanks het laten van grote hoeveelheden wind blijft de buik even opgeblazen. Flatus geeft geen verlichting. De pijn bevindt zich hoofdzakelijk dwars over de buik en rond de heupen. Sterke zwelling, alsof de buik zal springen, vooral in het colon transversum, maar eveneens in het opstijgende en het afdalende deel van de dikke darm. Pijn, borrelingen, rommelen en gorgelen, zwaar gevoel, buitenwaartse druk. 'Wringend en knijpend gevoel in de bovenbuik, rond de navel, waardoor de patiënt ter verlichting voorover gebogen moet zitten.' 'Gevoel van z
De volgende buiksymptomen staan niet in verband met diarree maar met de vrouwelijke organen. 'Gevoel alsof er een plug wordt gedreven tussen symphysis pubis en coccygeus.' 'Weeënachtige pijn in de lendenen en liezen, erger bij staan.' Prolaps van de uterus gepaard met volheid, hitte van het lichaamsoppervlak, neiging tot ochtenddiarree, omlaagdrukkend gevoel in de baarmoeder en gewaarwording van een plug tussen symphysis pubis en coccygeus (genezen met Aloë). Deze gewaarwording wordt veroorzaakt door de buitenwaartse druk van de baarmoeder. Omlaagdrukkend gevoel alsof alle delen van het bekken naar buiten worden gedrukt. Gevoel alsof iets in vagina en bekken door een trechter gaat.
'Aandrang tot ontlasting, er komt alleen hete flatus, die wel verlicht, maar even later is de aandrang weer terug.' De patiënt moet zich dus naar het toilet haasten, maar behalve winden komt er niets. Daarom is het een bruikbaar middel bij mensen die chronisch last hebben van deze kwaal. Vele dagen kunnen ze niet naar de wc, maar om de haverklap hebben ze aandrang om, eenmaal op het toilet, slechts wat flatus kwijt te raken (Natrium sulphuricum). 'Waterige ontlasting, vol klontjes.' Dat is een sterke karakteristiek van Aloë, waterige ontlasting vermengd met harde klonten. De klonten drijven in water of in vloeibare faeces; kleine, harde brokjes die eruit zien als knikkers of schapekeutels. Bij constipatie is de ontlasting geklonterd, knikkerachtig. Soms blijven deze kleine brokjes lange tijd in het rectum zitten, zonder dat er enige aandrang tot ontlasting is. Na verloop van tijd gaat de patiënt ze ongemerkt verliezen, en vindt ze terug in zijn ondergoed. Ongevoeligheid van de anus; merkt niet dat de ontlast
Veel van de Aloë-klachten zijn dysenterie-achtig van aard; gepaard met ontsteking van het rectum en het laatste deel van de dikke darm; bloederige uitscheiding en geel, geleiachtig slijm. Menigmaal loost de Aloë-patiënt alleen grote hoeveelheden van dit catarrale, geleiachtige slijm. Denk ook aan Aloë bij aambeien die er uit zien als een tros druiven. 'Jeuk en branden in de anus, kan er niet van slapen.' Moet met zijn vinger in de anus boren; de jeuk is zo hevig dat de patiënt er niet af kan blijven; wordt dol van de jeuk. Het opbrengen van iets kouds brengt verlichting. Een algemene karakteristiek van Aloë is dat zalf het branden versterkt. De huid rond een zweer gaat na het opbrengen van zalf nog sterker branden. Ook de Sulphur-patiënt verdraagt geen smeersels of zalf; het werkt als gif op de huid, waardoor de uitslag veel erger wordt.
Ontsteking van slijmvliezen brengt afzetting van dik, geleiachtig slijm teweeg. Bij verzwering, aften-achtige plekken of ontstoken slijmvliezen vormt zich een dikke, gelei-achtige slijmkoek die soms zo dik is als leer. Soms verkeert het onderste deel van het rectum in een dergelijke toestand, waardoor de patiënt zal zeggen dat de brokkelige ontlasting is samengekoekt met slijm. De brokkelige ontlasting van Graphites ziet er uit alsof die is verpakt in gestold eiwit. Voordat de ontlasting komt, loost de Aloë-patiënt van tijd tot tijd een zekere hoeveelheid dik, gelei-achtig slijm dat zich in het laatste deel van het rectum bevond. Op grond van dit verschijnsel kon met Aloë een geval van strictuur van de endeldarm worden genezen. Door de strictuur werd normale stoelgang vrijwel onmogelijk. Drie tot vier maal per dag moest de patiënt naar de wc om een flinke hoeveelheid gelei-achtig slijm kwijt te raken. De faeces die naar buiten kon worden geperst, was nauwelijks dikker dan een pijpesteel.
Hoewel het tegenovergestelde wordt beweerd, lukt het zo nu en dan om een strictuur te genezen met homeopathische geneesmiddelen. Als het middel de patiënt kan genezen, zal de natuur al het ontstoken weefsel herstellen en de toestand normaliseren. Een dergelijk proces is vele malen waargenomen bij strictuur van de urethra en van het rectum.

~
ALSTONIA SCHOLARIS (Echites scholaris)
Karakteristieken - Malaria, & diarree, dysenterie, anemie en zwakke spijsvertering. Karakteristiek zijn het lege gevoel in de maag en het zinkende gevoel in de buik, & uitputting. Een tonicum na uitputtende koorts.
Buik - Hevige diarree en kramp in de darmen. Hittegevoel en irritatie in de onderbuik.
Rectum - Kampdiarree, bloederige ontlasting, dysenterie; diarree na het drinken van bedorven water en bij malaria. Pijnloze, waterige ontlasting (Phos.ac.). Diarree onmiddellijk na eten.
Relaties - Vergelijk: Alstonia constricta; Ditainum (het werkzame bestanddeel; doorbreekt evenals kinine het periodieke verloop van de ziekte, maar heeft niet de onprettige bijwerkingen); Chin. (diarree, chronische dyspepsie en uitputting); Hydr.; Fer. cit. et chin.
Lokaal bij zweren en reumatische pijnen.

~
ALUMEN Net als Alumina veroorzaakt dit geneesmiddel een karakteristieke verlammende zwakte van de spieren in alle delen van het organisme, een verlies van tonus. De extremiteiten zijn krachteloos. Deze krachteloosheid wordt vooral ervaren in het rectum en de blaas. Door tonusverlies van rectum en dikke darm raakt de ontlasting samengeperst. Ook de werking van de blaas neemt af, waardoor de urine slechts met moeite kan worden geloosd. Na mictie blijft de blaas vaak half vol. De urine komt traag op gang en als de patiënt staat te plassen valt de urine loodrecht omlaag (Hepar sulphuris). Dit geeft weer hoe traag de blaas functioneert. De toestand van paralyse breidt zich eveneens uit naar de aders, hetgeen resulteert in vasomotorische verlamming.

Een andere karakteristiek van dit geneesmiddel is de tendens tot weefselverharding bij ontsteking. Alle geneesmiddelen bij welke dit verschijnsel in het symptoombeeld voorkomt, staan meer of minder in verband met kankerachtige aandoeningen, omdat verharding van weefsels het hoofdkenmerk van kanker is. Alumen heeft zweervorming, berustend op induratie; zweren met verharde basis. Of op de huid waar de bloeddoorstroming gering is, bijvoorbeeld boven kraakbeenweefsel, verschijnen kleine schilfers en vormt zich een dikke, harde massa. Onder deze korst heeft infiltratie plaats, de korst laat steeds weer los. Door vasomotorische stoornissen neemt de tonus van de weefsels af, waardoor de huid slecht geneest. Een epithelioom is nauwelijks meer dan dit. Het klinische beeld van dit geneesmiddel geeft dus epithelioma en andere kankerachtige aandoeningen te zien. En wat is scirrhus anders dan een vorm van verharding? Als het organisme zijn veerkracht verliest en een lager type weefsel gaat produceren, dat ontstoken raakt
Daarnaast zien we bij dit geneesmiddel een tendens tot verharding van de baarmoederhals en van de borstklieren. De ontsteking heeft een traag tempo, waarbij het proces verder gaat dan de normale zwelling en verharding. De klieren worden hard als kogels. Verharding wordt gezien in de verschillende klieren van het lichaam, maar is vooral te zien in de tonsillen. Bij mensen die snel kouvatten en dan last van hun keel krijgen, raken voornamelijk de tonsillen aangedaan. De tonsillen worden steeds groter en harder. In zulke gevallen hebben we in Alumen een geneesmiddel dat bij het totale proces past, het heeft de verharding én de infiltratie; het geneest volgens de wet van de gelijksoortigheid e als de symptomen kloppen. Het helpt jonge, opgroeiende kinderen met enorm vergrote en heel harde tonsillen; kinderen die bij ieder koutje last krijgen van hun keel. Alumen is verwant aan Baryta carbonica, dat dezelfde tendens heeft. Hoewel de klacht gelijk is, zien we toch dat de totale constitutie steeds anders kan zijn.
De geneesmiddelproeven met Alumen zijn onvolledig. Meestal hou ik me niet bezig met zulke geneesmiddelen, maar als ze een aantal opvallende karakteristieken hebben die passen bij de praktijk van alledag, is het belangrijk ze te kennen. Alumen heeft heel weinig mentale symptomen. Om het mentale beeld naar buiten te krijgen, zou het middel in de hogere potenties moeten worden ingenomen door gevoelige proefpersonen.
Enkele verschijnselen die optreden in het hoofd zijn heel typerend en waardevol. Pijn bovenop het hoofd, tezamen met branden. De patiënt heeft daarbij het gevoel alsof iets zwaars de schedel in elkaar drukt. U bezoekt een patiënte. Ze ligt in bed met haar hand bovenop het hoofd. Ze zegt: 'Dokter, het brandt daar als vuur en het drukt zo dat het lijkt alsof mijn hersenpan in elkaar wordt gedrukt. Alleen als ik heel hard op mijn hoofd druk of er een ijskoud washandje tegenaan duw, wordt het minder.' Om de paar minuten moet het washandje weer koud worden gemaakt. Eigenaardig, drukkende pijn die verbetert bij druk. Het lijkt op Cactus, drukkende pijn op de kruin, beter door druk. Omdat er heel weinig geneesmiddelen in deze rubriek staan, vult Alumen een leemte op. Achter sommige eigenaardige, ongewone en bijzondere symptomen staat slechts een gering aantal middelen vermeld. Via allerlei omwegen moeten we dan achter het constitutiebeeld van de patiënt zien te komen. Alumen genas de drukkende pijn op de kruin bij
'Duizeligheid bij liggen op de rug, met gevoel van zwakte in de maagkuil; > openen van de ogen, > op de rechterzij draaien.' Daarentegen is een andere karakteristiek van dit geneesmiddel dat liggen op de rechterzij hartkloppingen geeft. Dat is nogal ongewoon, want hartkloppingen zijn in de regel erger bij liggen op de linkerzij. Fladderen, klachten door hartvergroting en andere hartstoornissen zijn over het algemeen slechter bij liggen op de linkerzij, omdat het hart dan minder ruimte heeft. Maar het is vreemd als deze verschijnselen opkomen of toenemen bij liggen op de rechterzij. Als we dit symptoom aantreffen, moeten we een geneesmiddel zoeken met precies hetzelfde symptoom. Heel vaak zien we dan dat ook de overige verschijnselen van de patiënt passen bij het middel dat tijdens de geneesmiddelproeven deze ongewone toestand kon produceren.
Aan dit alles moeten we nog een andere karakteristiek toevoegen, namelijk trage werking en reactie van de spieren. Het is alsof de spierfuncties vertraagd zijn. Gevoel van krachteloosheid in armen en benen.
Bij constipatie kan er enige vruchteloze aandrang zijn of de aandrang blijft dagenlang geheel uit. De patiënt slaagt er niet in de ontlasting kwijt te raken. Hij zit lange tijd tevergeefs te persen en als de ontlasting ten slotte na vele dagen komt, dan is dat een grote, opeengepakte massa van kleine, harde balletjes. Dit is bijzonder typerend voor de Alumen-constitutie. 'Ontlasting: minder frequent, droger en harder; grote, zwarte en harde brokken of klein als schapekeutels; geen opluchting na ontlasting.' Na ontlasting houdt de patiënt een gevoel alsof het rectum nog vol zit. Dit bijzondere symptoom ontstaat door zwakte of parese van het rectum, dat wil zeggen de endeldarm functioneert niet goed genoeg om alle inhoud te lozen. Vandaar het gevoel niet alles kwijt te zijn. Ulceratie van het rectum, bloedende zweren. De aambeien verzweren en zijn erg pijnlijk, waardoor de patiënt na ontlasting klachten houdt; een doffe, aanhoudende pijn in de endeldarm.
Catarrale toestanden staan bij dit geneesmiddel op de voorgrond. Oude, scrofuleuze, psorische patiënten met chronische, gele en niet etsende uitscheiding uit de ogen en met uitgezette aders; chronische, gele uitscheiding uit de vagina en bij mannen uit de urethra; chronische, pijnloze gonorroe. Naast de catarrale uitscheidingen is er een tendens tot ulceratie, waardoor zich in de vagina en aan de baarmoederhals kleine, zwerende of kleine aftenachtige plekjes bevinden. Bij chronische gonorroe blijft de uitscheiding geel, in plaats van zoals bij urethritis wit te worden. In de urethra ontstaan kleine verhardingen, door de patiënt beschreven als 'bobbeltjes.' Uitscheiding tezamen met 'kleine bultjes' in de urethra. Het zijn in feite kleine zweertjes op een verharde basis. Dit is typerend voor de gonorroe van Alumen. Het zal niet lang meer duren of deze zweertjes leiden tot stricturen, vernauwing van het urinekanaal, tenzij de patiënt Alumen krijgt. Een ander typisch kenmerk bij de catarre en de zweren is de ten
Neuralgische hoofdpijn van ondefinieerbare aard. 's Morgens bij het ontwaken komt deze hoofdpijn opzetten. De verschijnselen van de ogen berusten op ontsteking of congestie, gepaard met een tendens tot ulceratie. Purulente oogontsteking; chronisch ontstoken ogen. 'Dubbelzien bij kaarslicht.' 'Neuspoliep aan de linkerkant. Lupus of kanker van de neus. Lijkbleek gezicht, blauwe lippen. Scirrhus van de tong.' Sterke tendens tot minuscule gezwellen, kleine verhardingen en infiltraties. Bloeden van het gebit; tandversterf en terugtrekking van het tandvlees; loszittende tanden; gezwollen, bleek tandvlees (als bij scheurbuik). 'Zweervorming en branden in de mond- tandvlees grijs, vies en sponzig, omgeven door wild vlees; stinkend speeksel.' De algemene karakteristiek van Alumen, ulceratie, zien we dus ook in de mond; tezamen met droge mond, tong en keel en grote behoefte aan ijskoud water. 'Uvula ontstoken en opgezwollen. Vatbaarheid voor tonsillitis.' 'Overgeven van alle voedsel.' Achter dit verschijnsel kunt u he
Buik: flatulentie. De darmen functioneren slecht en verkrampen; de patiënt heeft last van kramp en koliekachtige pijnen. Doordringende, scheurende en trekkende pijnen. Retractie van de buik en naar binnen trekken van de navel. De giftige effecten van lood op mensen die met loodwit werken, zijn vrijwel identiek aan het geneesmiddelbeeld van Alumen. Het zal daarom geen verbazing wekken dat Plumbum en Alumen elkaar antidoteren. Het zijn antidoten omdat ze zo gelijksoortig zijn; ze kunnen niet samen in hetzelfde 'huis' leven. Alumen geneest de loodkolieken van arbeiders die veel met loodwit en menie omgaan. Het heft de gevoeligheid op voor lood. Vanwege deze gevoeligheid moeten vele patiënten hun werk opgeven. Alumen herstelt het evenwicht, waardoor ze hun werk weer kunnen hervatten.
Bij vrouwen zien we: 'Zwaarte van de uterus, de baarmoederhals omlaag drukkend; granulatie van de vagina; overvloedige leucorroe; vermagering- geel uiterlijk; verhardingen van de uterus zelfs scirrhus-ulcera van de baarmoeder.' Coïtus zo pijnlijk dat die onmogeiijk wordt, kan een indicatie zijn voor bovengenoemde toestand.
'Compleet verlies van de stem.' Chronisch stemverlies door algemene krachteloosheid en door herhaaldelijk kouvatten. Opgeven van veel geel slijm; moet voortdurend de keel schrapen om een kleine ophoping geel slijm kwijt te raken. 'Droge hoest 's avonds bij liggen.' 'Chronische ochtendhoest.' De hoest staat bij dit geneesmiddel niet zo op de voorgrond; om Alumen op het spoor te komen, moeten we vooral letten op de algemene toestand van het organisme. De hoest vertelt de homeopaat niets over de aard van de ziekte, want als in de luchtwegen de eerder genoemde kleine zweertjes aanwezig zijn, is hoesten een logisch gevolg. Deze patiënt kan ftisis of een andere irreversibele ziekte ontwikkelen.
Alumen is een nuttig geneesmiddel gebleken tijdens de behandeling van oude mensen die 's morgens bijzonder veel draderig sputum opgeven. Borstcatarre, bloedspuwen en grote zwakte van de borst, waardoor het slijm moeilijk is op te hoesten. Wat dit betreft is Alumen gelijksoortig aan Antimonium tartaricum.
Vanwege de relatie met Alumina zullen verdere geneesmiddelproeven met Alumen ongetwijfeld vele symptomen van het ruggemerg aan het licht brengen. Al bekend is de zwakte van het ruggemerg, gepaard met een gevoel van kou; een gevoel alsof er koud water over de rug loopt. Pijn in de borstwervels, ter hoogte van de binnenhoeken van de schouderbladen; zwakte van dit deel en in de schouders. Evenals Alumina heeft Alumen een gevoel van samensnoering; een gevoel alsof er een band rond de ledematen zit. Gewaarwording van een strakke band om de bovenarm. Het controleverlies over de vingers, blijkens het feit dat de patiënt dingen laat vallen, de nachtelijke pijn in de benen, de vermoeidheid en het verdoofde gevoel zijn andere manifestaties van spinale stoornissen. Gevoel van een band om het onderbeen; voetzolen gevoelig voor druk bij lopen; voeten gevoelloos en koud, hoewel warm ingepakt; benen tot de knieën koud. Allemaal bewijzen van de werking van dit geneesmiddel op het ruggemerg. Gekneusd gevoel in alle ledematen
Een gewaarwording alsof het bloed door het lichaam kolkt houdt de patiënt 's nachts wakker. Veel klachten komen opzetten tijdens de slaap. Nachtmerries. Gevoeligheid voor weersveranderingen en grote gevoeligheid voor kou.

~
ALUMEN (Aluin)
Karakteristieken - Het voornaamste, klinische werkingsgebied van dit geneesmiddel zijn de darmen. Hardnekkige constipatie. Bloedingen uit de darmen tijdens het verloop van tyfeuze koorts. Beide aspecten wijzen op de tendens tot verlammingsachtige zwakte van spieren in alle delen van het lichaam. Daarnaast zien we een even sterke tendens tot verharding, een inferieure vorm van weefselaanmaak. Verharding van het weefsel van tong, rectum, baarmoeder, etc.; zweren met een harde bodem. Geïndiceerd bij oude mensen (bronchitis). Gewaarwording van droogte en samensnoering. "Verlamming" van de geestelijke vermogens. Slikstoornissen, in het bijzonder wat betreft vloeistoffen. Scirrhus van de tong. Bloedingen; na gebeten te zijn door bloedzuigers; & grote stolsels. Gevoeligheid voor kou; ruwe huid en kloofjes in de huid na blootstelling aan koude lucht. Bruikbaar na oogoperaties en tandheelkundige behandeling. Verslapping van spieren.
Psyche - Nerveuze tremoren, na het horen van slecht nieuws. Besluiteloosheid. Lectophobia.
Vertigo - Duizeligheid, & gevoel van zwakte in de maagkuil; > openen van de ogen, > op de rechterzij draaien.
Hoofd - Brandende pijn als van een zwaar gewicht bovenop het hoofd, > druk met de ( koude) hand. Alopecia. Hoofdpijn > drinken van koud water.
Ogen - Uitpuilen van de iris, na een staaroperatie. Binnenwaarts scheelzien met het rechteroog.
Oren - Hoort in de slaap ieder geluid. Etterige otorroe.
Keel - Verslapt. Slijmvlies rood en gezwollen. Kriebelen in de keel. Tendens tot kouvatten op de keel. Vergrote en verharde tonsillen; door herhaaldelijk kouvatten. Brandende pijn >> de slokdarm. Iedere verkoudheid doet de keel aan. Constrictie van de slokdarm. Huig langer, verslapt. Verkramping van de slokdarm, grote problemen met het slikken van vloeistoffen.
Maag - Bloedbraken bij zware drinkers.
Rectum - Zwaarste vormen van constipatie; zoals bij kanker van de baarmoeder of het rectum. Dagenlang geen enkele aandrang. Hevige, vruchteloze aandrang tot ontlasting. Onvermogen om ontlasting te lozen. Lozing van een grote hoeveelheid kleine keuteltjes (als knikkers), maar het volle gevoel in het rectum blijft. Jeuk na stoelgang. Jeuk aan de anus. Lang aanhoudende pijn en schrijnen in het rectum na stoelgang; aambeien. Geel gekleurde ontlasting, als van een zuigeling. Bloedingen uit de darmen.
Mannelijke geslachtsorganen - Eczeem op het scrotum en op de achterzijde van de penis.
Vrouwelijke geslachtsorganen - Tendens tot verharding van de baarmoederhals en borstklieren (Carb-an.; Con.). Chronische, gele uitscheiding uit de vagina. Chronische gonorroe, geel, & een gevoel alsof er in de urethra kleine verdikkingen zitten. Aften-achtige plekken in de vagina (Caul.). Waterige menstruatie. Krachteloze handen, laat dingen vallen tijdens de menstruatie.
Ademhalingsorganen/Borst - Bloedspuwen, grote zwakte van de borst; kan het slijm moeilijk omhoogkrijgen. Overvloedige, draderige expectoratie 's morgens, bij oude mensen. Astma. Volledige afonie.
Hart - Hartkloppingen, bij liggen op de rechterzij; door denken aan haar ziekte.
Ledematen - Zwakte van alle spieren, speciaal van de armen en de benen. Bandgevoel rond de ledematen.
Huid - Zweren met harde bodem. Verharde klieren, epithelioom, etc.; spataders, eventueel bloedend. Verhardingen die voortkomen uit langdurige inflammatoire weefselirritatie. Ontstoken klieren die gaan verharden.
Modaliteiten - Slechter: Tijdens de slaap. Liggen op de rechterzij. Slecht nieuws. Koude (alleen de hoofdpijn is > door koude).
Relaties - Vergelijk: Alum., Alum-m.; Aloë (rectum); Caps. (huig langer); Ferr. (verslapte buikwand; uterusprolaps); Kali-bi. (draderige secretie); Merc. (uitzakking van baarmoeder, vagina, rectum; tenesmus); Merc-c. ( rectum: branden en tenesmus); Mur-ac. ( fladderen; pijn in anus na stoelgang; kloofjes in anus); Nit-ac. ( zweren; kanker van rectum; bloedingen uit alle lichaamsopeningen; stolsels uit rectum bij buiktyfus; tenesmus, aarskloven); Nux-v.; Op.; Plat. (loodvergiftiging); Plb.; Rat. ( kloofjes in anus); Stann.; Sulph.; Sul-ac. (bloedingen, etc.); Zinc. (ogen). Antidoten: Cham. (buikkrampen); Nux-v. en Ip. (misselijkheid en braken); Sulph. Antidoteert: Loodvergiftiging; calomel en andere kwikzilverpreparaten; Aloë (bloedbraken).
Oorzaken - Slecht nieuws. Oogoperatie. Tandheelkundige ingreep.

~